6 Eylül 2011

Aristide Bance Samsunspor'da!



Ben Bance'ı çok beğenirdim. Gerek Bundesligaya Mainz'ın çıktığı sezon gerekse de Tuchel ile birinci Bundesligadaki performansı inanılmazdı. Öyle oldu ki tam en tepedeyken hiç beklenmedik bir anda Bance transferin son günlerinde Al Ahli kulubüne geçiş yaptı. Bu transferi bugün dahi anlayabilmiş değilim ben. 25 yaşında bir futbolcu tam da Bundesligada yıldızının parladığı bir dönemde sportif olarak böyle bir geri adımı neden attı, bilinmiyor.

Bugün ise 1984 doğumlu 1.92 boy.. Atletik ve teknik, golcü içgüdüsüne sahip klas bir oyuncu. Mainz hiçbir zaman onun gidişini istemedi ama iki ana faktör burada bana göre önemli rol oynadı:

1- Almanların yoğun idman temposu onun sorunlu bacağının sürekli sorun çıkarmasına, sakatlanmasına yol açıyordu. Antrenman temposu daha az olan ligde daha fazla kazanıp daha fazla maç yapabileceğini düşünerek böyle bir karar alıp buradan gitti. Kalitesi açık ve net söylüyorum ki Premiere Lig'e dahi yeterdi ki onu isteyen Blackburn oldukça uzun bir uğraş vermişti transferi için.. Bu yüzden bir yıllık kiralayarak alma modeli burada çok yerinde olmuş zira dizinin ona ne kadar oynama izni vereceği biraz da belirsiz.. Keza disipline edilmesi de çok kolay olmayan bir kişiliğe sahip..

2. Eşinin Almanya'da kalmak istememesi de aynı şekilde bu anlamsız transfere neden olarak gösterildi. Ne kadar inandırıcı orasını bilemiyorum. Kabaca eşi diyorum zira ailevi sorunları bir hayli fazlaydı..

Her ne kadar Mainz tarihinin bonservisinden para kazandığı Zidan sonrası (6.2 mily) en pahalı oyuncusu olsa da gerek onun boşluğundan dolayı transfere para harcanması gerekse de bu bonservisin yüzde ellisinin Ukrayna takımına gitmesi bonservisinden para kazanıldığı için satıldı gerekçesini ortadan kaldırıyor.

Bunları bir kenara bırakırsak güzel oyuncudur..

Aristide Bance Fildişi Sahili doğumludur. İç savaş sırasında ailesiyle beraber Burkino Faso'ya göç etmek durumunda kalmış ve bu yüzden de milli takım tercihini bu şekilde kullanmıştır. Önce Belçika'ya(Lokeren) sonra Ukrayna'ya gider iken ikinci Bundesligada Kickers Offenbach'a kiralanmış ve 800 bin avro karşılığı da Mainz tarafından satın alınmıştır. Elbette bu fiyatın düşüklüğü Al Ahli'ye satışından elde edilen gelirin yarısını Melaurg Doneztk'e vermek durumunda kaldı.


O boyuna göre fazlasıyla teknik ve kafası da iyi çalışır. Kontra futboluna yatkın olduğu kadar kalabalık savunma arasında gole ulaşabilecek yetkinliğe de sahip bir merkez forvet de olabilir. Hülasa Mainz ile geçirdiği birisi ikinci Bundesligada olmak üzere iki yıl oldukça başarılıdır. Buradan tam anlamıyla kendisini kanıtladığı bir dönemde ayrıldı dolayısla hakkında olumsuz fikrim çok fazla yoktur. Üzerinde durulması gereken nokta futbolcu olarak kalitesi değil sertliğin olduğu yerde lige ne kadar uygun bir fiziğe sahiptir? Dizinin durumu nedir? Kaç maç çıkaracaktır bir sezonda.. Onca para verdiği kulubü onu neden bırakmak istiyor v.s.

Ayın golünü atmış, yılın golüne de aday olmuştur şuradan izleyebilirsiniz Berlin'e gönderdiği muhteşem voleyi.. Estetik goller atar zira teknik ve futbol becerisi, yeteneği bir hayli fazladır.

Diğer ayrıntılar:

#Aruna Dindane'nın eniştesidir.

# Akılda kalan Bance hatıralarına gelirsek Maik Franz'ın delirttiği bir başka oyuncudur. Maç sonu kendisine ırkçı saldırı gerçekleştirdiğini dahi iddia etmiş, maçın içerisinde orta parmağını gösterdiğinden dolayı disiplin kurulu tarafından cezalandırılmıştır. Keza bir Stuttgart maçında ise Lehmann'ın hiç de gereği yok iken onun üzerine gidip pozisyonsuz durumda penaltı aldırması unutulmazdır. Mainz bu şekilde beraberliği sağlamış ve puanı kapmıştır.

#Bance sokak ortasında elinde bir yaşında bile olmayan bebeği olan kadını dövdüğü için hakkında soruşturma açılmıştır. Sonradan bu kadının onun eski sevgilisi olduğu ve çocuğun da babası olduğunu, aralarında sık sık bu tartışmaların yaşandığını v.s. dile getirilse ve bir süre sonra kadın davasını çekse de hemen herkesin gördüğü bu kadına dayak olayı ona yapışıp kalmıştır. Her anlamda kötü bir karakteri olduğu sıklıkla dile getirilir.

#Saç traşına ayrı bir önem verir. Ne demek istediğimi yakın zaman içerisinde anlayacaksınz zaten. Berberi her şeyidir.

#Antrenmanda dışarı attığı topu almak istemez diğerlerinin aksine. Tuchel üç hafta boyunca dışarı giden tüm topları Bance'a aldırtır. Kurallarla sorunu vardır ve biraz buna uyumluymuş gibi gösterse dahi bir gün en olmadık tuhaf çıkışı gerçekleltirebilecek saatli bir bomba gibidir.

#2.Bundesligada 42 maçta 18 gol.. 1.Bundesligada 30 maçta 10 gol.. Oynadığı takımlar ölçüsünde bu oran bir hayli iyidir. Son yıl ne yaptı bir fikrim yok..

Özet: Futbolcuğuna kimse bir şey diyemez ama diğer faktörler bunun önüne geçebilir. Çok çok iyi yönetilmesi gereken oyuncudur. Kalitesi ise rahatlıkla bir Premiere Kulubüne yetecek düzeyde..

Samsunspor'a hayırlı olsun efendim.

1 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

Mainzda iken beğendiğim bir oyuncuydu. iddia oynamadan önce kadroda olup olmadığına bakardım. sonra bir ara oynamamaya başladıydı sanki. sonrasında da hemen transferi gerçekleşmişdi ve ben çok şaşırmıştım bu duruma.

eğer hala bildiğimiz gibiyse çok iyi oyuncudur.