9 Mart 2009

Hamburg Analizi.!



Hamburg takimi Bundesligadan belki de en olmamasi gereken rakip Galatasaray icin.. Schalke,Dortmund ya da Hoffenheim,Bremen dahi olsa idi Galatasarayin isi belki daha kolay olabilirdi ama Hamburg gercekten cok güclü ve toplamda Galatasaray icin oldukca tehlikeli bir rakip.

Saha ici dizilimler belki 4-4-2 olmadigi vakit belirleyici bir özellik olarak dile getirilebilir. 4-4-2 denildigi vakit ayni dizilim icerisinde tonla farkli karakter tasiyan futbol söz konusu olabiliyor. Hamburg temelde 4-4-2 oynar ama 4-3-3 ya da 4-2-3-1 de yer yer Bundesligada uygulamaya koydugu oyunlar icin tercih ettigi saha ici dizilimleridir. Martin Jol taktiksel acidan son derece yetkin bir teknik adam oldugu icin Galatasaraya karsi nasil bir dizilim ile sahaya cikacagini kestirmek güc.. Özellikle Bayern Münih karsisinda Dennnis Aogo yerine Pitroipa'yi koyup Lahm-Ribery baglantisini cökertip Bayernin en önemli kozu ribery'i yokederek galibiyet yolunu acarken taktiksel dehasini gözler önüne seriyordu. Öyle ki ayni taktigi Daum'in Jol'den caldigi dahi iddia edilebiliyordu alaman basininda..



Hamburg, sistem takimidir. Tam anlamiyla bir takim oyunu oynarlar. Van der vaart'in gidisi sonrasi yildizi olmadan takim olarak Bundesliga liderligine kadar yükselmistir. Aynen Galatasaray gibi defansinda yasadigi sakatlik sorunu olmasa idi bugün belki puan farkiyla lig lideri idi. Wolfsburg macina kadar kendi evinde maglubiyet yüzü görmemistir, cok güclüdür sahasinda ama baska acidan UEFA kupasinin bir önceki ayaginda Ajax'a kendi evinde yenilip deplasmanda iki fark atarak ilerlemistir. hicbir zaman boslayamacaginiz bir takim.

Kalede Rost var. Son derece güven veren ve deneyimli bir kalecidir. Basit hata yapmaz, milli takim icin düsünülmemesi gelecege dogru atilan bir adimin parcasidir sadece. Tecrübeli ve kaliteli bir isimdir. Onu gecmek icin ortalamanin üzerinde bir performans sergilemek durumundasiniz.

Defansi su an icin Galatasarayin tek artisidir. Atouba,Reinhard, cok hata yapsa da Graavgaard ve son anda cok sevindirici bir haber olarak "Demel" sakatlanmistir.. Velhasil bu Galatasaray icin belki de en önemli avantaji yaratmistir. Ayaga paslarla cok rahat delinebilecek bir defans dörtlüsü bizi bekler..

Eger oynarsa sol bek Jansen benim en cok cekindigim oyuncularin basinda gelir. Galatasarayin sorunlu tarafina denk gelmesi ise isleri iyice arap sacina getiriyor. Jansen bekden cok acik oyuncusudur, hucumcudur.. Sabri ile sik sik karsilasacaktir bu acidan. 1.91'lik boyu ile ilginc bir eslesme olacaktir her ikisi bek oynasa da.. Özel önlem alinacak taraf belki de bu pek göze batmayan Jansen kanadinin islerligi olmasi gerekiyor..

Orta ikili Jarolim ve Trochowski olacaktir. Hucum yönü Trochowski gibi gözükse de Jarolim cok formda, akliyla oynayan oyunculardan ve en az Hucumda dahi Trochowski kadar tehlikelidir. Trochowski bir bakima Van der Vaart'in boslugunu doldurdu. Inanilmaz tehlikeli sutlari bir yana frikikleri ve hucumcu yönüyle orta sahada Galatasaraya zorluk cikartacaktir ve fakat son macin en formsuz adamiydi. jarolim su an icin daha cok formda.. Baska acidan eger Jol, rakibinden cekinirse buraya bir ihtimal emniyet sübabi olarak Tavares'i yerlestirebilir..

Trochowski'nin formsuzlugu devam ettirmesi dahilinde mac icerisinde Pitroipa girecektir. Eski Freiburg'lu siyahi oyuncu inanilmaz hizli, atik ve tehlikelidir. Bir ihtimal Arda'yi durdurmak adina Bayern Münih macinda oldugu gibi maca ilkonbir dahi baslayabilir.. Arda'yi Ribery kadar tehlikeli görüyor mu ? Jol'a göre rakibin tehlikeli kanadina hucum olarak saglam bindirme yapilirsa orasinin beki disari cikamaz ve aciktan oynayan oyuncu ile iletisim kesilir, Ribery ve Bayern bu sekilde durdurulmustu ve fakat bilmez ki o bizde Balta hucum adina yoktur ve tek basina bir kanadi Arda Turan ele alir..



Simdi OLic-Petric ikilisi söz konusu ve en az bunlar kadar tehlikeli, sinsi bir adam daha var. Guerrero.

