28 Haziran 2012

İlk Finalist: İspanya



Helal olsun Portekiz'e.

Durdurlar İspanya'yı. Bundan önceki karşılaşmalarına inat rakibi yarı sahasında bekleyen değil topa doğru olabilecek her yerde presle oyununu bozdular. İlk yarı sonunda İspanya'nın "sadece" %57 topla oranına sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Bento bu turnuvada öne çıkan teknik adamlardan belki de en önemlilerinden birisi. Prandelli, Olsen, Bilic ve elbette Löw gibi..

O alışılmadık presin doksan dakika boyunca sürmesine olanak yoktu ve ikinci yarının ortalarından itibaren oyundan düştüler, uzatmaları da savunmasıyla idare edip şans faktörünün önemli olduğu penaltı atışlarına işi götürdüler. Ronaldo'nun beşinci penaltıyı atması gibi garip seçimler söz konusuydu. Bu daha çok teknik adamdan ziyade kahraman olmaya meraklı Ronaldo olunca cezasını çok ağır ödediler..

Benim için bu karşılaşma 2008 elemelerinden itibaren çıkışta olan İspanya'nın en azından bu maç içerisinde durdurulması açısından önem taşıyor. Kendi yarı sahasından top çıkarmakta zorlanan, karşı prese cevap veremeyecek ölçüde zayıf pas bağlantıları olan ve yine doksan dakikada "rakibi üç puan hak etti" diyebileceğimiz bir maç oynadı Bosque'nin takımı. Coentrao muazzam oynadı ve Silva'yı sildi sahadan. Orta üçlü rakip yarı sahada baskı yaptı ve aldığı sonucun skora etki etmemesi büyük talihsizlik..

Hem Bento hem de baygınlaşan futbolu nedeniyle Portekiz hak etmiş olsa da olası bir Almanya finali İspanya'sız olursa eksik olacaktı, bu açıdan da güzel oldu. Yine de hak eden alsaydı keşke..

Casillas turnuvanın en iyi kaleci performansı göstermeye devam ediyor ama en karizma anı nedir derseniz penaltıyı kurtardıktan sonra abartı sevinç gösterisi yapmayacak kadar tecrübe işini abartmış olmasıdır. Karakteri, yeteneği ve sevgilisi çok güzel bir adam.. Yakışır ona her şey..

4 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

ispanyada fiziki bir düşüş yorgunluk var. Akşamki maçta bu gözle görülür şekildeydi. akşamki ispanyanın kötü görüntüsünün altında bu fiziksel düşüş yatıyor. iniesta bildiğimiz iniesta değildi. Bunu tamamen fiziksel yorgunluğa bağlıyorum. ispanyanın 2 gün daha az dinlenmiş olmasıda bir etken olabilir. bu fiziksel düşüşü atlatabileceklerinide inanmıyorum. finalde ispanya için en iyi ihtimal penaltılar gibi görünüyor.

Mesela fransa ispanyanın bu fiziki düşüşünü farkedip kendini diri tutacak sonrasındada bu diriliği ile maça hükmedecek bir taktik geliştiremedi. Portekizde bunun farkına varamadı bu fırsatı akılcı oyunla değerlendiremediler. Ama artık
italya ve ama özellikle fizik durumu iyi olan almanya bunun farkına varmıştır. Bu durumu fırsata çevireceklerine inanıyorum akılcı bir taktikle.

Olası bir almanya yada italya ispanya finalinde bu fiziki düşüş ispanyanın hiç hayrına değil. finalde italya yerine Tempolu bir almanya ispanyanın fişini erkenden bile çekebilir.

Bu arada ispanyada chelseali Mata'nın hiç kullanılmamasına çok şaşırıyorum. Takımda bazı oyuncuların daha diri kalması sağlanabilirdi. Mesela Cazorla hep değinirim. frikikleri için bile sıkışan maçlarda düşünülebilir son dakikalarda. hatta portekiz maçının sonlarına doğru Cazorla girer bir frikikten bitirir işi diye bir senaryo bile içimden geçirdim.

Akşamki portekiz daha dikkatli olsa yada şöyle diyim Almeida yerine ronaldoya ayak uyduracak birisi olsa ispanya finali göremeyecekti.

Paulo Bento Maç öncesinde hesap edemediği bir ispanya ile karşılaştı ve bu durumu fırsata çeviremedi.

birde ispanyanın arbeloasına taktım ben. Arbeloa çok iyi oynadı gerçekten. Maçın sonlarına doğru yapılan baskıdan daha iyi sonuç alabilmek için arbeloa yerine daha iyi bindirmeler yapacak bir hucumcu beke ihtiyaçları var. Akşamki portekiz maçının sonlarına doğru uzatma dakikalarındaki baskıda iyi bir hucumcu bek hiç fena olmazdı. Arbeloa beklediğimden iyi yaptı işini.

raul #7 dedi ki...

2008, 2010 ve 2012'nin çeyrek,yarı final ve finallerinde gol dahi yememiş bir takım ispanya -oha-(henüz 2012'nin finali oynamadı tabi) Şu anki teknik direktörü ile çıktığı 34maçın 31ini almış,hiç yenilmemiş. -ooohhaaa- rakip kim olursa olsun hiç bir maçta %50nin altına inmemiş topla oynamada. dünkü oyunda, takım çok da gününde olmamasına rağmen 90.dk daki ronaldonun saçma şutu dışında pozisyon vermemiş bi takım İspanya.bence hakeden takım yine kazandı.ronaldo hazretleri demiş ya penaltılar loto gibidir;şansa ihtiyaç olduğunda şans faktörü böyle bir takımın yanında olsun zaten arkadaş.

raul #7 dedi ki...

bir de dün bir hayli şaşırdım. takımın en iyi penaltıcıları birinci ve dördüncü penaltıyı atar diye bilirdim ben hep. çünkü en kritik olanlar onlardır. çoğu müsabakada 4.penaltılarda iş bitiyo zaten. ronaldo 4ü atsa gene fişi çeken adam yada takımın şanısını devam ettiren adam olabilirdi. bu işte 5e kalmama ihtimali varken kesinlikle 5olmazdım ben

Borges dedi ki...

raul #7: Geçmişini inkar etmiyoruz ki? Durdurdu Portekiz ve nihayetinde şansla aldı.

almeida öküzü boş pozisyonda şut çekmek yerine kenara verse, Ronaldo'nun şutu'dur v.s.

ama yine de şunu söylemekte fayda var: İspanya'nın hücumu, topa delicesine sahip olması durduruldu lakin dediğin gibi savunması yine belirli bir düzeyin altına inmiyor. Zaten dün savunmasıyla kazandı..

Sadece savunmasıyla da İspanya "güzel" görünmüyor gözüme, takdir etmek başka..