25 Mayıs 2010

Van Gaal Konusuyor.. #4




"Macin son düdügünün calmasina cok kisa bir süre kala Mourinho yanima geldi. Birbirimizin gözlerinin icine baktik. Ben gerci her insan ile bu sekilde iletisirim. Tam olarak kelime kelime hatirlamiyorum ama benden özür diler gibiydi. Bir yandan kazandigina inanilmaz seviniyor ve diger yandan üzülüyordu cunkü ben kaybetmistim. Burada ben biraz onda sempatik bir yaklasim gördüm. Bunu yapmak zorunda degildi ve normalde o böyle seyler yapmaz.. Ben kazansaydim ayni sekilde ben de onun yanina giderdim ama hakem maci bitirdikten sonra elbette.. Mactan sonra canli yayin icin TV Stüdyosunda yanima geldiginde Real Madrid'e gidecegini acikladi ama ben zaten bunu önceden biliyordum.

Gitme konusunda akilli davraniyor, Inter klubünde daha neyi iyi yapabilir ki ? Benim karim da oldukca dogru yaklasiyor, gel diyor artik portekizdeki evimize gidelim,yeter diyor ama ben söz verdim, kalacagim burada.."

Van Gaal, bunun disinda Inter'e daha iyi bir hazirlik yapilamazdi diye üzerinde duruyor. Inter'in tam da onun bekledigi sekilde sahaya ciktigini ve aslinda her seye yeterince iyi hazirlandigini söylüyor ve fakat sorunun temelinde oyuncularin bir kisminin final macinin agirligini kaldiramadiginin üzerinde duruyor. Hali hazirda özellikle devre arasi söyledikleri de bunlardi. Buna mukabil sevgili Mourinho felsefesi ile kendisinin arasindaki farklara deginiyor ve hakli olsa da bunlari siklikla burada isledik. Sonuc olarak 25 metre kareye sekiz dokuz kisi yigilip gol yememeyi basarmak, hucum etmekten cok daha kolaydir. Ne olursa olsun defans yapmak, hucum yapmaktan daha kolay bir secimdir ama o inatla üzerinde duruyor, biz bu yolu sectik ve hedefimiz goller atmak, gol yememek degil. Digerinin sonucu daha garanti olsa da...

"Oyuncularimi kesinlikle suclamiyorum ve hepsine Barnebau'daki mactan sonra elimi uzattim teker teker.. Ben yenilgiden sonra asla böyle bir sey yapmam normalde.."



Van Gaal mac sonrasi belediye binasindan yaptigi aciklamadaki ayrintiyi burada da yineliyor ve nedendir bilmem bu bana böyle iddiali bir adamdan oldukca ilginc bir yorum gibi geldi. Orada da diyor ki

"Bizim seneye üc kupayi da almak icin bir sansimiz var. Ama sadece sans, ne eksigi ne de fazlasi"

Burada ise bunu biraz daha aciyor. Biz bu sene su kupayi alacagiz, surada sampiyon olacagiz diye beyanat vermenin diger klupleri asagilamak olarak algilanacagini düsünüyor. Bizim sadece bunlari alabilmek icin bir sansimizin olacagindan bahsediyor.. "Arogant"liga karsi bu ince yaklasimi beni oldukca sasirtmistir..

21 yorum:

xander dedi ki...

mouriho'nun aslında dışarıdan göründüğü gibi bir adam olmadığını az çok biliyordum ama şu videoyu izleyince daha iyi anladım.

http://www.youtube.com/watch?v=8fCVjt-Vxg8&playnext_from=TL&videos=Lg_a6G-zjq8

Van Gaal'a gelince sanki biraz mourinho'nun hakkını yemiş.çelsi deyken defansif oynatıyor deniyordu ama ligin en çok gol atan birinci veya ikinci takımıydı.hatta deplasmanda oynadıkları bir arsenal maçı hatırlıyorum arsenal ilk 15-20 dakika yarı sahayı geçememişti.belki son 2 şamp.ligi maçları özelinde böyle oynadı ama genel olarak yunanistan taktiği uyguladığı da yok.

aksilaz dedi ki...

Antrenör değilde bir psikolog konuşuyor sanıyor insan. Bizde burada "bende her türlü diploma var" diyen Yılmaz Vural'ı dinleyelim. Hakmıdır bu Borges :)

Borges dedi ki...

