4 Aralık 2009

Yenilikler Gerek.!



Ya arkadas yuh.. Austria Wien - Bilbao macinin ilk golü öncesi yasanilan skandal karar.. Bakin hakem bir metre dibinde ve oyuncu iki metre ofsayt.. Dördüncü hakem dahi görebilir ama göremiyorlar.

Macta olaylar cikti ki neredeyse mac tatil ediliyordu. Seyirciler girdi, hakem oyunculari iceri gönderdi vesaire. Demem odur ki cok basit bir cözüm yolu var. O da sudur:

Bir kac kisi maci televizyondan izleyecek.. Karmasa yaratacak düzeyde tartismalari kararlari televizyondan izleyip hakemin kulagina bildirecek.. Dördüncü-Besinci-Altinci hakem daha cok görünmeyecek, iceride bir yerde olacak.. Cok mu zor yahu bunu becermek ? On bes kamera acisi ile izleyip yorumlamak mümkün iken neden bundan kacinilir hic anlamam.. Sonra olaylar cikiyor ki cikmasin mi su ofsayt sacmaligindan sonra ?

Denilebilir ki o zaman da kimi yorumlar yine tartisilacak.. Bu dogru ve tartisma isin dogasinda vardir belki ama bu denli bariz elle oynamalar, ofsaytlar tartisma disi kalacaktir. Biraz olsun ilerleme kaydedilecektir gecmise göre.. Bilim ya da gelisme dedigin nedir ki sacmalamaktan daha az sacmalamaya dogru gidis.. lakin biz hakem konusunda gidemiyoruz ama gitmemiz gerek artik..














12 yorum:

E.G. dedi ki...

Kesinlikle katiliyorum (ben de nezamandir dusunuyorudum da birinin soylemesini bekliyormusum demekki =) ) ve futbolu cok yavaslatacagina da inanmiyorum. Gunumuzde futbolcularin cok benimsedigi "zafere giden yolda hersey mubahtir" mantalitesi ile (basta Maradona ile eski futbolcumuz Arif Erdem) futbolcular hakemleri yaniltmaya yonelik bircok sey yapiyorlar. 4uncu hakemin oldugu yerde birkac acidan gosteren ekranlar ve 5 ila 6 inci hakemleri de oraya koysak bencede yanlis kararlar cok daha azalir. Bu yardimci hakemler de aninda kulakliklar ile orta hakemle baglanti kurabilirler.

TA dedi ki...

15 kamerayı koysanda önemli olan kamerayı kimin çekeceği.ev sahibi yayıncı kuruluşu genelde görüntüleri yayınlar.yani uefa her maça bir kamera ekibimi atayacak.açıkcası teknolojiye güvenmek boş bir ümittir.insana güvenmek lazım.çünkü teknolojiyi kullananda sonuçta bu pozisyonu gör(e)meyen insan olacaktır.sonuçta eğer insan yapacağını yapacaksa bu teknoloji sayesinde dahada kolay yapabilir.kamerayla karar verilecekse bu 2 metre ofsaytı kamera ortadan bile kaldırabilir.mesela görüntü net ofsayt.ama maç esnasında saniyenin altında oyuncular öyle ofsayta girip çıkıyorki bunu anlamak oldukça zor.mesela geçen sene sercanın trabzona attığı ofsayt golü.herkes kameraya bakıp fotoya bakıp 'hakem bu NET ofsaytı nasıl görmedi'diye söylenmişti.oysa pozisyon kameranın durdurduğu gibi NET ofsayt değil.sercan ofsayttan çıkmak için geriye doğru hareketleniyor defans oyuncusuda tersi yönünde hareketleniyor.böyle bir pozisyonda NET OLMAYAN ofsayt kaçıyor doğal olarak.ama tv den izleyince durduruyor pozisyonu sonra yorumlar net ofsyat bu diye seyirciyi kışkırtıyorlar.kamera olayı gerçekten zarar verir spora.öyle görüntüyü durdurup net demek yanlış.pozisyonu izlemedim ama sercanın pozisyonu gibi geriye doğru geliyor ofsayttaki oyuncu.hakem önce topun ayaktan çıkışına bakacak sonra ofsayt çizgisine.bu kafayı çevirme ile zaman geçiyor.saniyenin altında gelişen birşey.hakemim dört gözü olacak aynı anda hem topun ayaktan çıkışını hemde ofsayt çizgisini aynı anda takip etsin.o zaman yakalayabilir ince ofsyatları.yada hisleri çok gelişmiş olacak.
kamera olayı maçlara girerse öyle hileler yapılırki bu ofsaydı bile ortadan kaldırırlar.yada yarım metre ofsaydı 3 metre gösterebilirler.bu teknolojik durumda zor birşey değil bu.
teknolojiye güvenmek birşey değiştirmez.sonuçta o teknolojiyi de insan kullanacaktır.birinci fotoya güvenmek doğruluğuna KESİN olarak kim inanabilir.doğru olsa bile pozisyon görüldüğü gibi net mi?hızlı oynattığın zaman net mi?demekki bu foto bile gerçek olsada işin aslını bize göstermiyor.yada göstermeyebilir.

