6 Kasım 2008

Fenerbahce - Arsenal: 0-0




Fenerbahceli spor yazarlarinin bu kadar kötü bir oyun sonrasi elde edilen bir puan ile sekillendirilmis yorumlarini okudum.. Sasirtici buldum acikcasi. Yorumlarda taktigin ne kadar dogru oldugundan ve neredeyse bir zaferden bahsediyorlar..

Arsenal bu skorsuzluga ragmen oyun olarak Istanbuldan daha iyiydi. Fenerbahce topu göremedi.. Ilk dakikalarda yüzde 87 topla oynamak nedir ki? Hangi macta görülmüstür böyle bir durum. Son on yilda hicbir türk takimi hicbir avrupa takimi karsisinda bu kadar aciz kalmamistir..

Fenerbahce adina iki oyuncu cok iyiydi.. Lugano ve ondan da iyi olan Volkan..

Macin eksigi gol.. Fazlasiyla pozisyona girdi velakin Adebayor'un yoklugu ve biraz da sansizlik ile mac golsüz berabere gitti..

Taktik maktik yok, Alex olmadigi zaman güclü bir rakip karsisina iki defansif orta saha ile cikti. Tüm takim kapandi.. En dandik avrupa takimi dahi bir tane olsun hücum organizasyonu yapabilir iken Fenerbahce bunu hicbir sekilde yapamadi. Bence 8-0'dan sonra degil bu mac sonrasi "gücsüz takimlar sampiyonlar liginde olmasin" gibi bir cikis yapilsaydi cok da yerinde olacakti.. Önemli olan bazi sorularin belki de sorulmasi gereken zamanda bir puanin sevinci ile övgüler geliyor basindan, anlamak mümkün degil.

Bir yil.. Bir yil önce yenilse dahi gayet karakterli bir durus sergileyen takim bugün neden bu hale geldi ?

Josico-Maldanodo-Selcuk gibi üc tane defansif orta sahanin ileriye dönük tek bir pas dahi yapamayisinin altinda yatan nedir ? Ücünü toplasak Saidou etmeyecek sekilde Fenerbahce gibi bir takimda bulunmasini ben anlamiyorum.. Kadronun toplaminda dengesizlik söz konusu. Semih ve Guiza gibi acikcasi Türkiye Süper Ligine fazla gelen bir forvet bollugunun yaninda orta sahasiz bir Fenerbahce..

Durum ortadadir.. Fenerbahcenin geri dörtlüsü -Roberto Carlos degil de Wederson'u koyalim oraya- kanatlari, on numarasi ve forvetlerinde sorun yok.. Velakin bu iki defansif orta sahanin verimsizligi, capsizligi, tek bir ara pasi yapmaktan acizligi hem Alex'i büyüten ayni zamanda Alex olmadigi vakit darmadagin görüntüsünün altinda yatan iki önemli nedendir.. Bugün Xavi'den Ayhan'a kadar takimlarin kaderini belirleyendir defansif orta saha. Kapacagi bes top, bes tane pozisyonu engelleyici niteliktedir, baslamadan bitirir ve akabinde kaptigi toplari dogru bir sekilde kullanabilen de oyun kurucu kivaminda takimi yönetendir.. Avrupa futbolunda bu isi bekler, cakili defans oyunculari dahi yapabildigi icin sorun cok da önemli degil velakin bizde durum oldukca vahim..

Emre'nin sakatlik riskine ragmen transferi de ayni sekilde degerlendirilmelidir. Lincoln'e Galatasaray ayni parayi vermistir velakin bugüne kadar Emre'den on kat daha yararli olmasina ragmen elestirilir iken burada ses seda yok..

Galatasaray yense dahi süper top oynamadigi icin sürekli elestirilir iken Fenerbahcede boyle bir durum söz konusu degil. Okuyun Ridvan Dilmen'i, Mehmet Demirkol'u, ve hatta Altan Tanrikulu'nu..

5-2 Istanbulda Fenerbahce yenilmistir, kötü bir skor. Lakin karakterli bir durus da söz konusu. Yenecegim dedi, saldirdi ve en azindan kimligi olan bir takim idi. Dün aksam ise Lig birincisi ile Lig sonuncusunun maci vardi sanki.. Bahis oynayanlar bilirler ki her daim birinci ile sonuncunun maci berabere biter, zira birisi saldirmayi hic düsünmez kopabilirse golsüz beraberligi koparir, bu Fenerbahce boyle olmamaliydi.. Bu kadar kisa zamanda böyle bir düsüs normal degil hatalar söz konusu ve üzerine de gördügüm kadariyla gidilemiyor..


