22 Şubat 2009

Galatasaray - Kocaeli:2-5



Bir hezimet.

Bir teknik direktör maglubiyeti. Söylenecek cok fazla sey yok, Skibbe'nin istifasini dahi anlamli kilacak düzeyde cöküs gerceklesti. Bana göre yüzde yüz bir teknik direktör sacmalamasi ile kendi sahasinda bes yiyen bir Galatasaray..

3-5-2 fantezisi-sacmaligini hicbir zaman anlamadim. Brezilyanin bir dönem iki zane üst düzey kanat oyuncusu ile bunu basarmasinin disinda kullanilabilir olmadigi cok acik olan bu sistemi üstelik Lincoln-Kewell-Karan-Nonda ve hatta Mehmet Güven'li kadro ile uygulamak aslinda intihar, baska bir anlami yok..

Baski karsisinda direncsiz bir teknik adam Skibbe. Kendi dogrularinin üzerinde duramiyor, elestiriler karsisinda sürekli degisim gösteriyor. ilk yari önemli mac öncesi oyunculari dinlendirmedigi icin elestirildi, simdi bu elestiri karsisinda geri adim atti.. Lincoln-Kewell-Arda'li tek forvet ve arkada kalin kalin gecmek gerekir dört defansli pek cok avrupa büyügünün oynadigi sistemle basari yakaladi, hepsini nedensiz yere cöpe atip 3-5-2 sacmaliginda abuk subuk bir sistem insa etiti. Oyuncu dinlendirmenin ve ayni zamanda yanlis sistemin faturasidir bu kendi evimizde lig sonuncusundan yenilmis bes gol..

Bazen takim formsuzdur, sansizliklar üst üste gelir ve bunun faturasi agir olur.. Ama bugün cok net söyleyebiliriz ki bu takim formsuz degil, sansizliklar olsa da bugunku aci skorun temeli teknik hamlelerden kaynaklidir.

Mehmet Güven, Ayhan Akman degildir Lincoln-Kewell'li orta sahaya lükstür, kötü oynadigi icin degil tüm defansif orta sahayi tek basina Mehmet Topal'a biraktigi icin cok yanlis bir secim idi. Baris-Topal ikilisi bozuk sistemi görünmez kilabilecek bir performans en azindan sergileme ihtimali vardi.. Baska acidan Sabri-Kewell kanat degisikligini ise anlamlandirmak, üzerine yorum yazmak gercekten zor..

Galatasaray defansini oturtamamis ve aradan gecen onca zaman sonra dahi defansinda problem yasamaya devam ediyor. Geri dörtlünün dörtlü mü üclü mü olacagi dahi belirsiz.. Bir mac icin ekstra bir degisiklik söz konusu olabilir iken toplamda tek ya da cift forvet mi ya da üc mü dört defans mi bilemeyecegimiz durumda.. Üclü ile dörtlü defans arasinda özellikle taktik anlaminda cok buyuk farklar vardir, bu acidan sürekli delinen defans bireysel acidan degil saskinliktan kaynaklidir.. Ne Servet ne de Meira sucludur bugün.

Bugün ben penalti kacirip belki bu farkli yenilgiye dogru yolu acan Baros'a dahi hicbir sey demiyorum. Tüm futbolcular hemen hemen olmasi gerektigi gibi mücadele ettiler, iyileri veya kötüleri vardir ama sorun bugün teknik adam hamlelerinde idi. 3-5-2 elde patlayacakti, o da bugüne nasip kismet oldu.

Arkada üc tane defans.. Beklerin yeri, pozisyonlarin olustugu bölgeler, golün bir önceki adiminin atildigi yerler bos.. Sabri ihtimal odur ki kendi bölgesini kapatabilir ve fakat nedendir bilmem sol kanada kadar geldi, kewell ters kanada gitti.. Harry Kewell birakin kanadin tamamini sag acikta dahi savunma zaafiyeti olan oyuncudur ki bütün kanat ona nasil teslim edilsin ? Arda, enerjisi ve bir dönem sag bek oynamisligindan dolayi belki oradaki sorunu Hakan Balta'nin da tandem yerine daha cok bek oynamasi ile en aza indirir iken ofans anlamda da etkisiz olacak sekilde fizik-kondisyon sorunu yasiyor.. Her seyin disinda ne gerek var ? Tüm bu absürd uygulamalarin temelinde iki forvet oynama sevdasi ki bu zorlamayi anlamis,anlayabilmis degilim.. Bu takim Lincoln-Kewell-Arda ve önlerinde Baros ile muhtesem seri yakalamis, önüne geleni dagitmis iken neden iki forvet ? Neden üclü defans ? En kötü Volkan Yaman performansi dahi su günden daha iyidir.. Bunu Ankara deplasmanlarindan beri söylerim, ve hala mantikli bir gerekce bulabilmis degilim.


