18 Aralık 2012

Mourinho tarzı!


Bu size ilginç ya da tuhaf gelmedi mi?

Ramos gerçekten Mesut'un çok yakın arkadaşı olabilir ama yine de bu Mesut'a yapılmış "jest" teknik adama karşı çok ciddi bir başkaldırıdır. Burada soru şudur bence:

Devre arası neler yaşanmış olabilir ki Ramos böylesine önemli bir eyleme kalkışsın?

Bu eylem öyle ki Ramos'un Madrid'deki hayatını dahi bitirebilirdi. 
 
Derler ki Mourinho  öyle sert gitmiş ki Mesut'un üzerine.. Mesut ağlamış.

Yani hemen hemen böyle şeyler olması gerekiyor ki bir oyuncu zıvadan çıkıp takım arkadaşına destek vermek istesin başka türlüsü "anlamsız.

Bana göre tam bir futbol profesörü olan Uli Höeness der ki: Magath tarzı -psikoterörcüler-  teknik adamlık ancak bir buçuk yıl sürer. Sonrası kaçınılmaz olarak başarısızlık olur zira oyuncular eninde sonunda seni gönderir.

Tam olarak benzer olmasa da Mourinho'nun tarzı da "bir açıdan" Magath'a benziyor. 

Kulislerde konuşulan Casillas ve Ramos birliğinin "destek" mesajlarına rağmen en azından artık teknik adam Mourinho için oynamayacakları. 

Bunu eleştirmiyorum. Şöyle düşünmek gerekir: Bir adam bir takımla çok kısa süre içerisinde futbol dünyanın en tepesine çıkıp en büyük başarıları elde ediyorsa bu kısa sürede yapılan manipülasyon sonucu ola gelir. Uzun vadeli olması da çok zor. İster bugün Welt'in deyimiyle "mafyatik" metotlar olsun isterse de başka türlü. Başarısını asla tartışmıyorum lakin uzun sürece dayalı olduğu vakit başarının daimi kılnması mümkün müdür orası belirsiz.

 Mourinho'yu tartışmak bile anlamsız, daha çok bu başarıların altındaki adamı anlamaya çabalamak ki bu içerik de bunlardan birisidir. Lakin 3 değil 5 ya da 7 yıl bir kulübün içerisinde kalabilir mi? Futbolcular sürekli olarak bu baskıyı kaldırabilir mi orasını kestirmek zor. Ya her iki yılda bir kulüpten ayrılacak ya da oyncu kadrosunu büyük ölçüde değiştirecek.. Real Madrid'de Cassilas'ın başını çektiği İspanyol grup silahlarını çekti çekecek..

Ramos'a bu tepkiyi verdirtecek kadar devre arasında neler yaşanmıştır'ın içeriği de aynı şekilde Mourinho'nun bugünkü başarı ve başarısızlığının en önemli içeriği olsa gerek..

Magath kendi başarısının içeriğinin farkında olarak çeşitli önlemler aldı. Bence Mourinho için de gitme vakti geldi. buradan gidip bir başka kulüple şampiyon olup Şampiyonlar Ligi'ni kaldırabilir bu çok başka..

19 yorum:

Shareef dedi ki...

Magath ile MOurinho ancak bu blogda aynı yazı konusu olur :D gerçekten anlamaya çalışınız efendim Mourinho'yu.. Tek veri ile hareket etmek ne bilimsel nede etik.. Materazzi neden ağladı arkasından mesela Lampard, Drogba hala neden aşkını itiraf ediyor Mourinho'ya.. Bu da olsa olsa Stockholm sendromu olabilir ama değil mi :D Allah iyiliğinizi versin ne diyeyim..

Borges dedi ki...

Yahu şu yazıyı iki kere oku allaşkına. Gerekirse beşinci lig antrenörü ile benzeşen bir yanı olur, tavırdır benzeşen. Burada tonlarca Mourinho övgüsü var. Ki çok da takdir ettiğim bir teknik direktör. O liseli muhabbet burada yok yahu. Yanlış gelmişsin sen..

Nadiren bu blogda bu tarz yaklaşımlar olur, sen çok yanlış gelmişsin arkadaşım. Forumlarda takıl..

Shareef dedi ki...

Sen böyle yazınca ben bir daha okudum yazını.. Olur ya insanız senin aşağılamalarını hakedecek belki yanlış anlamalarım olmuştur diye ama madde madde cevap vereyim..

1- Liseli muhabbet demişsin yanlış gelmişsin demişsin.. Alman ligini senelerdir senden okuyorum ilk kez gelmedim buraya her Mourinho yazında vardır burada bikaç yorumum (İnter'e yenilince de barça sevdalıları ve sende tabi burada yine böyle yazmıştın tebrik ederim ama bu kadar kötü çirkef futbolu baltalıyor gibisinden)
2-Bu tarz yaklaşımlar dediğin ne anlamadım açıkçası sen Mourinho'yu tartışmak bile anlamsız dediğin paragraf bana daha çok Mourinho'nun Pep için dediği Barça'da başarılı ama başka kulüpler de ne yapabilir lafını hatırlattı böyle övgü olmaz bizde nihayetinde lise çağı çocuğu değiliz (sen öyle sansan bile)
3-Forumlarda hiç takılmadım ama rican üzerine bir bakacağım sağol

Shareef dedi ki...

He neden bu kadar sinirlendin anlamadım senin bu bloğuna sorsak senin en azından Mourinho'dan hoşlanmadığını bilir heralde.. Kaldı ki biraz saldırgan bir üslup ile yazsam bile kişiliğine bir hakaretim olmamış.. Bam teliydi heralde :D

Borges dedi ki...

1- Oynatmayarak sonuç odaklı zaferleri olmuştur. Mevzu bahis konu Barça felsefesi ve Mourinho ise elbette Barça futbolundan yana tavır koyarım. Arsenal'den Bayern'den yana koyduğum gibi. Düşük bütçeli takımların ancak oynatmama üzerine skor odaklı futbollarını desteklerim. burada bir sorun yok. Tonla Mourinho övgüsü var burada.. Sayısız..

Biz çocuk gibi bir adamın her yaptığına alkış tutacak değiliz ki?

Yanlış yapar "yanlış" derim doğru yapar doğru. ama yanlış ama doğru derim bir şeyler.

çocukça olan "aa bak mourinhoma laf etti ay ay ay " demektir.

Mourinho'nun teknik adamlığını tartışmam. Lakin bir takımda altı yıl istikrarlı bir şekilide başarıyı sürdürebilir mi bunu tartışırım. Bu da tartışılır. Nedir garip gelen ki budur konu sadece.

Ve bugün Welt bu konuyu çok daha detaylı işledi. Mesut'dan dolayı olaylar farklı şekilde yazılıp yakınen takip ediliyor v.s.

Not: Forumları seveceksin, bir gir bak.

Borges dedi ki...

Ben Mourinho'yu başlarda hiç sevmedim. Ama uzun zamandır saygıyla takdir ederim kendisini. edilmeyecek gibi de değil. 2007'de her yazdığımın bugün geçerli olması için 2007'den beri hiçbir şeyin değişmemesi gerekir.

Mourinho karizma'dır, iyi bir teknik adamdır belki de dünyanın en iyisidir.

Sinirlenmedim. Ben bu tarz muhabbetlerden kaçıyorum, araya nasıl girdin onu merak ettim.

Shareef dedi ki...

Sen bu yazıyı neden yazıyorsun ( söylemekten imtina ederim ama benim küçük bloğumu neden yazıyorum) birileri okusun ve ya öğrensin ya da etkileşimde olalım diye sen ay ay mourinho'ya demişsin inanın siz :D barça lobisinin yazdıkları da bana öyle geliyor. Aman yakaladık bişey üstüne atlayalım.. kaldı ki çocukça olsa bile yazmak istiyorum Chelsea ve Inter'de uzun yıllar çalışabilirdi bu adam senin dediğinin tersi olarak ben uzun kalabileceğini çünkü bugün benim sana cevap vermemde yaptığım gibi :D Mourinho sistemini bence sevgi ve liderlik üzerine oturtuyor. Madrid bir istisna kaldı ki senin sevdiğin adamlar 3 yıl değil (Favre, Slomka vb.) 1 yıl duramaz o takımın başında

Shareef dedi ki...

Hem sinirlenmemen hemde kaçmaman lazım ben sana değer verip gecenin bu saati üşenmeyip klavye tıklatıyorum :D dimi ama

Borges dedi ki...

Shareef: Anladım. Sen bu geyiği seviyorsun. ;))))

Dünyanın en başarılı teknik adamını sahiplenmenin keyfini yaşamak istiyorsun. Şimdi itiraz olsa da başarılarını sanki sen kazanmışçasına arka arkaya sıralasan ben de mesela absürdlük yapıp Favre daha iyidir desem filan;))

Forumları keşfetmelisin, hoşçakalasın..

Celal Abbas dedi ki...

Mourinho için Magathvari bir tarz gibi bir cümlenin geçmesini bende yadırgadım. Çok çok zorlama bir bakışla bir ihtimal olabilir ama Morunhinun maç öncesi gerilim tırmandıran kendince akıl oyunları bence Morunhionun başarıyla uyguladığı bir taktik bence. Real madridin bu dönemi çok benzeşir gibi görünsede real madriddeki bağların kopuşunun nedeni magath vari oluşundan değilde barcelona ile yaşadığı polemikler ve barcelona derbilerindeki yüksek gerilimdi gibi sanki. Birde neyapıp etselerde Morunhio Barcelonanın hep gerisinde kaldı.Hoca kim olursa olsun Bu real için kabul edilebilecek birşey değil.Birde Sonuçta Barcelona gerilimi ispanya milli takımı içinde hoş değildi. orada bir arkadaşlık varken bu arkadaşlığın Barca Real Mdrid debilerinde Kan davasıymış gibi morunhioca işlenmesi benim ilk aklıma gelen sebbeler. İspanya medyasını takip edemediğimiz için başak şeyleri bilmiyorum ama bunların bence Morunhionun realde değer kaybından sorumlu gibiler.

Ben morunhionun insan yönetiminin çok başarılı olduğuna inanıyorum. tarzını magathtan çok Fatih terime benzetiyorum. İçten ,samimi ,güven veren ,düşüncelerini açık açık söylediği için Oyuncuları onu öyle kabul ediyorlar ve onla bir bağ kuruyorlar. Oyuncuları Morunhiodan beklemedikleri bir davranışla karşılaştıklarını çok sanmıyorum. Bence Morunhio Man Managmentta Oyuncularına güven veren bir yapısı olduğu için Çok başarılı.Bu yüzden Tarzını fatih terime yakın buluyorum.

Borges dedi ki...

Günlük bakmayalım olaya;)

bu blogda şu yazıldı mesela:

http://devrimderki.blogspot.com/2009/05/magath-etkisi.html

Daha önce orta sıra yıldızlar Magath ile beraber dünya yıldızı konumuna geldiler v.s.

Ama bu işin tutmadığı zamanlar da var.

Anlaşılmayacak bir şey yazmadım zira geçen bütün her yerde Mesut'Un ağlatıldığı Deportivo maçı haber olduğunda bu ayrıntıyı işlediler.

Bu benim bakış açım böyle.

Şimdi Casillas, Mesut, Ramos ve son olarak bugün eklendiğini öğrendiğimiz Benzema hakkında iyi düşünmüyorlar.

Mesele de bu: Hepsi birleştiğinde senin sonunu hazırlarlar.

Ben olsam Mourinho'yu göndermem. Mourinho olsam giderim Premier lig'e başka takıma.

neverlong dedi ki...

Mourinho'nun 3 sezondan fazla henüz hiç bir takımda kalmamış olması bence güzel bir tartışma noktası. İlaveten, bıraktığı takımların ertesi sezon/sezonlarda ciddi anlamda başarısızlıklar yaşadığını görüyoruz. Bunu her takımını zirveye çıkardıktan sonra bıraktığı için futbolcular yeni ortama/teknik ekibe adapte olmakta zorlanıyor diye de açıklayabilirsiniz.

Bir başka açıklama, ki daha iddialı, ise Mourinho çalıştığı kulübün varolan, hatta gelecekteki kaynaklarını, o kadar yoğun bir şekilde kullanır ki kısa vadede başarı ne kadar yüksek ihtimalli ise, uzun vadede bir o kadar zordur.

Shareef'in derdi ne açıkçası anlayamadım. Bela Guttmann, antrenörülüğü aslan terbiyeciliğine benzetir. Antrenörün gözünde korkuya dair en ufak bir şüphe, belirti ortaya çıkarsa işi biter, der. Hiç bir takımda 3 seneden fazla kalmamış olması Guttmann'ın futbol tarihindeki önemini veya hocalığının kalitesini değiştirmez. Mourinho için de aynısı geçerli. Antrenörlüğünün dünya-çapında olduğu tartışılmaz. Ancak uzun vadeli değil de kısa vadede başarılı olabilen bir teknik direktör görüntüsü veriyor.

Borges dedi ki...

Ki burada soru şuydu: Mesut içeride ne yaşamış olabilir ki Ramos bu şekilde bir jest yapmak istemiş olabilir.

+

Mourinho başarısında bu psikolojik baskının yeri nedir v.s. idi.



dt.ibo dedi ki...

Ben bunun bir baska versiyonu olarak TR de basari/basarisizlik uzerine dillendirdim sıkca.
Yerli oyuncularda disiplin ve is ahlaki olmadigindan dolayi Terim vari, goz actirmayan sert bakisiyla urkuten bir hoca ya da her dedigini kabul ettirecek karizmada bir hoca baslarda iyi geliyor . Ancak basari geldikce yerli oyuncularda bir "ben oldum" havasi olusuyor ve hocalarini takmamaya basliyorlar (ozellikle genc hocalara karsi bkz. Erugrul Saglam - Bursa). İs ahlaki zaten yok, vucutlarina bakmayi da birakinca yeni biri hot zot edene kadar takim inise geciyor. İste bu yuzden bence TC pasaportlu oyuncular (cogu icin soyluyorum) en fazla 2 senelik basarida yavastan takimdan gonderilerek alttan yeni hevesli ve teknik/taktik disipline bagli kalacak, takimda kim daha basarili kim ne kazaniyor olayina girmeyecek oyunculari cikarmak lazim.
Soz gelimi Arda, ilk senesinde GS askiyla kim ne kazaniyor umursamadan 500bin dolarlik sozlesmeye 5 yilligina imza atmis ama iki sene sonra sozlesmesine zam yapildigi halde gittiginde hala yabancilara saydirmistir
Bugun Semih de bu takimda forma bulmanin onuruyla elinden geleni sahaya koymaktadir ancak 2 sene icinde o da muhtemelen sorgulamaya baslayacaktir.
Sonra belki Selcuk da neden Melo'dan az kazandigini sorgulamaya baslar ( selcuk ve semih belki yapmaz, anlatmak istedigim genel yerli futbolcu zihniyeti) ve form grafikleri duser.
Cunku basariya giden yolda herkes birlik olur ancak, basari ustuste gelmeye basladikca herkes kendine pay bicmeye baslar, bu yuzden zamanla kadro yenilenmelidir. En formda zamaninda iyi bir teklif degerlendirilmelidir.

