12 Haziran 2010

Arjantin - Nijerya: 1-0



Arkadas, ben Nijerya kadar temposuz futbol oynayan bir baska takim gördüm mü simdi onu düsünüyorum. Olur da Kore yerine bu takim ne yapip edip bir üst tura cikarsa gercekten üzülürüm. Kötü, begenmedigimiz Yunanistan dahi kendi sistemine dönüp üstelik iki farkli skor dezavantajina sahip olmasina ragmen bastirdi son saniyeye kadar.. Nijerya ise macin basindan bu yana bitse de gitsek havasinda oynadi ki Arjantin'in geride kalan üc macin toplamindan fazla gol pozisyonu bulmasinin bence Messi kadar nedeni oldular..

4-3-3 gibi dizildi sahaya Nijerya fakat Yakubu iki acigin daha arkasinda konumlandi. Bence tercih hatasi söz konusu. Obasi zaten oldukca formda ve güclü bir isim iken diger kenara tercih Obinna olmamaliydi. Victor Obinna, Chievo günlerinden cok uzakta. O dönemde takip ettigim ve hatta begendigim isimlerdendi lakin Malaga'da forma bulmasina ragmen cok fazla etkili olamamistir. Obasi'ye Odemwingie daha iyi ayak uydurur ve en azindan hizli kontralarla cok daha tehlikeli bir takim olurdu. Bir uyumsuzluk, bir sessizlik, bir yavaslik ki Nijeryali olsaydim cildirmistim sahsen.. Keza Martins, bu sene Wolfsburg'da tüm sezon yatti. Yavaslik, hareketsizlik defansin önünde de ayni sekilde..

Arjantin'i sahada görünce en azindan Maradona'nin secimlerini anlayabiliyoruz. "dogrudur" demiyorum ama anladigimi düsünüyorum. Veron-Cambiasso arasindaki en önemli fark; Cambiasso bir takimin defansif organizasyonunu üstlenir iken hucumda sessizlige bürünür. Veron ise bildiginiz Xavi formatinda oyun kurucu bir defansif orta sahadir. Geriden toplar hep onda toplandi ve fakat Manchester dönemi haric bu kadar formsuz ve kötü Veron'u görmedik biz.. Veron geride konumlanan bir hücüm oyuncusudur. Cambiasso ileride dahi olsa bir defans oyuncusudur. Bu fark ayni zamanda Arjantin'in bu Dünya Kupasinda oynayacagi felsefeyi de düsündügümüz vakit böyle bir secimi dogurdu.

Tevez, Messi,Higuain gibi ofansif oyunculardan kurulu takima bugün sahada cok fazla göremedigimiz Di Maria kenari da eklendigi vakit bu takimin felsefesi ya hucum ya da ölümüne defans olmak durumundadir. Veron-Mascherano orta sahasi ayakta tutmaz, ileriye destek verir, geriyi kuvvetlendirir ama merkezi ortada olamaz. Dolayisla Maradona eli-mahkum hucum oynayacaktir.. Cambiasso'dan vazgecisi burada biraz anlamli oluyor lakin Veron bu performansini sürdürürse cok ciddi elestiriler hakli olarak onu bekleyecektir..

Bir teknik direktör elestirisi günlerdir devam ediyor. Van Gaal, favorilerini söyledikten sonra Arjantin icin iyi takim ama bu iste teknik adamlik da önemlidir diyerek igneliyor filan felan.. Ama dikkat ettiniz mi bilmiyorum bütün duran toplar organize bir sekilde kullanildi Arjantin takiminda. Öyle ki gol cok ilginc idi. Cok saglam bir taktik söz konusuydu. Samuel, ileride golü atmak icin degil öndeki oyuncuyu bloklamak icin oradaydi. O pozisyonda penalti verilmemesinin en önemli nedeni ayni zamanda rakip oyuncunun Samuel'i tutmak icin kollarindan yapismasiydi oysa plan tamamen Heinze'nin üzerine kurulmustu, cok basarili ve cok iyiydi ki galibiyeti getirdi. Ayni sekilde Messi ile sag kenardan tac cizgisinin oldugu bölgeden kullanilan frikik de oldukca iyiydi, tehlike yaratti.. Degisiklikler ise biten Veron ve coktan degistirilmesi gereken Higuain.. Arjantin'in yakaladigi pozisyon sayisi onun üzerinde ve buna mukabil cok ciddi pozisyonlar verse de sayisi tek tük.. Eee ?

