22 Ocak 2013

BALAGUE RÖPORTAJI


Bu biyografinin yazarıyla yapılmış bir röportajı okurken dikkat çekici bir kaç ayrıntıyı buraya taşımak istedim.

.. Karl-Heinz Rummenigge dahi Guardiola ile olan ilk karşılaşmasında onun kişiliğinden ve çevresine yaydığı aurasından etkilendiğini belirtti. Guardiola’nın sırrı nedir?

O sadece iyi bir antrenör değil çok büyük bir teknik direktör.  Verdiği kararların büyük çoğunluğu doğrudur. Ama onun sırrı şudur: Seni karakteri, karizması ve kelimeleriyle hipnotize ederek nerede istiyorsa orada olmanı sağlıyor. Bunu oyuncularına yaptı, takıma yaptı, gazetecilere ve hatta bana bile yaptı.  Bu kitabı yazmaya başladığımda ben Espanyol taraftarıydım ama sonunda onun değerini fazlasıyla anladım

Daha sonra Guardiola ve Mourinho arasında sanılanın aksine benzerliklerin çok fazla olduğuna dikkat çekiyor. Guardiola’nın oyuncularını onlardan en iyi performansı alarak koruduğunu belirtirken Mourinho’nun ise savaşı ön plana çıkarıp “Bütün dünya bize karşı” söylemiyle yükselttiği psiko-terör tekniklerini kullanıyor.

-Guardiola’nın en önemli meziyetlerinin başında yıldızlarla iyi anlaşması geliyor sanırım

Kesinlikle katılıyorum.  Zaten Barça, Real, Bayern Münih gibi büyük kulüplerde teknik adamlığın en zor kısmı bursıdır. Eskiden Johan Cruyff’ün yardımcısı ve sonra Barça antrenörü olan Carles Rexach teknik adamlığın yüzde 30’unun saha içiyle ilgili olduğunu ve geride kalan kısmın sahanın dışında olup biten pek çok meseleyi yönetmek olduğundan bahsetmişti.  Guardiola da burada oyuncularından en iyi performansı alarak bu problemleri çözüyor.

-Guardiola 2008-12 arası Barça’da antrenör oldu. Messi ise 2009’dan itibaren 4 yıl arka arkaya dünyanın en iyi oyuncusu oldu.  Messi tüm bu başarısını Guardiola’ya borçlu diyebilir miyiz?

Onun yeteneğinin daha önceden de farkına varılmıştı. Ben Guardiola öncesi Frank Rijkaard ile konuştuğumda Messi’yi kenardan merkeze kaydırma fikri olduğundan bahsetmişti. Burada Rijkaard'ın bu fikri ertelemesinin nedeni oyuncuların bu yeni oyun sistemini anlaması gerektiğini düşünmesiydi.  Guardiola önce Samuel Eto’o ve sonra İbrahimovic ile merkez forvetli oyunu devam ettirdi ama en sonunda her şeyi Messi’nin üzerine kurdu.

Guardiola için Münih’te ne gibi sorunlar olabilir?

Eğer benim kitabımı okursanız onun ne kadar komplike bir karaktere sahip olduğunu görebilirsiniz. Takıntılıdır. Bütün enerjisini işine verir. Bu başarı olduğunda güzeldir ama tehlikeli tarafları da vardır. Eğer söz konusu antrenörlük başarısı ise benim başarılı olacağından en ufak bir şüphem yok.

1 yorum:

el fenomeno dedi ki...

Frank Rijkaard zaman zaman Ronaldinho'yu da merkeze çekip sahte 9 oynatırdı.