Bunlarin hepsi tek tek buyuk sorun ama asil problem hepsinin birlesiminde. Bordeaux gibi cakili forvet degiller. Önlerinde uzun üclü set cekerek bu adamlari durduramazsiniz. Hatta Bodeaux'n bire bir zitti bir forvet hatti söz konusu. hepsi ayagiyla, akliyla is yapan oyuncular.. Doldur bosalt gibi bir durum asla söz konusu degil. Aslinda Ne Petric, ne Olic ne de Guerrero tam bir forvet olarak ele alinabilir.

Petric lincolnvari bir on numara gibi durur.. Onun da frikikleri, uzaktan sutlari ve ara paslari cok iyidir ve fakat Christiano Ronaldo gibi kafasi da inanilmaz tehlikelidir. Kornerlerde, ortalarda dokuz numarali forvet gibi dikkate alinip kafasini toptan uzak tutmak gerekir.. BU gözden kacirilmamasi gereken bir noktadir. Su an icin Hamburg takiminin ligde en 10 gol ile en fazla gol atan oyuncusudur..

Olic.. Bütün sevdigim oyuncular artik karsimda duruyor. Göze carpmaz ama onun oyunca bosu yoktur cok. Yaptigi her hamle etkilidir, iyidir. Inanilmaz hizli oldugunu söylememe bilmem gerek var midir ? Hem Petric kadar etkili sutlari, cizgiye inmeleri ve son vuruslari da Petric'den iyidir.. Daha golcüdür aslinda. Guerrero'yu da eklediginiz zaman ortaya sinsi golcü kadrosu cikiyor.

Velhasil forvetler etkili olmasi bir yana Galatasaray ve pek cok takima ters gelecek ayaga paslarla bir bir ilerleyerek gole ulasirlar.. Hamburg bu yüzden sakin ve son derece disiplinli bir takim. Zira doldur bosalt oynayacak kadrosu yok, eli mahkum ayaga pas ile ilerleyecekler ve Jol'un ardili Stevens'in aksine inanilmaz iyilestirici etkisi oldu bu ayaga pas futbolunda.. Sifrici Stevens'den ofans oynayarak kazanan Hamburg takimina dogru yol aldi gecen sekiz ay icerisinde..


(Reingard rakibin tek gol sansini engeller iken)

Hamburg takiminin su an icin dört tane sakati var. Dördü de defans.. Özellikle ilk yarinin bütün maclarinda oynamis deneyimli isim Bastian Reinhard ve teknigi, fizigi ile son derece etkili olan Demel'in eksikliklerini dolduramiyorlar bu yüzden yenilmeyen bu takim son üc lig macinda iki maglubiyet gördü. Galatasaray hem taktik acisindan hem de turu gecmek adina geriye yaslanmadan ileride basip yüklenmelidir baska türlü sansi yok.. Eger ki bu sakatliklar olmasaydi yeni teknik adamin tecrübe eksikliginden Hamburg bir adim önde derdim ama simdi her seye ragmen sansi oldukca fazladir..

Geride disiplinli ve doksan dakika boyunca konsantre olmus bir defansa ihtiyaci var bu takimin. Golcülerin golcü kimlikleri cok da tarif edilebilir durumda degil. Her yerden sut cekebilen, her sekilde kaleye dogru orta saha oyuncusu gibi ilerleyebilen, yerden son derece etkili ve bir o kadar da Petric gibi kafa hakimiyeti olabilen oyunculardan kurulu bir forvet hattina sahipler.. Keza Trochowskinin, Jansen'in teknigi, Olic'in akilli ve yararli oyunu, Petric ve Guerero ile birlikte Jarolimin tecrübesi yeterince tehlikeli..



Bir baska dezavantaj seyircisi. Durum Berlindeki gibi degil. Berlin stadini dolduramiyordu hali hazirda. Hamburg Stadinin seyircilerinin buyuk kismi kombinelidir. Satis dahi olmuyor. Türkler her ne kadar cesitli sartlari zorlayarak ilerlese de seyirci avantaji Hamburgda olacaktir.

Beklemedigimiz gelismelerden dolayi maci evden izleyecegiz gibi ama son ana kadar hicbir sey belli olmaz..

10 yorum:

Unknown dedi ki...

Borges,

Yorumlarını okudum tabii Hamburg'u sen bizden çok daha iyi takip ediyorsun. Yalnız ben de en son Galatasaray maçını tribünden izledim, eğer Skibbe zamanındaki gibi oynasaydık ayağa paslarla defansı delebilirdik diyebilirdim.

AMa son maçta bunun tam tersi geriden uzun toplarla çıkan, amaçsızca hücum eden 7-8 oyuncusunun orta sahayı geçmeye bile çalışmadığı bir Galatasaray vardı. Tabii çok kişi bunu enkaz muhabbeti ya da kondisyonsuzluk olarak nitelendiriyor ama bu takım en kötü zamanında bile tek paslı oyunundan vazgeçmemişti.

Durum şu ki dediğin defansın dengesini bozabilecek tek oyuncumuz da cezalı. Nonda veya Ümit'in karşıdaki defans ne kadar eksik ve kötü de olsa bir varlık gösterebileceğini sanmıyorum. Benim tahminim 2 veya 3 farklı bir yenilgi alacağımız yönünde ne yazık ki..

