16 Ocak 2013

Guardiola Bayern'de.!



Bana göre;

Dünyanın en başarılı menajeri(Şimdi başkan olsa da)  ile dünyanın en “başarılı” teknik direktörü bir araya geldi. Bayern Münih ile Guardiola  bu yazdan itibaren geçerli olmak koşuluyla üç yıllığına anlaştı.

Yine bana göre;

Bayern Münih bu dünyanın “açık ara” en iyi yönetilen kulübüdür.  Bugünün büyük kulübü ve geleceğin yıldızıdır. Alianz Arena’nın borcunun 5-6 yıl sonra bitmesiyle beraber şaha da kalkacaklardır yakın zaman içerisinde.  Kredi çekmeden 40 milyonu hazır parasından çekip transfer yapan belki de “tek” kulüp. Üstelik bu parayı da ne devlet desteği ne şeyhler yardımıyla bankasına koydu. Futbol kulübünü iyi yöneterek futboldan kazanmışlardır.  Dev kulüpler arasında örneği yoktur zaten. Bu yüzden PSG’nin, Şeyhlerin en büyük düşmanı ve “UEFA Financial Fair Play” yaklaşımının da en büyük destekçisi.

Chelsea gibi 100 milyonu aşan bonservisi sunsalar dahi yıldızı Ribery’i satmazlar.  Keza Lahm’ı.. Schweinsteiger’i  Real Madrid istese dahi aynı  şekilde. Yine isterlerse yıllığına Chelsea’nin 22 milyon euro verdiği ve bugün dünya devlerinin peşinden koşturduğu Guardiola’yı alırlar.

Gövde gösterisi yaptılar..

Guardiola’nın başarılı olup olmaması ayrı bir konu. Bugün için bu hamle bu kulübün büyüklüğünü gösterir.  Real Madrid, Barça ve Manchester United’a karşı yıllardır her sene  minumum -150 milyon euro ile başlamasına rağmen başarı ve “kazanç”  seviyesini onların aşağısına indirmedi. Son üç yılın ikisinde de Şampiyonlar Ligi finali oynadı bu takım.

Louis Van Gaal’in yerleştirdiği sistemi şimdi Guardiola geliştirecek. Van Gaal'in burada kovulmasına rağmen tek bir insan yetkinliğini eleştirmedi ve bu konuda sürekli onu övdüler. Sorun uzlaşmaz ve inatçı  karakteriydi. Sistemi parçalıyordu ve tam da bu yüzde Mourinho'yu da aylar öncesinden ben istemem diyordu Uli Höness. Zira prensipler..

Mourinho  bugün kovulsa dahi dünyanın en iyi teknik direktörü olmaya devam edecektir. Aynı şeyler Guardiola için geçerli değil. İkinci macerası onun bundan sonraki teknik adamlık tanımını oluşturacak, bugün elde ettiği kupaların kaçta kaçının kendisine ait olduğunu ispatlayacaktır. Bu yüzden ince eleyip sık dokuyarak bu kararı verdi ve kurumsal açıdan dünyanın en iyi yönetilen kulübüne geldi. Burada elde edemeyeceği başarı yok. Ne ekonomik kriz ne de başka bir ayrıntı.

Neden Bundesliga?

La Liga'da Barça'ya karşı oynamak istemez ve zaten o ligde kendisini ispatladı. Serie A’nın üç liginin içerisinde olan kulüplerin yüzde yetmişi iflasın eşiğinde. Statları dolmuyor, geleceği büyük kulüplerin bireysel başarılarında. Premier Lig’in son dönem çöküşü bana göre devam etmeyecek ve kısa süre içerisinde toparlanacaklardır belki ama kurumsallaşma söz konusu olduğunda  Manchester United ve Arsenal dışında Bayern Münih’ten daha iyi bir seçim şansı yok. Guardiola kendi felsefesini yeşertebilceği ortamı aradı. Üstelik Bundesliga seçimi Guardiola’nın iddiasının boyutunu  da gösteriyor.

Dil sorunu?

Bayern Münih’in geçmişinde Almanca bilmeyen teknik direktör yoktur. Trapattoni’nin dahi yarım yamalak da olsa Almancası vardı. Bugün Sneijder’in menajeri olan Danimarkalı Soren Lerb üç yıl Bayern’de top koşturmuştu ki ligdeki en kötü derecesi olan 12.cilik de Soren Lerby zamanında gerçekleşmişti. İlk defa belki de bu kadar Almanca’ya uzak bir insan burada görev yapacak.  Sonucu hep beraber göreceğiz.

Doğru seçim çünkü..

