21 Aralık 2008

Galatasaray: 4 Besiktas: 2



Galatasaray 3-5-2 oynayamaz. Baris ve Arda 3-5-2 icin cok cok cok yetersiz.. Bu her seyden önce kabul edilmesi gereken cok önemli bir dogrudur Galatasaray icin..

Mac inanilmaz keyifli basladi. Goller geldi, kartlar da.. Aslinda Delgado'nun o garip karti olmasaydi belki cok daha keyifli gecebilirdi.. Bir takim bir farkli yenedir ve bunun kim olacagi belli degildi aslinda mac boyunca.. yine doksan dakika boyunca her an gol olabilir hissi ile oynandi ki cok hos bir derbiydi, Delgado'nun garip itirazi dengeleri Galatasaray lehine bozdu. Baska acidan asil dengeyi Galatasaray kendi kendisine bozuyor 3-5-2'msi sacmaligi ile. Nonda veya Baros veya Lincoln sag kanatta olmadigi vakit seksen metre'ye Baris düsüyor.. Baris ayni zamanda oyundan da düsünce Meira saga Servet ortaya Balta Servet'in yanina ve Arda da sol bek.. Bu sistem aslinda Ankara deplasmanlarinda da ise yaramadi, rakibe Galatasaray her iki deplasmanda da üclü defansindan dolayi cok fazla pozisyon verdi. Üclü defansin bir baska sikintisi rakibe cok fazla bos alan birakmak ki defansif orta sahalar icin durum cok daha kötü oluyor ve normal kosullar altinda alan daraltip rakibe her yerde pres yapabilecek gücü olan Galatasaray acik alanda rakibe karsi gereksiz yere efor kaybediyor, gereken presi de yapamiyor.. Bu da olmasi gereken baskiyi kuramadigi gibi mac boyunca takimin her an gol yiyebilir hissi ile basbasa birakiyor,bu son üc mactir böyle.. Defansi klasik dörtlü sistemde dahi uyumlu degil ve güven vermiyor iken bir de üclü defansin sacmaligi ki goller geldi daha becerikli bir takim cok daha fazla gol atacaktir.. Aslinda cok bilincli bir görev dagilimi ile mac icerisinde dönüsümlü 3-5-2 olabilir iken bu Baris gibi bir oyuncu ile oldukca zor.. Baris'in oynamasi gereken tek bölge defansif orta sahadir, bunun disinda neresi olursa olsun aklini oyuna yeterince koyamadigi icin -Misal sag kanatta bosa cikan Lincoln yerine orta secimi gibi- her daim siritacaktir.. Birbirlerine zit iki oyuncu derseniz ben size Baris Özbek ve Lincoln derim.. Baris'in tarafinin aksamasi aslinda gerideki üclüden kaynaklaniyor.. Balta her daim sol bek oynamaya özen gösterir iken Meira'da ikili defansindan vazgecmiyor ve bosluk dogmuyor.. Balta'nin olmadigi yerde Sabri var iken Balta yerine Arda'yi koyup o kanada baska adam yerlestirmediginiz vakit sikinti cok daha buyuk olabilir.. Mesele özünde Barisdan degil sistemi kotaracak oyuncu yoksunlugundan doguyor ki 3-5-2 dediginiz vakit Carlos-Cafu'nun genclik halleri disinda pek kullanilmamasi gerekendir.. Baskiyi kurdugunuz vakit bekler acik gibi oynar ve cok daha ofansif bir anlayisa sahip olursunuz..


Besiktas tüm olumsuz kosullar altinda dahi iyi bir mac cikardi.. Oldukca basit hatalar kafa kafaya gider iken geriye itti besiktasi.. Galatasaray dizilimde hata yapiyor, performans göstermeyen Nonda'ya bence biraz fazla sabir gösteriliyor ya da dogru yola itilim cok aci bedeller önebilecek sekilde gerceklestiriyor ve henüz bunun bedeli yine ödemedi Skibbe, Lincoln sagolsun..

Atilan bütün gollerde onun payi yadsinamaz sanirim.. Penaltisi ve asistinin disinda Servetin golünde birincil rol oynamasi bir yana o Arda'ya attigi muhtesem pas sonrasi gelen penalti.. Biraz sansli olsa iki gol ile de süsleyecekti istatistiklerini..

