4 Eylül 2011

Barça'nın sorunu nedir?



Arkadaş anlamıyorum ve gerçekten de anlamak çok güç. Böyle bir kulubün neden ekonomik sorunu olur? Misak bu konuda bana göre tartışmasız dünyanın en iyisi konumundaki Bayern Münih ile bir kıyas yapalım..

Yeteri kadar taraftarı mu yok ?

Barça 100 bin kişiye oynuyor Bayern 70 bini bulamıyor. Dünyanın dışında da marketing olarak Barça daha iyi durumda olması gerekir.

Yeteri kadar başarısı ?

Bir Şampiyonlar Ligine girebilmenin dışında onu kazanmanın getireceği maddi kazanç nedir biliyorsunuz. Barça üst üste Guardiola ile topluyor kupaları.. Bayern 10 yıl önce aldı en son Kupasını. Burada muhteşem bir gelir farkı olması gerekir.

TV Geliri..

En komiği de bu olsa gerek. Barça 140 milyon alıyor Bayern şampiyon olursa ancak 24.5 milyon.. Aradaki farkı görebiliyor musunuz?

Öz kaynak, yetiştirme..

Direkt konuyu kapatmak gerekir.Barça'nın ilk onbir futbolcusunun en az sekizi kendisinin yetiştirdiği idi..

Transfer ?

Az önce okuduğum bir blog yazısı Barça'nın borcunu buraya dayandırmış. İşte İbrahimoviç'leri Henry'leri pahalı alıp neredeyse bedavaya ya da değerinden çok ucuza bırakmasını konu etmiş. İhtiyacı olmadığı halde misal Krkic varken Villa'ya 40 Thiago'ya yer açamazken Fabreagas'a keza.. Ya da Mascherano'dur diye saymış durmuş..

İyi de Bayern de 24 Ribery'e 30 Mario Gomez'e 15 Gustavo 11 Timoschuk filan baya bi verdi. Bu mudur fark..

Benim aklıma gelen diğer bir ihtimal ise Barça bu kupaları kazanmadan banka borcu çok fazlaydı. Bayern ile arasındaki büyük uçurumu borçların faizlerine ödediği para yaratıyor. Bir de doğuştan kafası paraya çalışan Uli Höness'in becerisi ayrı tabi..

Tüm bu açıklamalara rağmen daha iyi bilen, daha ayrıntılı bilgi sahibi olan varsa bunları bizlerle paylaşmaktan çekinmesin lütfen..

27 yorum:

NiKBiN dedi ki...

Benim de daha detayli bir bilgim yok fakat,daha tiago'ya fln yer yokken alexis sanchez'i aldilar simdi de neymar ile ilgili ciddi haberler var.
Renkli printer'lar kaldirildi,kagit tasarrufu yapiliyor fln diye haberler cikarken saka mi bu ? Renkli printerlari kaldiralim ama Ibrahimovic'ten dunya zarar edelim, defans'a adam lazimken,en gereksiz yerlere pahali adamlar alalim fln. Inanilmaz kotu yonetiliyor ve salak sacma tasarruf haberleri gelirken bir taraftan da neymar pesinde kosuyorlar.
Yazi'da katilmadigim bir nokta var; Bayern Ribery ve Gomez'i kullandi,verim de aldi fakat Barcelona yaptigi transferden hangisinden verim aldi ? Sadece Ibra'dan tek basina ne kadar zarar ettiler allah bilir

Unknown dedi ki...

Naçizane bir fikrim var abi. Bayern München'in gayrımenkul değeri fazla olabilir mi? yahut Barcelona'nın La Masia dışında taşınmazı yok mudur?