Bayern’in yolu zaten barçaya gidiyordu. Bu da Louis Van Gaal’in yerleştirdiği, Alman milli takımına kadar etki eden bir futbol felsefesinin varlığından dolayı gerçekleşti. Barça sonrası Şampiyonlar Ligi’nde topa en fazla sahip olan takımdı Bayern Münih.  Burada Guardiola hem kurumsallaşma açısından en iyi kulübü seçti hem de futbol felsefesi bakımından başarılı olacağı bir yere geldi.  Bu blogda Hoeness’in aylar önce Mourinho’nun Bayern’e uyuşmayan yönünü anlatırken bir teknik direktör alacak olsaydım bu Mourinho değil Guardiola olur açıklamasını yayınlamıştık zaten. Sürpriz değil bu seçim.. 

Sorun ?

Tek sorun sezon sonu gidecek olan teknik direktörün takım üzerindeki otoritesinin azalması. Ne olursa olsun bu açıdan bir sorun yaşanacaktır. Keza teknik adamın motivasyonunun da azalacağını söyleyebiliriz..



13 yorum:

delorean dedi ki...

Abi ben Sammer hakkında bişe sorayım.Sen bilirsin.Dortmund taraftarı Sammer'i pek sevmiyor galiba.Ayrılırken bir olay mı olmuştu ben mi yanlış hatırlıyorum? Sanki öyle bir muhabbet vardı.

Thiam Jaba dedi ki...

abi premier league deniyor ama

Eser Değirmencioğlu dedi ki...

Futbolcuları vermiyor olabilir, bununla birlikte futbolcularında gitmemesi ayrı bir aidiyet duygusu yaratma :) Bu konuda da çok başarılar.

Bjk_KnightS dedi ki...

Guardiola'nın Bayern'i, Bayern'in Guardiola'yı seçmesi çok mantıklı oldu senin de söylediğin gibi. Bu Almanya ligine de gösterilen ilgiyi de bir derece artıracaktır. Chelsea direk kafaya sıkmak olurdu kariyeri için bana göre ama City kumarını oynamak istemedi. Saygı duymak lazım. Rijkaard GS kumarını oynadı da gördük sonunu. Arap'lar da kovmuş. Guardiola sistemine çok uygun bir takıma gidiyor. Ama yine de bir tane pırpır forvet isteyecektir bence. Uzaklara gitmeden Reus'u falan almaya çalışabilir ama Dortmund bırakmaz bence. Elde ki 3 santrafor da (Barca'da ki İbrahimovic gibi) etkisi çok olsa da Guaridola'nın sistemine tam uyum sağlayamacagı icin beğenilmeyebilir Guardiola tarafından. Ama belki de onlara da sistemde yer verebilir. Bunu haziran'dan sonra görmeye baslayacaz ama eger o elde ki santraforlardan biriyle devam ederse merak ettiğim tek şey şu olacak. İbrahimovic'in sucu neydi...
Ayrıca bu habere en çok sevinenlerden biri de Löw olacak bence. İspanya'ya yaptıgı katkılardan sonra Almanya'ya yapacagı katkıları 4 gözle bekliyorum...

cio26 dedi ki...

Mourinho'dan iyi olduğunu kanıtlama zamanı.. mou bayerne gelse almanyada başka takımın adı söylenmez hale gelirdi. pep aynı şeyi yaparsa hele ispanyadan uzak bi yerde o zaman ben bu adam iyiymiş derim.. (naçizane)

Çağrı dedi ki...

Bayern, dünyanın en akıllıca yönetilen futbol kulübü. Özellikle teknik direktör tercihlerinde oldukça başarılılar. Ama bu tercihlerinde, bana kalırsa, bayern'den ziyade guardiola doğru kararı vermiştir.Çünkü Guardiola, müthiş bir sistemin içinden gelen bir antrenör olmasına rağmen, bu sistemi bir alman kulübünde kurmakta ne kadar başarılı olacağı tartışılır. Bayern tarafı ise bu transferden her ne olursa olsun karlı çıkacaktır çünkü guardiola'nın takım sistemi üzerine muhakkak bir etkisi olacaktır. Fakat bu etkinin takımı ne kadar başarılı kılacağı ise muamma. Son söz olarak fikrim şudur: Bayern kısa sürede başarısızlık riskini göze almıştır ama uzun sürede takıma çok şey katacaklarına eminim.

Mehmet Reşit dedi ki...

Bayern'in ve dolayısıyla Alman milli takımının Barcelona taklidinde, sanıyorum topun akış hızıyla ilgili bir eksiklik var gibiydi. Onu da giderirler şimdi.

Mourinho'ya bütçe yaratabilecek ikinci bir Alman takımı daha olsaydı, hazır sezon sonunda da yüksek ihtimal yolcu iken, koşarak giderdi herhalde.

Unknown dedi ki...

Guardiola'nin Bayern'e transferi Emre Can icin de iyi gelisme, Guardiola'nin genclere verdigi onem ve stoperlerinin en azindan birinin topla cikabilmesini istemesi Emre Can'in gelecek sezon forma bulma sansini arttiriyor.. Stoperleri bozmak istemezse Bayern'in yeni Busquest'i olur ama daha tekniginden..


Her yonuyle heyecan verecek bir takim ve budnesliga izleyecegiz seneye.

No:7 dedi ki...

