27 Eylül 2011

Ömer Toprak Türkiye'yi Seçti!




Ömer sonunda kararını verdi ve Türkiye adına oynayacağını açıkladı. Sevindirici bir haber zira ben Almanların aksine bu tarafın gutbeçi yatırımını daha çok defans ve kaleci ya da kabaca taktiksel gelişimin yetenekten daha önemli olduğu savunmaya yapılması gerektiğini söylüyorum çok uzun zamandır.. Özellikle Serdar Taşçı'ya buradan çok seslendik ama onunla röportaj yapan arkadaşın bahsettiği üzere Alman tarafının ilgisinin burasıyla o dönem kıyaslanamayacak derecede farklı olduğunu ve seçiminde bunun etkili olduğunu belirtmişti. İşler değişti zira Hiddink, Okan Buruk ve Erdal Keser bu oyuncu için inanılmaz mücadele etti ve sonucunu aldı.. Peki bu mudur sadece seçimini etkileyen ?

Değil.

Vatan-millet, derinlerde bir yerde Türk olduğunun hissiyatı mı ?

Yine değil.

İlkay ile farkı yok. İlkay da Ömer de sonuna kadar Almanya'nın alacağı tavrı bekledi.Löw Dortmund'a transferi sonrası İlkay'a çok fazla ilgi gösterir iken Ömer ile ilgilenmedi. Dahası şu durumda Ömer'in Almanya'yı seçmesi saçmalık olurdu zira Hummels, Mertesacker ve hatta daha Westermann gibi birden fazla onun çok çok önünde olan rakibi olduğu noktada bırakın as kadroyu Alman milli formasını görmesi dahi en az on yıl görmesi çok zordu. Bu kesinlikle bir eleştiri değil zira bir, iki değil artık gurbetçilerin konumu daha çok bu.

2.5 yıl önce şurada işlemiştik biz Ömer'i. Resmen yalvardık şu çocuğu gündeme alın, formayı kazandırın diye ve geç de olsa sonuç alındı.

Bu yazının sonrasında çok ağır Go-kart kazası geçirdi.



Bu kazadan sonra futbol oynaması dahi mucize iken bugün geldiği nokta çok iyi. Lakin ben onun kaza sonrası performansından tam anlamıyla memnun olamadım. Sadece son maçlarda özellikle oyun kurma konusunda ivmesini yükseltti ve Hummels seviyesi olmasa da 4 tane Gökhan Zan ve Servet Çetin edecek konumda. Yine de hatalar yapıyor, istikrarı yok.. Leverkusen'in Köln'e yenildiği maçta dahi onun hataları işlenildi. Yaşı genç ve zamanla kendisini bulur iken eğitici bir kulubün içerisinde yer alması gelecek ve onun gelişimi adına çok çok önemli.

Eskiden hem Türk hem de Alman vatandaşlığına sahipti. Bugün benim bildiğim(yanılabilirim) sadece Alman vatadanşlığı var ama bu sorun değil kısa sürede halledilebilir mesele.. Sadece bir sonraki maçımızda yer alması mümkün olması için bu işlemleri hızlı bir şekilde halletmesi gerekebilir.

Hiçbir şey verememiş bir teknik direktör olarak Hiddink algısı yaratılmaya çabalansa da tek başına bu "gurbetçi" mücadelesi takdiri hak ediyor. Uzuuun yıllar bu oyuncudan yararlanır iken gelecek kuşaklara en azından biz Hiddink'in diğerleri gibi "ayağına gitmem" "onun bize yalvarması gerekir" söylemlerinden uzaklaşıp olması gerektiği gibi hak ettiği ilgiyi göstererek kazandırdığı bu oyuncuları biz hatırlatacağız..

Hiddink bu ilgiyi gösterdi zira çok iyi biliyor ki puan puana gittiği Dünya Kupası elemelerinde rakibi Almanya'nı Mesut hamlesi Rusya'daki Almanya maçının sonucunu belirlemiş ve bir Ülkenin belki de futbol geleceğini derinden etkilemiştir. O gün Almanya Mesut'u almasa ofsayt golle yenerek DK'larına gidebilme hakkını kazanamayabilirdi ya da Rusya futbolu belki bugün iki adım daha ötede olurdu..

Ömer Toprak hem kendisi hem de bizim adımıza "doğru" kararı vermiştir, maalasef Mesut'unki kadar "doğru" bu seçim.

12 yorum:

Batistuta35 dedi ki...

tff sitesinde içişleri bakanlığına başvurulduğunu yazıyor vatandaşlık için de eskiden türk vatandaşı olup şimdi olmamasının sebebi nedir acaba?

Borges dedi ki...

Şöyle ki 21 yaşına kadar çifte vatandaşlık serbest ama sonra bir seçim yapması gerekiyor. kardeşim filan da aynı şekildeydi..

Batistuta35 dedi ki...

hımm anladım peki almanyada türkler yabancı statüsünde mi oluyor bu şekilde?
--
umarım servet olmasa bile en azından gökhan camdan kurtatır bizi ömer. Serdar,ömer ve iyileşip formunu bulduğu takdirde ersan çok rahat taşır defansımızı.

