18 Ağustos 2012

Javi Martinez ve Bayern!


40 milyona Bayern bitirdi işi diyorlar ki bu onu Bundesliga tarihinin en pahalı transferi yapar. Neden 40 derseniz sözleşmesindeki serbest kalır maddesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bild'in haberine göre beş yıllık antlaşma içerisinde yıllık 2 milyon daha azına imza atarak toplamda 10 milyon euro'yu da kendisi ödemiş Javi Martinez..

Bir başka önemli ayrıntı ise Bayern'in bu transferi en ufak bir banka kredisine başvurmadan yapabilmesi. Üzerinde çok durdum, bir daha tekrar etmekte fayda var; Bayern Münih bugün dünya üzerinde bütün kulüplerin içerisinde bir zenginin çekine muhtaç kalmadan futboldan kazandıklarıyla inşa edilmiş en sağlıklı ekonomiye sahip futbol kulübüdür. İşte bu yüzden Man Citygillerin UEFA tarafından çeşitli kurallarla engellenilmesi için çok ciddi savaş veriyor Rummenigge ve Hoeness..

Javi Martinez 40 milyon euro eder mi, son günlerin sorusu budur. Henüz resmi tek maç yapmadan 17 yaşında Athletic Bilbao'ya 6 milyon euroya transfer olan adam için bu rakamlar çok şaşırtıcı olmasa gerek..

Javi Martinez defansif orta saha olduğu gibi stoper de oynayabiliyor. Bayern bu iki pozisyonda da onu deneyecektir. En önemli artısı stratejik olarak saha içerisinde doğru yerde konumlanışı, doğru yere pres, eksik olan yere yardıma gitme, her türlü baskıya rağmen oyunu kurma becerisi ve topa geride hakimiyet sağlama konusunda takıma yapacağı katkıdır onu özel kılan. Saha içi dolanımı muazzam. Kısaca yeteneği 20 milyon ediyorsa oyun zekası da bir o kadar eder. 40 milyonun açılımı budur.

Benim altını çizmek istediğim konu ise Hoeness'in yüksek bonservisi açıklarken değindiği o nokta:

"Eğer tüm Avrupa bu pozisyona adam ararken ve burada alabileceğiniz hemen herkesin istediği iki üç oyuncu varsa bonservisin bu kadar yüksek olması çok da şaşırtıcı değil"

Belki Terim'in Melo ısrarını ya da benim iki post aşağıda Aykut Kocaman'ın Emre gibi bir futbolcudan bu kadar kolay vazgeçişin eleştirisini daha iyi anlayabilirsiniz.

Bu arada Javi Martinez'in gelişiyle beraber Maria ablamız da takibimiz altına girecektir.


2 yorum:

Oğuzhan Arslan dedi ki...

Fiyatın bu kadar artmasının bir diğer nedeni de Bilbao'da oynuyor olması. Bilbao'nun olayını biliyoruz, Bask bölgesi dışından oyuncu aldıkları yok. Javi Martinez-Llorente-Muniain ellerindeki önemli oyuncular. Ve bunlardan herhangi birini-ikisini satmak kulüp başkanının dediği gibi " kulübü satmak " olacağından fiyat yükseliyor.

demetevler dedi ki...

ikinize de katılmakla beraber, yine de bu fiyatların en buyuk sebebi zengin kulup sahiplerinin sisirdigi transfer piyasasıdır. artık fiyatlar gorece olmaya basladı, x su kadar ediyorsa bizim ki iki katı eder gibi. modric transferi de o yuzden bitmiyor mesela