Adsız dedi ki...

bence guardiola zamanında yapılan saçma transferlerin bunda etkisi büyük. guardiola iyi bir hoca ama transfer konusunda bence oldukça başarısız. biraz iddialı ve hıncalımsı bir tepki oldu ama böyle düşünüyorum.

mesela mascherano hangi akılla alındı anlamıyorum. teknik kapasitesi sınırlı bir adam kesinlikle. barcelona' nın pas futboluna uyum sağlaması bana göre imkansız. aynı şekilde ibrahimoviç in transferini de anlamayacağım. keirrison, çigrinskiy gibi oyuncularada yüklü paralar ödendi. bu oyuncuların hçbiri barça da dikiş tutturamadı. ve bu transferler uzun bir zaman diliminde değil , sadece 2 senede yapıldı ve doğru düzgün oynamadılar bile. üstüne bu sene de alexis ve fabregas alındı. bu da borç yükünü arttırmıştır. bunların hepsini alt alta koyunca ister istemez böyle bir sorunun baş göstermesni doğal karşılıyorum. tabi bizim bilmediğimiz başka konular da olabilir.

barcelona alt yapısı olmasa guardiola nın hali ne olurdu bilemiyorum bu transferlerle. rijkaard döneminde bu kadar alt yapı çıkışlı oyuncu yoktu. olaya bu açıdan bakınca rijkaard guardiola ya göre daha büyük bir iş başarmış açıkçası.

Borges dedi ki...

NİkBin: O İbra Madrid maçında golü atandır ama beklediği verimi alamadı elbette. Lakin Bayern'e göre çok fazla bir farkı olamaz. TV gelirlerinden başarılarına kadar kazandığı para farkı çok fazla. Buna rağmen böylesi bir uçurum.. anlamak çok zor.

Aquila: gayrimenkul demeyeyim de Bayern'in elde hazır parası vardır:) Banka kredisine ihtiyaç duymadan bugün istese 50 milyon verip oyuncu alabilir ya da 90 milyona yakın Ribery teklifini geri çevirir. Bu işin ayrıntısı çoktur daha çok sorun Barça neden bu kadar kötü?

Benim aklıma hala yatan borçların faizlerine ödenilen rakam gibi geliyor.

Onurov dedi ki...

Sporcu maaşları. Bir de Bayern'i bilmiyorum ama Barça'nın futbol dışı başka branşlar için takımları da mevcut

Borges dedi ki...

Emre Sezer: Yok saçmalıyorsun aksine.. Ben bu yazıyuı aynı soruyu sorup cevap olarak yanlış transferler diye analiz yapılan bir blog yazısı üzerine yazdım zira bana tek başına transfer yanlışlığı böyle borcu doğurmaz gibi geliyor. Villa hatta İbra transferi öncesine dayanıyor sanırım bu borçlu durum Höness'in bir açıklaması vardı çok çok önceleri..

Onurov: Kapatsa bitecek mi dert ya da onların varlığı mıdır? Bayern de şimdi basketbola yöneliyor ama sanırım sorun başka. ama bu da bir ihtimal ya da fark yaratır her ne kadar Bayern de yavaş yavaş farklı sporlara ilgiyi yöneltse de..

NiKBiN dedi ki...

Dedigim gibi detayli bir bilgim yok fakat diger ispanyol takimlarinin durumu ne acaba ona bakmak lazim.Malum finansal krizden avrupa'da en cok PIIGS ulkeleri etkilendi(portugal,ireland,italy,greece,spain). Bu takimlar paralarini ispanyol bankalari'nda degerlendirme yoluna gittilerse,paralarinin onemli bir kismini kaybetmis olabilirler.

Ayrica Ibra gibi transferleri Guardiola mi yapti yoksa yonetim o donem Real'in altinda kalmamak icin mi yapti tartisilir.Bu yuzden Guardiola'ya sallamayi pek dogru bulmuyorum

Borges dedi ki...

Nikbin: Keza ben ne kadar iyi bir kadronuz olursa olsun minumum bir yıldız/farklılık her sene kadronun içerisine taraftar açısından katılması gerektiğini de düşünüyorum ama toplamda doğru isim mi tercih edildi o başka. Bir büyük transfer mi bu noktaya getirdi her şeye?