Wederson, Roberto Carlos'un yerine ilkonbir baslamazsa Carlos, yillik maliyeti olan 5.2 milyon euro'dan daha fazla pahaliya patlayacaktir Fenerbahce'ye..

Velhasil skor degil de statü kaybeden Fenerbahce dün cok da iyi degildi. O sekilde bir puani Mersin Belediye de alir Arsenal'den.. Velakin Sevilla karsisindaki Fenerbahce ile bugün arasindaki ucurumun bu kisa sürede varolmasinin nedenine girilemiyor..

Son yillarda seyrettigim en en en kötü Fenerbahceydi. Alex degil sorun Alex'in disinda adam gibi top yapacak transferlerin olmayisidir.. Süper Forvetiniz dahi olsa forvetlikten ziyade böyle geriden top cikartmak durumunda kalacaktir.. Ben olsaydim Semih'i koyardim ön liberoya.. hepsinden daha iyi pas yüzdesi vardir, en azindan iki topu Guiza ile bulusturur iki atagi olurdu takimin..

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Bence cok agir yorumlamissin. Fenerbahce iyi mucadele etti. Ofansif olarak cok zayif kaldilar orasi belli. Defansta da iyi mucadele ettiler ama yine de sansli olmasalar berabere kalamazlardi. Bence hafife aldigin nokta oyuncular uzerindeki stres. Maci kaybederlerse Avrupa Kupalarina veda ediyorlar. Bu durumda beraberlik almak icin ellerinden geleni yapmak bana normal geliyor. Sanirim Arsenal deplasmaninda kimse fazla hucum oyunu sergileyemiyor. Fenerbahce kadar az da sergilemiyorlar ama bi noktada eleme maci oldugunu unutmamak lazim. Ayrica porto maci berabere bitse UEFA icin cok avantajli konuma geliceklerdi. Olmadi yine isleri cok zor ama en azindan umut var. Umarim istedigimiz hucum ve savunma performansini Portoya karsi gosterirler. Arsenal maci Porto macina zayif da olsa umut tasimasi ve gosterilen mucadele acisindan basarili bir sonuc vermistir.

Borges dedi ki...

Burada fanatizmi disarida birakiyoruz. Fener iyiydi,kötüydü degil bu kadar aciz birakilmistir. Cok yerinde iki transfer ile bugün cok daha baska durumda olabilirlerdi. Fenerbahce 5-2 yenildi, bu olabilir. Ancak bu sekilde karakteri olmamasi gerekir.. Iyi mücadele etti.. Yapabileceginin en iyisini yapti. Sorun futbolcularda degil bu konumda olmasini saglayan kosullarin olusumunda.. Ben bu macta sadece Volkan'i ve defansi tebrik edebilirim.. Gercekten iyiydiler.. Bir de belki Semih'i. (Bana göre su an türkiyenin en iyi forvetidir )

UzunPaslar dedi ki...

bir 10 sene önce Anadolu takımları İstanbul'a gelir ve tamamen kendi yarı sahalarına gömülü bir futbol oynarlardı. Şimdilerde çok şükür bu durumu yavaş yavaş atlatıyoruz.

işte Fenerbahçe'nin dün akşamki futbolu da 10 sene önceki Anadolu takımları görüntüsündeydi ama Anadolu takımlarının elinde o zamanlar Volkan gibi bir kaleci ve sağlam oynayan bir defans yoktu!

dorke dedi ki...

Benim görüşüm, Fenerbahçe Alex gibi bir oyuncunun yokluğundan dolayı atak organizasyonlarını kuramamış ve böyle mahkum oynamıştır. Öte yandan deplasmanda Arsenal'dan Fenerbahçe olarak 1 puan alabilmek büyük başarıdır diye düşünüyorum.

Juan y Fer dedi ki...

Hello,
well, finally Fenerbahçe got a good result against an important rival this season.
Regards,
http://saqueneutral.blogspot.com/
(a blog about sport in English and Español)

Adsız dedi ki...

Okuduğum en iyi Fenerbahçe yorumu maçtan sonraki.Fenerbahçe berabere kalıyor,Gürcan Bilgiç zafer(????)kaçtı diyor.Yüzde 63e 37 topla oynama yüzdesi.Millet okula Fenerbahçe formasıyla geliyor,Msn'de bir Fenerbahçe Cumhuriyetidir gidiyor.Anlamak mümkün değil.Galatasarayın yendiği takımlarda yenildikçe cebe sığmaya küçülmeye başlıyorlar.Gerçekten tam bir Akıl Tutulması.Geçen seneki gibi olur herkes eyvallah der.Sıfır sıfır tek kale maçta kutlama yapmak ne?Madem buna sevincek durumdasın geçen sene nasıl İnteri 1-0 yenip destan yazdın.