Toplamda Besiktas bekledigimden daha iyi bir oyun ortaya koydu. Rakip iyi olmasinin disinda asil etken kötü bir kirmizi kart cikmasi ki her iki derbide de ayni sansizligi yasadi Mustafa Denizli. Cok sevdigim bir teknik adam olmamasina ragmen Besiktas'in oyunu arkada durulmasini gerektirecek kadar "yeterli" geldi.. Belki hali hazirda bir teknik adami kovmus olan yönetimin zoraki destegi ile cok daha güzel bir yere gelebilir..

Kisa bir özeti ise Galatasaray Nonda yanlis secimini cok pahaliya ödeyebilirdi..

Hakem Kararlari:

Delgado'nun ilk sari karti dogruydu. Ikincisi ise.. Aslinda herkes ekran basinda anladi ki o "hani sari kart" nerde degil de bana ilkinde vermistin ama cümlesinin el-kol hareketleri ile anlatilmasidir. Bu da aslinda basit bir kart isteme yöntemidir ve cezayi hakeder sorun bu kuralin sacmaligi daha cok..

Her iki penalti da tartisilabilir, ben olsaydim verirdim.. On-yirmi kez baktiktan sonra baska baska düsünebilirim belki.. Toplamda bana göre iyiydi Hakem. Besiktas gereksiz yere kendi kendisine zorluk cikartti ki disiplinsizlikten ziyade ani reflekslerin bedelini agir ödedi bu gece..

12 yorum:

Kapali Ust dedi ki...

Skibbe'nin ilk 11'de Nonda tercihine yine bir şekilde saygı duyabilsemde ilk 45 dakikanın sonunda Nondayla devam etmesi, hatta daha da ileri gidip Nonda'yla maçı bitirmesi büyük soru işaretidir. İkinci yarıya Barış arkada, Aydın önde başlasa skor daha değişik olabilirdi, daha dirençli bir Galatasaray ortaya çıkabilirdi. Evet Galatasaray 3-5-2oynamaz oynarsa da kesinlikle Nonda'yla olmaz. Belki bir nebze geçen sene Cevat Güler'in Ümit'i sağ tarafa meyilli oynatması gibi bu sistem Ümit Karan'la denenebilir ama kesinlikle Nonda'yla oynanmaz. Nonda'nın şu formuyla oynayabileceği sistem de çok fazla değil açıkcası.

barış dedi ki...

yazılabilecek neredeyse her şeyi yazmışsın aslında ama ben de birkaç şey söylemek istiyorum.öncelikle arda belki de hayatında koşmadığı kadar koşmuştur bu maçta, hela olsun.nondanın ise gerçekten yedek kalmasıyla ilgili ya da orta saha-forvet karışımı mevkiisiyle ilgili psikolojik sorunları olduğunu düşünüyorum, skibbeninse onu değil de barosu çıkartmasının kendince bir sebebi vardır ama nedense aklıma nondayı memnun etmek için yapılmış gibi geldi.ayrıca skibbe sanırım kazanan takımı bozmak istemiyor, böyle bir devam etsin bakarız gibi düşüncesi var galiba.aydın ya da sabri daha erken alınmalıydı bence ama bir bildiği vardır mutlaka.

david santos dedi ki...

Brilliant posting!!!!

Unknown dedi ki...

ben maçı seyrederken çok rahattım her türlü alırız maçı düşüncesi hakimdi derbi heycanını pek yaşatmadı yani o maçın ortada oluşu havasıbı pek yaşatmadı, bundaki etken yıllardır beşiktaşın oynadığı futbol kısır futbol. koşuyorlar didiniyorlar ama olmuyor üretkenlik, saha içinde bir hakimiyet yok.
topal çok güzel oynadı top saklayışı pasları alışık olduğumuz çapalardan farklı ileriye oynaması çok iyiydi hemde kendine güvenli ve çok sakin olarak.
ne zaman bir derbi maçında oyuncumuz hattrick yaptı? düşündüm ama aklıma gelmedi.

dchetin dedi ki...

Maçı BJK'nin makus talihi ve GS'in oturmuş taşları belirledi. Yoksa Holosko'nun yararlı koşuları, Tello'nun ilk yarıdaki olumlu pasları ya da Barış'ın kötü oyunu, adam kaçırışı, Nonda'nın küskünlüğü böyle çizilmiş kadere dur diyemezdi. İşin kolayı, kaderi dillendirmek, bence BJK'nin yönetimden kaynaklanan olumsuzluğu ve GS'nin de aksayan topçularını cezalandırması gerekli, bunlar için de biraz daha sesi yükseltmek gerekir.

