29 Aralık 2010

Yeni Daum.!



Daum her ne kadar çok da başarısız sonuçlar almasa da antrenörlüğü eskimişti. Diğerlerinin aksine o bunun farkına vardı ve soluğu Premiere ligde Ferguson'un ve Ancelotti'nin yanında aldı. Onların yanında kaldı bir süre ve hepsini yakından takip edip farklılaşma yolunda ilk adımı attı. İyidir kötüdür Daum ama kaç kişi bunu yapabilir ? Bu kadar komplekssiz bir şekilde yeniliğe adım atabilir ?

Elbette izlenimlerini aktarıyor hemen.. Ben de size aktarayım ki gitmiş kadar olun. Onca masraftan da kurtulun.

Futbolun değiştiğini ve oyuncuların eskisi kadar alan ve zamana sahip olmadığının üzerinde durduktan sonra iki önemli teknik adamın bireysel gelişime verdiği önemin üzerinde duruyor. Oyuncunun hamle reaksiyonundan bütün bireysel değerlerine kadar ölçülüp biçildiğini dile getirir iken Almanya'nın da artık daha fazla bilimsel olması gerekir diye de not düşüyor. İşi uzmanlarına bırakmanız gerekir ve teknik konusunda da orasını yakalamalıyız diyor. Bireysel gelişim diyor.. Oyuncuların bireysel gelişimi ki aslında 'eskimiş' diye geçen Magath bu konuda muazzam çalışır. Tek tek değerleri ölçüp hepsinin gelişimini bilimsel açıdan ele alıp farklılaştırır ki sert antrenman deyip geçemezsiniz onun sistemine.. Daum'a dönersek eğer şu soru geliyor:

Nasıl bir teknik ?

Koşuperformansı her yerde standarttır diyor lakin Chelsea'da bu işin uzmanı olan Bruno Demichelis bilim adamlarıyla devrimci bir açılım yapmış. Alet ki ne alet diye anlata anlata bitiremiyor.. Misal futbolcunun tüm değerlerini ölçmek için kan alınacak efendim beklenecek filan kalmadı diyor. Bir mandalı işaret parmağına tutuşturuyorsunuz ve daha günün başında oyuncunun ne kadar fit olduğundan ne kadar çok stres altında yaşadığına kadar her bilgiye ulaşıyorsunuz diyor..

Fiziksel ve mental değerlerin ölçümünü her günün sabahında futbolcudan bir kaç saniye ieçrisinde alabilmek büyük bir gelişmedir aslında..

Güzel bu. O aleti biz de alalım efendim.

Sonra sadece Ancelotti ve Ferguson değil Güney Amerika'yı da ziyaret etti sevgili Daum. Oradan da frikiklerde hakemlerin topun duracağı noktayı beyaz bir sprey ile yuvarlak yaparak belirliyor ve barajın da nerede duracağını aynı şekilde çizgi çekerek doğru bir şekilde arkada çiziyor. Haliyle tartışma olmuyor gibi bence vakit alıcı bir sistemi öneriyor ki pek tavsiye etmiyorum ama yukarıdaki alet güzel bak..

Sonrasında Almanya'nın bugünkü gelişimine katkısından bahsediyor. 2000 yılındaki projesini fedarasyon uygulayarak Mesut ve Khedira'ların oluşumunda bir bakıma pay sahibiymiş ki o dönem milli takım teknik direktörlüğü de söz konusuydu hatırlarsanız..

Demem o ki yeniden çalışmaya başlayacak ve sanırım biz farklı bir Daum göreceğiz.. Bekliyoruz.!

1 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

O sarı bıyıkları kesmeden değiştiğine inanmam :)