TA dedi ki...

bir pozisyonu yavaş izlediğin zaman başka normal izlediğin zaman başka bir hal alır.bize yavaş izlettirip pozisyon budur yutturmasını yapıyorlar.işin aslı gerçeği öyle değil.sercanın trabzona attığı gole kimse ofsayt diye itiraz etmedi maç içinde.çünkü kimse görEmedi.ama akşam yavaşlatıp durdurup izlendi ve yaygara kopardılar.gerçekte pozisyon yavaş cereyan etmediği ve hakem pozisyonu gözleriyle durdurmadığı halde.teknoloji işe karıştı ve ne oldu.net olmayan ofsayt net miş gibi insanlara lanse edildi.ve buradan insanları gerdiler.oysa normal çekimde ince bir ofsayt.gerçek olan pozisyonu yavaşlatmak yada durdurmak değil.gerçek olan doğru olan sercanın ofsaytını kimsenin görememesidir.doğal olarak.çünkü incedir.net değildir.ama bu gerçeği teknoloji topun ayaktan çıktığı anda durduruyor.ve bize diyorki bu net ofsayt.şöyle derse problem olmaz.'bu pozisyon durdurulduğu anda net ofsayt ama pozisyonun gelişimi bu ofsaytı net olmaktan çıkarıyor.net ofsaytla ince ofsayt arasında ne fark var sonuçta ikiside ofsayt diye düşünülür.ama çok fark var.net dediğin zaman net olmayan ofsayta hem seyirciyi kışkırtıyorsun hemde hakemi zan altında bırakıyorsun.yani hakem net ofsaytı bilerek görmedi diyorsun.oysa net ofsayt ortada yok.
futbolu teknologiye emanet etmek teknologi savaşlarını başlatır futbolda.malum teknologi sayesinde sihirbazlar bir anda bir ülkeden bir ülkeye gidip geliyorlar.havada uçuyor insan :) şu ofsaytı 3 metre 5 metre göstermek zor olmasa gerek.haa hakeme güvenmiyorum ama kamerayı çeken şahsa güvenim sonsuz diyorsan helal olsun demekten başka diyecek birşey yok.bu pozisyon için konuşmuyorum.genel olarak futbolda kameranın karar verme yerine oturtulması şimdi böyle rahatlıkla verilen pozisyonlarında bundan sonra rahatlıkla verilmeyeceği anlamına gelir.gelebilir.insana hatalarıyla güvenmek en mantıklı ve doğru olan.hatasız kul olmaz.eğer ortada net bir hata varsa bu netlik teknolojik çekimlere göre belirlenemez.sen eğer maç esnasında tribünde izleyip bir pozisyonu göremiyorsan ve evde yavaş çekimle görebiliyorsan o pozisyon net değildir arkadaş.net diye yutturmasınlar.sercanın ofsaytını net diye yutturdular.kameranın futbolda karar merciine girmesi bütün doğallığını bitirir futbolun.teknologisi gelişmiş olan ofsaytı 3 metre gösterir, gelişmemiş olan yarım metre.teknologi bunu getirir ancak.teknologi yalan söylemez mi diyorsun. teknologiyi insan yönetiyor.bunu unutuyoruz.konu ile ilgili ibrahim altınsaydan güzel bir yazı: (kesinlik arayan hitler'i bulur)başlığı.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=956814&Yazar=%DDBRAH%DDM%20ALTINSAY&Date=04.12.2009&CategoryID=103