Bu "bence" yeni bir durum değil. Uzun zamandır Madrid'in de hep 300-400 mily. borcu olduğunu bilirdik belki dediğin gelişme esnasında bu daha kötü bir duruma dönüştü..

NiKBiN dedi ki...

Kriz'le ilgili kimin ne kadar para kaybedebilecegiyle ilgili aklima su haber geldi.
http://www.guardian.co.uk/business/2011/may/31/goldman-sachs-libya-investment
sanirim kulup'un varliklari yanlis yonetiliyor,bence sorun maddi varliklarin yonetimi.

hakancelep dedi ki...

Aslında şöyle bir durum var. Bayern için de araştırmak lazım ama sadeec Ibra transferi konusunda Swiss Ramble'da güzel bir yazı var. Sadece Ibra transferinden 1 yılda 64 milyon euro zarar etti Barça. yazı için şuraya; http://swissramble.blogspot.com/search/label/Barcelona

La Masia'dan çıkan kaliteli oyuncular da gayet yüksek bedellerle oynuyor. Bayern'in oyuncularına ne kdar ödediğini bilemiyorum.

Ayrıca, Sandro Rosell geldiğinde 150 milyon euro civarında bir banka borcu vardı ödenemeyen. Rosell, oyuncu satarak bunun bir kısmını ödemiş, faizlerini yapılandırma yolundaydı. Rosell geldiğinde yaptığı bir diğer açıklamada kulübün 2009/2010 sezonundaki gider toplamının 330 milyon pounda ulaştığına dairdi.

Barcelona, Joan Laporta döneminde çeşitli yolsuzluklara karıştırıldı. Altını tekrar çiziyorum, karıştırıldı. Giderler saçma bir şekilde fazlaydı. Öyle ki kulübün Mediapro'yla yaptığı 832 milyon poundluk gelirlerine bile tedbir konulmuştu. O dönem kulübün iflasın eşiğinde olduğuna dair söylentilere Rosell, böyle bir durum yok ama paramızı kurtarmanın, yeni gelir yolları bulmanın peşindeyiz demişti. Yani, Barcelona'nın sorunu gelen büyük paraları nasıl yönetileceğinin bilinmemesiydi. Eğer, senin de yazdığın gibi Laporta değil Höeness olsaydı Barça'da bugün durumlar daha farklı olurdu.

Sonuç olarak, Rosell durumları düzeltmek için var gücüyle uğraşıyor. Sorunların tamamı Laporta döneminden kalma. Tamam, oyunculara falan aşırı ücretler ödeniyor ama bu ücretler hiçbir zaman %60 düzeyini geçmedi.

hakancelep dedi ki...

Ayrıca, Bayern Münih Deloitte Money League'in 2010 yılı raporuna göre reklamlardan en çok kazanan kulüp ki bu rakam 135.7 milyon euro. Barcelona 95.5. Mesela, Audi'yle 10mx11y, toplam olarak 110 milyon euroluk bir reklam anlaşması yapılıyor. Coca Cola, Lufthansa, Nikon, Siemens ve Sony Ericsson'la da böyle anlaşmalar yapılmış. Höeness bu konuda oldukça zeki ve hareketli. Yeni gelir kalemleri bulma konusunda dahiyane çalışıyor. Ayrıca, Swiss Ramble'da Bayern'in televizyon gelirleri 59.3 milyon euro olarak geçiyor.
http://2.bp.blogspot.com/_jLlqDrcSYeQ/TAZI78PmCuI/AAAAAAAABuU/upPRb7_V-1E/s1600/Arsenal+v+Bayern.jpg

Borges dedi ki...

Hakancelep: Eğer Barça Bayern'den bu konumuna rağmen daha kötü reklam anlaşmaları yapıyorsa ciddi bir yönetim sorunu vardır. Bunun dışıdna tv gelirleri benim sadece lig maçlarını kıstas alıp buraya koydum. Eğer Bayern DFB kupasında da final oynarsa işler değişir. Dahası UEFA'ya katıldığı vakit açık kanaldan maçlarını yayınlatıp olağan sezondan daha fazla reklam geliri elde etmişti bunlar işin ayrıntıları.

