10 Mart 2009

St.Pauli vs Hansa Rostock: Nefret ve Siddet.!



Bir mac. Bir derbi. Sadece bir mac ve sadece kuzey derbisi tanimlamaya yetmiyor maalasef. Asiri sagi ve asiri solu bir bakima karsi karsiya getiren derbi.. Ilk macta varolan tonla hasar,siddet ve yasanilan onca olay sonrasi St.Pauli'deki macin da olaysiz gececegini kimse düsünmüyordu ama yine de biraz fazlaydi.. On bes insan yarali ve birisi oldukca agir..

Eger ki Hamburg-Galatasaray maci bir hafta önce olsaydi belki de bu maca gitmis olacak idik.. Ister miydim ? En az Hamburg-Galatasaray maci kadar..



St.Pauli futbolun belki de sonuc kisminin cok da fazla önemsenmedigi, taraftarlik olarak skordan bagimsiz insani degerleri üzerinde tasiyan klup olarak istisna konumunda. Her yerde sergilemekten cekinmedikleri Saga karsiyiz slogani ve afisleri klubu tanimlar.. St.Pauli Hamburg'un icerisindedir dolayisla bu görüsleri benimsemeyen insanlar gönül rahatligiyla cok daha iyi, cok daha popüler, cok daha basarili sehrin takimi Hamburg'u tutabilirler.. Mevzubahis konu Balikesir,Sivas olsaydi belki bir yandan kizar, benimsemez iken diger yandan memleketimin takimi durumu olurdu ama burada böyle bir sey söz konusu degil. Bu yüzden taraftarlari arasinda muazzam bir birlik, beraberlik ve ayni zamanda homojen bir yapi söz konusu. Belki de bu yüzden evinde en zor yenilen ikinci Lig takimi olarak tanimlaniyordu..



Bir baska acidan siddet yanlisi olmadi bu takimin taraftarlari. Daha cok rakip takim ve yetkilileri hakkinda eglenceli yaklasimlar sergilemekten futbolu sölen haline getirip skordan bagimsiz bana göre gercek bir taraftarlik profili ciziyorlardi. Onlar öyle ki bölgesel ligde olmalarina ragmen yanlislikla o muhtesem mabede Bayern Münih, Hamburg gibi takimlari düsürünce her kosulda galibiyete dogru takimi sürüklüyorlardi. 2007 Bayern Munih galibiyeti veya daha öncesinde yasanilanlar belki de en güzel anilariydi bu takimin.. Uli Hoeness kalearkasi fanatiklere catar iken 1860 gibi Bayern Münihe göre ruhu daha cok olan ve fakat asla bir St.Pauli,Köln,Schalke seviyesinde coskulu olmayan takimi örnek verir iken beki hakliydi ama taraftarligi da basari ile degerlendirirken bana göre büyük hata yapiyordu. Misal ben birinci Ligdeki Leverkusen taraftari olmak yerine St.Pauli taraftarligini tercih edebiliyorum.. her ne kadar o klubun stadina en uzak yerde yasasak da bir umuttur yolumuzun st.pauli kenarlarinda bir yerlere düsmesi ve her macina istirak etmek diyerek simdilik uzaktan alkis tutuyoruz.. Futbol Tanrisi isterse olur bu diyerek beklemedeyiz..

Cem Uzan ki bir dönem ithimali vardi ya da herhangi bir Arap Seyhinin Galatasarayin basina gecip Ronaldolari, Messileri takimin basina getirip Sampiyonlar Ligini almasindan ziyade daha cok Ardalarla,Ugurlarla UEFA olmadi ücüncü, besinci tura cikan bir takimin taraftari olmak bana daha cok keyif veriyor, daha cok gurur.. Iste bu acinin bir baska ifadesi de St.Pauli taraftari olmaktir bölgesel ya da ikinci ligde olsa dahi..



Bu isin diger yakasi Hansa Rostock. Neo Nazi takimi olarak da bilinir ve fakat hep umut edilir, bütün rostocklular böyle degildir diye.. Bütünü olmasa da buyuk cogunlugu neo nazi yanlisi oldugundan cok ciddi bir kapismaya sahne oluyor St.Pauli -Hansa Rostock karsilasmalari..Sadece St.Pauli taraftarlarla degil hemen hemen bütün siyahi oyuncular ve yahudilerle sorunu var bu klubun.. Bir Schalke macinda hezimete ugrar iken Rostocklularin Asamoah'a yaptiklari irkci tavir ve daha gecenlerde Freiburg karsisinda sergiledigi absürd yaklasim örnek olarak gösterebilebilir.. Hitler Selamlari,Siyahi oyunculara maymun benzetmeleri ve daha neler neler..

