25 Ağustos 2010

Modern Futbol ve Alex.!



Modern futbol Kompleksinın bir başka adı ülkemde Alex eleştirisidir.!

Bu kadar takımına katkı sağlayan bir insanın bu şekilde eleştirilmesini ben çok doğru bulmuyorum ve dahası Alex üzerine dönen tartışmalar bana buradan bakınca biraz da 'komik' geliyor ve hele ki bunun altına modern futbolu serpiştirenler kurtarılamayacak boyuttadır.

Sayısız örneği vardır ama sadece Real Madrid'e transfer olmuş Mesut Özil'in saha içerisinde yaptıgı savunmaya ya da koşulara bir bakın ve Alex ile kıyasa sokun. Mesut bugünün modern futbolcusudur.! Dün tüm o maçlar arasında Real Madrid maçını da izledim ve 45 dakika boyunca Mesut nasıl modern futbolcuymuş koşmasına bakarak algılamaya çalıştım ve Alex ile arasında bu açıdan farkı göremedik..

Modern futbolun oynandığını düşündüğünüz beş Avrupa Liginin hemen hepsinde bu gollerin ve asistlerin yarısını ve hatta çeyreğini yapan adama dokunmuyorlar hiçbir şekilde. Dahası bugün futbolun gelişen yapısı herkesin koşmasından ziyade defans oyuncusunun dahi pas yapabilme kabiliyetine göre belirleniyor. Kalecilerin dahi 'futbol oynama' konusunda gelişmiş olmaları bekleniyor. Çapa diye tabir ettiğiniz ve düne kadar 'kesici' rolleri ile sahada yer alan adamların aynı zamanda futbol oyanabilenlerinin sahada yer almasına olanak tanımak istiyorlar.. Modern futbol koşma değil sahanın her bölgesinin pas yapabilme oranına göre belirleniyor.. Tüm bunların eşiğinde ortaya saha içi yerleşim ile 'pas futbolu' çıkıyor..

Modern futbolun gelişen iki yönlü iki orta sahası artık 'defansif' değil 'merkezi' oluyor daha çok ve tüm bunların altında yatan bir açıdan ön oyuncularının önlerde kalmasıdır. Geriye gelmemesı ve çok koşmamasıdır. Garip bir şekilde 'Messi' örneği veriliyor.. Onca Barça maçı seyrettiniz ve lütfen söyleyin bir kez olsun Messi'nin yerden kayarak top kestiğini filan gördünüz mü ? Sağa sola deli danalar gibi (Arda misal) kaçıştığını gördünüz mü ? Barça'nın savunması hücumundan daha çok ilgi çekiyor ve fakat oradaki güzellik bir bütün şeklinde hareket edebilmedir. Muazzam uyumdur. Saha içi yerleşimdir. Dolayısla oyuncuya cok kücük bir alan kalıyor savunma yapması için.. Oraya Messi'yi ya da Mesut'u ya da Alex'i yerleştirin değişen çok bir şey olmaz.

Bayern Ribery ve Robben'in üzerine bazen çift forvet bindiriyor ve takıım savunmasında sorun yaşatır mı gibi sorulara verilen Van Gaal cevabı 'oyun disiplininden kopmadıkları sürece olmaz' oluyor zira antrenör olarak sahaya yerleşim konusunda oyuncularınızı iyi eğitirseniz ön alanda oynayanların basit bir kımıldanışı dahi yetecektir aslında..

Ribery ve Robben gibi benzer oyuncuların sorunu koşmaktan öte saha içi disipline uymakta gösterdikleri uyumsuzluktur. Dakika 70'de bu yüzden Van Gaal tarafından çıkarırlar zira yanlış koşular, yerlerini kaybetmeleri sonucu oluşan boşluklar diğerlerini çok koşturur..

