30 Ocak 2009

Fabian Ernst'in Besiktas'a Transferi.!




Fabian Ernst aslinda biraz Ailton gibi.. Mutlaka ki Ailton'dan cok cok fazla katki saglayacaktir ama iki farkli Fabian Ernst profili söz konusu ve Bremen disi performanslari acisindan bu benzetmeyi yaptik.. Schaaf'in elindeyken milli takima yükselip cok iyi zamaninda Schalke'ye transfer oldu. Bremen formuna göre bir Fabian Ernst portresi cizsek cift basamaklara ulasan bir asist sayisi söz konusu ama hepimiz cok iyi biliriz ki o orta sahanin defansif kismina bakar, hucum yönü yok denecek kadar azdir en azindan Bundesligada..

Savascidir ve cok iyi gözlere sahiptir. Tehlikeyi cok önceden farkedip cok iyi bir sekilde keser, cok top kapar ama bu kaptigi toplarin buyuk bir kismini yanlis bir sekilde kullanir, özellikle Schalke performansi söz konusu oldugunda durum bu.

Eger ki Ernst, defansin toplanmasi anlaminda transfer ediliyorsa kesinlikle basari saglanacaktir ama size sunu hatirlatirim schalke'de uzun zamandir oyun kurucu eksikligi cekiliyor ve üc tane defansif orta sahanin toplami dahi oyunu kuramiyor.. Oyunun ofansif yönü acisindan Ernst'den beklenti olmamalidir Besiktas adina.. Ama dedigimiz gibi muthis savascidir, nereye basacagini cok iyi bilir ve Bordon ile beraber Schalke'nin az gol yemesinin nedenlerinden birisidir. Azimlidir, hirslidir saha icerisinde.. Cisse'ye göre enerjisini daha iyi kullanir ve defansif anlamda daha iyidir.. Bundesliga ortalamasina göre kötü bir oyun kurucudur.. Ilerde cok faydali degildir.. Sutlar,asistler filan aramayin..

Toplamda ihtimal odur ki Delgado ya da Yusuf'tan kaynaklanan defans eksikligini kapatmak adina böyle bir hamle yapilmistir. Iyi bir oyun kurucunuz var ise Ernst iyi bir ikilidir, Schalkedeki gibi Ernst,Jones,Engelaar'dan olusan bir defansif orta saha yapilanmasinda Ernst'in hucumcu yönü her daim sorgulanacaktir.. Özellikle son dönemlerde topu kötü kullanmasi, golcü olmamasi, sutlarinin eksikligi buyuk bir sorun haline gelmis olsa da savasci kimligi ve akliyla oyuna basmasi her daim takdir edilmistir..

Oyuncu, her zaman söylerim biraz da teknik adamin onu nerede ve nasil kullanicagina göre farkli profiller cizer.. En basitinden Lincoln düne kadar "gitsin, satin bu" deniliyordu Skibbe ile cok baska oldu isler.. Ya da Schaaf'in takiminda Ernst milli takima kadar yükselen bir yildiz iken Schalke de ortalama bir oyuncu oldu..

Bakin bunu Alex de dile getirmisti. Eger ki Alex bir orta saha oyuncusu olarak ele alinirsa, sürekli savunmasi, kosmasi, sunu bunu sorgulanir ama bir forvet gözüyle bakilirsa cok baska..

Bir kac istatistik de vereyim, kartlari da netlestireyim hatta..

229 Bundesliga macinda 10 gol 23 asist ile oynayip 49 sari kart, iki saridan kirmizi ve bir direkt kirmizi -bu sene ilk defa derbide gördü- . Toplamda Avrupa maclari dahil olmak üzere 300 resmi macta 12 gol 27 asist..

23 asist 8 sezonda ve fakat bunun on tanesi Bremen hem Sampiyon olup ayni zamanda DFB kupasini da alip duble yaptigi zaman diliminde gerceklesiyor, geriye kalan yedi sezonda 13 asist ve artik ofansif yönünü siz düsünün..

