22 Aralık 2010

Oliver Kahn ve Magath Sistemi.!



Kahn Doppelpass programına çıkmıştı pazar günü ve ilginç analizleri vardı. Özellikle Magath sistemi üzerine söylemleri dikkat çeker iken diğer yandan benim burada klup yönetimi üzerine dile getirdiğim profesyonelliği bir adım daha ileri götürmesi de oldukça önemliydi. Hepsine değinmeden önce diğer tüm futbolcu eskilerinden oldukça farklı bir adam olduğunun altını çizelim. Dile getirilen kelimeler, kurulan cümleler sporun bilimselliği üzerinedir daha çok ve dinlenesidir.

Pek çok futbolcu eskisinin kitabını okudum ama Kahn'ın yazdığını diğerlerinin hepsinden ayırmak gerekir. Dürüst olmak gerekirse rahat bir şekilde sözlük kullanmadan okuyabileceğim bir kitap değildi onun yazdığı.. Başarıyı on farklı kategoriye indirgeyerek bir bakıma felsefi bir dille formüle ettiği kitabın içeriğinden farklılığını çok açık bir şekilde ortaya koyuyordu. Bugün Bayern'den Schalke'ye, Köln'den Gladbach'a kadar her takım onu menajer olarak istiyor ve fakat henüz o kendisini bu konuda yeterli görmüyor ve şunu diyor özetle:

"..profesyonellik burada eksik.. Futbolcu eskisinin belirli bir eğitim almadan bu gibi yerlere sıçrama yapması doğru değildir. Burada tecrübe her zaman size yetmeyebilir dolayısla kluplerin bu insanlara ancak belirli bir eğitim sürecinden geçtikten sonra görev vermesi gerekir ve bu açıdan tam anlamıyla bir profesyonel yönetimin olmadığını söyleyebiliriz.."

Magath ve sistemi derken siz bunu gereğinden fazla otoriter teknik adam olarak da algılayabilirsiniz.

Kahn bu sistem içerisinde Magath ile beraber uzun yıllar çalıştığını belirtir iken uzun vadede bu sistemin başarı getirmesinin mümkün olmadığını söylüyordu. Profesyonel futbolcular bu baskıyla bir- bir buçuk yıl çalışabileceğini ve fakat sürekli baskı üreten bu sisteme futbolcular ne kadar süre katlanabilir ? Baskıyı biraz açıkar mısın sorusuna istinaden futbolcunun burada kendisine çok az vakit ayırabildiğini ve sürekli olarak 'Antrenman ne zaman ? Yanlış bir şey mi yaptım acaba ? Her şey doğru mu? ' gibi sorularla kendi üzerinde baskıyı daha da fazlalaştırarak toplamda takımın olumsuz bir etkiyi büyüttüğünün üzerinde duruyordu.

Bugün diyor Kahn Bundesligada başarılı olanlara baktığınız vakit başta Mainz diyor zira orası antrenör odaklı bir gelişim sürecinde ve takım olma olgusunu pozitif ögelere dayandırıyorlar. Tuchel takım olmanın gerekirliklerini çok iyi biliyor ve içeride pozitif enerji üretimi söz konusu. Keza Jürgen Klopp'un bu gibi konularda ne kadar başarılı olduğunu da çok iyi biliyoruz.. Takımın kendi içerisinde ürettiği enerjinin pozitif olmasının önemi çok fazladır. Bir hedef koyarsınız ve o hedefe giden yolda oyuncular bunları gerçekleştirir iken keyif de alabilmelidir. Magath'ın sisteminin gençleri eğitmesi bakımından olumlu yönleri vardır lakin uzun süreçte başarısızlığa mahkumdur diyor aslında iki yıl önce Hoeness'in de bizzat belirttiği gibi..

Ben oluşacak olan yeni koşullar içerisinde Magath gibi antrenörlerin gerekli esnemeyi yapabileceklerine inanıyorum aslında.. Raul bugün Magath ile sorunsuz çalışabiliyorsa (herkesin merakı hep bu yöndedir) bana göre sorun yoktur ya da o sorunu ortadan kaldırabilecek hamleler gerçekleştirilmiştir. Ve fakat Magath ile Bundesligada iki yıl üst üste duble yaparak tarihe geçmesine rağmen Kahn bunları diyorsa da vardır bir bildiği..

1 yorum:

esen dedi ki...

Acaba Magath oyuncalar uzerindeki baskiyi bir, bir bucuk yil sonra biraz azaltsa, oyuncular aliskanlik kazandiklari icin disiplinli davranmaya ve cok calismaya devam ederler mi?
Yani Magath sisteminin uzun vadeli olmasinin temelinde disiplini ve calismayi oyuncalara ogretmek ve sonra da onlari biraz daha serbest birakmak yatabilir. Boylece hem takimdaki negatif enerji zamanla tersine doner, hem de Magath'in istedigi calisma yuzdesi saglanabilir.

Tabi oyuncular civitirsa, kaytarirsa ters de tepebilir boyle bir gevseme.