(Satasmalar Tren garinda basladi, mac öncesinde tutuklamalar söz konusuydu ve mac icerisine ve sonrasinda diye devam etti.. )

Ben her ne kadar taraf olsam da youtube'da bolca bulacaginiz yaralanan insanlarin görüntüsüne eklemlenmis haber videolarinda deplasmanda olmasina ragmen Rostock tarafinin acik bir sekilde suclandigini, provake ettigini görebilirsiniz.. Bu maca gelen Rostock taraftari icin skorun hicbir önemi yok, oynanan futbolun da. Sadece ve sadece karsi tarafi provake edip siddet yanlisi tavirlariyla maci dahi oynatmayacak seviyeyegetirdiler.. Daha Tren garina iner inmez tavirlarini belli eden Rostocklular mac öncesi, mac icerisinde ve sonrasinda yaptiklariyla klubu dahi korkutmus durumda.. Zira cok buyuk ceza ile karsi karsiya.. Klubun resmi sitesine göz atarsaniz kendi üyelerinin eylemlerinden dolayi hangi özürlerin dilendigini ve buna karsilik ne gibi önemlerin alindigini görebilirsiniz..


(Cumartesi oynanilan St.Pauli-Hansa Rostock karsilasmasi öncesi)

Klup, gecen cumartesi oynanilan macta sahaya atilan maddelerden ve mac öncesi /sonrasi yapilan asiriliklar nedeniyle St.Pauli klubunden özür diledi zira artik ligden atilma durumu söz konusu. Bugüne kadar yaptiklari eylemler icerisinde siyahi futbolculara maymun taklidi, yahudilere hitler selami gibi tonla kabuledilemez davranislar sergilemis Rostock'a alman federasyonu uyari üzerine uyari verse de henüz caydirici bir ceza almamistir klup ve fakat sona da yaklasmistir baska acidan.. Essen'de yasanilanlar icin bir mac sahasi kapanirken 100 bin euro da ceza ki nedir ki ? Mac sirasi yakilan ateste 14 insan agir yaralanmisti oysa biz de iki küfürde bes mac saha kapatiliyor..

Hansa Rostock klup baskani St.Pauli macinda olay cikaranlarin kimliginin saptanmasina ve Rostock'a bu denli buyuk zarar verme gayretinde olanlarin statlardan ve klupten uzaklastirilmasi icin sonuna kadar ugrasacagini beyan ediyor web sitesinden.. Öyle ki St.Pauli maci öncesi bütün taraftarlardan ve üyelerden bu macta siddete yönelik herhangi bir eylem yapilmayacagina dair kucuk bir sözlesmeye dahi imza attirildigindan bahsediyor.. ve fakat



.. macin hemen basinda 2-0 önde olmanin heyecani ile sahaya atilan bu ates veyahut



bu görüntüler imzanin cok da ise yaramadiginin bir göstergesi olsa gerek... Maca Rostocklularin asiriliklari nedeniyle yedi dakika ara verildi.



Keza mac sonrasi yasanilanlar.. Bir Polisin agir yaralandigini, cokca insanin da hastaneye kaldirildigi gelen haberler arasinda..



toplamda degisen cok da bir sey olmadigini gösteriyor diger yakada..

ama nedir ? Inanmaktir cok seye. Hafta sonu yüzde yüz yenecektir, kendi evinde hele ki Rostock'a asla yenilmez dedigim St.Pauli maci 2-0'dan 3-2 ye getiriyordu. Bir baska önemli ayrinti gollerin de tamami siyahi oyunculardan gelmesiydi.. Belki de futbolun verdigi en güzel cevap bu sekilde oluyordu.. Rostock antrenörü Dieter Eilts kovuluyordu mac sonu. Komsum dengesiz Greuther Fürth haric herhangi bir takima kendi sahasinda yenilmemislerdir ki bu takim ücüncü ligde oynar iken dahi Bayern Münih,Rostock gibi takimlara kendi evinde yenilmez.. Öyle büyük, öyle güzel seyirci destegiyle simdilik ikinci Bundesliganin ortasi garanti, biraz daha iyi transferler ile yakin zamanda tekrardan birinci Bundesligaya tesrif edecektir cok baska sekilde destekledigim her karesine onay verdigim bu takim..