Aksilaz:

:)))))

Yilmaz Vural da artik bir renk olmaya basladi, yavas yavas biraz da caresizlikten isiniyoruz artik onun aciklamalarina da.. Fikrimi sorarsan o kadare SIKICI aciklamalarin yaninda onunkiler biraz daha dinlenmeye deger, icerik önemsiz, beklenmedik, alisilmadik düzeyde olmasi da önemli:)

Van Gaal 12 yil ögretmenlik yapti, belki de teknik direktörlügünden bile iyi olan bir tarafi varsa isin bu yönü, iletisim v.s..

aksilaz dedi ki...

Antrenörlere bu tip eğitimler veriliyomu bilmiyorum ancak bizim burada ciddi eksikliğini çekiyorlar.

Konuyla alakasız bi sorum olacak ;
Hamburg'un Veh hamlesi konsunda fikrin nedir? Yazık değilmi o kadroya :)

varol döken dedi ki...

tabi son açıklamanın biz gelsenkirchen'in hamburg'un da şampiyonuyuz açıklamasıyla ilgisi yok...

kibir vücutta sürekli duran ve belirli uyaranlar sayesinde harekete geçen zehir gibidir... ben van gaal'ın içindeki zehri bildiğini ve bunu bastırmaya çalıştığını düşünüyorum... hepimiz içimizde doğru olmadığına inandığımız ya da birilerinin bize doğru olmadığına inandırdığı binbir türlü şeyi bastırıyoruz.

açıkçası ben van gaal'ın kesinlikle seneye de şampiyon olacaklarını düşündüğünü ve bu duygusuyla başa çıkmaya çalıştığını düşünüyorum...

mourinho ile ise zekası başa çıkamaz ne yazık ki, bunu da öyle bir atmosferde futbol bilgisiyle kapatamazdı...

son olarak bu inter sıkıcı klişelerinden de bıktım biz başka maç mı izliyoruz arkadaş... öyle bir yerleşip öyle bir çıkıyorlar ki bütün maç atak oynayacağına böyle iki atak bana yetiyor... bol gollü keyifli maç için kumkapı çizgi halı saha var... ben zeka istiyorum, yerleşim, düzen, taktik, hamle istiyorum... bunlar değil miydi futbol, it iz di fitbol diz iz dı fitbol? noat sen beni mi yiyorsun lan yoksa?

Borges dedi ki...

Aksilaz: Bir iki post asagida Veh yorumu var ve pek iyi seyler düsünmüyorum Veh hakkinda;) Beni yaniltmasini bekliyorum, Sampiyon da olsa Stuttgart ile cok kötü futbol, tuttugum bir teknik adam degildir.

Varol: Bu Van Gaal'in tarzi. Ilk günden beri ne kadar kibirli oldugunun üzerinde duruyorum ve bunu begenmeyebilir insanlar. Lakin Van Gaal'e kibirlisin deyip Mourinho'yu begenen olursa onu pek anlamam iste. Zira rahatsiz eden söylemler onda daha fazladir. Zeka filan hic kiyasa girmiyorum bence ikisinin arasinda birisinden yana cok derin farklar yok.

Van Gaal-Mourinho savasinda ise. Öncelikle cok ama cok önemli bir futbolcu eksikligi vardi. Robben'i Hamit'e enerji harcamayarak durdurabildiler ama bir de o kanatta Ribery olsaydi ? Daha da önemlisi.. Van Gaal'in ilk sezonu ve ilk bes ayini kendisini oyunculara tanitmakla harcadi. Mourinho'nun ikinci sezonu. Bence bu, konu Van Gaal ise cok önemli bir fark.

Anlatmak istedigi de basit. Sahada olani görüyoruz göremedigimizi yer yer yakin cekim bakiyoruz, ilgileniyoruz. Muhtesem bir disiplin ile savunma yapmak, muhtesem bir hucum yapmaktan cok daha kolaydir. Bu kesin. Gol yememe istegi gol atmaktan cok daha kolaydir bu da dogru. Ama Mourinho'nun katenacyosu biraz daha modern. Barca-Inter macini ele alirsak bunu görebiliriz..

Hepsi, Mourinho hakkindaki tüm sorular Real Madrid deneyimi ile cevap bulacaktir. O kadroya nasil futbol oynatacagi, Mourinho kimliginin ne oldugu konusunda hepimize cevap olacaktir.