Unknown dedi ki...

Serdar Kesimal, Serdar Aziz, Ersan, Egemen, Omer Toprak... Stoperde baya kaliteli secenekler olustu, artik gidip yarin hangi kilinin donecegi belli olmayan Gokhan Zan'i kadroya alirsak benim gozumde Omer'in milli takimi secmesinin hic bir degeri kalmaz..

Kale emin ellerde, ortasahamiz Nuri ve Hamit'in donusuyle iyilesecek. Selcuk cok formda, Emre her zaman iyi bir silah.

Ofansta Arda yalniz kaliyor, Tuncay'in form tutmasi lazim.. Bi Gokdeniz vardi ne oldu ona bilmiyorum.. Olcan hic denenmedi, Ekici'nin zamana ihityaci var.. Cenk Tosun saman alevi gibi.. en iyi doneminde bile Milli takimin onbirinde yer bulamadi, ne olacagina bu sezon kendisi kara verecek ki hala cok umitliyim.

Burak cok formda ama Milli takimin direk santraforu olabilir mi bana gore hala soru isareti, Umut bal yapmayan ari, Genc Semih dususte ve yasi ilerliyor, Gokhan Tore buyuk turnuva icin hazir degil..

Saniyorum sanilanin aksine artik Almanya'dan defansif oyuncu yerine soyle net bir santrafor transfer etmemiz gerekecek.. Ne var Almanya bizim icin soyle bi Mario Gomez vari ya da Falcao gibi bi santrafor yetistirse :) Yok yok bi Kuranyi'ye bile raziyim:)

Ayiptir sormasi bildigin var mi oyle alttan gelen gol makinasi bi turk gencimiz?

Ömer dedi ki...

İki taraf içinde hayırlı olsun.Benim öğrenmek istediğim şu.Nuri Şahin de büyük ihtimalle Alman pasaportunu iptal edip sadece Türk pasaportu kalmıştı milli takım seçimi sonrası.Fakat Real madride transfer olduğunda tekrar Alman pasaportu aldığını biliyorum hatta facebook sayfasında fotoğraf paylaşmıştı.Peki bu nasıl oluyor? Nuri şuanda çifte vatandaş durumunda mı?

Borges dedi ki...

Ömer: Milli oyuncular için farklı bir statü var bildiğim kadarıyla. Nuri ve o dönem zidan buradan yararlanıp alman vatandaşı olabildiler. İsterse Ömer de olabilir sanırım.

asvalttaiçenler: Samed Yeşil var. Mirkan Aydın da bugünlerde iyi durumda olmasa da bir alternatif olabilir ama gençlerin yeteneklileri şu an alman genç milli takımlarda oynuyor. Erdal Keser bu mücadeleyi veriyor şimdlik:)

cikkoleite dedi ki...

Ben cok sasirdim Ömer´in Türkiye´yi tercih etmesine.Bence Löw´ün gelecek planlarinda Ömer Toprak vardi kesinlikle.Cok iyi stoperleri var Almanya´nin fakat Ömer´in 22 yasinda oldugunu ve henüz Bundesliga´daki ilk sezonunu oynadigini unutmamak lazim.Gelisime cok acik!
Bence Türkiye kalburüstü bir oyuncu kazandi.Yildiray,Hamit ve Nuri ile baslayan seviye Hakan Balta,Özer,Cenk Tosun hatta Gökhan Töre,Tunay Torun ile biraz düsmüstü bana göre.
Orhan cok güzel bir noktaya deginmis.U17 takimindan gelecek cok yetenekli Türk kökenli oyuncular var.Dünya samnpiyonasinda final oynayan U17 takimindan cok azi hatta hicbiri henüz üst kademeye kaydirilamadi.Örnegin Almanya U21 takiminda orda zaman zaman oynayan Ilkay disinda hic Türk oyuncu yok!
Ömer´in kararina gelince.Son olarak kalbim karar verdi(Letztlich hat mein Herz entschieden) demis.Gerisini cok kurcalamamak lazim bence.Hosgelmis sefalar getirmis..

Borges dedi ki...

Çikozi: Ben Ömer'in kararı konusunda pek çok röportajını okudum. Meselesi başka ama Ömer değil hepsi bu şekilde. artık buna alışmak gerekir, farklı ve olmayan durumu olması gerekirmiş gibi sunmamak önemli. Ben o sözünü twitterda geçtim ama biliyoruz nasıl geliştiğini.

u17'de var ve şansımız şu: Almanya çok yetenekli oyunculara sahip. Özil,Götze,Reus,Schürrle,Podolski daha 26 yaşında.. Greusskuretz v.s. Seviyeleri yükseldi ve bunun bir kademe aşağısı da Türkiye'ye kalır. Durum bu.. Samed Yeşiller filan gelebilir.. Ya da neye ihtiyacı varsa onu alabilir.

üst düzey yeteneği ise çok çok çok erken keşfedip genç milli takımlarda aidiyet kazandırırsak ancak..