Löw, Almanyanın çehresini futbol adına değiştirir iken kadrosuna Marin Kroos,Mesut,Podolski gibi oyuncuları aldı. Koşmayan oyuncu vardı ve fakat sadece 'koşan' tek bir oyuncu dahi yoktu. Ne defansif orta sahası ne de forvetlerinde birbirleri ile ilişkiye giremeyecek ölçüde top kullanma tekniği olmayan tek bir oyuncu dahi almadı..

3 tane Alex bir takımda çok ciddi 'koşan adam eksikliği' yarattığı gibi üc tane Mustafa Sarp da 'Alex' eksikliği yaratıyor.. Burada bireysel olarak oyuncuların bir yanının diğerine göre eksikliğinden ziyade saha içi yerleşim konusunda eksik olup dengelerin sağlandığı bir kadro oluşturamayanlardır.. Ne Alex ne Sarp ne de bir başka oyuncu sanıldığı gibi modern futbola engel teşkil eder..

Modern Futbol ve Alex konusunda şu soruların cevabını isterim ben:

2010 Dünya Kupasında Almanya kadrosunun içerisine Mesut yerine Alex'i koyduğunuz zaman futbol modern olmaktan çıkar mı ?

Fenerbahçe'nın saha içi yerleşimin çok iyi olup dengelerin sağlanıldığı Şampiyonlar Ligi çeyrek final başarısının gerçekleştiği zaman grup maçlarında Kadıköyde oynadığı Alex'li İnter maçı ne kadar Modern Futbol idi ?

Dolayısla futbolun modern olanı daha çok oyunculara mı yoksa teknik adama mı bağlıdır ?

16 yorum:

Burak Güngör dedi ki...

Değerini bilmiyorlar krAlex'in..

armgn dedi ki...

sevgili borges en az dört beş kere benzer bir yazı yazdım ve artık bunu anlatamamaktan şiştim. eline, kalemine sağlık. en azından birkaç kişi de olsa aynı şeyi düşündüğünü bilmek güzel. ve hak verirsin ki bu durum bana bir fenerbahçeli olarak daha da bir sıkıntı veriyor.

modern futbol diye birşeyler zırvalayanlar, bugün çok takip ettiğimiz ve futbolu bilen olarak adlandırılanlar dahi bir türkü tutturmuş gidiyorlar. evet alex'i barcelona'ya da koysan, almanya milli takımı'na da koysan sırıtmaz hatta değer katar. futbol sadece istatistiklerden oluşmasa da bu kadar çarpıcı bir istatistik karşısında pek de kimse duramaz. çünkü bu çarpıcı istatistiğe sahip olabilemk için sadece yetenek değil yeteneğin ötesinde bir futbol zekası gerekir. şl'de oynayan alex ile bugün tartışılan alex arasında da ne yetenek ne de futbol zekası anlamında bir farklılık yoktur. fiziki bir farklılıktan da bahsedemiyorsak bugün alex koşmuyor, modern futbolun gereklerini yerine getirmiyor demek en hafif tabiriyle safsatadır. ve daha kötüsü insanların bu safsataya kendilerini inandırmaları, çevremde kimi görsem "e tabi alex koşmuyor" diyor.

sanırım en doğru yorumu da alex kendisi yaptı: "takım olarak koşmaktan başka birşey yapmıyoruz". işin özeti budur aslında.
tekrar eline, yüreğine, kalemine sağlık.

sevgiler

nadas dedi ki...

aslında bu modern futbol ulemalarına ya da ideologlarına mı demeli, en iyi cevapları saha içinde veren adam zico'ydu.

geçenlerde ibrahim altınsay bir yazısında o takımdan bahsederken kendi futbol hakikatlerine uysun diye takımın orta sahasını şöyle dizmişti.

appiah.selçuk.aurelio.tuncay

doğrusu şuydu

deivid.deniz.aurlio.uğur

takımdan ayrılmış olan tuncay ve bütün sezonu sakat geçiren appiah kadrodaydı.

