17 Ağustos 2011

Kahn "Eksik olan LİDER futbolcu.! "



Robben de bu eleştiriyi yaptığı için ciddiye almakta fayda var. Hatırlarsanız Arjen Robben Bayern kaptanları için 'lidercik' demişti.

Oliver Kahn sadece eski kulübü Bayern'in değil aynı zamanda Almanya'nın da uluslararası kupaya bir daha ulaşabilmesi için gerçek saha içi liderlerine ihtiyacı olduğunu belirtirken Schweinsteiger ve Lahm'ı da imajlarının başarıdan daha önemli görüyorlar gibi ağır bir şekilde eleştirmekten de geri durmuyor. Bahsettiği futbolcu tarzına verdiği örnekler de Ferdinand, Puyol, Xavi, Terry, Lampard ve Lucio..

Haliyle bu taraftar forumlarından gazetelere kadar her yerde bir tartışma başlattı. Effenberg tarzı lidere kupa kaldırmak için ihtiyaç var mıdır?

İşler ters gittiğinde sazı eline alacak her şeyi yoluna koyacak bir lider eksikmiş Bayern'de. Ben Hakan Şükür sonrası aynı eleştiriyi Galatasaray için de yaparım ve bugün Atletico'ya imza atan Arda Turan'ın güzel karakteri ve yeteneği olsa da kötüden ziyade olması gerektiği gibi bir lider olamadığının da altını çizerim her zaman.. Tam da derbilerde final maçlarında oynaması ve sazı eline alması gereken oyuncu eksikliği.. Herkes düştüğünde herkesi saha içerisinde ayağa kaldırıp arkadaşlarına güç verecek v.s.

Pek çok otorite futbol değişti ve bitti gitti o dönem der iken asıl tartışma daha çok olması gereken liderin özellikleri üzerine duruluyor. Barça örneği sıklıkla veriliyor ve pek çok futbol adamı sorumluluğun Köln'de Podolski'nin kaptanlığının alınmasının altında yatan nedende olduğu gibi paylaştırılması gerektiği üzerinde duruluyor.

Barça güç dengeleri açısından kendisine denk bir takım bulamamıştır. Dolayısla hali hazırda eşit pozisyonda olup o zorlamayı yaşamayan bir takımdır. Bugüne kadar olan Barça kısmı en azından herhangi bir futbol geleneği ve eleştirisi içeirsine örnek olarak sokulmamalıdır. Kahn yine de bu lider futbolcu örneklerinin içerisine Xavi'yi de sokmuştur. Tarzı başka olabilir ama bu da bir örnektir.

Son çeyreğe kadar gidebilirsiniz derim ben. Şampiyonlar liginde yarı final efendim ligde son dönemeç kupada yarı final v.s. Ama işte bu eşiği geçer iken çıkabilecek arızaları düzeltebilecek ve takımı sırtlayacak minumum bir ya da iki lider karakterli kazanmaya inanmış ve inandıracak insana ihtiyacınız vardır. Tuchel de bu ihtiyacın gerekliliğine işaret eder iken kendisinden yola çıkmış olsa gerek ki illa da sahada olması gerektiğine inanmıyor. Galatasaray'da Fatih Terim Wolfsburg'da Magath Madrid'de Mourinho ve elbette Mainz'da da Tuchel gibi saha dışına dair örnekler de mevcuttur.

Hülasa ister saha içerisinde ister saha dışında kupaya uzanan yolda mutlaka minumu bir lider karakterli insanoğlu o takımda yer almalıdır.

Hiç yorum yok: