31 Aralık 2012

Rangnick ve Gençler


Leipzig ve Salzburg'un sportif direktörü olarak çalışmalarına devam ediyor. Brezilya ve Gana'daki akademilerden iki takımın da altyapısına kadar pek çok ayrıntıyla ilgileniyor. Röportajını okudum ve bir kaç ayrıntıyı şuraya ekleyelim.

Kulüplere temel futbol felsefesini oturtmaya çalışıyor. Agresif, topa karşı ve topla olan ilişkisinde belli prensipleri olan ve daha da önemlisi her yaş grubunda aynı tarzın geçerli olması için çaba gösteriyor. Yine kendisi hazırlıyor pek çok ayrıntıyı. En iyi bildiği iş budur. 

Gençlere önem veriyor ve bugünkü Alman kulüplerinin başarısını yeni ve modern bir şekilde eğitilmiş gençlerden oluşan kadrolar nedeniyle olduğunu düşünüyor. Dortmund'da Weidenfeller ve Kehl'i çıkarın U23 kadrosu gibi diyor. Schalke'de Huntelaar, Farfan ve Jones'u çıkarın aynı şekilde diye gidiyor.

Röportajdan küçük bir alıntı..

-Son on yıldır Bundesliga'nın Almanya'da oluşturulan altyapı performans merkezleri'nin etkisi altında olduğunu görüyoruz. Pek çok  Bundesliga yıldızı buralarda eğitim gördü.  Siz de kendinize bu yapıyı örnek alıyor musunuz?

Biz de Leipzig'de burayı örnek alıyoruz. Ama kolay değil benzer şekilde altyapıyı oluşturmak, yetenekleri keşfetmek v.s.  Son beş yılda dahi futbol inanılmaz değişti. Bir oyuncunun artık maç başına 12 km koşması istisna değil ondan beklenen olağan bir ihtiyaç oldu. Bu fiziksel değişim aynı zamanda antrenman metotlarını da farklılaştırdı.

Bundesligada 20 yaşında olan yıldızlar uluslarası arenada dev kulüplerle görüşüyor. Bugünkü konumda oyuncuların kariyerlerinin hızlı bir şekilde ilerlediğini düşünüyor musunuz? 

"..Thomas Tuchel, Christian Streich ya da  Sascha Lewandowski. Bunlar düne kadar genç takımları çalıştırıyorlardı ama bugün Bundesliga takımlarının başındalar.  Ve bu yüzden Almanya'daki gençler A takımlarda bu teknik adamlar nedeniyle daha kolay yer bulabiliyorlar. Bu da benim gençler üzerine olan tezimi doğuluyor. Başka hiçbir büyük ligde takımların kadrolarının içerisinde bu kadar çok genç yetenek böylesine bir yer kaplamıyor.  Bu Almanya'nın son on yılda altyapıya yaptığı yatırımın ve farklı şekilde eğitmenin doğal bir sonucu. 

Genç oyuncuların ne gibi avantajları var?

Bu oyuncular fiziksel ve mental olarak 15-16 yaşlarından itibaren en iyi seviyede eğitildiler. 3 önemli avantajı var bana göre.  Çabuk iyileşiyorlar, bu fazla yükü daha iyi kaldırıyorlarlar. İki maç arasındaki o kısa sürede kendilerine daha çabuk geliyor, maça daha hazır oluyorlar.  Öğrenme istekleri fazla ve yeni bilgilere karşı zihinleri daha açık. Bugün yapılan antrenmanların pek çoğu mental. Beyin jimnastiği.  Bugünkü -umschaltspiel, agresif oyun tarzı ve topa karşı yapılan mücadelede oyuncuların kendinden vazgeçip bir diğeri için oynama özelliğine sahip olması gerekiyor, yani takım olmak gençlerle çok daha kolaydır.  Gençler daha kolay bir şekilde takım olur, kompleksleri yoktur, öğrenmeye açık ve antrenöre daha bağımlıdır.  Bu üç önemli özellik gençlerle kurulan takımları daha başarılı yapıyor.  Elbette tüm bunlar için yetenek, iyi eğitilmiş olmak, sağlıklı bünyeye sahip olmak şart. Götze, Reus, Draxler, Hummels, Höwedes, Bender kardeşler.. Bunların hepsi zeki, olabildiğince iyi eğitilmiş ve yetenekli oyunculardan bazıları.:

1 yorum:

dt.ibo dedi ki...

Ben de bunu demiştim birkaç hafta önce ama Rangnick daha güzel açıklamış :))