7 yorum:

stalker dedi ki...

rostock doğu alman şehri galiba.. eski demokratik almanya cumhuriyetinde zenofobinin olduğu biliniyordu. ama ilhaktan sonra açıktan ırkçılığa dönmüş iş anlaşılan. yazık gerçekten, iyi kötü bir sosyalist geçmişi olan bir şehrin takımının neofaşistlere kalması...

Flying Dutchman dedi ki...

bu hadise üzerine tribun dergi forumunda 2 gündür kavga var :)) linki vereyim de biraz serpilsin topic :))

Fuzzy Logic dedi ki...

Aslinda sadece Rostock taraftarlari degil, eski dogu almanya siniri icerisindeki bir cok takimin taraftar profili NeoNazimsi. Dinamo Dresden, Hallecher F.C., F.C. Magdeburg, F.C. Lok Leipzig (hatta bu takimin taraftarlari kendilerini acikca Fasist olarak tanimlamakta. Eski dogu almanyanin meshur Lokomotiv Leipzig takimidir aslinda ve bu takim taraftarlari asker pantalonu üstüne siyah mont, siyah günes gözlükleri ve siyah sapkalari ile tek örnek dolasir ve cevreye rahatsizlik verirler) bütün bu klüplerin taraftarlari kendi gibi dusunmeyen insanlara, yabancilara karsi tepkili ve agresifdirler. Ayni düsünce yapisina sahip olmayan almanlarn tanimladiklari sekliyle Asosyal insanlar grubudur.Bu tarz eylemlerin temelinde büyük issizlik orani, ekonomik zorluklar, birlesmeden bu yana bati ile dogu arasinda gecen 20 yilin kapatamadigi büyük farklilik ve bati almanlarin kücümseyici bakis acisi olabilir ama tabii ki yukaridaki sebeperin hicbiri bu sekil sapkin düsücelere neden olmamaidir lakin almanyanin iki yakasi arasindaki farklilik devam ettigi surece bu sekil devam edecektir.

Bir yanda Fasizm'i bir düsünce tarzi olarak degerlendirmeyip suc kabul eden insanlar toplulugu, diger yanda ise Fasizm'i (tamami acikca dile getirmesede) yasam tarzi secen insanciklar grubu arasinda bu tarz olaylarin gerceklesmesi aslinda sürpriz degil

Unknown dedi ki...

açıkçası bu maçla ilgili televizyonda haberi gördükten sonra sürekli bloguna bakıp, durdum. "bir şey var mı, bir şey var mı?" diye.
bu şiddet olayları her ne kadar kötü olsa da ülkemizdeki taraftar tipine bakınca insan hayal kırıklığına uğruyor. sanırım bunda da sanayi devrimi, onun getirdiği endüstrileşme ve emek kültürü etkili. bizde varsa yoksa komşu ilin, ilçenin kıskançlığı.
video da güzel; ama bende yarıda takıldı. tam izleyemedim.

cikkoleite dedi ki...

Fuzzy Logic´in saydigi takimlara Union Berlin hatta Hertha Berlin´i de ekleyebiliriz.Berlin´de yasadigim icin bu örneklerin canli sahidiyim.Rostock´da cok az sayida yabanci yasiyor dogal olarak bu futbol takimina yansiyor tabi aksi de St. Pauli cephesinde yasaniyor.Ben sunu düsünüyorum oynayan yabancilar basarili olup,takima katki yapiyorlarsa taraftarlar da bu oyunculari benimseyebilir.Belki cok iyimser düsünüyorum ama bu basarilabilir tabi bir yere kadar yani kemiklesmis irkcilik iliklerine kadar islemis belli bir gruba kadar bu yapilabilir ama gerisi gelmez inanin maalesef Almanya´ni gercegi bu.

anti dedi ki...

ooo sankt pauli we love you

dchetin dedi ki...

çok güzel ve dolu dolu bir yazı, yalnız yorumlara ışık tutması açısından Nazizm, Faşizm, DDR ve Stalinizm kavramları da işlenebilirdi. Böylece "Doğu Almanya solcu değil miydi ya?" gibi kafa karışıklıkları önlenebilirdi.

İlgilenenler için - GoodBye Lenin! filmi