çünkü ülkenin mfu(modern futbol uleması)ları için bu dörtlünün başarılan işi başarmasının imkanı yok. ömer üründül bir bakışta şöyle derdi, kollektif oyun oynanmaz,takım savunması arıza verir.

vermedi ama,hem de futbolun en modern oynandığı şampiyonlar liginde. bir tek bunu anlamaya çalışan yazı,kendi ideolojilerine eleştirel bir küçük bakış yazısı okudunuz mu?

güzel bir dönemdi. mfuların dediklerini sahada tekzip ediyordu zico. ama bir tane bile acaba yanılıyor muyuz, başka ihtimallerde olabilir mi diyen olmuyordu.

sonra zico gitti çünkü yürüyerek şampiyon olması gereken takım, şampiyon olamamıştı. üç senede üç hoca onlarca transfer yapıldı o takıma ama o sezon yakaladığı standardın yakınına bile yaklaşamadı.

yanlış analizin ipiyle kuyuya inennler, adaletin tecellisiyle o kuyudan çıkamadılar.

nadas dedi ki...

alex mevzusuna gelirsek, geldiğinden beri etrafında tekrarlarla oluşturmuş bir algı var. en önemlilerinden biri on numara bitti.

on numara bitti evet, o yüzden kırkına merdiven dayamış del pierro'yu sahada tutmaya çalışıyor juventus.
italyanlara yeni bir roberto baggio ya da del pierro ister misiniz diye sorun. cevap ne olur sizce. hacı on numara bitti mi derler?

mesut örneği cuk oturmuş. koşısırparçalacıların kafasındaki oyuncu değil mesut, o yüzden kimse peşine düşmemiştir, o yüzden nuri şahin yıllardır milli takımın parçası olamamaktadır.

alex oyuna zeka,yaratcılık,oyun bilgisi ve bitiricilik katan bir oyuncu. ama bunların hiç biri katkı olarak sayılmıyor.

sadece futbolda değil hangi alanda bu katkıları verenler saygı gördü ne zaman yaratcılığı ve zekayı değerden saydık?

son yirmi sene en çok tartışılan futbol figürlerimiz şunlar değil mi:oğuz,sergen,hagi,hasan şaş,alex...

yetenekle ilişkimiz hep sorunlu. yeteneği yönetmekten çok cezalandırmaya dayalı bir kültür. bu kültürün içinde futbol için yaratılmış adamların tartışıldığı bir futbol ortamı. söylenecek başka ne olabilir ki?

son bir örnek bkz emre belözoğu. yaratıcı bir orta saha oyuncusu olmayı vaadeden bir adamı, bir tür aurelio'ya dönüştürdük. futbol için yaratılmış bir yetenek ve akıl sahanın içinde ne yaptığını bilmeden koşturuyor. modern futbolun sonucu bu.

alperensaylar dedi ki...

senin yazılarından önce alex'i hep orta saha gibi düşünürdüm ama yazılarından sonra daha dikkatli inceleyince alex'in 2.forvet olduğunu daha net gördüm. adam bildiğin del piero gibi. her anlamda...kariyer, istatistik, forma numarası...del piero'nun fenerbahçe şubesi. alex'i messi'yi örnek vererek kıyaslamak yerinde del piero verilebilir örnek olarak. ben de allah için del piero'nun bir gün kayarak top aldığını görmedim. şu ülkede herhalde hiçbir yabancı oyuncu alex konumuna sokulmamıştır. ya yeni gelen yabancı yıldızları kaç alex eder diye kıyaslarız ya da hep alex koşmuyor, "modern" futbolda yeri yok diye suçlarız. adam gol atar, asist yapar, istatistiklerini geliştirir, şampiyon yapar ama yine de suçlu olur.

Unknown dedi ki...

abi şu yazın daha kapsamlı

http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=16949456

onur dedi ki...

Borges,

"ve" ile "fakat" aynı cümle içinde kullanılmaz. "Fakat" gerektiği zaman sadece "fakat" kullanman istenileni anlatacaktır zaten. Misal:

"Koşmayan oyuncu vardı ve fakat sadece 'koşan' tek bir oyuncu dahi yoktu."