Henüz daha bir fark yenik ile maca devam eder iken takim oyun disiplininden cok cok erken bir sekilde koptu. Ben bu saskinligi ayni zamanda oturmus bir sistemi olmamasina da bagliyorum..

Belki Baros Penaltiyi atip beraberligi yakalasa galip de gelebilirdi takim.. bu yine de Ankara deplasmanlarindan beri ayyuka cikmis üclü defansin sacmaligini ve Mehmet Güvenin defansif orta saha olmadigi gercegini degistirmiyor, yapilan hatalar birden fazlaydi.

Siz üc tane defans ile kanatlardaki hareketliligi saglayacak hucum elemanlarini defansa dogru cekip orta ikiliyi tüm gücünü verse dahi alan boslugu nedeniyle yararsiz gereginden fazla basmalarina neden oluyorsunuz, acik bölgeleri kapatma girisimleri ile yorulmalari ve haliyle sürekli topu karsi tarafin kullanmasini saglayip sistemi cökertiyorsunuz.. Belki bu üclü defansin sikintilari icin ekstrandan bir teknik analiz postu girilmelidir..

Velhasil Galatasaray icin cok önemli üc puanin disinda evinde yenilmis bes gol ya da bu hezimet her bakimdan aci olmustur. Büyük kayip, yüzde doksandokuz teknik adam suclu, yüzdebir sans faktörü..

12 yorum:

jose dedi ki...

Gheorghe Hagi göreve..

Adsız dedi ki...

açıkcası acaba şimdi skibbe'yi nasıl savunacaksınız diye girdim siteye. ama çok yerinde bir objektiflikle karşılaştım. ite kaka da olsa işleyen bir sistemin yok yere bozulmasını çok net açıklamışsınız. ama 4-2-3-1 de oynasa 3-0-7 de oynasa böyle bir sonuçla bir şekilde bir yerde karşılaşacaktık. olabilecek en kötü rakibe karşı gerçekleşmesi en çok canı sıkan taraf. koca bir sezon tüm yatırım ancak alman ligi orta karar takımlarını yönetme kapasitesine sahip bir direktöre teslim edilerek heba edildi.

şimdi elde ne var tekrar bakalım:

-cl'den ön elemede elenildi
-türkiye kupası'nda çeyrek finalde elenildi.
-türkiye ligi'nde 21.hafta sonunda havlu atıldı.
-uefa'da üst düzey bir oyunla gruptan çıkıldı, 3.tur 2.maçına avantajlı bir skorla çıkılacak.

ben bu performansa ancak 10 üzerinden 2 veririm.

Bolat dedi ki...

Sevgili Borges,

Bu yeni degil aslinda, son üc sezondur üc büyükler cok kötü yönetiliyorlar... Bu sezon ama ligin diger takimlari cok iyi oynadiklari icin Fenerbahce ve Galatasaray'in özellikle, Besiktas zaten tatmin etmiyordu, defolari ortaya cikmaya basladi...

Fenerbahce evinde Kayseri'den, dört yiyior, Ankra'da Gencler'in elinden tarigi bir skorlar yenilmekten kurtuluyor...

Galatasaray, Eskisehir ve Kocaelispor'dan 5 yiyior... Bursa deplasmanindan tarihi br skorla dönmekten kurtuluyor...vs...

Bana kalirsa suclu ne Aragones'tir ne Skibbe... Suc onlarin eline o kadrolari verenlerdedir...

Teknik direktör olarak Skibbe'yi seciyorsan kadroyu da ona göre kurman lazim, hatta onunla birlikte oturup kurman lazim...

Hocan Aragones ise, kadroyu da Aragones'e göre kurmak lazim, hatta onunla kafa kafaya verip olusturman lazim bir takimi...

Hoca ayri bir frekans kadro ayri bir frekansta olunca ortaya bu kaoslar cikiyor... Sonra Skibbe 3-5-2 gibi tuhaf isler yapmaya basliyor, Aragones kendinden beklenmeyecek isler yapiyor, Deniz'i cikartip sanstrafor alamiyor maca gole ihtiyaci oldugu icin Alex'i önliberoya cekiyor ve sans ile farkttan kurtuluyor... Bu adamlarin da nevri döndü bence cünkü...

çagdas dedi ki...

Belki burada Skibbe eleştirilmemiştir diyerek geldim buraya, ama senin de tak etmiş anlaşılan.

