12 Ağustos 2010

Inönü ve Millerntor.!



"Beşiktaş futbol takımının mabedi İnönü Stadyumu`na isim sponsoru geliyor. Uzun süredir transferler için kaynak arayan siyah beyazlı yönetim stadyuma isim sponsoru olarak başvuran sağlık sektörünün önde gelen firmalarından Medical Park`ın teklifini kabul etti. Beşiktaş yönetimine yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre stadyuımun adı Medical Park İnönü Stadyumu olacak ve iki yıl boyunca bu isim geçerli kalacak. Anlaşma karşılığında Beşiktaş, Medical Park`tan iki yıllık 6,5 milyon dolar alacak. Beşiktaş yönetiminin bu kaynağı golcü transferinde kullanıp kullanmayacağı merak ediliyor"



St.Pauli, Barcelona, Besiktas diye giden takimlarin taraftarlari üzerine bir sey söylemeden sunu belirtmek isterim:

Ister romantik ister realist olun.. Ister endüstri futbolunun gerekliligini isterseniz de romantizm esliginde tribün kültüründen dem vurup ekonomizmin futbola vurdugu darbeyi dile getirin. Neresinden bakarsaniz bakin her zaman ihtiyaciniz olan sey: Taraftarlar ve onlarin klube olan aidiyet duygusu.Onlara bir seyler satip gelir mi elde edersiniz ya da benim gibi kimi degerlerin üzerinden futbolu mu tanimlarsiniz önemli degil. Kluplerin en büyük degeri sahip oldugu taraftarlar ve onlarin aidiyeti. Romantik-Realist farketmiyor..

Her kesim icin Taraftar önemlidir.. Dikkate alinmali ve onlari küstürmeden, ezmeden yönetmelisiniz klupleri. Bu biraz da zorunluluk aslinda..



St.Pauli klubü cok bir basarisi olmamasina ve 30 bin kisilik semt takimi olmasina ragmen Almanya capinda 11 milyon taraftari var ve dahasi bölgesel ligde senin 30 milyonluk taraftar kitlenden daha fazla seyirci ile maclarini oynamistir.. Ekonomik darbogazdan taraftarlarin klube olan bagliligi nedeniyle kendisini kurtarmayi bilmis, futbol basarisi olmasa da cok önemli olan taraftar aidiyeti konusunda cok dogru isler yapmis olmalilar ki bugün bu durumda.. Üstelik tüm bu kimlik, felsefe ve bugüne dair her sey seksen sonrasi olusmaya baslamistir.. Bugün tüm dünyanin kabul ettigi kult bir kluptür ve fakat misal stat konusunda neler yapmistir ?



St.Pauli stadinin adi uzunca bir zaman(1970-1998) Wilhelm Koch idi. Koch, 12'ser yildan ikinci dünya savasi öncesi ve sonrasi olmak üzere iki dönemde 24 yil bu klube baskanlik yapmis bir isimdir. Ve fakat cok sonralari bu ismin Nazi Partisine(NSDAP) bir dönem üye olmasinin ortaya cikmasi nedeniyle Wilhelm Koch stadin icerisinden sökülüp atilmistir. Millerntor ismi sonrasinda 2000 yilinda buraya yerlestirilmistir..

Dahasi..

klubun ekonomisinin cökmesi üzerine bölgesel lige kadar düsmelerine ragmen 18 kasim 2007 tarihinde Millerntor isminin önüne-yanina-arkasina herhangi bir sponsor ismi eklenemeyecegine dair yasayi tüzügüne yerlestirdi.

Barcelona bugün 400 kusur milyon euro borc bataginda yüzüyor ve bu klubü cok ciddi bir sekilde sarsiyor ve fakat forma reklamini yillar yili almadilar ve sonrasinda da UNICEF'a bagis yaparak aldi. Misal Bayern Münih senede 20 milyon euro kazanir iken borc icerisine yüzen Barcanin kazanci buradan sifir.. Son 20 yilda forma reklamindan kaybi bugünkü borcuna esit..

6,5 milyon euro nedir ki yahu ? Bir tabata bile etmiyor.. Bu taraftar GS-FB'nin aksine sürekli olarak degerlerini ortaya koyup bunlarla yasayan, bunlardan keyif alip mutlu olan insanlari icerisinde barindiriyor. Onlari bu miktara ezip gecmenin geregi var midir ki ?

Medical Park Inönü Stadyumu mu Guti mi diye anket yapsaniz sizce sonuc ne cikar sevgili Demirören ?

5 yorum:

Temur dedi ki...

Biraz alakasız olacak ama GS'ın yeni stadının ismi Türk Telekom Aren olacak bildiğin gibi. Onunla ilgili görüşlerin nelerdir?

Borges dedi ki...

Temur: Ben bu konuyu cok daha genis capli ele alacaktim. Fenerbahce bunu yapsa, yadirgamam. Seyirci profili bunu yadirgamaz. GS yapti, sasirmadim, istemezdim ama bizim taraftarlar icin de cok büyük bir sorun olmayacaktir ama Besiktas icin bu benim anladigim kadariyla sorun teskil ediyor.. Real Madrid,Man U Bayern de forma reklami aliyor ama Barca almiyor gibi..

Besiktas seyircisine sormak gerekir, 7 milyon mu yoksa inönü stadi mi ? Ya da Guti mi Inönü stadi kalsin mi ?

Bunu bana degil Galatasaraylilara sorsak cok kimse rahatsiz olmaz ve biraz da ASY'ne veda edilmis olmasinin da payi var..

kabataş dedi ki...

plezen maçında tepki oldu "burası şeref bey hastane değil" diye.öncesinde de "inönü değil şeref bey" istekleri vardı. mevcut ismin beşiktaş'la ilgisi olmaması ismin değiştirilmesine tepkileri azaltıyor bence.ayrıca bi de dortmund var di mi?

anarion_fek dedi ki...

Ben GS taraftarını özellikle Canaydın döneminden sonra maddi/manevi değer konusunda daha çok maddiyata kaydığını düşünüyorum.

BJK taraftarı konusunda ise dışardan baktığımda şunu görüyorum: Hem Demirören için hem de kulup için bıçak kemiğe dayanmıştı. Geçtiğimiz yıl önemli karışıklıklar yaşadı hem tribunde hem de yönetimde Beşiktaş. Demirören bu yıl ya hep ya hiç dedi ve son kozunu gayet başarıyla oynadı. Geçtiğimiz yıl sırt reklamı almayacağım Barcelona kem küm dedi; bu yıl aldı. Stadlarına reklam aldılar...

Ama taraftardan -bahsedilen BJK büyüklüğüne oranla- bir tepki almadılar. Q7 ve Guti büyük bir iluzyon oldu. Eğer başarı gelirse -mecburen - devam edecek -daha maddiyatçı bir BJK izleyeceğiz. Ama başarı gelmezse, işte o zaman bu ilüzyon kendisiyle birlikte BJK taraftarı profilini de götürecek.

anarion_fek dedi ki...

http://www.besiktaspostasi.com/iste-besiktas-durusu-sirt-reklami-kizilay-olacak.htm

...

http://www.ntvspor.net/haber/futbol/21534/sponsorlarimiza-destek-olmaliyiz