Ernst iyi bir capadir, kesicidir, akillidir, pek cok tehlikeyi mücadeleci gücü ve akilli bir sekilde olmasi gerektigi yerde olarak engellemesi ile iyi bir oyuncudur, fazlasini beklemediginiz sürece cok da "kalite" bir isim ile taclandirmis olur Besiktas kadrosunu..

Ayni zamanda Sampiyonlar Ligi tecrübesinden Bundesligada cikardigi mac sayisi göz önüne alindiginda 30 yasinda olgun ve görevine sadik güzel bir adamdir..

Lincoln ile beraber oynamisligi vardir ve daha cok yakin arkadasi Asamoah'dir.. her ikisi de Hannover'in genc takiminda top kosturmus ve bir süre sonra Schalke'de yollar kesismistir.. Baska da magazinsel geyigi yoktur zaten.

Ernst, sizi Sampiyon yapmaz, ama oyuna hakim oldugu bölgede de diger oyuncular gibi kivirtmaz, sorun cikarmaz, su bu olmaz, orasini kapatir.. Nasil kullanilacagini, nasil bir performans sergileyecegini simdiden merakla bekliyorum..

17 yorum:

Sencer Yücel dedi ki...

gayet doyurucu bir yazı olmuş, teşekkürler.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

denklem net;

aurelio-appiah-alex olmuş ise
topal-ayhan-lincoln oluyor ise
hüseyin-selçuk-colman
sivok-ernst-delgado olur mu?

burada sivok-hüseyin vs bi oyuncu tipini ifade ediyor

alex, lincoln, delgado da öyle

ama appiah, ayhan , selçuk dediğin zaman ernst bu sınıfa girer mi? girmezse, bir sivok tekrarı ise iyi transfer olduğu tartışılır.

sivok stoper olacaksa, ernst'ü kazanmak için sivok'u stoper olarak kaybedeceksek zaten kötü transfer olur.

elbette denizli'nin asimetrik taktiğini dikkate de almak gerek.

savunmanın önünde sivok, sağ çaprazında ernst, ernst'ün sol çaprazında delgado :)

Noat Samisa dedi ki...

Bu transferin herhangi bir kıstasa, karşılaştırmaya sokulması Beşiktaş açısından pek doğru değil.İnsanlar Uğur, Cisse vardı; bir de Ernst neden alındı falan diyorlar.Ben 2 yıldır orta saha diye bğaırıyorum, Beşiktaşlı iyi biliyor bu transferin sebebini.O bölgedekilerden iyi olması değil, bir orta saha oyuncusunun transfer edilmiş olması dahi sevindiricidir benim açımdan.Beşiktaş'ın özel durumu şudur ki bir süredir YK ve Denizli gemileri yaktı, şampiyonluktan başka hiçbir şey düşünmüyorlar.Bunun sayısız eleştirisi olur, ben de yapıyorum zaten.Ama elden bir şey gelmiyor ve ortada bir vaat var.Ernst transferi de bu doğrultuda.Seriç için Gordon ile sözleşme feshedildi, şimdi de Ernst için Seriç ile; oynatmıyorsun niye alıyorsun falan filan...

Marek Sapara ve Geremi'nin adları geçti, benim fikrim bu ikiliden birisi yönündeydi.Stabil bir yapı kurulsun, iki gün de futbol konuşalım yahu Beşiktaş için, ben baydım artık.Ernst transferi bu konuda belki yardımcı olabilir.

Teşekkürler Borges.

cikkoleite dedi ki...

200´ün üzerinde Bundesliga maci yapmis biri ama her Alman gibi yurt disinda tutunamama ihtimali var.Almanya´da kuruli,isleyen bir düzende Schalke gibi bir takimda dahi ortalama performansla idare edebiliyor ama Türkiye´de beklentiler yüksek olaccak.Sut atmasi beklenecek,gol aramasi beklenecek.Ben dogru bir transfer olmadigini düsünüyorum.Kötü oyuncu oldugu icin degil belki de yanlis bir takima geldi ondan beklenenleri karsilayamayabilir.