Denizli hala "yapcez etcez" desin dursun.

Adsız dedi ki...

lincolnün penaltısına dikkat edilirse ne itme ne çekme ne engelleme var. uğur elini koyuyor, müdahale yok, sonra kolunu lincolnün önünden çekene kadar lincoln iki ayağına ip takılmış gibi sürtüyor kendini yere. komedi bunun adı.

aslında çifte standart burada önemli olan. fenerlilerin ve gslilerin beşiktaş karşısında ortaklaşmaları da buna delalet ediyor. forma renklerine göre hakem kararları değişiyor. ibb maçındaki pozisyonda lafı ağzımıza tıkayanlar, bugün servetin golünden bahsetmiyorlar bile. kusura bakmayın da inandırıcılığınız kalmıyor hiç.

önceki haftaların yükü sözkonusu. hakemi aldatanlara, hentbol oynayanlara, sertliğin kitabını yazanlara bir bakıyoruz, malum renkler. beşiktaşa bu kadar rahat davranılabilmesini açıklayın arkadaşlar. bu kadar ucuz kartlar... delgado adamın bileğine basmış diyor demirkol. yuh be! topu ıskalayıp ayağının üzerine basıyor barışın, yer de kaygan, kayıyor sonra. 2. kartta cüneyt çakırdaki algı eksikliği had safhada. arda kendini yerlere atıp sonrasında kartlık bir şey yok diye anlatırken devam.

türkiyedeki futbol ortamı iyice sıkmaya başladı. al gülüm ver gülüm. karneye bağlansın, bir yıl fb bir yıl gs. aradan çıkabilen olursa ne ala.

Borges dedi ki...

smersh: Abartiyorsunuz biraz. Lincoln'e yapilan harekete bugün televizyondan defalarca seyretmelerine ragmen hemen herkes penalti dedi. Acin bakin eski hakem yorumculardan besiktasli spor yazarlarina kadar.. Misal Ilker ates ya da tonlarcasi Penalti dedi. Onlarca yazarin ve pek cok insanin penalti diyebildigi noktada siz "Besiktasa haksizlik yapiliyor" diyorsunuz.. Belki siz cok basak bakarak besiktasa haksizlik yapiyorsunuzdur.. Her iki penaltida penaltidir, kartlar da dogrudur.. Kart isteme, bu konuda israr etme durumu da kural olarak absürddür..

Sunu unutmayin bana verdin ilk yaptigimda demek de kart istemektir, keske 11 -11 olsaydi. devam etseydi boyle gerzek kurallar, bu kadar basit hatalar yapilmasaydi ama hakemi filan birakin artik..

Adsız dedi ki...

borges, sizin dediğiniz olsun hadi. aynı pozisyonlarda fb ve gsye hangi kararlar verildi? allah aşkına söyleyin yahu. servet yara yara rüştü'nün elinin altındaki topa giriyor, nobrenin ibb maçında yaptığı gibi. şu baroslara ardalara gösterilen müsamaha nedir? 5 saniyede iki kere faule maruz kalan delgadonun rakipleri sırıtırken, holoskoya çarpan servete faul verilip pozisyon kesilirken, ayhan orta sahada "taktik fauller" yaparken... bir değil iki değil. cisse ucuz kartlarla atılırken de aynı şeydi. bu çifte standart... türkiyede verilmeyenlere bakacağız, çok açık. papilanın sırtı sıvazlanıyordu hani cesaretinden dolayı. görebildik mi aynı basireti daha sonra? hep kabak birilerine patlıyor cesaret adına. bunun çoğu da beşiktaşa maalesef. beşiktaşa karşı kurallar net, diğerlerine flu. ne ala memleket. yorumlarınızı seviyorum, analizlerinizi iyi buluyorum ama insaf biraz da. bu hakem standartları bize gelince neden katılaşıyor, buna cevap arıyoruz.

Juan y Fer dedi ki...

Hello,
it was the normal result, cause I think it is a better team and besides if Rustu committes mistakes and Besiktas finishes with 10 men and without Delgado...
Regards,
http://saqueneutral.blogspot.com/
(a blog about sport in English and Español)

cikkoleite dedi ki...

Arda yatip topu Delgado´nun ayagindan aliyor...
Bence macin özeti bu.

Sencer Yücel dedi ki...

bu ara çok uzun sürdü gibi. dönüş ne zaman??

Borges dedi ki...

talento: Geldik.. zor dönemler efendim..