21 Şubat 2009

Jürgen Klopp.!



"Was ist ihre große schwäche ? (En gücsüz tarafiniz nedir ?)

- Meine Ehrlichkeit.!( Dürüst olmam)



Jürgen Klopp, teknik adamligindan ziyade "adamligi" ile kendisini sevdirmis bir teknik direktör.. Almanyanin sanirim en cok sevilen teknik adamidir.. Elbette Mainz ile yaptiklari kayda deger ve fakat Bayern Münih teknik direktör adayligi gibi yüksek konumda düsünülecek kadar muhtesem basarilari yoktur. Ama karakterli adamdir..


(orta sira, soldan dördüncü )

Glatten'de baslamis futbola ve forvet idi aslinda..



(ortadadir, tarife gerek yok sanirim)

Frankfurt'da bir yil oynasa da yasaminin önemli bir dönemi burada gecti zira Abitur'u vardir ve bunu da Universiteye giderek degerlendirmistir. Insanlarin ona futbol konusunda güvenmesinin ikinci nedeni egitimini universite düzeyinde almis olmasinda yatar.. Sporbilimi mezunudur o Frankfurt Univeristesinden..



St.Pauli'li Springer ile Mainz formasi altinda mücadele eder iken ,sene 1997..

1990 yilinda geldi Mainz klubune ve 11 yil burada oynadi. 325 ikinci lig maci cikardi ki rekorun sahibidir kendisi ikinci Bundesligada.. Her ne kadar Benjamin Auer ile birlikte bir macta 4 gol atan ikinci Bundesligist iki oyuncudan birisi olsa da klup tarihinde, forvet olarak basladigi kariyerine sag bek ve acik olarak devam etmistir Mainz klubunde.. 11 yil sonunda, yani 2001 yilinin subat ayinda da futbolu birakip oynadigi takimin teknik direktörü olur ve gecen sezonun basina kadar Mainz ile kendi capinda da olsa harikalar yaratmistir..



Ilk üc sira birinci Bundesligaya cikiyor.. Mainz ücüncü, dördüncü ile arasinda bir gol fark var sadece.. Burada macin sonucunu bekliyor takim.. 83.dakika'da durum 3-3 idi. Yani Mainz birinci Lige cikiyordu.. ve fakat son on dakikaya Eintracht Franfurt iki gol sigdirip maci 5-3 alinca Mainz ikinci Ligde kaliyordu lakin cok uzun degildi bu süre..



Bir sene sonra Mainz'i birinci Lige cikariyordu..



Bir sene sonra, yani 2005 yilinda da Birinci Bundesligada kalabilmeyi basariyordu..



Mohammed Zidane.. En sevdigi oyuncu budur. Petric, benim kalmam icin klup bir sey yapmadi derken gizliden de Klopp'un Zidane sevgisini dile getiriyordu.. Mainz kümede kaldigi zaman Zidane inanilmaz yardimci olmustu bu duruma.. Bremenden Kiralik idi o dönem, simdi Hamburg'dan satin aldilar Petric karsiliginda..

Baska acidan ligde zar zor kalsa da UEFA tarafindan fair play adina UEFA kupasina yollaniyordu Mainz takimi.. Bu da klubun tarihindeki en buyuk basariydi.. Aslinda o sene Bundesliganin en centilmen takimi Hannover idi. Mainz ucuncu siradaydi.. Ve fakat kriter tek basina istatistik degil, Hakemlerin takim hakkindaki raporu, oyuncularin rakiplerine karsi olan tutumu ve pek cok nedenden Almanya kuraya Mainz takimini gönderdi.. Sanslari da yardim edince Ligde kalmayi son macta basaran Klopp'un Mainz'i UEFA kupasi ön eleme maclarina dahil oluyordu.. Israil ve Ermenistan takimlarini eledikten sonra o sene UEFA kupasini alacak olan Sevilla rakipleri oluyordu ve sonuc malum.. Eleniyorlardi.. Bu fair play'den uefaya gecis kisminin detayi baska bir postun konusu olsun, elenisin ardindan su kare önemlidir Klopp icin..



Oyuncusunu teselli eden bir teknik adam.. Skibbe sevilir Galatasarayli futbolcular tarafindan ama Klopp bu alanda bir numaradir buralarda.. Arkadastir o futbolculariyla.. 11 yillik futbolculuk tecrübesinin hemen arkasindan ara vermeden diplomasini eline alir almaz teknik adam olmustur ve o anda takim arkadaslarinin antrenörü olmasiyla baslamistir bu sicak iliski ve bugün de devam eder.. Dürüstlügü, futbolcularla olan sicak iliskisi Klopp'u digerlerinden ayiran en önemli unsurlarin basinda gelir.. Yoksa basarilari yukaridadir ama bu kariyer ile Leverkusen'in onu almak icin Skibbe'yi kovdu söylentisinden Bayernin basina gececek diye yaygara koparilmasina kadar giden bir teknik adam söhretine sahip oldu.



2006/07 sezonunun son macinda Gladbach'i 3-0 yense de ikinci Bundesligaya düsmekten kurtaramiyordu takimini ve fakat yine de o en sevilen teknik adam, en vazgecilmez isim idi Mainz takiminda..



Ikinci Bundesligada Mainz ile tekrardan bir yil calisti. O dönem Mainz'i birinci lige cikarabilseydi kalacakti takimin basinda.. Ama Köln ve sürpriz takim Hoffenheim buna izin vermedi o da pek cok klubun listesindeydi ama en zoruna gitmeye karar verdi.. Aslinda Leverkusen cok daha uygundu her bakimdan..




Dortmund Hitzfeld sonrasi cok fazla teknik adami yedi.. Bir teknik adamin kapasitesinin disinda zor görevleri vardir burada.. Takimda kaos var, finansal acidan iyi degiller ve kadrosuzluk da bir baska sorun.. Doll ki kendisi istifa etmistir zira burada basari cok zordu her türlü teknik direktör icin..



ARD kanali icin Avrupa Sampiyonasini yorumladi.. Tek kelime ile mükemmeldi, onu izleyip de ona hayran olmayan tek bir türk/insan/alman dahi olamaz.. Baska acidan benim kendi ülkemde ne zaman kendi ülkesinin maclarini "klopp" objektifliginde analiz edecek bir yorumcu cikar, o zaman bu ülke kendi elestirisini yapmaya baslayip yukari dogru tirmanmaya baslamistir demektir.. Yanindaki isvicreli eski hakem bozmasi Urs Meier'e gereken cevabi her daim vermistir.. Rüstü'nün Hirvatistan macinda yaptigi teselliyi uzun uzun anlatmis, pek cok acidan dogrucu davut olarak kendi ülkesini hem elestirmis ve ayni zamanda da hep sevilmistir.. Adam aslinda karakteri ile gol atiyor, forma giyiyor ve takim yönetiyor, baska aciklamasi yoktur. Sezon basi en cok teklif alan teknik adamdir Klopp.. basarilari da yukaridadir, Hem futbolcu aslinda hem de teknik adam olarak Birinci ligde takim calistirmaktan ikinci ligde forma giymenin ötesine gecememistir ve fakat öyle bir adamdir ki Galatasaraya gelse ses etmem.. Klinsmann degil de Klopp olsaydi bayernliler dahi ses etmezdi.. Futbolu okulunda okumus, her bakimdan bu ise emegini vermis insanogludur.. Basa dönersek en gücsüz yani olan dürüstlügü bugün onu tek basina zirveye de tasimistir..

8 yorum:

jose dedi ki...

Galatasaraya gelse bende ses etmem doğrusu.Bugun Schalke maçında bir kez daha sempatimi kazandı.

Ser dedi ki...

Kendisini ilk olarak Avrupa Sampiyonasi'ni yorumlarken görmüstüm ve tip olarak inanilmaz itici gelmisti. Sonra baktim cok akilli, objektif yorumlar yapiyor. bi sempati olustu.. Dortmund'un basina gecmesiyle sempatim daha da artti..

Okay Karacan dedi ki...

Mükemmel olmuş, elinize sağlık..

Adsız dedi ki...

5 temmuz 2007 tarihinde kendisinle tanıştım,ultrAslan için Mainz05 taraftar temsilcisi Frank Trautwein ile bir söyleşi yapmıştım,ansızın masamıza geldi,çok sempatik birisi,hiç ukela değil,yaklaşık bir saat konuştuk sanki 10 yıllık dostmuşuz gibi davranmıştı,bni çok etkiledi.Mainz şehrinin efsanesi oldu.

alperensaylar dedi ki...

merak ettim yorumlarını...

Borges dedi ki...

Erdal Güngör: tahmin ettigim gibi.. burdan dahi görülebiliyor aslinda cok sey..

Asaylar: "objektif", "zeki" ve fanatizmden uzak yorumlar olarak özetleyebilirim..

cikkoleite dedi ki...

Daha dün aksam Jürgen üzerine bir arkadasla tartismistik bugün yaziyi görünce bunlar birlik olur bana komplo kurdular diye düsündüm.Iyidir Jürgen sempatiktir ama ben ZDF kanalinda Avr. Sampiyonasinda yorumculugu disinda diger yorumcu Urs Meier aracailigiyla Isvicre´yi kücük gören sözlerini hep yadirgadim.Garibim Urs ne zaman biz evsahibiyiz bizim de sansimiz var demeye kalksa Klopp aninda bozuyordu adami :)
Arkadas ile tartistigimiz konu ise onun Klopp´u gelecegi parlak bir hoca olarak görmesi.Bence de öyle fakat eline Dortmund gibi cok iyi bir firsat verildi ama kim ne derse desin Dortmund bu sene iyi gitmiyor.Bayern macinda cok kötü durumlara düstüler.Ama bunun disinda Almanyadaki ender sempatik,sicak kanli hocalardandir Klopp insallah ilerde 2. bir Daum olurda bizi sasirtir.

Flying Dutchman dedi ki...

Bu yazının 5 satıra inip giderken "tek yönlü bilet al" yazısı yazılması için adına Türkiye'ye gelmesi yeterlidir.

beğendiğim bir hocadır belirteyim...