10 Aralık 2010

Bastian Meselesi..!



Mesele şu..

Sezon başı Mourinho, Bayern ile sezonu açmak için Arenaya geldiğinde Bastian Schweinsteiger'a onu bir gün mutlaka almak istediğini ve alacağını söyledi.. Dahası Lahm filan sözleşmeyi uzatır iken 2012'de sona erecek olan sözleşmesini Schweinsteiger uzatmadı. Khedira, Schweini'nin kendisinden sezon başı Madrid hakkında bilgi aldığını da söyledi.

Van Gaal bu olagelen yeni durum üzerine dedi ki: Schweinsteiger eğer sözleşmesini uzatmazsa satılmalıdır.

Haklı mıdır ? İlk bakışta evet.. Bedavaya gitmesi ile satılması arasında nerden baksan en az 30 milyon euro var ve Van Gaal daha çok da klıubün çıkarlarını düşünerek bir şeyler söyledi ama bu çok büyük eleştiri aldı. Rummenigger filan susmadı zira onun işi değildi bu.

Bunun nedenleri önemlidir.

Birincisi herkese sınırını göstermek. Magath dahi burada sadece teknik direktördü ve burada Sportif direktör kavramı vardır.Klubün bu bölgesine teknik adam karışamaz. Oyuncu on ister klup beş verir ya da oyuncu istemez klup gönderir, göndermez v.s. Bunları Bayern o kadar iyi yapar ki senelerdir kazandığı kupaların arkasında biraz da bu yatar. Hoeness'in muazzam bir başarısı vardır bu konuda.. Futbolcuyu inandırır, futbolcuyu klube bağlı yapar, sorun çıkmasını önler ve bazen sakat futbolcusuna sözleşme imzalatır bazen de onu erkenden kovar v.s.

Teknik adam elbette hangi oyuncunun kalması ve gitmesi konusunda fikir beyan edecektir ve fakat oyuncunun ekonomik nedenlerden dolayı klupten gitmesi ve bazen Mario Gomez örneğinde oldugu gibi kalmasını klubün yönetimi belirler.

İkincisi hemen herkesin güdebileceği o basit mantığı bu işin gerçek anlamda kompetanı olmuş Bayern yönetimi de görebiliyor ama son ana kadar oyuncu ile sözleşme yenilemenin peşinde. Geçen gün tüm takımın ve teknik adamın da hazır bulunduğu genel kurulda tüm delegelerin önünde Uli Hoeness Bastian Schweinteiger'a yönelik konuşma yaptı ve ona seslendi: Biz seni burada istiyoruz ve sana ihtiyacımız var..

Yani..

Van Gaal gibi anında sırt çevirmedi, hemen satalım o zaman da demedi sonuna kadar iyi niyetle yaklaşıp sözleşme yenilemenin yolunu arıyor. Eninde sonunda olmazsa zaten bir şekilde satılacaktır ama bunu önceden söyleyip oyuncuya erkenden yol vermenin anlamı yok..

Van Gaal ise Gomez, Timoschuk tartışmasında Hoeness'e yönelik bence de saygısızca olan başarıların imleyerek 'Kitabımı okusun' yaklaşımını sergiledi ve fakat mevzu bahis konu futbolcu yönetimi ve ekonomisi ise Uli Hoeness dünyanın en iyisidir ve bugün efsane menajer Calmund Van Gaal'in hakkını vererek, onun en iyi antrenörlerden birisi olduğunu dile getirerek sözüne başladı ve klup ekonomisinden ellerini çekmesi gerekir diyerek uyardı dışarıdan..

Aslında çok basit. İnsanlar burada Van Gaal'i eleştirir iken cümlesine onun teknik adamlık konusunda ne kadar yetkin olduğunu, işini ne kadar güzel yaptığını dile getirerek başlıyor. Ve arkadaşım bu alan, bu yönetim işi klubün teknik adamına ait değildir zira mesele sonuç itibari ile bir yerden sonra ekonomik..

Maalasef futbol Adnan Polat'ın düşündüğü gibi değil. Şans faktörü dile getirdiği kadar belirleyici değil. Bayern München 40 yıldır iyi antrenörler ya da oyunculara denk gelmiyor, daha çok iyi yönetiliyor. Teknik adamlar ya da oyuncular Galatasaray'a şans o ya uyum gösteremedi değil. Bunları yönetimin idaresi belirler.

Nasıl ?

Teknik adam sezon başı satılsın dedi Mario Gomez için. Liverpool istedi.. Hoeness hayır, kalacak dedi. Bu sene Olic'in, Klose'nin sakat olduğu yerde takır takır gollerini atıyor Mario Gomez.. Van Gaal ya da x antrenörün tek başına başarısı Bayern München'i her zaman başarılı yapmıyor, karışım bu.

Keza Hoenes geçen senenin kahramanı olan Olic'i zamanında bedavaya klube getirmiş insandır. Onun değerini görebilmiştir.

Keza Hoeness Klinsmann ile son beş maçı durumun farkında olarak oynamak istemedi ve yerine bugün Leverkusen'in başında olan Heynckes'i getirdi. Beş maçlık sadece.. Amacı şampiyonlar ligi vizesini kaçırmamaktı zira Klinsmann ile son maçlarda kötü gideceğini, onun taktiksel yetkinliğinin yeteri seviyede olmadığını anlamıştı. Şampiyonlar Ligi finalinin öncesi burasıdır.

Onun eskiden meslektaşı olan Calmund'un dediği gibi Van Gaal çok iyi bir teknik direktör olabilir ama burada aslında başarı = Uli Hoeness'dir.. Mümkünse Hoeness'in ya da fark etmez Bayern München'in tarihini Van Gaal okusun diyor ki haklıdır.

3 yorum:

Muratonovic dedi ki...

benzer bir hatayi Barcelona'da Eto'o konusunda yapti gecen sene.. Eto'o sozlesme icin pazarligi uzatinda, kimse sana ihtiyacimiz var, sen onemlisin kal burda demedi.. ikna etmek yerine, en basta Cruyff olmak uzere, sezon sonu sozlesmesi bitecek oyuncu ya sozlesme imzalar ya satilir dedi, ve gonderdilerde.. Eto'o bile giderken, neden istemediklerini anlamadim ben orda mutluydum anlaminda seyler soyledi..
Barca'da bir Uli olmus olsaydi, belki gecen yil Ibra ile vakit harcanmiyacak, CL kupasi da Barnebau'da kalkabilecekti.. Degismeyen tek sey yine Eto'o'nun kupayi kaldirmasi olurdu :)

Okan dedi ki...

Bir Alman futbolu-sever olarak bloğu yeni farkettiğime üzgünüm.Geriye doğru bütün yazıları okuyarak kayıplarımı kapatıyorum.
Bastian 'ın Bayern 'den ayrılmasını çok istiyorum. Bayer'i çok sevsem de Bastian'da eksik olan "final maçlarında ağırlığını koyma becerisi"ni(Ballack'ta da yoktu bu yetkinlik. Alman milli takımı 96'dan sonra hep bunun eksikliğini hissetti ) Real'de Mourinho'nun aşılayabileceğini düşünüyorum.O zaman Bastian'dan bir Effenberg bir Sammer çıkabilir.

mamo chello dedi ki...

ve Hoeneß hakli cikar...