Ve fakat o olasiya kadar, Ben Van Gaal Bayern Münihi ondan da öte Barcelona izlemek isterim, kimseye kötü cirkin demiyorum bu benim özel keyfim. BIr mac olur Inter mi Arsenal derseler misal.. Ben tutar Arsenal macini seyrederim ama Mourinho teknik adamligini, zekasini da asla yadsimadan..

Borges dedi ki...

Xander: Video muhtesemdi bu arada..

Shareef dedi ki...

"Sonuc olarak 25 metre kareye sekiz dokuz kisi yigilip gol yememeyi basarmak, hucum etmekten cok daha kolaydir"

Hala aynı şeyler, defans futbolu oynattı 2 gol attı. Lütfen şu adama amasız fakatsız.. Şampiyonsun deyin.. Bütün Totalcileri yerle bir etti adam birine 3 birine 2 attı defansif olarak, kaka olarak :D

bRn dedi ki...

Inter v Barca eşleşmesi temelli bir yazı okumuştum guardian'da şu alana sahip olma meselesiyle ilgili. Yazının sonundan bir bölüm, söz Arrigo Sacchi'de:

At Milan, Arrigo Sacchi got fed up of players moaning about his obsession with team shape, and so proved its worth with a simple drill. "I convinced [Ruud] Gullit and [Marco] Van Basten by telling them that five organised players would beat 10 disorganised ones," he said. "And I proved it to them. I took five players: Giovanni Galli in goal, [Mauro] Tassotti, [Paolo] Maldini, [Alesandro] Costacurta and [Franco] Baresi. They had 10 players: Gullit, Van Basten, [Frank] Rijkaard, [Pietro Paolo] Virdis, [Alberigo] Evani, [Carlo] Ancelotti, [Angelo] Colombo, [Roberto] Donadoni, [Christian] Lantignotti and [Graziano] Mannari. They had 15 minutes to score against my five players, the only rule was that if we won possession or they lost the ball, they had to start over from 10 metres inside their own half. I did this all the time and they never scored. Not once."

Borges dedi ki...

Shareef: Kimse haketmedigini konusmuyor ki. Neden futbolda sadece tek basina kupanin belirleyici olmasini istiyorsun ? Bunun disinda hicbir sey konusulmasaydi böyle keyifli olmazdi. Mourinho basarili. Ama her basariye giden yol da güzel degil.. FInali gördük, muhtesem kontralarini ve defans kurgusunu ,sistemini de övdük ama daha fazlasi da elimizden gelmez.. kusura kalma.

Shareef dedi ki...

Şimdi birde bu çıktı tv'de bile söylediler bakalım R.MAdrid'te ne yapacak asıl sınav bu diye..

Kimse farkında değil mi bu adam porto ile kupa aldı gitti toplama takım chelsea'yi 40-50 yıl sonra şampiyon yaptı. Inter'e CL'yi kazandırdı yine 40-50 yıl sonra eee ama şimdi R.Madrid'te görürüz.

Göreceğimiz şu, sene ortasına doğru Mourinho'ya adarlar futbolcular kendilerini, sonrası malum.. :D

Şu "Total"cilerle "Barça"lılar Mourinho'cu yaptı beni :D

Borges dedi ki...

bRn: BIliyorum o anektodu. Noat Msn'de uzun uzun anlatmisti ki mac yazisinin icerisine de bu anektodu yerlestirdi. Güzel belki de gercek. Ama zoru güzeli gercekle birlestirip basariya ulasmak. Gecen sene de bu sene de tuhaf finaller yasandi. Birisi hucumu sürekli kilarak, digeri de defansi muhtesem yaparak basariya yakaladi. Ve gecen sene MAn U caresiz kalir iken bu sene de Manchester.. Basari acisindan BArca kadar Inter de bir seyi en üst seviyede gerceklestirmistir ve fakat tercih hangisidir orasi degisiyor..

Borges dedi ki...

Shareef: Biz Mourinho'nun Real takiminda basarisiz olup olmayacagini tartismiyoruz. BU dünyada kendisin daha kanitlamasina ihtiyaci olmayan belki de tek adam Mourinho'dur. Lakin soru kimlik sorusu.. Madrid'de oynatayacagi futbolun ne olacagi konusudur.. Bu da olagan bir sey, total, barca ile ilisigi yok ama sen bu Sampiyonlar Ligini kazanmasindan dolayi sürekli bunu islemek istiyorsun, anliyorum elbette :)

Shareef dedi ki...