Borges dedi ki...

Talento: basit bir tesekkür icin dahi üsenmiyorsun, yorum yaziyorsun, bu incelik icin ben senin nezdinde herkese tesekkür ediyorum aslinda.. Blog yazari olmandan kaynaklanan bir empati güzelligi olsa gerek, bunu benim de yavas yavas ögrenmem gerek..

Jessie: Zamaninda Ernst-Lincoln olmus idi dolayisla Ernst-Delgado olur kesinlikle.. Aslinda su önemlidir: Delgado ya da Yusuf ya da iste On numara, daha da önemlisi Oyun kurucu.. Takim Ofansif anlamda iyi oldugu vakit Ernst'in olumsuz olarak öne sürdügüm özellikleri göze batmayacaktir kesinlikle.. Hatta buraya gelip "borges bizi kandirmis" diyebilirsiniz.. Ve fakat yeteri kadar ofansif olarak donanima sahip degilse iste o zaman elestiriler baslayacaktir Ernst üzerine.. Bir de sunu gözden kacirmayin, bundesliga ortalamasina göre iyi veya kötü diyorum, Ernst bu ülkede rahatlikla ortanin ortasinda oynayabilir.. Bremen'de öyle iyiydi ki özellikle 2003/04 sezonunda milli takim arti cok iyi bir transfer gerceklestirdi.. Her zaman önünde bir Micoud, Diego olmasi sarttir iste o zaman cok baskadir..

Noat Samisa: Yasi 30 Ernst'in.. Henüz doldurmus degil. Defansif orta saha icin aslinda iyi bir yas.. En az 3 sene üst düzey bir performans sergileyebilir asi tutarsa.. Benim korkum cikozi'nin de üzerinde durdugu gibi onu iyi bir sekilde degerlendiremeyecek olusudur futbolseverlerin.. HAni o pek cok tehlikeyi akliyla öyle bir zamanlamayla engeller ki uzun sürece dayali bir gözlem ancak onun oyun anlayisini algilayabilir.. beklenti yetenekleri dogrultusunda olmalidir baska türlü neden Alex kosmuyor gibi anlamsizca yikici elestirilere maruz kalacaktir ama feci bir icgüdü vardir Ernst'de.. Baris Özbek misal cok iyi basar ama Ernst gibi yararli olamaz ve fakat Özbek cok daha faydaliymis gibi görünür yüzeysel bakilirsa eger.. Sadece bu acidan dahi Ernst'in capinda görmem ben Baris Özbek'i..

Cikozi: yanlis degerlendirilme ihtimali konusunda hemfikirim kesinlikle, böyle bir korku olmasi gerekir.. Noat Samisa gibi bir analiz yetenegi ülkenin ortalamasi olsaydi, degeri ve katkilari cok iyi anlasilirdi ama su durumda ne olur hep beraber görecegiz..

Kartal Bafiler dedi ki...

Sağol Borges , sayende Fabian'ı daha iyi tanımış olduk.

Adsız dedi ki...

Jessie nin dediği gibi sivok-ernst-delgado asisi tutar mi??

Beni düsündüren boyle bir asi denendiginde takimin hucum yonunden cok kisir kalabilme ihtimali.

Denizlinin son 2 maçtır uyguladığı dörtlü defansin önünde iki defansif orta saha ile hücum zenginliği azalacaktır.

Bunun cozumunun ise ofansif bekler kullanılmasıdır. Sol bekte henüz hiç sırıtmayan Ekrem ve sag bekte hala eski formunu yakalamsını umduğumuz Serdar Kurtulus, Ernstin gelmesiyle onemli roller ustlenmelidirler.

Bolat dedi ki...

"Ernst, sizi Sampiyon yapmaz, ama oyuna hakim oldugu bölgede de diger oyuncular gibi kivirtmaz, sorun cikarmaz, su bu olmaz, orasini kapatir.."