Şimdi senin ve Nikbin'in linklerini verdiğiniz yazılara bakacağım.. Teşekürler bu bilgiler için

Mustafa Akkaya dedi ki...

Öncelikel Swissramble kadar olmasam da benim blogda ve Tamsaha'da bu konulara sıkça eğiliyorum. Bir finansçı gözlüğüyle şunları söyleyebilirim:

- Her şeyden evvel 400 milyon €'yu bulan borç yalnızca transferlerle alakalı olamaz. Sonuçta Bayern de transferden çoğunlukla kâr değil zarar eden bir kulüp

- Gelir ayağına bakacak olursak (maç günü / TV / ticari) zaten bir sorun yok. Barcelona, Deloitte'in en çok gelir elde edenler listesinde R. Madrid'in ardından 2. sırada.

- Kritik nokta şu ki, Deloitte'in listesindeki yerlerini daha yeni sağlamlaştırdılar. Laporta döneminde bu kadar kök salmış durumda değillerdi zira başarıyla orantılı olarak gelirler de kademe kademe artıyordu. Buna karşın futbolcu maaşları, gelirlere oranla yüksek kaldı. Transfer harcamaları ve diğer giderler de eklenince kulüp zarar yazdı.

- Ne var ki Laporta döneminin en büyük ayıbı, finansal tablolarda dürüst davranmamış olmaları. Rosell başkan seçildiği gün ilk söylediği şeylerden biri bu oldu ve bunu kanıtladı. Yukarıda bahsettiğim nedenden doğan zararlar türlü finansal oynamalarla saklandı. Böylece kulüp zarar ediyor gibi gösterilmedi ama aslında biriken bir borç söz konusuydu.

- Bugünkü durumda bile Barcelona'nın malum borcu kısa sürede toparlaması zor. Man. United'a benzer bir şekilde bir süre faiz ödemek durumunda kalacaklar. Futbolcu maaşları halen yüksek seviyede ve gelirleri bundan daha yüksek bir ivmede artırmak durumundalar. Formaya reklam bile aldılar mecbur...

- Son olarak Finansal Fair Play kapıdayken ve La Liga'da yaklaşan yeni yayın anlaşmasında daha adil bir dağılım gündemdeyken Barça adına işler kolay değil. Sponsor ve gişe gelirleri de bir yere kadar idare ediyor. Sorun gelir kaleminde değil, giderlerde. Önümüzdeki 5 yıllık vadede bu kapsamda futbolcu maaşlarının artmak bir yana düşeceğini bile söyleyebiliriz; ki bu nokta aslında birçok kulüp için de geçerli olacak kanımca.

Teşekkürler,

Mustafa Akkaya
http://totalball.blogspot.com/

Borges dedi ki...

Teşekkürler Mustafa Akkaya.

Ben Hakancelep'in verdiği linkten gördüm İbra konusunda ne kadar zarar ettiğini ama dediğine katılıyorum.. Tek başına böyle bir zarar yanlış transferlerle açıklanamaz. dahası ben Höness'in Valencia ile beraber Barça "toplamda" bizden iyi değil şöyle kötü ekonomisi var dediği zamanı da biliyorum ki İbra filan daha transfer bile olmamıştı. Sadece bu başarılar dolayısla büyük bir rahatlok yaşayabilirlerdi ama yönetimsizlikten yanlış transfer hamlelerinden bunu başaramadılar. Zaten sorunun gelir sorunu olmadı tüm dünya kulupleri arasında en iyi ikinci gelire sahio olmasıyla da açıklanabilir..

Ben hala yüksek faizi bire koyuyorum ki Financial Fair Play başlı başına bir darbe vuracak..

augsburg da iyi bir örnek. adamlar 1.Bundesligaya çıktılar ama 500 bin avroluk transfer yapacak paraları yok nedeni de birinci Bundesligaya çıkma primleri olarak gösteriliyor. Artık ne kadar inanmamış ve nasıl bir prim verdiyse..

hakancelep dedi ki...

@Borges

Tek başına Ibra konusu değil ama transferlerde bu işin parmağı. Mesela, Chgrynsky'de ilk aklıma gelen isim. 30 milyona yakın para verildi bonservisine ve neredeyse hiç oynamadan bir sonraki sene 12 milyon euro gibi bir paraya Shakhtar'a geri satıldı.

O dönem çıkan haberlerden hatırladığım kadarıyla Laporta döneminde, Laporta Katalunya üzerindeki siyasi faaliyetleri için Barcelona'nın gelirlerini kullanmıştı. Shakira konseri verilmişti Camp Nou'da. Konser için kulübe yüksek miktarlarda bilet aldırıp, ücretsiz dağıtmıştı. Maçlarda VIP yerleri rüşvet için ücretsiz bir şekilde veriyordu vs vs. Dediğimi tekrarlamak olacak ama Laporta büyük yolsuzlukların içerisindeydi. Belki, ilerleyen dönemlerde Sandro Rosell yeni bilgilere ulaşıp, basına açıklayacaktır.

Borges dedi ki...

hakancelep: Etkisi olmaz olur mu? son beş yıla vurduğunda 100 milyonun üzerinde bir zarar bilançosu ortaya çıkıyor transfermarkt verilerine göre ama böyle elini kolunu bağlayacak konuma gelmesi sanırım biraz daha başka nedenlerde var.

İnsan sinir oluyor tabi. Bir İbra transferi bir Chgrynsky yanlışı..Hleb'in gelişi de keza.. Formaya reklam aldırdı desek yanlış olmaz.

sceamgid dedi ki...

barcanin finansal bir sorunu yok,yonetim dolaplarindan ibaret butun bunlar,400 milyon euro barca buyuklugundeki bir klup icin cok ciddi bir miktar degil;avrupadaki diger buyuk kluplerle ve Turkiyedeki kluplerin borclarini dusunerek kiyaslayabilirsiniz,su yazilari bir inceleyin;

http://www.totalbarca.com/2011/news/theres-nothing-wrong-with-fcbs-finances/

http://lambuja.blogspot.com/2010/12/bir-reklamn-anatomisi.html

Adsız dedi ki...

Alt alta yazip toplamak lazim :)
Laporta'nin 2006'daki ilk Avrupa Şampiyonluğundan sonraki transferleri:

Hleb - 14 milyon euro
Henry - 24
Caceres - 14
Cigrinsky - 25
Pique - 7
Keita - 14
Alves - 30
Adriano - 9
Milito - 18
Zlatan - 40
Villa - 40
Mascherano - 22
Keirrison - 14

3 sezonda toplam 270 milyon eurodan fazla bonservis, Zlatan transferinde Etoo'nun da bonservis değerini de katarsak yuvarlak 300 milyon.
Zlatan, Cigrinsky, Hleb, Caceres, Keirrison ayrilirken kazandirdiklari bonservisleri düşersek net 250 milyon euro transfer gideri.Tekrar edelim, 3 sezon için.Ronaldinho'nun geliri önceki döneme sayildi.
Bütün futbolculara ödenen yillik ücretler konusuna hiç girmeyelim.
As oyunculari nakde çevrimek söz konusu olmayacağina göre reklam almak kaçinilmazdi.Bunun bir de 2006 öncesinden kalan borçlari var.
Karşiliğini aldilar mi? Biraz tuzlu da olsa bence aldilar.Üstelik rakip Real Madrid.
Lig yarişi diğer liglere benzemiyor, tek puanin bile önemi var.Ayrica kadro korunmak zorunda.
Bu yüzden fazla eleştirmek biraz insafsiz olur.İyi yanindan bakilirsa bu sezondan itibaren kisa ve orta vadede transfer bitti gibi, belki en fazla bir defans oyuncusu, Tiago Silva veya başka biri.