Sadece CL değil Borges, bugünün olayı oldu Mourinho'nun ağlarken ki videosu.. Sadece kaçırdığınız şeyler var ey Totalciler diyorum :D Bayern'in yediği ilk gole bakarsak Barça bu golü atabilir mi sanıyorsun ? Hayır tabi ki, Varol döken'in dediği gibi zeka, taktik ve hamle bunların hiçbirini Mourinho'ya karşı koyamamıştır Totalciler.. Tamam halı sahayı evlerimize getirmiş olabilir bu takımlar ama şunu da görmek lazım futbol bundan daha farklı/fazla birşey ve biz bunun zevkini yaşıyoruz.. :D selamlar..

Shareef dedi ki...

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=998897&Yazar=%DDBRAH%DDM%20ALTINSAY&Date=26.05.2010&CategoryID=103

okumakta yarar var

Borges dedi ki...

Shareef: Ben o yaziyi okudum da senin anlatmak istedigin nedir ? Yazida söylenilen yeni bir sey yok. Daha da ayrintili bir sekilde tüm cizigi robben'e birakma planini da ayrintili bir sekilde inceleyebiiriz de bu neyi anlatiyor ?

Sunu da hatirlatmak isterim ki senin disinda bugün Mourinho sarhoslugu icerisine giren milyon tane insan, Altinsay gibi üc gün icerisinde okudgum tonla yazi var. Bunlardan farkli olarak bugün ne var burada sunulan.. ?

Öyle veya böyle, inter defans yaparak basarili olmustur, bunu mu degistirmek niyet ?

70'lerde katenacyo cok basarili olup cok daha popüler idi he rne kadar ben Mourinho'yu biraz daha modern olarak addetsem de.. O zaman da bu tartismalar vardi ,nedir ki bu ?

Basari tapinciligina geliyor isin sonu. Mourinho, ilk yilinda Sampiyonlar Ligi finaline ulasti mi ? Hayir. Van Gaal'in ilk sezonu iki kupa bir de finali var. Yeter bu..

Shareef dedi ki...

"Öyle veya böyle, inter defans yaparak basarili olmustur, bunu mu degistirmek niyet ? "

Hala buna defans diyorsunuz ya, bırakın Mourinho'yu bir kenara bu kadar neden kendinizi adayarak totalcileri savunuyorsunuz anlamıyorum ? benim anlatmak istediğim dolayısıyla sizden aslında talep ettiğim bu futbolu mu seviyorsunuz, "total"i mi. Bugün Mourinho yarın Rafa öbürgün Deschamps her zaman totalcilere üstün geleceklerdir, Öz. Barça'nın yakaladığı süper kadro ile "totalciler" şaha kalktı yeniden ama iste Basquest, jeffren geliyor arkadan bitti oda bir 10-20 sene daha lazım tekrarı için. Sadece hoşuma gitmeyip totalcilerin -ki bloglarda ana avrat küfür eden oldu Mourinho'ya- bu hali yazmak istiyorum çünkü aferin derken bile siz totalciler yinede mourinho'ya fakir semtin çocuğu muamelesi yapmanız. Tabi istemezsen yazmam yorumlarımı sonuçta bu senin bloğun :d bende kendi bloğumda yazarım o zaman :D

Borges dedi ki...

Shareef: Onlari savunuyoruz cunku onlarin oynattigi futbolu seviyoruz, bu yeterli midir ?

Kimseni nneyi yazacagini belirleme ya da "yazma" deme sacmaligina girismeyecegimi biiyorsunuz ama yorum yazdiginiz yerin neleri isledigine dikkat etmenizi de isterim. Altinsay'dan daha ayrintili bir sekilde Mourinho'nun müthis zeki hamlelerini burada tek tek tasidim. "kibirinin" yaninda insani tarafini da siklikla vurguiladim. Düzen, disiplin, taktiksel zekasi da ortada. Ama toplamda oynattigi futbolun da cekici tarafi bu. Kimisi cok sever, kimisi sevmez. Sizin nitelendirmeniz ile Totalciler güzel futbol oynatiyor. Ben bunlari seviyorum, itirazu olan "yo mourinho daha güzel oynatiyor" diyen kendi kendisine dillendirebilir ama yararsiz bir cabadir.