aksilaz dedi ki...

Bu karar alınsaydı belki Fransa yerine İrlanda olurdu şimdi finallerde. Ancak er geç gelecek bu uygulama.

Birde cezayı çok merak ediyorum. Medeniyetlilere ne ceza verecekler?

Schumy dedi ki...

Sene başından beri söylüyorum. 6 değil 60 hakem de koysanız işe yaramaz. Platini oyun hamuru gibi oynuyor futbolla...

Antidoto dedi ki...

Hocam iyi diyosun hoş diyorsun, lakin...
Fransa-İrlanda maçına ya da Wien-Bilbao maçına koydun 15 kamerayı,milleti de geçirdin karşısına bir güzel çözdün pozisyonları.
Lakin Andorra ligine, Faroe adaları kupası maçına, hopaspor'un karşılaşmasına yerleştirebilecek mişsin o kameraları, kime izleteceksin ekranlardan.
Malesef bunu yapamayacaksın. O zaman Henry'nin eli görülüp iptal edilecek, lakin Birkirkara'nın forveti X'in attığı nizami olmayan gol rakip takımın canını yakmaya devam edecek.
E o zaman nerde kaldı eşitlik??

Unknown dedi ki...

problemin kaynağı şudur ki sen o kamera sistemini dünyanın heryerinde (abidinpaşadaki kum sahalardan - afrikadaki çorak topraklara kadar) uygulayabiliyorsan bu gerçek bi çözümdür. ve futbol insan faktörüyle güzel bi oyundur. günümüz teknolojisi hakeme bile ihtiyaç bırakmayacak düzeyde ama kim ister ki bilgisayarın yönettiği bi maç izlemek??

Borges dedi ki...

Ezelden beri karsiydim ben bu duruma ve eskiden de Ibrahim Altinsay'a katilirdim T.C, ama artik degil.

Bugün 6 hakemi siz pendikspor macinda görüyor musunuz ? Hayir. Altin Gol her yerde uygulandi mi ? Yine hayir.UEFA Sampiyonlar Ligi, Dünya Kupasi Avrupa Ligi icin cesitli sinirlandirmalar koyabilir. Her pozisyonu olmasa da bariz hatali olanlari engeller ama bu tartisma bitmez bu cok baska..

O kamera acilari elestirilir, "bunu kameradan nasil göremez" der diye devam eder.. lakin bu kadar bariz hatalar artik olmaz.. olmamalidir.

Sorunu kökten halletmez lakin büyük bir sorunu cözer kesinlikle.

Ruh kismi öyle ki su teknolojik asamada aslinda evinde oturup mac seyreden bir yan hakem durumu söz konusu olacaktir. Cok da kötü degil bence..