Burada "fakat" olumsuz anlam taşıyor, cümleyi çeviriyor yani; oysa "ve" tam tersine cümlenin devamını getirmek için kullanılır. Dolayısı ile:

"Koşmayan oyuncu vardı fakat sadece 'koşan' tek bir oyuncu dahi yoktu."

cümlesinin ilk cümle ile hiç bir anlam farkı yoktur; kulağı tırmalamaz ve doğru cümledir...

Borges dedi ki...

" "ve" ile "fakat" aynı cümle içinde kullanılmaz. "

Bunu neye dayanarak dile getiriyorsunz ?

Siz de biliyorsunuz ki 've' takısı orada vurgudur. Fakat ile devam edilebilir ama ve ile tonlama farklılaşır anlam aynı olsa da okura farklı biçimde iletilmiş olur.

've fakat' benim dışımda da hemen her yerde bir şekilde kullanılan bir kalıptır. Çok fazla olması ya da kulağı tırmalaması benim dikkate alacak olsam da öznel görüşler, estetik sorunlardır.

Yazıları bir kez daha okuyarak daha az rahatsızlık verecek şekilde olmasına dikkat edeceğim.

emir dedi ki...

ya borges yapma allah aşkına mesutu hep beraber izledik alexle kıyaslanabilir mi? hayır çünkü benim gibi düşünenlerin derdi başka. alex top rakipteyken hiç bi şi yapmıo tamam kabul ettik ama top kendindeyken de artık bi şi yapmıo. kaç kere görüosun bi maçta alexin adam geçtiğini 30 metreden şut attığını sıfıra inip orta kestiğini kendi ceza sahasından top alıp HAGİ gibi rakip ceza alanının yakınına kadar taşıdığını??? mesut bu saydıklarımdan bi kısmını başarıyla yaptığı için almanya ve realde oynuo alex yapmadığı için brezilya da oyanayamayıp sadece fenerde oynuo( artık orda da oynayamıo) çok zeki ve klas bi oyuncu olduğunu asla inkar edemem ama günün futbol temposunda olmaz alex gibi adamlar. zaten bu dünya da kaç ttakımın alex mevkisinde adamı var?? man.utd.? barca? milan? chelsea? arsenal? bayern münich vb. tamam hücum yönü kuvvetli olup ta savunma yönü zayıf olanlar var ama onlar alex gibi yürüyerek oynamıyo en azından. soruna ben bi cevap veriyim. alex alman milli takımında olsa gruptan çıkamazlardı. alex 5 senedir fenerde 2 şampiyonluk var. çeyrek final dışında başarı yok. inter maçı gibi bazı istisna olarak görülebilecek şahane maçlarını saymazsak alex gibi oyuncular artık kaldırmıyor. inter ve real gibi takımlar alex mevkisinde oyuncu barındırıorlar ama mesela sneijder i baz alalım. en az emre kadar koşan ve top ayağındayken her türlü işi yapabilen bi adam. ama alex..........

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Butun bunlarin temelinde tek yonlu bakma ve database kisitliligi var.

Bugun ortalama Turk futbol seyircisinin futbol tecrubesi nereden geliyor?

1. Hasbelkader izledigi birkac Avrupa macindan.

2. Ayni seyi yapan TV yorumcularinin yorumlarindan.

Bunun uzerine bir de bizim "binary" dusunce tarzimizi da ekle, voila! "Modern futbolda X yok".

Butun futbolcular bir gun ortak pakt imzalayip "haydi bugun modern oluyoruz!" demediler herhalde. Dunya uzerinde bir suru takimda "modern futbol" kriterlerine uymayacak adamlar mevcut.

Futbolcu bir seyin farkinda olmali sadece: Saha icindeki yerlesim. Modern futbolun gerekleriyse eger bir tek bundan bahsedebiliriz.

Ve ayrica kendisinin satranc tahtasinda piyon, kale, at vs. oldugunu kabul eden oyuncu. Gorev tanimina sadik kalan.