Burada biz neleri isledik ? Neleri dile getirdik ? Sizin disinizda ben MOurinho'yu öven tonla yazi okuyorum gündelik hayatimda. Ama bu benim macin basina seyretmek icin gectigim andan itibaren alabilecegim keyfi artirmiyor, degistirmiyor. Totalcilere de bayiliyorum be arkadas.. Basari kosarak, paslasarak, taktiksel zeka.. cesitli yollarla kazanilir, kimler kazanmamis ki ? Ama bir de bunu barca gibi kazanan olursa basimin üstünde tasirim.. Rijkaard'da elemistir Mourinho'yu. Guardiola da elemistir MOurinho'yu. Eee ? NE Benitezi allahaskina.. Gecen seneyi ne cabuk unuttunuz arkadas siz deyip noktayi koyalim :)))

Shareef dedi ki...

Bloğun Totalci olduğunu bildiğim için yazıyorum zaten :D Mourinho'yu öven bir blogda beraber övmek zevkli olabilir mi? :D Söylemeden geçemeyeceğim en çok baktığım bloglardan biri sizin bloğunuz, ayrıca küçükken attığım gollerin bir kısmını Van Basten olarak atmış biriyim - santillana ve Rush diğerleri- dolayısıyla total futbol duydukça yazarım ben burada :D hem sevdiğimden içinden çıkanlardan bazılarını, hem sevmediğimden.. (2004 te sanıyorum Hollanda'ya umut bağlamış biri olarak yıldırdı beni)

Son olarak, Rafa geçen yıl çıkabilseydi Barça'nın karşısına görürdünüz :D bir önceki sene de elemiştik zaten yanılmıyorsam. Mourinho gibi Rafa'da "total"in panzehiridir :D

Selamlar

Borges dedi ki...

;)) Biz de övdük Mourinho'yu ki övmeye de devam edecegiz ama carpitmadan;)

varol döken dedi ki...

ben bu tartışmanın içinde kaynamak istemem... ne mourinho hayranıyım ne barca düşmanıyım... sadece hiç kimse mourinho'dan büyük değil demek istiyorum, bir teknik direktör olarak... iki tane van gaal yaratır kendisinden isterse ama yapmıyor saygısından... bunları neden böyle düşündüğümü de seninle ayrıca konuşuruz borges ama aaa kupa aldı en büyük mourinho basitliğinde düşünmediğimi bildiğini varsayıyorum...

elbette hepimiz güzel futbolu severiz elbette inter barcelona'ya göre daha sıkıcı futbol oynuyor... ama bunu defans yaparak değil, zekice yapıyor... bu karşı koyuş bana keyifli gelen, en güzel güç gücünün sınırını bilmek değil mi, bu bağlamda fulham'ı roy hodgson dan sonra en iyi anlayan adam noat'a bile laf söylediler... sen forlan'a clint dempsey, milito'ya da messi gibi futbol oynatmaya çalışırsan boşa total olur o, yazık olur... ama bir milito bir sneijder ancak bu kadar verimli kullanılabilir, bu da bir zevk değil midir borges o goller boş goller midir, nasıl bir yerleşimin nasıl bir pusunun nasıl bir tetikte olmanın nasıl bir futbol zekasıyla birleştiği goller değil midir?

mourinho real'de şunu yapar bunu yapar falan benim konum değil, benim tahminim 5 yıl falan ambargo koyacaktır bütün kupalara, ronaldo da messi'den bireysel anlamda daha iyi olduğunu sonunda ispatlayabilecektir çünkü potansiyeli messi'den daha büyüktür, ferguson ile gelişimini gördünüz, messi ise asla bu kadar gelişmedi, şimdi burdan da messi düşmanı falan olduğum çıkarılmasın, asla ama ben her zaman ronaldo'nun potansiyelinin bir adım önde olduğunu düşünüyorum...

mourinho ise tekrar söylüyorum kazandığı kupalarla falan değil, geldiği yer, hırsı, öğrendiği diller, zekası, onu kullanma becerisi, taktik dehası, karizması, onu kullanma becerisi, vücut dili hakimiyeti ve kontrollü ve planlı kibiri ile 10 tane van gaal eder, kendisi bunu bilir ama bunu dile getirecek kadar kibirli değildir çünkü gerçek kibir aslında sahip olamadığınız özelliklerin yansımasıdır sahip olduklarınızın değil...