M.Cagdas dedi ki...

Ben maalesef sevinemiyorum bu tip milli takim transferlerine. Baskasinin yetistirdigi, emek verdigi, uzerinde futbol egitimi anlaminda en ufak emegimizin olmadigi oyunculari milli takima transfer edip kolaya kacmak. Boyle yaptigimiz (yapabildigimiz) surece de biz nasil yeteneklerimizi isleyip bu seviyeye getiririz sorusunu hasir alti edip duracagiz gibime geliyor.

Su durumda acikcasi Turkiye'de altyapida oynayan bir futbolcu olmak istemezdim. Gelecegime dair bir umudum olur muydu bilmiyorum.

Biz neden emek verip yetistirelim ki? Adamlar nasil olsa yapip hazir elimize veriyor.

Adsız dedi ki...

Sondaki iki satırı senin yorumundan bekliyordum ki, benimde düşüncem o yönde Almanyada yetişen oyunculardan barajı geçen orada kalır geçemeyen bu tarafa gelir.
Löw'ün ekol haline gelecek kadrosuna girmek için iyi oyuncu olmak yetmiyor.
Bu noktada ne oyunculara ne de baskı yaptığı iddia edilen Almanya federasyonuna suç bulunabilir.
Almanyada ki Türkler için TFF'den önce devlet sağlam bir politika yürütmediği sürece tff bundan daha iyisini yapamaz.Almanya buna ne kadar izin verir orası da tartışılır.
Yavrum deutschland bizim milli takıma bu topraklardan daha fazla oyuncu yetiştiriyor.

@Ömer
Yine burada ben sormuştum Nuri avrupa birliği vatandaşı statüsünde mi oynayacak real de diye

@Osman'ın cevabı

Osman dedi ki...
@tayfun


1999’a kadar cifte vatandas olabiliyordun. 1999’a kadar aldiysan, cifte vatandas kaliyorsun.
2000 yilindan beri Almanya dogumluysan, 23 yasina kadar iki pasaportu tasima hakkin var, 23’ten sonra bir pasaportta karar kilmalisin.
Bugün doganlar icin ise durum su, eger annen baban türk olmasina ragmen TC vatandasi degilse, cocuk direkt alman vatandasi oluyor, TC ile alakasi kalmiyor.
Eger anne babadan türk olmasina ragmen biri sadece TC digeri sadece Alman vatandasiysa, cocuk ebediyen cifte vatandas oluyor.
Anne babasi TC vatandasi ve cocuk Almanya dogumlu ise, yine 23 yasina kadarki opsyionlu olay gecerli oluyor.
Bu baglamda saydigin futbolcularin cifte vatandas olma ihtimali var, bilmiyoruz bu detayi.
Sadece TC vatandasi ise, süresiz oturma ve calisma izniyle kaliyorlar (kaliyoruz) Almanya‘da.
Calisma hakkina gelince, emin degilim, ama sanirim AB ici süresiz calisma hakkina sahip oldugumuz icin sorun teskil etmiyor.
Ayni sey vize icin de gecerli. AB’de süresiz oturma izni oldugu icin Schengen ülkelerinde sorun yok. Schengen disi (örnegin rus ülkelerinde) ülkelerde durum nasil, pek emin degilim, sanirim AB vatandaslarina yapilan uygulama gecerli oluyor.

Borges dedi ki...

tayfun: Çok değerli bilgiler bunlar, çok çok sağolasın. Bir de şu var eklenmeli: Milli oyuncular içn ayrı bir statü mevcut. Zidan ve Nuri bu statüden yararlanıp çifte vatandaşlık hakkına sahip oldular şampiyonluk sonrası..

CaRtMaNtR dedi ki...

nuri'nin, ispanya'da zamanında nihat ve rüştü'nün ilk olarak olduğu gibi ab birliği statüsünde oyuncular sayılmış olması lazım.

o nedenle pasaport konusu onun için sorun teşkil etmeyebilir.

gurbetçilerin seçimi konusuna gelirsek; ben seçmeyen oyuncuya kızamıyorum ama seçen her oyuncuyada içerdeki havuzdan farklı bir şey sunabildiği için sevinniyorum.

hiddink hiç bir şey yapmasa bile mehmet ekici, ömer toprak, gökhan töre ve tunay torun gibi isimleri milli takım bünyesine kattı. eğer ilkay gündoğan'ı da kapabilseydi kendi dönemindeki neredeyse tüm önemli isimler kapmış diyebilirdik ki şu anda bile bu bakımdan performans gayet iyi.

belki ilerleyen dönemlerde performansına göre oğuzhan özyakup içinde böyle bir beklenti içine girebiliriz o bakımdan hiddink'in bu ismide takip altında tutuyor olması önemli.

ilerleyen dönemlerde bana kalırsa mesut özil gibi çok uç düzeyde yetenekler haricinde hemen her oyuncu için doğru takip ve ilgilenme ile en az almanya kadar onları kadromuza katma şansımız olacaktır.

yeterki geçmişteki ders almam ders veririm felsefesi tekrar devreye girmesin.