Özellikle 3-5-2 konusunda sana sonuna kadar katılıyorum. Bırak Arda'yı, Volkan Yaman'ı, gerekirse PAF'tan iki bek A takıma alınarak lig maçlarında idare edilmeye çalışılabilirdi. Ki bu düzenden kesinlikle daha dengeli olurdu.

Ama bence suçun 99%'unu teknik adama vermek, biraz üzüntünün ve hayal kırıklığının etkisinden olmuş. Ayrıntıya girmeyeceğim ama ben futbolculara, Skibbe'ye olduğumdan daha kızgınım. Belki sen de biraz sakinleşince aynı şeyleri düşünürsün.

Borges dedi ki...

Bu bir elestiridir. Ben Skibbe gitsin, o kalsin diye bir yorumda bulunmuyorum. galip geldigi maclar sonrasi dahi varolan sistemden kaynaklanan sorunlari dile getirmistim. Bazi maclar vardir, oyuncular sizi ters köseye yatirir ya da sansizlik inanilmaz bir etkendir.

KAyserispor maci misal.. O mac normal kosullar altinda gs galibiyetiyle bitebilirdi, kimse lincolnun kirmizisini hesap edemez baska acidan on kisiye ragmen iyi oyun da vardi ama bu mac cok baska. ÜC erken oyuncu degisikligi ve her sey ilk yarida yapilan hatalardan kaynaklidir, hatadan döndü, her sey normale de dönebilirdi ama Baros penaltisi degistirdi. Ikinci yari icin diyebilecegim hicbir sey yok, ama neden böyle bir yari, ? neden bilmem kac mactir defansi ve kanatlari islevsiz hale getirecek bir sistem ?

Ahmblt: Kadro teknik adama göre yapilmalidir belki ama teknik adam eldeki kadroya göre bir sistem de insa edebilmeli baska acidan dedigin bir bakima dogru.. Süre verilmeli teknik adama.. Favre ilk yilinda oyleydi, ikinci yilinda cok baska oldu kadroyu kendisi kurdugu vakit.. Ama biz genel bir elestiri degil macin analizini yapiyoruz ve bana göre bu macin sonucuna teknik adam hamlesi etki etmistir..

Cagdas: Kimse hatasiz degildir. Borges, skibbe, cagdas.. Kovulmalidir demedim, hatalidir teknik adam dedik.. En azindan bana göre.. baska türlü düsünseydim baska türlü yazardim ama dedigim bu. Ben bu mac degil uzun zamandir 3-5-2 sisteminin sacmaligini yaziyorum zaten.. Bana göre eldeki kadro yapisina göre hicbir zaman 3-5-2 olmamasi gerekir bu takimin sistemi. Roberto Carlos'un gencligi ve Cafu dinamizmi, iki yönlülügü olmasi gerekir ki bu ikisinin ayni takimda.. Zor. Dörtlü defans tüm sistemlerin bugün vazgecilmezidir ama o beklerin ofansif katkisi cok baskadir.. Siz sol bek olmadan, kewell'a bir kanati teslim ediyorsunuz ve sonuc bekliyorsunuz ? Dogal sonuc..

Tesla: Sampiyonluk sansi devam ediyor bana göre.. Lig performansi vasat, Avrupa Kupasi inanilmaz, Türkiye Kupasi Sivasspor maclari..

firat selcuk dedi ki...

kendi yazımı bitirdikten sonra diger blogları okuyorum tek tek.. ilk burayı okudum, benzer seyleri yazmısız sistem ve tercihler konusunda..

hani farklı seyler yazmıs olsak derdim ki bakıs acısıdır bu.. ama farklı gozlerle izleyip aynı sonuclara varmak skibbe'nin ne denli olumcul hatalar yaptıgını belgeliyor bana kalırsa..

skandal gibi bir gece oldu.. degil sampiyonluk, avrupa kupaları bile iyi sonuc olacak bu sezon sonu.. allahtan inter-toto kalktı da avrupa ligi'ne(uefa) direkt giriyoruz elemeden de olsa..

Kapali Ust dedi ki...

Sadece teknik direktör yanlışları ile 3lü , 4lü defansla açıklanamayacak kadar ağır bir mağlubiyet. Ali Sami Yen'e veda senesinde Ali Sami Yen'de yaşanmaması gereken büyük bir hezimet. Böyle bir mağlubiyetten sonra da hiç bir şey olmamış gibi devam etmek çok da rasyonel bir tercih gibi gözükmüyor. Bir kayıp vardır, bu kayıpta sorumlular ve kusurlar vardır. Sorumlululara kayıptan dolayı kusurları oranında pay çıkarılmısı da her işin doğal sonucudur.

