12 Ağustos 2010

Daum'un Parasi.!



Bu konuyu uzatmak istemiyorum ama bunun üzerine yazilan yazi sonrasi yapilan onca tartismanin icerisinde bu konu bir sekilde görmezden gelindiginden dolayi bugün bunu yazmak benim biraz da hakkim. Mesele Aykut Kocaman'in teknik adamligi degil daha cok Daum'un parasina takan zihniyet.. Aykut Kocaman'in nasil bir teknik direktör oldugu ilk devre sonunda degerlendirilecektir..

Daum'un takimin basinda kalip Sampiyonlar Ligine girdigi vakit alacaginiz minumum miktar nedir ?

Daum'un aldigi yillik ücret nedir ?

Simdi birincisini ikincisinden cikardiginda zarar mi ediyorsun kar mi ?

Simdi Aykut Kocaman ya da benzeri daha ucuz bir teknik adam getirdigin vakit gercekten kar ettigini filan mi dusunuyorsun ? Daum'un üc farkli ülkede sampiyon olup seni dört senede iki kez sampiyon iki kez de son macinda kacirilarak elde edilen bir sampiyonlar ligi biletine sahip oldugunu da göz önünde bulundur ?

Simdi gercekten sen Daum'a 3.5 milyon euro vererek zarar mi ettin kar mi ?

Aykut Kocaman'in teknik adamligini iki macta yere serecek degilim ki burada cokca defa üzerine güzel seyler söyledigim Skibbe de ayni sekilde Sampiyonlar Ligini kacirmistir. Dahasi pas futbolu özünde yerlesim güzelligi de barindirdigindan dolayi belirgin bir süreyi teknik adam takimdan ister.. Her ne kadar Skibbe'nin aksine Aykut Kocaman bir yilin üzerine bir zaman dilimi bu takimin icerisinde olsa da toplamda yaptigi mac ve idman sayisi ortadadir.. mesele nasil bir teknik adam oldugu degildir dahasi..

..Daum yerine Aykut Kocaman uzun vadede cok da güzel bir tercih de olabilir, burasini tartismiyorum ve fakat son iki yilda son macinda Sampiyonlugu kacirmis, iki kez de üst üste son otuz yilda ilki gerceklestirip seni sampiyon yapmayi basarmis , Alex'i transfer etmis bir teknik adamin icini bu kadar bosaltmaya da gerek yok.. Ve yine dahasi..

..Ligin ingiltere liginin kosullarini ve onun kültürünü barindirmiyor. Teknik adamin ayni zamanda menajer oldugu bir sistemin icerisinde birakin diger alanlari, idmanlarini dahi yaptiracagi profesyonel adamlarin ve farkli görev dagilimlarinin oldugu bir sisteme sahip olmadan menajer olmak komiktir. Su soruyu devamli sormalisiniz, neden ?

Neden bir Avrupa takimi Sportif Direktöre ihtiyac duyar ?

Cunku idman, taktik, haftada iki mac ve benzer sorunlardan dolayi teknik adamin diger önemli detaylari planlamaya zamani yoktur. Magath dahi yanina bu isler icin gücünü koruyarak yanina bir adam transfer etti.

Cunku teknik adam üst üste alinacak bes maglubiyet sonrasi her an takimdan gönderilebilir. Uzun vadeli planlar teknik adamin menajer oldugu yerde cok mümkün degildir. Bugün Aykut Kocaman bir proje gelistirse ocak ayinda takimdan kavgali bir sekilde gönderilse ne olacak ? Sürekli yine yeniden bastan mi her sey ? Bunlar olmamasi icin ayri bir görev dagilimi oluyor zaten. Ferguson gibi onlarca yili gectim Terim gibi dört yil üst üste kalirsa bir ihtimal.. Onda dahi müthis bir enerji ve tecrübe gerekir..

Dahasi..

karakterli bir adam sportif direktör olarak asla ve asla basarisindan sorumlu olup verdigi kararlarla basarisinda önemli rol oynadigi teknik direktörün yerine gecmez. Kazim gibi hem Guiza'yi hem Semih'i yedege atip Galatasaray derbisinin kazanilmasinda kilit rol oynamis, son derece formda olup sezon ici yasanilan sikintiya pratik bir formül üreten teknik adamin elinden alinan önemli bir oyuncu sonrasi devre arasi transferi istemeyerek basarisizligina "bilincli" olarak etki etmedigini bugün kimse iddia edemez.. Hele ki Sampiyonluk ufak bir vurus sonucu eksikliginden, dokunussuzluktan kacmissa..

Simdi Aykut Kocaman iyidir, kötüdür, az bilir, cok bilir baska. Bunlar bugüne kadar yasanilanlarin kabaca ortaya koyulmasidir. Bizler yillarca onun Trabzon maci sonrasi verdigi demeci gündeme getirip adamligini dile getirmis insanlariz, niyetimiz önceden belli degildir, yapilan eylemler sonucu ortaya cikan durumdur bunlar.