Bence bu tespit herseyi cok iyi özetlemis. Ben de asagi yukari ayni gözlemlere sahibim Ernst hakkinda. Besiktas benim nazarimda Demirören yönetimi dönemindeki en iyi trasferlerinden birini yapmistir. Su sampiyon yapacak oyuncu kavramina da yeniden dönmek istiyorum. Ne zamanki sampiyon yapacak oyuncu hevesimizden kurtulur Ernst gibi herbirisi kendi mevkisinde isini layikiyla yapmaya calisan caliskan elemanlardan takim kurmaya yönelirsek, tahmin ediyorum futbolumuz bir vites yukariya cikacaktir.

Borges dedi ki...

Ahmblt: (Katiliyorum yorumunuza)Cok baska bir sey.. senin de dikkatini cekiyor mu alman hicbir basin yayin organinda bu transfere yönelik tek bir haber yok.. Bizde ise anlasma saglandi diyorlar, anlamadim pek..

Bolat dedi ki...

Vallahi sevgili Borges cok detayli tarama yapmadim, ama genelde bu tür trasfer haberlerinde ben aramasam dahi bir yerlerde; teletext, internet, radyo vs karsimaa cikardi, sizin de söylediginiz gibi ben de hicbir habere rastlamadim. Ayni sey Fenerbahce ile VanBommel arasinda olmasi sözkonusu olan transfer durumu icin de gecerli... Onunla ilgili de hicbir seye rastlamadim.

Borges dedi ki...

ahmblt: Acikca söylemek gerekirse Engelaar'in bu formsuzlugunda Ernst'in satisi cok yuksek paralar olmadigi vakit hic mantikli gelmedi.. Belki sezon sonu ama bu devre feci ihtiyaci var Schalke'nin.. 7 milyon vermek gibi bir hata yaparsa Besiktas bilemem ama bunun disinda satisini ben cok olagan görmüyorum.. Tek bir Alman sitesinde dahi bu haberi görmedim, maclardan ve islerden dolayi arastirma yapacak vaktim de yok simdilik ama biraz daha beklemek gerek sanirim.. Su iki günü baz alirsak dedikodusunun dahi haberi yok..

İsmail Şayan dedi ki...

Borges yazı için çok sağol da bir şey eksik kalmış:

Sağ bekte nasıldır? Sol açıkta iyi midir? Bu ve benzeri şeyleri de yazmalıydın, teknik direktör Denizli ise bunları pas geçmemek gerek :)

Şaka bir yana, gerçekleşirse hem oyuncu hem de kulüp için iyi bir transfer olmasını dileyelim.

Juan y Fer dedi ki...

Hello,
he is a good player and he can be the necessary player for Besiktas to have more balance in the team and to receive less goals

Regards,
http://saqueneutral.blogspot.com/
(a blog about sport in English and Español)

hta1905 dedi ki...

Beşiktaş'ı kutlarım,iyi bir oyuncu ile senelerdir süren başarısızlıklarına dur diyebilirler belki.

krasotkin dedi ki...

bilgiler için teşekkürler borges. mayasının nasıl çıkacağını cidden merak ediyorum. görmeden sayende baya bir izlenim sahibi olduk.

bence ofansif yönünün zayıf olması, şut ve asistlerde yetersiz olması çok dert edilecek bir şey değil. ortasahada basan, bozan, 90dk oyundan düşmeyen bir adam lazımdı. ernstin bu kadarını karşılayacak bir adam olduğunu umuyorum. fazlasına gerek de yok, olsa olur; ama herhalde isabetli şutları ve asistleriyle önplana çıksa adı ernst değil pirlo olurdu sanırım.

selamlar bu arada, ne zamandır irtibatı kopardık. bir sıcak merhaba olsun bu yorumum ;)

Borges dedi ki...

krasotkin: Selamlar efendim, uzun zaman olmustu gercekten..

neverLander ® dedi ki...

yazıyı okuyamıyor ama kral tv altyazısı juan [a tribute to varol döken =) ] de benzer bi yorumda bulunmuş. eheh.

bu arada netten uzak kaldığım dönemin açığını kapatıyorum, geç gördüm. eline sağlık borges.