Borges dedi ki...

krankyar: Karşılığını aldı belki ama bu gelirin yönetilememesinin bir sonucudur forma reklamı ki bunun hazırlığı çok önce yapıldı v.s.

Ben asla ve asla transfere karşı değilim her şey dört dörtlük olsa dahi ama burada beşe alıp sürekli bire vermek gibi bir yanlış yapıldı. Mesele bu ve elde edilen gelirlerin değerlendirilememesi..

Üstelik Bayern'den ve Premiere ligleri hariç her yerden devasa bir TV geliri farkı mevcut. Bu yakında İspanyol ligine çeki üzen verme adına elinden de kaçabilir..

Bir yönetilememezlik söz konusu. Cigrinsky net bir hatadır Hleb net bir hatadır. Bence Mesut'u almamak da keza bir transfer hatasıdır hala. Bence Fabreagas'dan bile daha uyumluıdur doğal oyun anlayışı o takıma gibi.. 18 değil de 25 verseler alacaklardı gibi. İbra konusuna hiç girmiuyorum Hakan'ın paylaştığı yazı çok net hatırlatıyor moral bozucu hatta..

CaRtMaNtR dedi ki...

ben son dönem transferlerden ziyade rijkaard döneminde ilk kurulan dream team'in maliyeti şimdiki durumun bir sonucu. o dönem kurulan kadrodaki hemen hiç bir elemanı satıp kasasına para koyamadı barcelona sanırım. bu ekonomik darboğazın çıkış noktası o dönem.

vigilante dedi ki...

barcelona istediği kadar zararına transfer yapsın bundan kaynaklı zarar etmesi imkansız sırf la liga 1 yıllık tv geliri 140 milyon euro. diğer organizasyonları anlaşmaları varın siz hesaplayın. bunun mantıklı tek açıklaması ispanyanın içinde bulunduğu post-modern kriz, bankalardan alınan kredilerin faizleri ve öngörülen vadeye yayılmayan taksitlendirmelerdir.

erk dedi ki...

Günümüz futbol dünyasında bonservis ücretleri ödenen maaş + primler yanında gerçekten kuş gibi kalıyor.

Real - Chelsea gibi takımlar piyasayı yükselttiğinden beri hangi takım olursa olsun belirli bir seviyenin üstündeki oyuncusuna bu piyasayı yükselten kulüplerin kendi oyuncularına verdikleri parayı vermek durumunda kalıyor. Premier League düzeyinde baş altı bir kulübün rotasyon oyuncusunun aldığı para 3-4 milyon euro civarı. Fletcher, Diaby gibi örneğin. Bu adamlara baktığın zaman bir rol oyuncusu diyorsun ama bahsedilen maaşlar tepenin hemen altındaki takımların yıldız oyuncularına verdikleri maaşlardan dahi fazla.

Barcelona'nın buradaki handikapı - oyuncularına Real Madrid ayarında maaş vermesinin gerekiyor olması. Öz kaynaktan çıkan o oyuncuların en az alanı benim bildiğim senelik 6 milyona oynuyor. Bayern'in maaş bütçesini bilmiyorum ama Barcelona'nın senelik harcaması senelik 200 mio'nun üzerinde. Bunu göz önünde tutunca bir 30-40 milyonluk senelik transfer bütçeleri çok büyük bir fark yaratmıyor. Garanti ücretlerin dşında primler - maç başılar - personel ücretleri gibi ek masraflar devreye girince rahatlıkla 250-300'ü bulduğunu düşünüyorum oyunculara ayrılan masraf kaleminin. Bu durumda zararı ödenen bonservislere bağlamak yersiz kanımca.

Ayrıca tabii finansman sorunu da var bu kulüplerin.

flamboyant forward dedi ki...