Ne vardi oyunculari buldugun gibi teknik adami da takimin basina gecirip daha cok yöneticilik yapsa ve bir ömür takimin basinda kalip yönetim bazinda devrim yaratsaydi ?

Bugüne kadar eski oyuncularin bu konuma gelmesini savunan ben artik bir seyi daha yanina ekliyorum: Asla ve asla gözü teknik direktörlükte olan ya da teknik direktörlük diplomasi olan eski bir futbolcuyu teknik adamin yukarisina sportif direktörlük görevi icin getirilmemelidir.

Mazallah gözü kayar sonra..

5 yorum:

aises dedi ki...

daha güzel anlatılamazdı sanırım. özellikle de "karakterli bir adam sportif direktör olarak asla ve asla basarisindan sorumlu olup verdigi kararlarla basarisinda önemli rol oynadigi teknik direktörün yerine gecmez." kısmı tam da söylemek istediğim şeydi. Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

daum'un uzun vadeli planları olmadığı, kısa vadede takımı lig şampiyonluğuna taşımayı hedef edindiğini düşünüyorum. bu hedefi küçümsemiyorum lakin fb, gs ve bjk teknik direktörü için amanda aman bir çıta değil. bursa'nın [9 beleş puanı (herkesin 6 beleş puanı var eyvallah), dbakır maçı için ceza almamasını not edelim) şampiyonluğu istatistiksel anlamda bir istisna olarak görünmektedir. bu bağlamda fb, gs ve bjk'nin üçünden birinin şampiyon olmasını o kadar da büyütmemek lazım.

daum kalsaydı ve young boys'u geçseydi. bir sonraki takım olarak tottenham'ı geçeceğinin garantisi var mı? tahminime göre en fazla %30 gibi bir şansı olurdu. yani daum kalsaydı cl'ye girmek garanti değildi (yazıdan garanti olduğu anlamı çıkıyor ki daum sevgisini ele veriyor).

daum'un ikinci kere gelmesi hataydı ve gönderilme tarzı pek şık olmadığı da ortada lakin onun da sütten çıkmış ak kaşık olduğunu iddia etmek, futbol adına büyük bir
teorisyen olduğunu söylemek hatalı olur. oldukça pragmatist biri olarak görürüm kendisini ve uzun vade için faydalı olmuyor böyleleri.

birde linkteki yazıyı oku bence. aykut ben devre arasında transfere karşı çıkmadım diyorsa onu doğru olarak kabul etmek gerekir.

http://www.milliyet.com.tr/kocaman-bombalar-/spor/sondakika/12.08.2010/1275541/default.htm

Borges dedi ki...

kafa radyo: Appiah'in o kacirdigi gol Galatasaraya sampiyonlugu getirdi ve son saniye Fenerbahce üc kez üst üste sampiyon olamadi. Peki istatistiksel olarak Fenerbahce ne zaman iki kere üst üste sampiyon olmus ? 30 yasini gectim böyle bir seyi ben görmedim Fenerbahcede.. Daum yapmistir bunu.

Stuttgart,Besiktas,Avusturyada sampiyonluk kazanmis bir tekik direktör v.s.

Ben bir daha bu ülkede Daum,Lucescu görmek istemiyorum ve gönderilmesi, yerlilere "Uzun vadeli" planlar yapilmasini anliyorum ve fakat Sampiyonluk yüzde 33 cepte oldugu gibi yüzde 66 da senden uzak. Üc kez üst üste Sampiyonlar Ligine katilirsan ekonomik olarak fark atarsin rakiplerine..

hic getirilmemeliyi ama böyle de gönderilmemelidir. Oradan oraya bir sicrama yapilmamasi gerekiyor, bundan sonra yasanilmamasi icin üzerinde duruyoruz..

husnupol dedi ki...

Ben hala bu Daum'u savunanları filan anlamıyorum..Ben mi çok şey kaçırdım diyeceğim de sezondaki bütün maçları da izledim..Eskiden olsa anlardım..Hoojdonk u nobreyi tuncayı serhatı filan aynı anda oynatabilen bir hüviyeti vardı..Tutardı tutmazdı ama yapardı bir delilik..Bu sene bu takım Aragonesin takımından kötü de olabilirdi beyler..Selcuk'un o sacma sutunu leo yemese keitanın son dakika sutunu volkan celmese..Bilica kazıları yapmayıp Bobo o penaltıyı atsa emin olun bu sene de 4. bitirirdi Fenerbahçe..Atsaydı atamasaydıda değil belki ama bu takım yerlerde sürünürken bende dahil herkesin artık eleştirdiği azaiz yıldırım samandıradan çıkmadıda takım yine yon buldu..Zaten bu olay yuzunden cok yakın kaynaktan duyduguma gore Fenerbahce Daum ile sampiyon olsada yolları ayıracaktı..

Borges dedi ki...

Husnupol: Daum gitmelidir, bir daha geri gelmemek üzere ama bir sekilde basarisi da ortadadir.

Bir daha Daum ve Lucescu benzerlerini ben bu ülkede görmek istemiyorum ve burada yazilanin konusu da Daum nasil bir teknik direktör degil daha cok..