27 Ocak 2015

Onlara karşı üstünlük kurmak çok zor!


Sezon başından bu yana Akhisar maçını bir tarafa koyarsak Fenerbahçe'ye karşı hibçir takım iyi oynayamadı. Rakipleri oyunun kontrolğünü hiçbir zaman ele geçiremedi. Ersun Yanal zamanındaki iştahından tutun da "efektif" olma sorununa kadar sarı lacivertlilerin pek çok eksiği olabilir. Yalnız Fenerbahçe'ye karşı herhangi bir takımın üstünlük kuramaması ayrı bir şekilde incelenmesi gerekir. Ofansif gücü yüksek Kasımpaşa'dan ligin en iyi futbolunu oynayan Bursaspor'dan son mağlubiyetini aldığı Prandelli GS'ına kadar hiçbir takım bunu başaramadı. Bunun nedenleri sizce nedir?

Birkaç nedeni ben buraya yazayım.

1- Alışılmış düzen

Bu sezon kadroya sadece 1 takviye yapıldı ve Aykut Kocaman'ın kurduğu sistem ardılları Ersun Yanal ve İsmail Kartal tarafından bozulmaması. Aynı düzende aynı oyuncularla oynayan takımın birbirlerini ezberlemesi ve rollerin artık içselleştirilmesi en önemli etken.

2- 4-3-3'ün avantajı 

Ligdeki takımların büyük çoğunluğu 4-2-3-1 sistemi ile sahaya dizilirken orta saha mücadelesini sıklıkla savunma önündeki iki orta sahaya bırakıyorlar. Fenerbahçe'de ise rakiplerinin aksine 3 orta saha bu dizilimde sahaya çıkanlara net bir üstünlük kurarken Gökhan ve Caner'in orta sahalaşmasıyla deyim yerindeyse ezici üstünlük sağlıyor.

3- Gökhan ve Caner farkı

Belki de bir numaraya bu yazılmalı. 4-3-3'ün orta saha avantajı olduğu kadar kenar ve forvet problemi gündeme geliyor. Eğer ileri üçlünün kenarlarındaki oyuncular çizgiden içeriye yönelemezse burada forvet yalnızlaşması söz konusu. Öte yandan kenar forvetler santrfora yaklaşırsa beklerin önündeki alanın savunması zayıflıyor. Lakin Fenerbahçe'de savunma-orta saha ve açık bölgelerini dolduran iki yetenekli bekin olması bu sistemin bütün kusurlarını kapatmaya yetiyor. Caner ve Gökhan savunmadan orta saha hakimiyetine ve hücumdaki etkinliğe kadar takımın her bölgesine artı güç olarak muazzam katkı yapıyor. Üstelik o kadar uyumlular ki.. Gökhan çizgiye inerse daha çok yerden pas şıkkını denerken Caner ise inanılmaz ortalar kesiyor.. 

Kasımpaşa'nın bir uzaktan şut ve sadece 1 atakla maçı sonlandırmasından sonra bu artık gerçek. 

Yine de bu takımdan puan almak mümkün. Oyun üstünlüğünü rakibe verip doğru yerden çıkış sağlayan takımlar galip de gelebilir ve fakat "iyi oyunla" bunu başaracak takım var mıdır soru işareti...


Hiç yorum yok: