19 Mayıs 2011

Paciência ve Villas-Boas hikayesi.!



Bir gün Porto'nun yenileceğini iddia ettiler lig maçında. CSKA maçı vardı önlerinde ve şampiyonluğu neredeyse garantilemişti. Deplasmana gideceklerdi pazartesi ve perşembe de CSKA maçı vardı. Yüksek ihtimal as oyuncularını saklayacak gibi bir yanılgıdan yola çıkıp 10 oranındaki yenilgiye oynamamı tavsiye ettiler ve ben de ettim.. Oynayanlar da olduğu için pazartesi günü Porto'nun maçını açıp doksan dakika izledim..

Galatasaray'ın UEFA kupasını aldığı dönemdeki takımına benziyordu ve hatta daha iyisiydi. O gün maçın sonunda yenilmedikleri gibi herhangi bir takımın bu Porto'yu yenmesinin çok zor olacağını da o gün hissettim. Makina düzeninde sürekli yine yeniden atakların çok hızlı ve organize bir şekilde geliştiği bu takıma hayran kaldım ama bugün Avrupa Ligi finalini oynayan bu takımın ve rakibinin iki hocasının inanılmaz güzel hikayesini okuyunca sizinle paylaşayım dedim.. Futbol bazen bu hikayelerle böyle güzel.!

Sezon 1993/94 sezonu.. Porto'nun başındaki isim Boby Robson ve asistanı aynı zamanda tercümanı da Jose Mourinho.. Bremen şampiyon olmuş ve şampiyonlar ligindeki rakibi de Porto. Maç öncesi herkes şaşkın zira Robson hiç oynatmadığı Domingos Paciencia'yı ilk onbire koymuş. 35 bin taraftar ve basın şaşkın iken tek bir isim şaşırmıyor bu oyuncunun maç kadrosunda olmasına: 16 yaşındaki Porto fanatiği Andre Villas-Boas.! O dönemde dahi taktiklerle kafayı bozmuş bu genç planının işlediğini görür ve ellerini ovuşturup beklemeye başlamıştır.

Neydi planı ?

Porto'nun efsane teknik adamı Robson'un oturduğu yerde bir başka porto fanatiği genç bir çocuk oturur. Taktiklerle kafayı bozmuştur ve o bir Domingos Paciencia hastasıdır. O zamanki idolü bugün Avrupa Liginin finalinde karşılaştığı takımın hocasıdır. Bremen maçı öncesi neden Paciencia'nın oynaması gerektiğini tüm detaylarıyla çizer ve kağıda döker analizini. Koşu yollarından nerede ne yapması gerektiğine kadar ve komşusu Porto'nun hocası Robson'a mektupla bunları iletir.. Mister neden Paciencia oynamıyor ? ile başlar mektubu ve 'Şu yüzden oynamalıdır' diyerek 1.74'lük merkez forvetin uzun bremen defansı içerisinde driplingleri ve hızıyla nasıl etkili olacağını etkili bir şekilde anlatır. Mourinho ve Robson 16 yaşındaki Boas'ın bu analizinin yer aldığı mektuptan etkilenir ve çok nadir yaptığı bir şeyi yapar: Paciencia'yı Bremen maçında ilk on bir başlatır..

ne olur ?

Maçı 3-2 Porto kazanır ve Avrupa Ligindeki rakibinin hocası olan Paciencia onun özverisi sonucu şöyle bir gol atar.

Boby Robson öyle etkilenir ki bu çocuktan hemen Porto'nun teknik ekibinde ona bir yer açar ve Mourinho ile İnter'e kadar giden macerası da bu şekilde başlar..

elbette onbirfroynde hikayelerinden..

6 yorum:

MUSTAFA UĞUR KARAYILMAZ dedi ki...

Çok güzel bir yazı

Borges dedi ki...

Uykusuz uykusuz yazdım ve aslında yazı değil hikayenin kendisi çok güzel:)

ederlezi12 dedi ki...

Bence de hikaye çok güzel . Teşekkürler .

Devil dedi ki...

Paciencia'nın bunlardan haberi var de mi ? :-)

Celal Abbas dedi ki...

Futbolu Bu Hikayeler güzel yapıyor. ;İnsanların birşeyler sevmesini istiyorsanız toplulukların bağ kurmasını istiyorsanız bu hikayeler olmalı.

jeankier dedi ki...

yazı 10 numara, kıskandım resmen eline sağlık..