27 Mart 2015

Kural Hatası?


Bir derbi maçı oynandı.

Fenerbahçe’yi Beşiktaş yenemedi. Aslında derbinin özeti budur. Üstelik Gökhan Gönül, Kuyt ve Meireles gibi sistemi derinden etkileyen üç önemli oyuncusunun yokluğuna ve forvetlerinin formsuzluğuna rağmen yine de yenilmediler. Hakem kararları ise saha dışı teknik kurallardan ibaret yanlışlar.. Maçın genel seyrini etkilemiyor. Bu yüzden hakeme karşı aşırı yüklenmeyi de anlamış değilim. Öyle bir bağrış, çığrış var ki sanırsın Beşiktaş oynamış, hakem önüne geçmiş.
Yok böyle bir şey.

Öte yandan Slaven Bilic’in hamleleri de bana göre yerindeydi. Bugün ya da yarın yapacağım geniş Fenerbahçe analizinde bunları konuşuruz. Bu spor medyasının büyük bir bölümünün Oğuzhan ya da Olcay’ın bomboş pozisyonda golü atması sonucu çok başka şeyler konuşuyor olacağını biliyor olmanız önemli. Skora göre her türlü beklentiyi karşılayacak olumlu ya da olumsuz mesajı vermek için didinen bir grup taraftar soytarısı var bu sektörde. Amaçları analiz yapmak değil, beklentiyi karşılamak.

Gelelim kural hatası kısmına...

Almanya’nın Özgecan’ı da bir Türk olmuştu. Tuğçe Albayrak. Taciz edilen kızları korumak isterken tacizciler tarafından öldürülmüştü. Maç öncesi saygı duruşu da yaptılar, her yerde tepkilerini de gösterdiler. Bunlardan en anlamlısı ise Frankfurtlu golcü Haris Seferovic’in gol sonrası tişörtüne "Tuğçe = Medeni cesaret, melek, cesaret, saygı" yazısın göstermesi olmuştu.

Kural her türlü politik mesaja sarı kart diyor. Bu hareketin karşılığı net sarı karttır.
Hakem kartını çıkartmadı. Hakem Gagelmann insiyatif kullandı. Ne maç tekrar edildi ne de bu konular konuşuldu.

Hatırlarsanız Eskişehirli genç kardeşimiz Ediz’in ölümü sonrası benzer bir aksiyonda hakem bizde “kuralı” uygulamış ve kartını çıkartmıştı.

Avrupa’da örnekleri çoktur.  Kendi kendisine durduk yere oyundan çıkanı da var, ırkçı saldırı sonrası sahayı terk edeni de.. Vereni de var, vermeyeni de var. Maç tekrar edilmeli diyeni yok ama.
Üstelik taraftar kendi gerçeğiyle yüzleşmeli. Nihayetinde gerçek şu ki Fenerbahçe bileğinin hakkıyla yendi ve hakem sahada Beşiktaş’ın önüne engel çıkarmadı.

Olcay atamadı, Oğuzhan atamadı. Hepsi bu.


Yöneticiler bunun peşinden koşabilir, taraftar ise kendi gerçeğiyle yüzleşmeli.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

abi fb analizi halen gelmedi :)