Borges dedi ki...

Ata Ismet Özcelik: Bursa ve Konya maclarinin de bir degerlendirmesi olacaktir burada ama ayaga pas futbolundan bu kadar cabuk terkedis olagan degildir ben her seye ragmen o takmlarin o günkü perfirmansi belirleyecektir diyorum.. Her iki takim da düsüste baska acidan...

sembolist dedi ki...

Borges,bu analizden edindğim izlenim,sağ tarafta Sabriye ve defansa büyük iş düşcek.malesef en arızalı tarafımız da orası.. İnşallah Avrupa maçı psikoljsi ekstra özellikler katar galatasaraya yine..

Unknown dedi ki...

Değerlendirmelerini merakla bekliyorum. Zira ligin en çok şut atan pozisyona en çok giren ve kendi sahasında hiçbir zaman mahkum oynamayan takım Bursa gibi bence oldukça sıradan bir takıma karşı inanılmaz derecede silik oynadı. Koreli futbolcu zoru becermese şu an ligte havlu atmıştık.

Adsız dedi ki...

meira-olic sabri-jansen eşleşmeleri sıkıntı yaratacak orası kesin. baros'un da olmaması defans zaaflarından yararlanmamıza engel olacak gibi. 0-0 şu halde güzel sonuç olur. ama 2-1 gibi bir sonuç ta kabul edilebilir.nonda değil de ümit daha doğru bir tercih olurdu bu deplasmanda.ama futbolla pek alakası kalmadı bu aralar.bülent korkmaz için çok zor bir deneyim olacak.

LeFoot dedi ki...

Ellerine sağlık... çok detaylı bir inceleme olmuş. Guy Demel'in olmaması Hamburg defansı açısından gerçekten çok önemli bir zaaf yaratacaktır.

Pitropia'yı çok beğeniyorum Hamburgda. Teknik, hızlı ve atletik bir oyuncu. Eşleşmede önemli işler yapabilir.

Hamburg forvet hattı da, Bordeaux'dan çok farklı gerçektende... Zaten üçüde hızlı, dikine oynayabilen, hızlı oyuncular... GS defans hattındaki eksiklikleri de düşününce Olic çok etkili olacaktır diye düşünüyorum.

Fuzzy Logic dedi ki...

Jansen bir kac haftadir daha cok hucuma yönelik oynuyor acikcasi beni en cok korkutan oyuncu cünkü Borissiada oynarken cocugu almanlarin cozemedigi bek sorunun cozumu olarak lanse ettiler ama cocuk bas bas bagiriyordu ben bek degilim diye yillardir. En sonunda yerini buldu ve oldukca etkili.

Tespitlerinin hepsine katilmakla beraber tamamen hissi olarak gollü bir beraberlik alacagimizi dusunuyorum (hatta icimden sürpriz bir galibiyet bile gelebilir demek geliyor ama demiyorum!).

Bu arada bizde evde kaldik bu sefer, hic sansimizi bile zorlayamadik. Hic acik kapi birakmadi hamburg klubu.

Borges dedi ki...

Tesla: iki takimin defans problemini dusununce 0-0 cok da olasi degil ama belki de bu yüzden 0-0 kim bilir ? Meira ise bundesliga sampiyonu oldu stuttgart ile. Hatirlatmak lazim arada..

Le Foot: Tesekürler.. Ben de Pitroipa'yi cok begenir cok daha fazla potansiyel tasidigina inananlardanim.. Olic her zaman her yerde tehlikeli olan bir isim ve elbette bir de Petric.. Sonumuz hayrola diyoruz..

Fuzzzy: Bir seyi cok isteyince olmuyor sanirim, ne kadar aksilik varsa hepsi üsüstü basimiza.. Yine de son ana kadar ben umutluyum aslinda.. Mac bana göre de gollü gececektir.

Adsız dedi ki...

Galatasaray'ın sağ/bek ve kanadında kimin oynayacağının ve gösterecekleri performans kadar defansın ortasında kimin oynayacagıda önemli. Bnakolardan biri Emre Aşık gibi görünüyor. Emre yaşının da etkisi ile oldukça yavaş bir oyuncu son maçta da çok kötü hatalar yaptı. Bununla beraber forvette Nonda yada Karan'ın performansları tamamen hayal kırıklığı, bu formları ile ne kadar eksigi de olsa hatta defanssız bile oynasalar(!) forvetlerimize inancım pek yok! Gol atabilmek için defansın ortasını delebilecek paslaşmalar ile lincoln, arda ve oynarsa kewell a güvenmekten başka yapacak bir şey yok gibi. Umarım defansımız korktugum gibi oynamaz, forvetimizinde patlama maçı olur.

cikkoleite dedi ki...

Bazi eslesmeler cok önemli olacak.Jarolim-Ayhan kapismasi ,Trochowski-Sabri ve Pitroipa-Arda eslesmlerin merakla bekliyorum.Bence Jansen orta sol oynar sol acikta Trochowski oynar.