8 Haziran 2011

Hamburg'un Genç Yetenek Aşkı.!



Kısaca bu aşk oyuncuyu sözleşme altına alıp sağa sola kiralamak ve vakti geldiğinde de birinci lig takımlarına satmak diyebiliyoruz..

Hamburg kulubü uzunca bir süre sportif açıdan yönetilemediği için sorunlar yaşadı. Mesele teknik adam değildi.. Daha çok bir plan proje eksikliği ve futbol aklı konusunda kulubün sorunlu olmasıdır. Sürekli hatalı kararlar alınması v.s. Arkadaş nasıl bir kısmetsizlik varsa kime el attılarsa olmadı. Çok istedikleri isimler reddetti. Biri diğeriyle konuşulmasını bahane etti diğeri Sammer son anda çark etti derken futbolu daha dün bırakmış oyuncusu Bastian Reinhard'ı getirdiler ama biraz endişelilerdi.. Eğitime ve deneyime ihtiyacı olduğunu düşünürken onun da üzerine Frank Arnesen geliverdi Chelsea'den.. Reinhard ise şimdilik bu alınan genç oyuncular ve A takımı arasında köprü olacağı farklı bir göreve atandı. Geleneği -eski oyuncudan sportif direktör yapma- bozmak durumunda kaldılar zira olmadı bir türlü. Rezil kepaze oldular aldıkları red teklifleri karşısında ki başkanı filan da arada kaynadı gitti zaten...

Danimarkalı Arnesen'in futbolculuğundan fazla özellikle PSV'nin başında sportif direktör olduğu 1994-2004 arası yaptığı çalışma muazzamdı. Ronaldo'sundan Robben'inden Nistelrooy'a kadar pek çok yeteneği kazandırmış ve haklı bir üne kavuşmuştu. Tottenham'ın başında bir yıl çalıştıktan sonra futbolcu gibi Abramovic'in sağlam bonservis ödeyip 2008'de Çelsi'nin başına getirdi. Şimdi de Hamburg'a geldi ve aralarında Gökhan Töre'nin de olduğu yukarıdaki üç çelsili genç oyuncu da onun meyvesi. Mancienne direkt takımda oynar (yaş 23) diğerleri de zamanla..

Bugün durum bu. Biz biraz geçmişe bakalım..

Hamburg Almanya'da genç oyuncu keşfinde eskiden de çok iyiydi. İkinci Bundesligada şu oyuncu iyidir diye el attığım her futbolcu Hamburg'un kiraladığı oluyordu. Misal buradan alın diye kendimi yırttığım Sidney Sam Kaiserslautern'de oynuyordu ama Hamburg'un malıydı. Leverkusen buradan aldı ve bu oyuncu şu an yıldız konumunda.. Tunay'lar Son'lar Tolgay'lar filan hemen hepsi Hamburg'un sözleşmesi oyuncusuydu.

Genç oyuncuları keşfedip diğer kuluplere pazarlamaktan öte bir işlevi olmadı Hamburg'un ki nasıl olsun ? Orta ikilisinin yaş ortalaması(jarolim- Ze Roberto) 35 idi. Kalecisi öyle.. İleride Nistelrooy geride keza.. Hep deneyimli ve yaşlı oyuncular..

Teori ve Pratik ?

Mesele tek başına keşfetmekse Hamburg'un üzerine yok. Arnesen öncesi de durum buydu. Lakin oynatma ve genç oyuncu kazandırma konusunda beceriksizler. Artık bugünün mottosu şudur:

'uzun vaadeli strateji kısa zamanda ulaşılacak olan başarıdan daha önemlidir'

Ben Gökhan Töre'yi izlemek istiyorum ama Hamburg'a geldiği için çok fazla sevinmedim. Umarım ki Arnesen ile bu büyük camia bir değişim yaşar ve şu yaşlı kadrosunu gençleştirip Oenning gibi çok beğendiğim bir teknik adamın yönetimi altında nice güzel yıldızları bize izletirler. Michael Oenning Nürnberg'de müthiş işler yaptı ki sık sık üzerinde durduğumuz gibi Bochum'un gençlerinin başından gelmesi ve oradan öğrnecisi İlkay'ı getirmesi gibi önemli artıları vardır genç yeteneği işleme konusunda.. Bugün bu açıdan baktığınız zaman aslında Arnesen-Oenning-Genç yetenekler ve yeni yapılanma doğru bir adım gibi duruyor..

Haydi Gökhan Töre haydi Hamburg diyoruz..

Hiç yorum yok: