28 Nisan 2012

Guardiola "Pause" tuşuna bastı


Çalıştığı dönemde alabileceği 18 kupanın 13'ünü alan bir teknik adamdan bahsediyoruz. Athletic Bilbao karşısında kazanırsa bu sayı 14 olacak. Bu bir başarı öyküsüdür belki ama diğer açıdan bakmayı denediniz mi? Guardiola, ortalama bir antrenöre göre daha fazla çalıştığı zamanı hesap ettiniz mi?

Rangnick ile aynı cümleleri kuruyordu bırakma kararını açıkladığında. Aküyü yeniden doldurmak gerek diyordu. Rangick'in aksine bu  psikolojik rahatsızlık belirtisi değil zira birisi dünyanın en rahat ortamında heyecanı az maçları geride bırakır iken Guardiola uluslararası en yüksek düzeyde finallerin heyecanını arka arkaya yaşamak durumunda kaldı. Onun yerine bir başkası kendisini koyamaz zira Barça kadar dominasyonu sağlayan bir başka takımı bulmak çok zor. İspanya Ligi'nin takım sayısının fazlalığından her kupada finale kadar uzanmasını ve bunu aralıksız bir şekilde gerçekleştirmesine fiziksel ve ruhsal açıdan dayanmanın faturası oldukça ağır.

Messi ile az biraz beraber oynamış Hleb onun sakinliğinden bahsediyordu. En önemli özelliği en zor maçlarda dahi antrenman havası içerisinde davranıyor oluşu diyerek onun rahatlığının altını çiziyordu. Bir başkası ne kadar faul yaparsanız yapın asla sinirlenmemesinden dem vuruyordu ama son maçlarda gördük ki Messi de sinirleniyor üstelik durduk yere..  Attığı gollerden ve kazandığı kupalardan ziyade barça takımının bu yükü bu kadar kolay bir şekilde kaldırabilmesi asıl mucize.

Xavi ve İniesta'yı da düşünürseniz araya bir de Avrupa ve Dünya Şampiyonluklarını eklersiniz ki gerçek mucize diye ben buna derim. 2008'den beri kupa kazanıyor Xavi, İniesta. Herkesin yan gelip yattığı dönemde daha fazla heyecana ortak olup daha fazla efor sarfetmek durumunda kaldılar.
Guardiola bıraktı.. Bir başka açıdan bırakmasaydı da ne yapacaktı? Bir Şampiyonlar Ligi ya da Lig şampiyonluğu daha mı? durduralamaz takım mı yaratacaktı ? Ben de olsam sanırım bırakırdım. Elbet Barça bugün olduğundan daha fazla yere düşecek ve yine o tekrardan çağrılacaktır. Bu yeni teknik adamıyla başarısız olduğu önümüzdeki sezonun yarısında dahi olur. Neden derseniz.. Barça başarısızlığa, Guardiola da sanılanın aksine bunca heyecanın arkasından rahata alışamaz. Bu ikisi çok kısa süre içerisinde yeniden birleşecek ve bu belki de önümüzdeki sezonun ortasında dahi gerçekleşebilir.

2 yorum:

sow dedi ki...

Şu ana kadar hakkında karakter konusunda şüpheye düşeceğim bir haber okumadım, belli beyefendi adam.

Lakin bi ferguson, mourinho, hiddink mi tartışılır.
Strese gelince, barça o kadar mükemmelki ve emin oynuyorki taraftarı bile maçları tiyatro izler gibi izliyor. Senede chelsea, interle yaptığı maçlar gibi kaç maç yapıyor?? 3 şampiyonlukda çok rahattı, iki şam. ligi finali çok rahattı. Ben izlerken barçadan çok emindim giçde süpriz olmadı. Barçanın stresli maçı bu seneyi çıkarırsak 10 taneyi geçmez, bu kadar mükemmek takım bu kadar formdayken dinlenmek için bırakılmaz.
Bu işde başka iş var, iç sorun vs olabilir. Ayrıldığı günde yeni hocayı açıklamaları düşündürücü derim ben.

orkunberk dedi ki...

ispanyadaki özel durumları bilmiyorum; ama bence ispanya milli takımının başına geçsin.