16 Şubat 2011

Rafinha: " Magath Schalke'nin ruhunu sattı.!"



Rafinha Genova'ya gitse de eski takımı hakkında konuşmaya devam ediyor. Bu Magath eleştirisini Kahn çok daha güzel bir şekilde yapmıştı aslında. Magath ile çalışmış olan iki futbolcunun bu şekilde konuşması önemli bir ayrıntıdır.

Mesele Magath'ın çalışma stili..

Bakın neler demiş Rafinha:

" Oyuncular idmana korka korka geliyor. Yaptığı işten (futboldan) keyif almıyor ve sürekli baskı ile performans arttırılma çabası içerisinde. Sistemin temelinde baskı var. Futbolcular ağzından çıkacak kelimelerden ve eylemlerinden dolayı korkuyorlar. Ben bu yüzden gittim "

diyor ve geri gelebilir misin sorusuna ise:

"Magath orada olduğu sürece ben oraya asla geri dönmem. Bir gün Magath giderse benim de geri dönme şansım olur zira Bundesligayı, o taraftarı ve ortamı çok seviyorum "

Burada belki oyuncu-teknik adam kavgası nedeniyle objektif olmadığı yönünde bir izleniminiz olabilir ve fakat aynı söylemleri futbolu çoktan bırakmış ve bir dönem Magath ile çalışmış Kahn da söylüyor. Keza Uli Hoeness Magath'ın Wolfsburg'u şampiyon yaptığı dönemde dahi onu kovduğu için pişman olmadığını çünkü Magath tarzının bir kulup içerisinde uzun ömürlü olmasının mümkün olmadığının üzerinde durmuş.

Kahn keza aynı şekilde.. Futbolda yeteri kadar baskı ve stres mevcut diyordu Doppelpass programında yorum yapar iken.. Magath bunu iki katına çıkarıyor ve baskı ile performans alıyor lakin bu en fazla bir ya da bir buçuk yıl sürer.. Sonrasında yaşanılacak olan çöküş kaçınılmazdır. Teknik adam hali hazırda baskının ve stresin çok fazla olduğu bu ortamı daha çok keyifli kılmalıdır.

Haklı mıdır bu insanlar ? Evet. Diğer açıdan da bakmak gerekir..

Bu insanların başarıyı farklı şekilde yakalamasının imkanı var mıdır ? Burada başarılı olmuş teknik adamların elinden başarı formülünü uygulamayın ve başarısız olun çağrısı da mevcut. Çok eleştirdiğim Hagi'nin Misimovic kararını da sadece buradan baktığım zaman biraz anlayabiliyorum.

Magath kendi başarısı adına kimi eylemlerde bulunuyor ve tam da burada kulubün değerleri ile çatışıyor. Gerekirse ruhunu da satıyor Rafinha'nın kendisine Schalkelilerden gelen mektuğlardan çıkarsadığı gibi.. Başka türlü olursa bizzat kendisi başarısız olacak ve istenileni yaparsa kulubün kimi değerlerine sahip çıkmış olur ama teknik adam kariyeri zedelenir.

Misimovic sonrası Galatasaray maddi olarak şu kadar zarara uğramış filan ama diğer türlü o baskıyı Hagi üretemeyebilirdi gibi.. Keza Magath'a en yakın örnek de Kalli'dir. Bugün bile Sergen Yalçın'ın oyunculuk döneminde Rıza Çalımbay'a sezon sonu gidecek diye bakması gibi oyuncular Hagi'ye sezon sonunu dahi göremeyecek diye bakıyor Culio'nun Arjantin gazetelerine verdiği demece göre..

Otoriter yönetimin kusurları mevcut ama başarıları da.. Bu tarzın başarısız olacağını söyleyemeyiz ama asla ve asla uzun ömürlü olamayacağını şimdiden kestirebilriz ola ki yılda 30 transfer yapıp sürekli kadroyu yenilemezseniz.. Ya da Feldkamp gibi şampiyon dahi yapsanız her yerde bir yıldan fazla kalmadan sürekli ordan oraya giderek..

2 yorum:

Hunili dedi ki...

Magath'ın çalışma sistemi sorgulabilir gerçektende. Özellikte bir takımı baştan aşağı değiştirme isteğiyle.

Rafinha'nında Hoffenheim'a gideceği iddaa ediliyor.

futbol-ex dedi ki...

rafinha haklı. magath ın ömrü çok kalmadı zaten. valencia ya elenirse yolcudur magath ama geride bir enkaz bırakarak...