'Üstelik Bundesliga seçimi Guardiola’nın iddiasının boyutunu da gösteriyor' yazmışsın burasına hiç katılmıyorum. Tek rakip takım Dortmund, mağlum yıldızlarını tutmakda bile zorluk yaşıyorlar. Bu seviyede ne kadar süre kalabilirler bilinmez. Lewandovski belki sonra götze yolcu.

Guardiola büyük takımlar arasında sistemini oturtabileceği en ideal klubü seçti. Almanyada başarı kesin ama avrupada başarı, guardiolaya tanınan süreye bağlı biraz.

Premier lige gitmemekle kendi adına doğru karardı çünkü orada sistemini oturtması bu düzende imkansıza yakın. Belki sadece Arsenalde olabilirdi. Üstelik Almanyada zaten Bayern lige %50 den fazla ihtimallde şampiyonlukla başlıyor ki ulusal başarı kredisini artıracaktır ama premier ligde böyle bir takım yok.

Barcelona dışında da kendisi ispatlamak için Bayerni seçti burada başarılı olursa ikinci adımı premier lig özellikle de Manchester United. Almanyada çok uzun süre kalıcağını zannetmiyorum.

No:7 dedi ki...

'Üstelik Bundesliga seçimi Guardiola’nın iddiasının boyutunu da gösteriyor' yazmışsın burasına hiç katılmıyorum. Tek rakip takım Dortmund, mağlum yıldızlarını tutmakda bile zorluk yaşıyorlar. Bu seviyede ne kadar süre kalabilirler bilinmez. Lewandovski belki sonra götze yolcu.

Guardiola büyük takımlar arasında sistemini oturtabileceği en ideal klubü seçti. Almanyada başarı kesin ama avrupada başarı, guardiolaya tanınan süreye bağlı biraz.

Premier lige gitmemekle kendi adına doğru karardı çünkü orada sistemini oturtması bu düzende imkansıza yakın. Belki sadece Arsenalde olabilirdi. Üstelik Almanyada zaten Bayern lige %50 den fazla ihtimallde şampiyonlukla başlıyor ki ulusal başarı kredisini artıracaktır ama premier ligde böyle bir takım yok.

Barcelona dışında da kendisi ispatlamak için Bayerni seçti burada başarılı olursa ikinci adımı premier lig özellikle de Manchester United. Almanyada çok uzun süre kalıcağını zannetmiyorum.

Borges dedi ki...

No:7: Bayern Münih en son Alman takımı olarak uluslararası kupasını 2001 yılında aldı. 12 yıl oldu. Almanya en son 1996'da kupa kazandı. Bu açıdan sorun var.

Bundesligaya geldi derken hakim olmadığı bir dilin alanına giriyor her ne kadar şimdiden Almanca öğrenmeye başlamış olsa da.

Son iki yıldır da Bundesliga Şampiyonu olan takım Dortmund. Bu sene dahi Şampiyon olacak Bayern'in beklentisi de sanırım lig şampiyonluğu olmaz.. Bu açıdan bakarak bunu söyledim. Mourinho dahi bu riski almak istemiyordu. Fransa'ya gitseydi de aynı cümleyi kurardım gibi..

No:7 dedi ki...

Guardiolanın başarısı açısından asıl kriter kupalardan ziyade oynattığı futbol olacak bence. Bayern için lig şampiyonluğu başarı sayılmadığı gibi üst üste yarı finalde elenmek de başarısızlık sayılmaz. Geçen sene Barcelonada gördüğümüz gibi, mükemmel olmak da bazen elenmeye engel olamıyor.

Bayern'e Barselonanın tarzını oturtabilirse herkes tarafından başarılı sayılır, çünkü Guardiola gittikden sonra bile takımın futbol çizgisi hep bir seviyenin üzerinde kalır.

Ama ben bunun çok zor olduğunu düşünüyorum açıkcası. Messi, İniesta, Xavi gibi özel oyuncular olmadan Barselonanın sistemi eksik kalacaktır. Topa sahip olup pozisyon üretmekde zorlanan sıkıcı takımlardan birisi olma ihtimali var Bayernin.

Eldeki oyuncu kalitesi çok yüksek olsada, dönüşebilmek için çok yaşlılar. En çokda Gomez ve Mandzukicin akıbetini merak ediyorum, çünkü Guardiolanın sisteminde bu tarz forvetlerin yeri olmayacak bence. Guardiolanın en büyük şansı ise Ribery ve Martinez.

Bjk_KnightS dedi ki...

Bence dil konusunu fazla büyütüyorsun. İstedikten sonra Haziran'a kadar Almanca'yı öğrenir. Lig de çok büyük bir rakibi yok. Ve Avrupa'da da kaç senedir finallerde olan bir takımdan bahsediyoruz. Önemli olan Barcelona sistemini buraya oturtabilecek mi?
Ayrıca pas vermemeyle eleştirilen Robben'den nasıl faydalanacak? Mario Gomez sistemde yer alacak mı? Merakla bekliyorum...