5 Haziran 2015

Hoeness iş başında: Julian Nagelsmann


2011 yılında Türkiye'ye gelir gelmez aslında antrenörlük yolunda ilerlemek istedim. Uğur Meleke ile bunun oluruna baktık, olacak gibi değildi. Uğur Meleke de Amerika'da kaldığı yıllarda bir yere kadar bu yolda ilerlemiş(antrenörlük lisansı var) ve hatta okul takımı  çalıştırmış olduğunu duyunca şaşırmıştım. Öyle içeride bir yerde gizli Mourinho taşıdığıma dair bir inancım yoktu ve hayatımı idame ettirecek kadar para kazanabileceğim ortamı yaratmak, olabilecek en alt seviyede bir takım çalıştırmak dahi bana yetecekti o dönemlerde..   Bir mesleğin diplomasına ulaşılmasının bu kadar zor olmasını bugün dahi anlamakta zorluk çekiyorum. Zorluk derecesi değil, Mourinho olsan 10 yılı aşar diplomayı eline alman. ..öyle bir sistem ile inşa edilmiş ki futbolcuların dışında buraya el atan olmaması için çaba sarf edilmiş. Çok da işe yaramayan C lisansını almanız dahi Türkiye'de yıllar sürüyor. Oysa Almanya'da 210 saatlik ders sonucu C'yi almaya hak kazanıyorsunuz. (Ben de maalesef C için Almanya'ya gideceğim) Üstelik bu ülkede bunu daha da zorlaştıran ismin Ersun Yanal olması da enteresan çünkü geçmişinde 10 yıl profesyonel futbol oynamamış insanların teknik direktör olması çok daha çetin ve zorlu yolları içeriyor.

Julian Nagelsmann'ı kıskanıyor insan. 25 yaşında Almanya'nın en genç teknik direktörü. Geleceği şimdiden çok parlak olduğu yazılıp çizilir. Üstelik nasıl ki Tuchel sakatlıklardan dolayı futbola ara verip yeniden futbol oynamaya karar verdiğinde Rangnick onu teknik direktörlüğe yönelttiyse o da aynı şekilde bu genç adamın futbolu bırakıp teknik direktör olması yönünde tavsiye verdi. Nagelsmann 20 yaşında sakatlıklardan dolayı futbolu bırakıp teknik direktörlük için çabalamaya başladı. "Rakip analizi" konusundaki becerisi Tuchel'in dikkatini çekmiş. Sonrasında da yükselişi başladı.. Hoffenheim'ın başarılı antrenörü Markus Gisdol'un yardımcısı ve o bakın kimin radarına girdi..




Uli Hoeness bir yandan cezasını çekerken diğer yandan Bayern Münih'in altyapısında çalışıyor. Böylesine kudretli bir başkan sabah hapishanede 5'de kalkıp 8'de iş yerinde olup da gerçekten Bayern'in altyapısında çalışabilir mi yoksa her şey devlet çalışırken görsün beni midir?

Çalışıyor.. Altyapıyı yeniden organize ediyor. Rezerve takımı yeniden üçüncü lige geldi. U takımlarının antrenörleri değişti. Sportif direktör Matthias Sammer'in asistanı Schumann(Bknz: Foto) ile beraber her şeyi yeniden organize ediyor. O sabah işe gelip kulübün kantininde yemeğini yiyor ve kimsenin işine de karışmıyor. İşte bu altyapı çalışmalarında da geleceğin antrenörü olarak görülen 25 yaşındaki genç Julian Nagelsmann'ı da U17 takımı için ikna ettiği söyleniyor.  Şu an Hoffenheim'da Markus Gisdol'un yardımcısı olan bu başarılı teknik direktör ile ilk konuşmayı yapmış ve iş büyük ihtimalle tamamdır diyorlar her ne kadar Hoffenheim sözleşmesi olduğu için bu başarılı antrenörü bırakmak istemiyor olsa da..



Günter Netzer ona Bayern'de çalışmanın iyi geldiğini anlatıyor. 35 yıl boyunca Bayern Münih'in sözü en çok geçen ve en kudretli ismi olan adam nasıl ki eline küreği alıp yeşil çimlerin üzerindeki karları temizlemekten imtina etmemişse bugün de altyapıda çalışmaktan gocunmuyor. Görevinin dışına çıkmıor. Öte yandan 2016 Mart'ında tam olarak özgürlüğüne kavuşacak ve hemen herkes onun yeniden başkan seçileceğini düşünüyor.

Mr. Bayern Münih'in yeni planları olduğundan da bahsediyorlar.

1 yorum:

talipyeşiltepe dedi ki...

kar temizleme fotosu ne güzel anlatıyor değil mi?
başarıya giden yolları