ülke şartları belirleyici. vergi farklılıkları ve ülkelerin kendi ekonomik durumları kar zarar dengelerini etkilyor. bir oyuncuya 35 milyon avro vermek ispanya'da farklı, almanya'da farklı, türkiye'de farklı, katar'da farklı etkiler yaratıyor. temelde sorun ispanyol ekonomisinin barcelona ve real madrid kadar büyük olmaması. bayern'in başarısında almanya'daki alım gücüyle de bağlantısı var. bugün yunanistan'daki 1 avro ile almanya'daki 1 avro'nun aynı değerde olduğunu söylemek mümkün müdür?

Övünç Şentürk dedi ki...

Yukarıda sceamgid bahsetmiş.Barcelona tıpkı Beşiktaş gibi bir dernek.Yani bu kadar geliri olan bir takım isteyenler için mükemmel bir para aklama makinesi doğal olarak.

Kulüp hissederlara sahip olmadığı için hiç bir finansal raporu piyasaya açıklamak zorunda değil.İçerideki adamlar ne derse o doğru varsayılıyor.

500 milyon € borcu olan bir takımın 3 transfere 100 m € harcamasının makul bir açıklaması olamaz.

Takım zaten senelik 450 m € ile en fazla gelir elde eden spor kulübü ...

BT dedi ki...

99-2004 arasında başarı olmayan dönemin maliyetleri
Rijkaard döneminde sil baştan kurulan kadro..
Futbolcu alış-satışlarında elde edilen zarar.
Kombine fiyatlarının İngiliz kulüplerinin gerisinde olması.
Futbolcuların yüksek yıllık ücretleri.
Laporta başta olmak üzere kulüp hesaplarını şahşi çıkarları (70 milyon) için kullanan yöneticiler.

Borges dedi ki...

BT: Biz sanırım son maddenin ayrıntılarından bihaberiz. Ben "ana neden" olarak görmemiştim ama Transfermarkt'dan detaylı bakınca son on yılda transfer zararı inanılmaz boyutta. İngiliz kulupleri başlı başına mesafeyi diğerleriyle açmış bulunmakta Stoke City'e bile denk gelemiyor belli başlı büyükler hariç Avrupa'nın geri kalan bütünü.

Emre Sezer: ilk yorumumda "saçmalamıyorsun, aksine" yazacak iken "saçmalıyorsun" yazmışısım, yanlışlığı da düzelteyim.

la mano de dios dedi ki...

bunu yanlış transferlere bağlamak mantıksız geliyor.mesela fb-gs karşılaştırması yapalım ikisi de yanlış transferleri gayet fazla hatta fenerin bunu güiza örneğinde olduğu gibi çok ağır rakamlarla yaptığı ortada ortegası k.anderson lar son 10 yıllık periyoda bakınca bir sürü isim var keza gsde de var bunlar ama dediğim gibi fenerde rakamlar daha yüksek ancak borç durumuna bakınca bugün gsnin 300milyon eurolarını duyuyoruz oysa fbde yarısı durumda üstelik fenerbahçenin kendi imkanlarıyla geliştirdiği bir stadı da var ortada.bence de kulüplerin sahip oldukları gayrimenkuller ve bunları nasıl değerlendirdikleriyle alakalı.mesela bjk da çok değerli arazilere sahipti bunları iyi değerlendirdiler değerlendirdiler bir ara borçsuz duruma çok yaklaşmışlardı sadece 8milyon euro borcu kaldığı söyleniyordu ancak onlar da transfere yaptıkları gereksiz harcamalarla fahiş fiyatlarla kendilerini batırdılar.o yüzden tek bir unsura bağlanamaz ama barcelona için bu sadece transfer değildir evet transferin de etkisi vardır ancak bunun etkisi %10dur 20dir 30dur herneyse ancak başlı başlına transfer değildir.ben yönetimsizlik olduğu kanısındayım.ayrıca sevgili borges barcelonanın gelirlerine sponsorları da düşününce fazlasıyla yönetimsizlik olduğunu belli ediyor mesela sadece thyden yıllık 3milyon gibi.barcelona da mali açıdan yönetimsizliğin olduğuna dair bir işaret de formasına yıllardır göğüs reklamı almayan takım birden reklam almaya başlaması