29 Ocak 2009

En Bayrak Bundesliga Adamlari.!



Sepp Maier

1962 ile 1979 yillari arasinda tam 17 yil araliksiz olarak Bayern formasini giyip klube bagli kalmistir efsanevi kaleci..

Maier, aslinda TSV Haar takiminda 1952 il 58 yillari arasinda oyuncu olarak forma giymistir. Kalecilerin sakatlanmasi üzerine kaleye gecen Maier, 12-0'lik yenilgiye ragmen Bayern Munih'in ilgisini ceker ve 1958 yilinda Bayern'e transfer olur efsane.. Bayern Munih aslinda Trabzonspor gibidir, otuzlu yillarda bir defa sampiyon olmus olsa basarilari yok denecek kadar azdir ve Maier ile beraber 1965 yilinda ancak birinci lige cikarlar ve yetmisler, Hoeness'in oyunculugu döneminde ve otuzundan önce futbolu birakip menajer olmasiyla Avrupa devine dönüsür ki Maier ile beraber uc yil üst üste Avrupa Sampiyonu olur, kupalar filan ve kirilamayacak rekorlarin hepsini kirar.. Toplamda 1900'lü yillardan ele alirsak Nürnberg'i bu yillarda ancak gecmistir aslinda.. Gecen yüzyilin en büyük kalecisi Almanyada Maier secilirken dünya siralamasinda da toplamda dördüncü sirada yer alir.



Thomas Schaaf

Onun takimima gelmesini cok istemisimdir hep.. Baktim ki olacak gibi degil biz de hafif bremenli olmaya dogru yol aldik ve Schaaf'in etkisi büyüktür bunda.. Bremenlilerin kimligidir, Arsenal'de Arsene Wenger, Bremen'de de Schaaf..

1978'den 1995 yilina kadar oyuncu olarak sadece Bremen formasini sirtina gecirmistir o.. 1996 ile 1999 yillari arasinda amatör takimi calistirdiktan sonra 1999'da Bremen'in basina gecer ve bugün hala takimin teknik direktörüdür.. Hucum Futbolu ve 4-4-2'si vazgecilmezidir. Yetenekli olup silinmeye dogru giden futbolculari yeniden kazandirmasi ile meshurdur gönlümde.. Nerden baksan en bayrak adamdir aslinda Bundesliga'da.. 31 yildir Bremenle futbolcu-teknik adam iliskisi icerisindedir ve aslinda her seyidir her ne kadar bugünlerde siklikla elestirilse de..




Guido Buchwald

1983 ile 1994 yillari arasinda Stuttgart defansini toplamakla mesguldu kendisi. Buchwald 90 Almanya muhtesem kadrosunun degismeziydi.. 6 numarali adam o muthis kadrodan disariya transfer olmayan tek isim olarak kaldi. Akabinde Japonya transferi ve dönüsünde Karlsruhe'ye gelisi ve hatta ikinci Lig macerasi olsa da önemli zaman dilimlerinde sürekli klubune bagli kalmis bir adamdir..

Iki yil sampiyonluk yasamis ve özellikle 1992 yilinin son macinda kafayla attigi gol hem galibiyeti hem de Dortmund'un bir puan önünde Sampiyonlugu getirmistir takimina.. Elbette 90 finalinde Maradona'ya adim attirmamasi da keza onu meshur eden diger önemli eylemidir..



Karl-Heinz "Charly" Körbel

Kisaca bu kesici adam 17 yasinda yani 1972 yilinda Frankfurt takimina transfer olur.. Efendim 36 yasina kadar burada kalir ve kariyerini burada bitirir, bayrak adamlik icin baska söze gerek var midir ? toplamda 602 Bundesliga maci oynamistir.