Onun haricinde modern futbolda cok kosuyorsun, az kosuyorsun, sut cekiyorsun, kanattan geliyorsun, top sisirmiyorsun falan gecelim bunlari. Hepsinin antitezi var cunku.

onur dedi ki...

@ Borges,

şöyle açıklamaya çalışayım: İki ayrı cümlemiz olsun; "okulda çok çalışıyorum" ile "sürekli sıfır alıyorum". Şimdi bu iki cümleyi birleştirelim:

"Okulda çok çalışıyorum VE sürekli sıfır alıyorum" (bu cümle garip geliyor kulağa çünkü 've' eki arkasına geldiği cümlenin anlamını devam ettirir; yani çok çalışıyorsan iyi notlar alman beklenir; dolayısı ile okuyanın beklentisini bozuyor.

"Okulda çok çalışıyorum FAKAT sürekli sıfır alıyorum" (bu cümle doğru, çünkü 'fakat' arkasına eklendiği cümlenin anlamına ters bir cümle gelecek mesajı verir okuyucuya)

Şimdi sadece 'fakat' ile kurabileceğimiz bir bağlantı varken 've fakat' kullanılmaz; yukarıda anlatmaya çalıştığım unsurdan ötürü: 've' ile 'fakat' yanyana gelmez; biri negatif diğeri pozitif anlam taşır çünkü.

Bir yayınevi'ne ortağım ve epey editörlük deneyimim oldu; yanlış anlama lütfen caka satmaya filan çalışmıyorum; sadece deneyimimden yola çıkarak öneri getiriyorum...

Borges dedi ki...

Onur: Öncelikle bu yakın ilgi için çok çok tşkler. Bunlar benı geliştiren ve bana yararı olacak konular. Tartışa tartışa da öğreniyoruz.

Ben 'Ve fakat' ı 'ama buna rağmen' anlamını verdiği için tercih ediyorum.

Ve mutlak suretle 'olumlu' anlamı olmak durumunda değil gibi gelir bana.

'Ordan makas aldı ve sonra su içti.'

Bir şey söylüyorsun arkasından 've' buna rağmen gibi gelirdi hep..

bunu araştıracağım.

Tekrardan tşkler..

varol döken dedi ki...

alex'in saha içi performansını saha dışındaki sorunları belirlemiştir hep...

zico'lu dönemde alex sevilla maçında 112.dakikada ön liberodan top çıkartıyordu...

alex, aykut'u sevmiyor... sevmiyor demeyelim de inanmıyor... kendisinden daha büyük futbol zekası olduğuna inanmazsa da oynamıyor... bu kadar basit...

zakk dedi ki...

Sade, kısa, biraz da ağır bir yorum olacak ama Alex'i "koşmuyor", "savunma yapmıyor", "artık devri kapandı" şeklinde eleştirenlerin futboldan anlamadığını düşünüyorum.

çağdaş emrah dedi ki...

"3 tane Alex bir takımda çok ciddi 'koşan adam eksikliği' yarattığı gibi üc tane Mustafa Sarp da 'Alex' eksikliği yaratıyor.."
daha iyi bir tespit olamazdı sanırım. kaleminize sağlık!

emir dedi ki...

zakk:alex bugüne kadar gördüğüm ender zekadaki futbolculardan biridir alex karşıtı biri olarak bunu söylememek vicdanımı sızlatır. ama asıl sorun savunma yapmamasında değil bence. alex top kendindeyken de çok etkili değil ki. yazdım işte kaç kere görüosunuz bi maçta alexin üst üste adam geçtiğini 50-60 metre topla koştuğunu sıfıra inip orta yaptığını? ama ceza sahasındaki etkinliği başka. birde bu sezon son bulan bi sıkıntı vardı bence. o da alexin nolursa olsun oyundan hiç çıkmamasıydı. bu kadar ayrıcalık tanınmaz. iyi de olsa kötü olsa dökülse de 1 aylık sakatlıktan yeni çıksada alex sahada oluyor ve oyundan alınmıyordu. taaaki bu seneye kadar