Gelelim yabanci oyunculara, onlarin da bir cogu kendine bakma ve is ahlaki olarak iyi oldugundan bu ekstra kizmalara, azarlara, sert otoriter tavirlara bir sene kultur falan diyerek ses cikarmiyor, ancak sonrasinda durumdan rahatsiz olmaya basliyorlar. O yuzden boyle bir hocayla elit sinif topcu 2 seneden fazla basari gosteremiyor, tam tersiyle de yerli topcu.
Cozum ise ust paragrafta var. Degisim. Arda zamaninda gitseydi belki Serdar Eylik yeni Arda olcakti. Bursa Sercani ve Volkani zamaninda satsa hem yerlerine birilerini koyardi hem daha cok para kazanirdi, hem de hevesli oyincularla ligde daha iyi bir futbol ortaya koyma olasiligi artardi.
Tabi burada, Buffon,Giggs,Scholes,Messi, Gerrard vb. Ornekleri cogaltmak da mumkun ancak hem boyle oyuncu sayisi az hem de oynadiklari takim ve ulke kosullari farkli. Ben degisim teorimin Turkiye icin gecerli oldugunu yinelemek istiyorum
Saygilar

Shareef dedi ki...

neverlong bu konuyu senin blogda tartışmak isterim ki oraya yazıyorum derdimi

Başar Bölükbaş dedi ki...

...tam biseyler yazacaktim baktim ki Guttmann lar, Favre.ler havada ucusuyor, sordum kendime bunlar kim diye, cevap yok...sonra da yorum yazmasan daha iyi olacak diye dusundum...

...ama icimden de bisiler yazmak geldi...bari bunlari paylasiyim dedim.. :)

Borges dedi ki...

Ben konuyu dt.ibo'nun yorumundaki analizi üzerinden tartışmak istiyordum ama sanırım bir tek beni o anladı;)

Mesele iyi kötü başarılı ya da başarısız teknik direktör değil. "Tarz" ve bunun istikrarlı olmadaki etkisi.

Misal Guardiola tarzında İbra sorun yaşıyor, burada da "bazıları" yaşıyor v.s.

Hep demişimdir, Barça hayatının hatasını yaptı Mesut'u almayarak. İbra, Ronaldo gibi oyuncular da Madrid'e fazlasıylla uyuyor. Falcao da uyar gibi.

Meandro1905 dedi ki...

Mourinho başarılı bir antrenör ve başarılı bir insan onu Magathl'la kıyaslamak da neyin nesi Mourinho diktatör olduğu için mi başarılı oluyor her gittiği kulüpte? peki diktatörlük böyle güzel sonuçlar doğuruyor diktatörlükle yönetilen ülkeler neden dünyanın en geri kalmış ülkeleri?

Borges dedi ki...

meandro: Magath başarısız bir teknik adam mıdır? Magath orta sınıf bir kulübü tarihinde ilk defa Bundesliga şampiyonu yapmış ekstrem başarıları olan bir adamdır. Magath Bayern Münih'i çalıştırmış ve iki yılda üst üste hem ligi ve DFB kupasını kazanmış tek hocadır.

OKuduğunuzu anlamıyor, konuştuğunuz insanları da algılayamıyorsunuz. Diktatötörlük bir benzetmedir, bunu da bana söyletiyorsunuz.

Başarılı olduğunu daha kaç kere vurgu yapmam gerekecek? Soru şu: Bir takımda üç yıl kalırsa başarılı olabilir mi? Bu baskı ve ilişki uzun yıllar sürebilir mi? Kısa sürede başarının içeriği nedir?

Ve siz neyi anlıyorsunuz..

TAvsiyem: 3 kere okuyun yazılanı. Aynı zamanda Magath'ı küçümseyecek olanlar biraz yaptıklarına baksınlar.. Neyi başarmış o adam? Lütfen..