80'de UEFA kupasini alan Frankfurt'in kadrosundadir körbel ve aslinda öncesinde de Alman milli takimina secilmisligi vardir. O dönemin teknik adami Helmut Schön yeni bir takim kurmak ister ve Körbel'i davet eder.. Beckenbaur, bir bakima defansin sefi olan adam Körbel'i istemez, fazla hucumcu bulur, hani oyunun iki yönü geyigi henüz o dönem meshur olmamistir bir baska acidan Bayernli meslektasi Georg Schwarzenbeck'i adam markaji artisi nedeniyle ister ve alir da.. Bunu sunun icin söylüyorum Beckenbauer'un bu bayern milliyetciligi o dönemde vardi, bu dönem de devam eder.. Iste bu yüzden pek coklari cok degil alti ay sonra kaleyi Rensing'in alacagini belirtiyorlar.. Bayern milliyetciligine giremiyorum cunku girdigim zaman konudan cikamiyorum milyon ayrintiyi toplayamiyoruz bir postta..



Bernard Dietz
1970 ve 1982 arasinda Duisburg'da forma giydi akabinde Schalke filan olsa da önemli zaman dilimlerini Duisburg'da gecirdi.. Bagli kaldi klubüne. Defans oyuncuyu gerek 80 avrupa sampiyonasinda alman milli takiminin kaptanligini yapmasi ya da 76 finalinde de kadroda bulunmasi gibi önemli artilari olsa da Bayern'i 6-4 yenen Duisburg'un dört gol atan oyuncusu olarak daha cok önplana cikmistir. Sepp Maier, 4 golü baska bir insanoglundan yemis midir bilmiyorum ama bu bakimdan unutulmazdir aslinda..

Bir de benim her daim dikkatim ceken unsur su ki 17 yil defans oynayip sadece 11 sari kart görüp hicbir sekilde kirmizi görmemesi de takdire sayandir aslinda.. Per Mertesacker vardi böyle, deli takip ederdim adam bu sene Bremenin defansi ile beraber cöktü, kirmizi kartlari onlari bunlari.. Dietz, iyiydi bu konuda da..




Michael "Ata" Lameck

1972 ile 1988 yillari arasi Bochum klubunde orta saha olarak görev yapmis bayrak adamdir Lameck.. 518 mac ve 38 gol.

Bochumdaki ilk yilinda 34 macin 34'ünde oynamistir Lameck.. Ikinci lige düsesiye kadar 7 yilin altisinda 34 macin 34'ünde oynamistir yine.. Sadece düsecegi dönemde bir dört maclik eksikligi var.. Hakan Sükür'ün de Galatasarayda buna benzer bir dönemi vardir.. Sakatliklardan filan mi bunaldik bilmiyorum ama transfer edecegim oyuncunun bu gibi özelliklerine özellikle dikkat ederdim sanirim..





Dieter Eilts

1984-2002 yillarinda Bremen formasini giymis ve bu 18 yil boyunca klubüne hep sadik kalmistir. Sampiyonluklar yasamis, 96'da Avrupa Sampiyonasinda boy göstermis defansif orta saha 97'de UEFA'nin en iyi onbir listesine filan da secildi.. Özellikle bu dönem yildizinin parladigi ve ilginctir Bremen'den Bayern'e gecmeyen nadir yildizlarindandir.. Bayrak Adamdir..





Karl Allgöwer

1980-1991 yillari arasinda Stuttgart'da forma giymistir. 338 macta 129 gol atmistir ki bu da klúp rekorudur. Baska acidan muazzam frikiklerin adamiydi.. 86 Meksika kadrosunda yer alsa da orada pek forma sansi bulamadi milli takimda, toplamda da zaten 10 maci vardir milli takim ile..



Fritz Walter

1937 -1959 yillari arasinda Kaiserslautern formasini giymis ve bugün stadin ismi de bu futbolcudan gelir, 22 yil Kaiserslautern formasiyla oynayip orada dogup orada ölmüstür futbolcu olarak..

Gercek bir bayrak adamdir. Benim icin tanimi da budur aslinda. Fritz Walter oynadigi dönemde yurt disindan astronomik teklifler almistir. Misal Inter Milan, Racing Paris, Nancy eline 250 000 mark vermis ve gitmemistir. Keza Atletico Madrid iki yillik anlasma karsiligi olarak 500 000 mark vermistir o yine kalmistir klubunde..

