10 Ağustos 2010

Schaaf & Bremen.!



Klubune Bundesliga tarihi icerisinde en sadik futbolcular listesinde Thomas Schaaf sag bek mevkisinde oynadigi 17 yil ile genel siralamada 7.sirada.. Futbolu Bremende biraktiktan(1995) hemen sonra amatör takimin basinda gecirdigi bir üc yil var.. Arkasindan Magath'in kovulmasi sonrasi Bremen'in basina geciyor ve yaklasik 11 yildir bu takimin teknik direktörü.. 1972 yilindan bu yana Bremen klubu icerisine futbolcu-teknik direktör olarak calismaktadir. Futbolculuk yillarini da hesap ettiginizde Ferguson bile hikaye kaliyor yaninda zira 49 yasindaki bu adam seneye 40.yilini dolduruyor bu güzel klubün icerisinde..

Blogun ilk günlerinde biraz da 2004 cifte kupasinin verdigi heyecanla cokca defa Schaaf yazisi yazdim ve bu yüzden tekrara düsmek istemiyorum ama onun sihirli ellerinin üzerinden bir kez daha gecmek gerekir.

Özil,Klose,Klasnic, Borowski, Basler,Frings,Ailton,Diego,Ernst,Pizzaro,Micoud,Hunt, diye giden oldukca uzun bir liste var elimizde. Ortalamaya vurdugunuzda yetenekli olan ve fakat sorunlu karakterlere sahip bu oyuncularin pek cogu Bremen disinda kendilerinden beklenilen performansi gösterememistir. Klose dahi Dünya Kupasinda iyi oynasa da asla ve asla Klasnic-Klose'li sampiyon Bremen performansina ne Bayern'de ne de milli takimda ulasamadi. Keza Besiktas'in Ernst'i de buradaki verimliligini baska bir klup icerisinde sergileyelemedi. Ailton,Frings,Diego,Pizzaro gibi pek cok yildiz gittikleri yerde burada oldugu gibi bir performans ortaya koyamadi.. Frings,Borowski,Pizzaro gidip de geri gelengillerden.. Buraya bakip milyonlari basan klupler oyuncularin o kosullar icerisinde bir performans gösterebildigini gözden kacirmamalilar..

Sessiz, sakin ve haliyle baskinin olmadigi bir ortamin icerisinde yeteneklerinin aciga cikarilacagi bir sistemin icerisinde güzel antrenman metotlari ile olabilecek en iyi seviyeye getiriliyorlar.Baski yok denecek kadar az.. Özil 5 milyon euro gibi bir fiyata alinmasina ragmen alti ay hicbir sey yapamasa da oldukca sessiz ve elestiriden yoksun bir dönem sonrasi parladi. Gerek hucumcu oyun anlayisi gerekse de teknik direktöründen klubun icerisine kadar saglanilan bütünlük icerisinde hissedilen o güven duygusu basarilarin yaratilmasinda oldukca önemli.

Bu yüzden bir futbolcuya bagli bir anlayistan ziyade bu gibi temeli saglam bir klup ortaminin icerisinde futbolcularin tek tek isminin cok da önemli olmadigi bir verimlilik ortaminin yaratilmasindan yanayim. Diego gibi bir yildiz gitse dahi taraftarlar üzülmüyor zira biliyorlar ki yenisi gelecektir: Mesut Özil.. O da giderse Marin.. O da olmadi Hunt.. Bu klup bu yüzden FIFA'nin uygulamaya sokacagi yeni kurallari sonrasi en sürpriz cikisi gerceklestirecektir zira futboldan fazlasiyla gecinebilecek felsefeleri mevcut.. Bunun yani sira elbette tüm bu yeteneklerin parladigi bol gollü, keyifli futbol da unutulmamalidir.. Schaaf-Bremen ikilisi kiskanilacak bir bütünlük icerisinde güzel bir kimlik sunuyor taraftarlarina..


Marko Arnautovic bu felsefenin yeni ürünü olmak icin sirada bekliyor. Cok eski takip ederim ben bu oyuncuyu. Twente'ye geldiginde sözlüge yazmistim. Büyük yetenek olarak cocuklugundan bu yana aniliyor ve fakat Mourinho der ki onun yetenegi cok büyük lakin akli cocuk daha.. Disiplinsiz ve sorunlu bir karakter..

Tam Bremen'e göre..

Neler neler yapmamis ki ? Ibrahim Kargbo'ya "Nigger" dedigi icin irkciliktan yargilanmis ama delil yetersizliginden serbest birakilmis, absürd bir kirmizi kart ile takimini yakmis, ülkesinin idol futbolcusunun kendisine verdigi selami görmezden gelmis vesaire.. Bremen'e degil de bir baska klube gitseydi muhtemelen yok olup gidecekti ve bugün burada.. Schaaf ve onun klubunun o sessiz, sakin, kibirsiz ortami bu yetenegi sonuna kadar aciga cikarmak üzere bekliyorlar.. Burada basarili olamazsa baska hicbir Avrupai bir klupte is yapamaz..

7 yorum:

aksilaz dedi ki...

Özlemişim Borges yazılarını. Okumadan yazıyorum bu yorumu.

Bundesliga değerlendirmesi olacak mı bu senede?

Borges dedi ki...

aksilaz: Daha yeni geldim, 10 gün24 saat calistik. Simdi vakit var, bol bol yazariz artik ne gelirse..

Adsız dedi ki...

24 saat süren iş nedir Orhan abi?

Borges dedi ki...

Ebedi Amatör: Italyan Restoranti. Sabah dokuz ac aksam oniki kapat :)

Yabancı dedi ki...

bence arnutoviç arsenalde de adam olurdu ama wenger sevmiyor öyle adamları, sevemiyor.
önce efendi olacaksın wenger için toptan fazla anlamasan da olur, öğretilir. karakter olsun, futbolu herkes oynar ki ne bendtnerler, denilsonlar, senderoslar gördü bu gözler. adam haklı. önce adam olmalı bir futbolcu sonrası gelir.

Borges dedi ki...

Yerli Muhacir: Herkes ayni kosullarda ayni egitimden gecip ayni sekilde hayata atilmiyor.

Insanlari adam edebilirsin ama genelde esekten at yapamazsin. birincisi adina ugras vermek bana göre cok daha mantikli. Ben olsaydim karakter sorunu olanlarla ugrasirdim zira digeri cok ama cok zor.

hanac dedi ki...

Borges, Toni Kroos'un kardeşi Felix Kroos da bu sene Werder'e geldi.
Geçen sene Hansa Rostock da oynuyordu.
Bir de Duisburg dan gelen Sandro Wagner var.
Onlar hakkında ne düşünüyorsun ?