Maradona, hicbir seyi yapmasa dahi bir seyi cok iyi biliyor: bir 10 numaranin saha icerisinde ihtiyaci olan seyi. Belki de bunu ondan daha iyi kimse bilemez.! Messi'yi bu kadar etkili Barca bile kullanmamisti. Bir takim Messi üzerine hicbir zaman Arjantinde oldugu gibi kurulmadi. Bütün her sey Messi'yi olabilecek en aktif sekilde sahada var etmek icin. Ve fakat bir takim tutup da Messi'nin basina iki adam koyarsa ne olur, buna göre bir B plani var midir ilerleyen zamanda görecegiz.. ve ayni zamanda Tevez'le gelisen bir kontada Messi'den daha iyi pozisyonda olan oyuncular düsünülmedi bile.. Bu gibi zararlari olsa da cok keyifli bir maci geride biraktik ve Messi oldukca iyiydi..

Nijerya kalecisi Enyeama müthis bir mac cikardi. Messi'nin hemen hemen gol olacak nitelikte cekilmis sutlarini cikardi ve günün adami oldu. Messi, bunlardan iki tanesini atabilseydi elbette her sey baska olurdu. Sadece su mac icerisinde gol pozisyonuna girmesi degil hazirlamasi acisindan bir Messi analizi yapildigi zaman geride kalan üc macin toplamindan fazla pozisyon cikardigini göreceksiniz.. Arjantin takiminda oynamiyor diyenlere en azindan simdilik güzel bir cevap vermistir..

Son olarak bu grubun maclarini izledikten sonra cikmasi gereken iki ülkenin Arjantin ve Güney Kore oldugunu düsünüyorum. Yunanistan dahi su haliyle sürpriz yapsin ama Nijerya lütfen.. oldugun yerde kal.

8 yorum:

TA dedi ki...

sonradan oyuna giren kalu uche çok etkiliydi.

TA dedi ki...

bence ideal forvet ikilisi yakubu-jonh utaka olmalı nijeryada.

martins daha çok geniş alan oyuncusu.

arajantin takım olamamış.g.kore karşısında çok zorlanacaklar.

hazırlık maçında g.kore ispanyayı çok zorlamıştı.1-0 yenildiler.
arajantinin g.kore maçında böyle rahat pozisyona gireceğini tahmin etmiyorum.
gruptan arajantin-g.kore çıkar.

Borges dedi ki...

T.A: Mantikli bak o. Yani temelde hangi forvetlerden ziyade biraz da bu durgun futbolun aslinda klasik 4-4-2 yi daha cok hakediyor gibi. Bir yunanistan bugün de Nijerya.. ilginc denemeler söz konusu. Tek merkez forvet trend oldu ama birazcicik insan kimyasina uygun oyun felsefeleri ile oynamalilar gibi gelir bana.

G.Kore'nin daha iyi rakipler karsisinda daha iyi futbol oynayacagini düsünüyorum ben de..

Lev Kom dedi ki...

Nijerya'nın -2002'deki İsveç- gibi klasik 4-4-2 oynadığı kanısındayım. Belki sağ kanattan bindirme gerçekleşmediği için 4-3-3 gibi gözükmüş olabilir.
Bu turnuva gerçekten de Afrikalı kalecilerin turnuvası olacak gibi gözüküyor. Yıllardır Afrika kıtasından kaleci çıkmaz diye diretirdim ama resmen şov yapıyorlar. Dün, Khune'nin Van Der Sar, Taffarel, Cordoba'dan daha iyi asistan olabileceğini bugün de Shorunmu, Rufai izlemiş bünyeye ilaç gibi gelen bir Enyeama performansı.

ps=Sesiniz radyoda kötü çıkmıyor. Hepsini kayıt ediyorum, büyük iddialarda bulunmayın :)

Borges dedi ki...

Levent Kömürkara: Yok, 4-3-3 macin basindaki yerlesim ama Yakubu geriye cektigi vakit 4-3-1-2(4-4-2)gibi bir dizilim vardi. Ben 4-4-2 biraz farkli anlattim sanirim:)

Dün de keza ama bugün cok iyiydi Nijerya kalecisi.)

Insanin kendi sesi kendisine kötü geliyor nedense ve ayni zamanda cok hizli buldum,at yarisi spikeri gibi :))

Iddiali olmak, bu isin özünde vardir. DK sonrasi görüsecegiz efendim;))

kakam gelmis olamaz mı dedi ki...

