13 Şubat 2010

Ich Danke Sie.!



Willi Lippens.. Bir dönem Dortmund'da da oynamis oyuncu ki lakabi resme bakinca dahi anlayabilirsiniz.. Willi "Ente" lippens.. Sahada yürüyüsünden dolayi "ördek"(Ente) demisler.. Dietmar Schott onun biyografisini yazar iken basligi da bu sekilde atmis. Bu hemen her yerde gecen, cok ünlü bir kirmizi kartin hikayesidir.. Willi bir faul sonrasi sari kart alir ve sunlari yasar(Sevgili Baris'in düzeltmesi sonrasi daha dogru bir sekilde anlatirsak eger)

Hakem: Bay Lippens, size uyariyorum(Ich verwarne Ihnen) (Almanlarin akusativ-dativ dedikleri, bizim ise ismin i hali, e hali olarak anladigimiz bir yanlis yapiliyor, dil sürcüyor)

Willi: Bay Hakem, ben de sizi tesekkür ediyorum.(Ich danke Sie.!) (Bu güzel ortayi Willi affetmiyor ve ayni hatayi yaparak ilginc bir diyalog gerceklesiyor)

Ve hakem kirmizi kartini cikarir bu tepkisi yüzünden.. Hakeme kendisini uyarir iken yaptigi hatayi tesekkür eder iken geri ileten adamin tavri "hakeme hakaret" oluyor ve sonucunda kirmizi karti bir ömür konusuluyor..

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Ben bu olayi bir kitapta okumusutum. Turkce bir kitapti, Almanca bilmiyorum, bu nedenle -hatirladigim kadarini- Turkcesi uzerinden anlatmaya calisayim.

Hakem sari kart gosterirken, "Bay Lippens, size uyariyorum." diyor, dili surcuyor yani.
Willi de bu surcmeyi yakalayip "Bay Hakem, ben de sizi tesekkür ediyorum." diyor ve goruyor kirmiziyi.

Cevirmenin olaganustu yaraticiligi da soz konusu olabilir tabi ama boyle birsey hatirliyorum...

Borges dedi ki...

Baris: Cok cok cok tesekkürler abi.. sagolasin;)