L dedi ki...

işte, kritik nokta:

"Belki Baros Penaltiyi atip beraberligi yakalasa galip de gelebilirdi takim.. bu yine de Ankara deplasmanlarindan beri ayyuka cikmis üclü defansin sacmaligini ve Mehmet Güvenin defansif orta saha olmadigi gercegini degistirmiyor, yapilan hatalar birden fazlaydi."

eğer galip gelinse, bu kadar yaygara çıkarılır mıydı, herkesin kendine dayanak yaptığı üçlü defansa o kadar bok atılabilecek miydi? veya siz direkt olarak bu kadar eleştirebilecek miydiniz gs'yi. cevap belli.

Borges dedi ki...

Bordeaux maci sonrasi:

"Hem Kewell ve ayni sekilde Arda tipik bir 4-4-2 sisteminde cok daha verimli olurdu. Ben bu anlamda yapilan bu fanteziyi anlamakta güclük cekiyorum. 3-5-2 Gercekten güclü bir orta saha (kanatlari iki cigerli) ile baskin bir futbolu garanti edebildiginiz takdirde yediginiz ataklarin seyrekligi ölcüsünde tehlikesiz ve yararlidir belki ama bu kadar diri ve güclü bir orta saha karsisinda basa bas mücadelenin verdildigi bir noktada beklerin bölgesinin cok bos kalmasi ciddi sorun yaratabilirdi."

Besiktas maci sonrasi:

"Baris'in tarafinin aksamasi aslinda gerideki üclüden kaynaklaniyor.. Balta her daim sol bek oynamaya özen gösterir iken Meira'da ikili defansindan vazgecmiyor ve bosluk dogmuyor.. Balta'nin olmadigi yerde Sabri var iken Balta yerine Arda'yi koyup o kanada baska adam yerlestirmediginiz vakit sikinti cok daha buyuk olabilir.. Mesele özünde Barisdan degil sistemi kotaracak oyuncu yoksunlugundan doguyor ki 3-5-2 dediginiz vakit Carlos-Cafu'nun genclik halleri disinda pek kullanilmamasi gerekendir.. Baskiyi kurdugunuz vakit bekler acik gibi oynar ve cok daha ofansif bir anlayisa sahip olursunuz.."

Skibbe Balta'siz net üc tandem oyuncusu ile ilk defa bordeaux karsisina cikti. Balta'nin olmadigi vakit aslinda sorunun daha da buyuk olacagini da belirtmistik bu sekilde giderse..

Ve tüm Skibbe sevenlere: burada skibbe hakkinda yazdiklarim ortadadir. Bu bir mactir ama yenilgi agirdir. Ben bir maci analiz ediyorum, teknik adamin genel görüntüsünü degil. Bu macta teknik adam hatalidir, oyuncular, hakem degil. Acik ve net.. Bu hatalara ragmen ankara deplasmani gibi cevribilirdi skorlar, on dakika da üc gol de gelebilirdi ve fakat bu yine de yanlisi dogrulatmiyor..

Skibbe hucum adina gerekeni yapmis, Lincolnu olumlu bir sekilde kullanip ayaga pas ile takima baska bir kimlik kazandirmistir, üzerinde durulursa hatalariyla sevaplariyla UEFA finali dahi olasi ve fakat 3-5-2 modasi gecmis, cok buyuk kanar oyuncularinin inanilmaz performansi ile mümkündür, baska türlü kötüdür. Size orta sahada bir adam daha fazla kazandirir ama o da Kewell-Lincoln'ün ve iki forvetin üzerine defansif orta saha olmazsa, sonuc budur.. 3-5-2'yi baris özbek defansif orta sahasi ve yer degistirmeyen bir sabri ile yine de Konya karissinda olumlu kullanabilirdi, en azindan böyle bir sonuc olmazdi.. Bunun disinda ilk yarida yapmadigi oyuncu dinlendirme geyigine de ya da yanlisina da düsünce sonuc bu. Yahu Bayern Munih de oynuyor hafta ici sampiyonlar ligi. bir kez olsun Ribery'nin dinlendirildigini görmedim, Keza Klose'nin ki formsuz bile olsalar forma giyiyorlar her mac.. 30 yasindaki adam bu maclari cikariyor da 21 yasindaki Arda neden cikaramiyor ? Neden dinleniyor ? gibi hatalar..

Dünyanin en iyi teknik adami olsa da hataysa hata..

aksilaz dedi ki...

bu sene uefa kupasına katılaacak derece almak başarıdır.

bozo dedi ki...

ah bir kişide tanerden bahsetseydi... neyse zaten bugünlerde tanerden bahsetmek klişe olurdu.

Dwight dedi ki...

taktisyen gitti, motivator geldi. bi nevi low klinsman durumu. sonumuz ne olacak borges bey abi?