Mitya dedi ki...

nedir kardesim bir futbolu tum hatalardan arindirmaya calismak - iste bugun boyle talihsiz olaylar benim basima geliyor, yarin senin basina gelecek, nedir her turlu "yanlisi" yoketmeye calismak? hem kameradan izlendigi takdirde tum yanlislarin onune gecilirmis - simdi hemen dusunelim: fenerbahce - galatasaray maci, alex vuruyor ceza sahasinda servet'in koluna carpiyor, hakem kamera basinda kimligi belirsiz insanlarin fikrine basvuruyor, bunlar da "penalti degil" deyiveriyor - sizce bu ne tur sonuclar dogurur? oyun kac dakika durur? sizce emre belozoglu delirip kamera basindakilerin bulundugu o gizli odaya cikmaya calismaz mi? hakem kararlarinda son derece hassas milletimizin beyinlerini torpuleyen erman toroglu, ahmet cakar gibi capsiz eski hakem "ustalari" ayni pozisyonu cogunlukla farkli yorumluyorlar, nasil olacak? bir de su var elbette, burdaki ofsayt bariz bir ofsayt, ama genelde milimetrik pozisyonlar tartisiliyor, ve gercekten fotografla dondurdugun cogu anlarda bile iki kisinin yorumu tutmayabiliyor - yok ayagi uc santim ilerde, yok kolu 15 santim geride, falan filan.

hem dusunun, elbet galatasarayliysaniz bir fenerbahceli arkadasinizla derbi izlemissinizdir herhalde, ya da tersi, faketmiyor. ayni pozisyonu 154 kez farkli acilardan seyredip uzlasmadiginiz zamanlar olmadi mi? yahu evde ps oynarken bile teknolojinin verdigi karara itiraz edenler oluyor, siz kamera basindaki uzmanlarin bu isi halledebilecegini dusunuyorsunuz, pes! ertesi gun gazete haberlerini dusunun: kamera basindakilerin fenerbahceli oldugu soylentisi! diye "sok" bir manset - sonra ayikla pirincin tasini.

yanlis anlamayin - kaygilarinizi anliyorum elbette, ama bazi seyler var ki futbolun icinde ne kadar ugrasirsaniz ugrasin tamamiyle kopartip atamazsaniz futbolun icinden, cunku yukaridaki hatali karar da futbolu futbol yapan seylerden bir tanesi. organize hatalar olmadigi muddetce bu tip seyleri kabul etmek gerekiyor. lanet olsun deyin, kufru basin, ama bu hezeyan iyice cigrindan cikti henry'nin son derece dogal hareketinden dolayi.

Borges dedi ki...

Mel: Özenle belirttim aslinda ben. kamera tüm hatalardan arindirmaz kesinlikle ki bu mümkün degildir. "Sacmalamaktan daha az sacmalamaya" dogru bir gidis söz konusu. ben bariz elle oynamalarin, bariz olmayan gollerin ve bariz hatalarin yokedilmesine karsi bir sistem ki cözüm olmasi mümkün degil zaten. hata her zaman olacaktir ama artik bugün su konumda Eliyle düzeltip bir oyuncu gol atacak seklinde bir yorum hatasi olmasin... olamasin derdimiz. Her karari degil ama önemli turnuvalarda bu secenek de gözardi edilmemesi gerekir. Anlik bir kacirma, oyuncudan dolayi görememe gibi durumlarda kameraya bakmayi da düsünebilirler ki sistem iyi islerse oyun durmaz ve hatta insanlar farkina bile varmaz hangi karara etki edildiginin..

Ve bu futbol yasadigi sürece kamera degil de mikro ölcekte gözlem yetenegi olsa dahi tartismasi hep olacaktir sadece gün gectikce iyiye dogru gider iken böyle büyük hatalarin da artik arindirilmasi gerekiyor.. Yoksa futbolun özünde vardir hakem hatasi ve bunlarin tartisilmasi.

CaRtMaNtR dedi ki...

Kamera yada daha çok hakem yerine tüm futbolcu ve hakemlerin kramponlarına çipler yerleştirilir. Bu sayede uydu konumu ile ve bilgisayar yardımı ile son derece keskin ve net ofsayt kararları verilir. Farklı açı farklı yorum gibi pek çok tartışmaya açık nedende ortadan kaybolur.

Protanopia dedi ki...

@cartmantr

hangi ayağın önde olduğu, gövde vs de önemli ofsaytta onun için çip işi sakat.