önce şunu sorayım bahsi geçen radyo programı nedir? dinlemek isterim =)

Cambiasso'nun milli takıma alınmamasını anlayışla karşılayan bir futbolsevere çok kızarım.(daha ağır şeyler söylerdim ama yeri değil :D) Kadroya alınır fakat maç için tercih edilmeyebilir oyun kurma(hangi oyunsa artık ver topu messiye aksın gitsin tarzı vardı) vs. sebeplerden veron kullanılır bunu anlarım. Kaldı ki böyle bir durumda 1-2 maç sonra maradona eli mahkum cambiassoya dönmek zorunda kalacaktı. Takımın verdiği pozisyonlar nedeniyle artan baskılar cambiasso bu kadroya sokacaktı. Maradona da bunu bildiğinden Cambiasso'nun 10 kere hakettiği milli takım formasını elinden aldı.

Bir diğer akıl almaz seçim her pozisyonda yer tutma, hamle hatası yapan travesti kılıklı Jonas oynarken o mevkinin ustası bir Zanetti'nin kadroda olmaması.
Maradona'nın antrenörlük adına hiçbir yeteneği olmadığı apacık ortada. ilk tokatın Kore'den gelmesi çok muhtemel. Messi'nin ve oynayan forvetlerin bitiriciliği sayesinde kurtulabilirler belki bu maçtan. Fakat karşılarına çıkan ilk güçlü takım Arjantini dağıtır gibi duruyor.

Ancak herşey bir yana senin de dediğin gibi Maradonaya tek bir şey için teşekkür etmek istiyorum: Arjantin'in şu turnuvada yapacağı 4 en fazla 5 maç var. Ama o maçlarda doya doya Messi izleyeceğiz. Maksimum istatistik performansı değil ama maksimum seyir zevki Messiden bu şekilde alınır. Barcelonanın temposuz oyununu ve Barcelonalı Messi'yi bir türlü sevemedim fakat bu Messi'ye doyamıycağım sanırım..

Borges dedi ki...

kakam gelmis olamaz mi: Katiliyorum ben bu yoruma. Lakin Cambiasso, basit bir sekilde oyun felsefesine ters gelebilir. Kuranyi icin de ayni seyleri söyleyebiliriz Alman milli takimi icin. Sezonun Kiessling ile beraber en iyi alman forvetiydi ama Löw akici bir futbol istiyor, oyun durmasin istiyor, forveti arkasindaki üclüye eklemlenebilsin.. Keza defansif orta saha olarak benim cok fazla tepki verdigim frings'i kadroya alamdi ayni nedenden..

"süpürücü" diye bir mevki benim lugatimda yok diyor.. Oyun durmayacak, oyuna her iki yönden de katilim sergilenecek vesaire. Bir felsefeye uygun fubtolcu olamsi baskadir, o oyuncunun basarili bir sezon egcirmesi cok baska.

Veron cok ama cok kötüydü bana göre. Cambiasso, bu veron'dan ve pek cogundan cok daha iyi olurdu ama sunu unutmamak gerekir temelde yapilan plan baska olabilir.

Zanetti'yi ise ben bugün cok sik andim.. Hic anlamam, Zanetti burada olmayi her acidan haketmistir. Yine de her teknik direktöre bu kadar özgürlük, digerlerinden baska düsünmeyi vermeliyiz.

Ben "anladim" dedim, dogru buluyorum da demedim:)

Arjantin, ileride Demichelis'den, Guiterezden dolayi pek cok problemi yasayacaktir ama bugün oldugu gibi Messi bos gecmeyecektir kesinlikle.. Birisi Messi'yi iki adam verir, alanini daraltirsa ne yapacak, o zaman görecegiz ve o zamana kadar beklemek gerek :)

Borges dedi ki...

kakam gelmis olamaz mi: Prd, unuttuk. Radyo programi lig radyo'da total futbol. Ali Ece ile Mustafa Sapmaz sunuyor. Aksam 6-8 arasi ama degisebiliyor saatleri maclar nedeniyle.. Artik ben bir ihtimal Almanya maclari icin baglanirim sanirim ya da bilmiyorum lakin bugüne kadar oldukca iyiydi, ben degil program. Cunku Dünya KUpasi bir bütündür onu gecmisiyle beraber algilanmasi icin oldukca iyi bir icerik sunuyordu izleyiciye.. tavsiye ederim :)