384 macta 327 gol atiyor ki forvet degildir kendisi, 8 numarali formasi ile ofansif orta sahadir.. Ayni zamanda bugün sadece resmi olan topuk ile attigi müthis bir gol vardir hicbir kameraya kayit edilmemis.. Pek coguna göre bu muthis gol aslinda gecen yüzyilin en iyi golüdür ama iste, görüntü yok, degerlendirme de görenlerin degerlendirisi ile sinirli kalmistir.. Cok buyuk oyuncuydu en babasindan da bayrak adam idi..




Uwe Seeler

Hamburglularin her seyi, dört dunya kupasinda Pele ile beraber istirak edip hepsinde gol kralligi listesinde olan iki oyuncudan birisi, "bizim uwe".. Uns Uwe. 1946'dan 1972'ye kadar Hamburg ile ilisigi olan adam idi. Rekorlarin adamiydi, 70 kusur kez milli formayi giydiginde de rekor onundu Franz Beckenbauer gecti akabinde 20 dünya kupasi barajini gecen ilk oyuncuydu 1998'de Loddar abimiz onu gecti yine..

Bu Sinanenginimsi abimiz inanilmaz akrobatik hareketlerin adamiydi.. Ingiltereye attigi beraberlik golü olan Rövasatasi veyahut sicramasi da inanilmaz meshur olmasi bir yana kafasinin arkasiyla attigi goller de keza inanilmazdi.. Ayni zamanda o dönemin en yuksek bonservis ücreti ve sözlesmesi olan inter'in teklifini -ki 1,2 milyon marktir- geri ceviren adamdir, Hamburglularin en bayrak, en güzel adamidir.. 1946 yilinda Hamburg'a gelip 1972 yilina kadar takimda bütün o rekor tekliflere ragmen kalip gitmeyendir..



Gerd Müller

Anlatmaya gerek yok sanirim.. 1964 yilinda Bayern'e gelip 79 yilina kadar kalan Almanyanin gelmis gecmis en buyuk golcüsüdür.. Zira ayrintilarina girsek sabaha cikamayiz..



Ve..

Lukas Podolski.

Helal olsun abi. Bu noktadan Köln'e dönmek cok baskadir. Ne parada ne pulda gözü varmis adamin.. Gerci sponsporu olan tansas misali Rewe karsilayacakmis cok seyini ama olsun, yine de Helal.. Her yerden teklif alip da Köln'e dönme karari, kariyerinde bana göre böyle bir geridönüs takim sevgisinden baska bir seyle aciklanamaz ki anlayabiliyorum. Köln gercekten futbol sehridir.. Leverkusen'e giden ve en fazla 22 bin seyirci önüne cikan Helmes aradaki farki cok iyi özetliyordu..

Kahn ve Mehmet Scholl var aslinda ama biraz eskisinler bakalim, sonra tarih yapariz onlari da.

3 yorum:

Al lee dedi ki...

geçmişlerini çok bilmiyorum ama Andreas Möller ve Matthias Sammer de benim için Dortmund denince akla gelen 2 isimdir.

Borges dedi ki...

Möller benim cok sevdigim bir oyuncuydu cocuk iken ama iste Bayrak adam'in bire bir zittiydi. Ben takibe aldigimda Frankfurt'daydi her sene bi frankfurt bi dortmund bi frankfurt bi dortmund diye gitti taa ki Juventus'a transfer olasiya kadar.. Juventus dönüsü alti yil filan dortmund'da kaldi ama en kötüsü de bu oldu. Ezeli rakibi, en büyük derbinin diger kolu Schalke'ye transfer oldu.. Ne Dortmundlular sever ne Schalkeliler, möller'in transferi sonrasi Klubu tehtit eden cok schalkeli vardir, üyeliklerini iptale edenler filan..

Sammer ise dogu almanya denilince akla gelen ilk isimlerden, Dresden'de parladi, Stuttgart'a kendine gelip italya'ya gitti inter'e. Geldikten sonra bes yillik bir dortmund macerasi var.. Güzel zamanlarinda italyadaydi desek yeridir ama Dortmund ile her türlü baariyi yakaladi Hitzfeld dönemi.. yine de "bayrak adam"lik icin cok bir süre degil bes yil ki son yillaridir zaten..

gsemre88 dedi ki...

kahn'i unutmamak lazim.

http://futbolinsanlari.blogspot.com/