30 Aralık 2010

Almeida ve Fon.!



Efendim fon olayını anladım ama tartışmanın içerisinde fon'a konulan anlamı yadırgadım işin açıkcası.

Şu durumda Fon hiçbir şekilde zarar etmiyor. Anlatalım.

Almeida'nın bonservisi 2 milyon euro. Bunu sizin yerinize fon ödüyor. Ohh ne güzel. Cebinizden bir kuruş para çıkarmadan oyuncu transfer ediyorsunuz bir bakıma. Lakin sözleşme bitiminde oyuncuya talip çıkmazsa bu parayı faizi ile fona geri ödüyorsunuz.

Yani ?

Fon size 3,5 yıllık bir kredi veriyor. Bedavaya oyuncu almıyorsunuz. Elbette oyuncuyu sözleşme bitiminde satarsanız cebinizden beş kuruş çıkmadan kar yapmış oluyorsunuz aslında zarar eder iken..

Zira siz kırk yılın başı oyuncudan kar yapacak iken bunu 2 milyon euro için paylaşmak durumunda kalıyorsunuz.. Fon her şekilde en az faizi ile beraber ana parasını geri alacak ama olur da satılırsa üzerine kar yapacak..

Burada Fon'u anlıyorum ama sözleşmesi biten oyuncuyu ederinden çok düşük bir miktara kapatmış iken iki milyon için olası bir kara fonu ortak eden anlayışı anlamıyorum.

Herhangi bir zaman diliminde oyuncuyu 3,5 milyon euro verip alabiliyorsunuz ki nerden baksanız yüzde elli daha fazla para çıkıyor cebinizden.. Fon yine kar ve siz yine zarar.

Olur paranız yoktur ve Fon yardımı ile 10 mil yon verip oyuncu alırsınız ve ileride satıştan karınıza fonu ortak edersiniz.. anlarım zira fon olmasaydı o oyuncu hiç gelmeyecekti ve fakat bugün Almeida'nın parasını öyle veya böyle ödemeyecek misiniz faizi ile ? Satarsanız karınıza ortak etmiş olacaksınız sadece ? Bunun neresi muhteşem bir anlaşma ki ? Fon'u tebrik ediyorum çok güzel de..

Olur da satarsanız karınızı fona iki milyonu zamanında size verdi diye vermeyecek misiniz ?

Sizin fon olsa da olmasa da her zaman bu iki milyonu fona gerekirse faizi ile ödeyebileceğiniz yerde tek kuruş ödemeden kar yapmanız ancak o karı bölüştürmeniz ile mümkündür.

Fon çok mantıklı davranmış ve Beşiktaş ise büyük maliyetli oyuncular için çok güzel bir sistem bulsa da ucuza kapattığı bir oyuncunun olası karını da durduk yere kucuk bir kısmını fona devremek durumunda kalıyor..

Keşke bu fon 2000 sonrası GS'ı bulsaydı.. Ancak o kadar maddi kriz içerisinde iken fonun muhteşemliği konuşulabilir yoksa çok fazla karı yoktur benim anladığım kadarıyla..

Gelecek için ortaklık olabilir ise oyuncu üzerinden karın ve zararın ne olduğu konuşulur. Şimdi beni birisi dinledi ve ikinci ligden Sidney Sam'i sezon başı 1 milyona kapattı. Manyak mıyım ben bu adamın satışına fonu ortak edeyim ?

Ama ben size Brezilya liginden on milyona bir oyuncu önerirsem fon desteği ile bunu ancak alırsınız ki karından pay vermeniz de anlamlı olur. Şurada Almeida analizinde de belirttiğimiz gibi bir transfer ihtimali bir hayli fazla iken iki milyon için bu risk çok anlamlı değil.. Fon olmasa da Beşiktaş bu transferi rahatlıkla yapabiliyor iken bu desteği burada değil de başka yerde keşke...

14 yorum:

delorean dedi ki...

Peki bu müthiş fikirleri bir tek bizim takımlarımız mı buluyor acaba ? :) Maşallah para sıkıntımız hiç yok.

Sıradanbirblog dedi ki...

Basket takımının paralarını alamdığı için idmana çıkmamasıda aynı şeyi gösteriyor. Tofaş'tan fark yemeleride basket şubesinde ki krizi ispatlıyor.

Koray Özdemir dedi ki...

Corinthias'ı bu fon denen olay ele geçirmiş diye bir haber vardı geçenlerde. Bence de çok saçma bir olay. 2 milyona alacağınız oyuncuya üç yıl sonra 2.5 ya da 3 milyon veriyorsunuz. Çok mantıksız bu.

aks111 dedi ki...

ben galiba özetini izledim o programın.yıldırım demirören,10 milyon ve üstünde satarsak almeidayı %55 i biz alıcaz %45 i fon alıcak diyor.peki 10 milyon un altı içinde aynı demi.yani örnek verdi herhalde.bu adam 4 e filan satılırsa yine aynı %55 e %45 olucak değil mi ??.

Borges dedi ki...

aks111: Abi 4'e satılırsa yüzde 55 olması saçma. O zaman ödemediğin 2 milyon'u her sene üzerine binen yüzde on faizi ile ödersin sadece..

aks111 dedi ki...

ne bileyim direk 10milyon diyince gerçekçi gelmedi bana :).yani düşük fiyata satılırsa ki bence öyle olucak.o zaman ne olucak anlamında sordum :).

Borges dedi ki...

aks111: BU şekilde de ana parasına faizi koyup senden alıyor. Aslında Beşiktaş klubü her türlü bu parayı veriyor faizi ile. Misal teklif geldi ve satmak istemediler, yüzde elli fazlasını vermek durumunda bonservisin (3,5 milyon) yine teklif geldi karından vermek durumunda.

her teklif geldiğinde fon kazanıyor 2 milyonu o dönem vermediği için beşiktaş kaybediyor

aks111 dedi ki...

tamam anladım.yani baya yanlış iş :).senin dediğin gibi yüksek maliyetli oyuncular için bu yöntem denenebilir.herhalde beşiktaş yüksek fiyata kesin satarız diye düşündü ama sonuçta fon hep karlı orası doğru.

esen dedi ki...

@Borges:
Benim tahminim bu belkide isin baslangici, yani ileride 10 milyonluk oyuncuyu da Besiktas'a getirecek bu fon ama onceden dusuk riskli bir ise girmek istiyor Besiktas ile. Besiktas da bunun farkinda ve su anda cok mantikli gozukmeyen bu Almeida'dan fon'a para kazandirirlarsa ileride mahaliyeti cok daha yuksek oyunculari fon sayesinde getirebilecegini biliyor.

En azindan bu cerceveden bakinca biraz daha mantikli gozukuyor bu olay.

Koray Özdemir dedi ki...

Konuyla alakasız ama:

Taner Yalçın sence Galatasaray'da oynayacak mı? Ben hiç izlemedim. Nasıl bir oyuncu? Hagi onu nasıl kullanabilir?

Borges dedi ki...

Koray Özdemir: Gelsin onun da bir değerlendirmesi olur mutlaka. Ama önce bir gelsin..

Asphalt Monkey dedi ki...

10 milyonluk bir oyuncuyu peki fon alir mi? Türkiye'ye gelen oyunculardan maliyeti ucuz olsun pahali olsun farketmez kac tanesi kar edilerek yurtdisina ya da yerli baska bir klube satilabildi?

Fon, olayin sadece bonservis kismini kapsiyor oysaki o oyuncunun hizmet ettigi süre boyunca getirebilecegi ekstra katkilar da olabilir. Forma satisi ve hasilat bir yana, en önemlisi artan havuz gelirleriyle beraber klubün ligdeki yeri ve getirecegi ekstra geliri söz konusu, atacagi gollerle sampiyonlar ligi biletini alirsan zaten fonun parasi cikmis olur. Sonucta transfer klube katki yapacagina inandigin icin yapiliyor ve bu inanc dogrultusunda bu tarz parametreler de bu hesaplara dahil ediliyordur.

Borges dedi ki...

Asphalt Monkey: İyi de oyuncunun getireceği katkılar fon olmasaydı olmuyor muydu ? Nasıl bir alaka kuruyorsunuz anlamadım ben.

2 milyon veriyorsun. iki üç yıl sonra 3 milyon vereceksin zaten faizi ile. Üstelik olur da birisi ister ve satmak istemezseniz yüzde elli daha fazla..

Fon olmasaydı Beşiktaş 2 milyonu veremeyecek miydi ki ?

Transferi tartışmıyoruz daha çok neden bu basit transfere fonu ortak ettiniz kısmı soruluyor..

Protanopia dedi ki...

Bence olayın mantıksızlığı yeterince ortada. Ancak benim aklıma sadece şu geliyor:

Menajerlerin transferde çok önemli rol aldıklarını kabul edersek Jorge Mendes'in arka planda "Sen fona ortak ol, bak ben bunları şöyle/böyle paralara satarım" sözüyle ikna edilmiş olabilir. Tabi bunu tam olarak bilmemekle beraber Jorge Mendes'in fon ile olası bağlantısı üzerine söylüyorum.