10 Şubat 2012

Robben meselesi!



Robben'li Bayern kazanamıyor ve sorun nedir ? Robben yedek mi bekletilmelidir?

Daha önce de dile getirmiştim, bir daha tekrara girecek olsak da üzerinden geçmekte fayda var.

Ribery ve Robben benzer şekilde hücum eden tipik kenar oyuncularıdır. Her ikisinin birden sahada olması hamle çeşitliliğini azalttığı ölçüde Bayern hücumlarını kısırlaştırıyor. Bu ikilisini durdurmak oldukça kolay olabiliyor. Thomas Müller'in kenara yerleştirilmesi Kroos ile beraber seçenekleri bir hayli fazlalaştırıyor. Verkaçlarla çizgiye inmenin dışında merkeze doğru da gidebilen Müller'in Robben'den daha fazla seçeneği mevcut.

Robben bir şeyi "mükemmel" yapabilen üst düzey bir oyuncu ama yapabildikleri önceden kestirilebilir ve iyi bir savunma düzeni içerisinde etkisizleştirilir. Keza Ribery her ne kadar biraz daha farklılığı hücumlarını içerisinde barındırsa da yüzde altmışı önündekini geçip çizgiye inmekten ibaret hücumlar. İyi kurgulanmış başarılı hocaların alan savunmaları bunları aslında oldukça kolay bir şekilde etkisizleştiriyor.

Bayern'de Heynckes savunma açısından farklılık yaratsa da Bayern kadrosu gereği hala 4-4-1-1 oynuyor. Van Gaal'ın devamı niteliğinde. Son iki yıldır Bayern hep aynı takımlara kaybediyor (hannover,Mainz ve şimdi de Gladbach) Üç hoca da burada etkili. Tuchel,Slomka,Favre. Gladbach ve Hannover'in genel oyun yapısı böyle rakipleri kolay bir şekilde alt edebilecek şekilde kurgulanmıştır zaten. Tuchel ise maç planı konusunda oldukça usta ve aslında belki de Bayern söz konusu olduğunda maç planı yapmaya gerek bile yok.. Sistem belli, seçenekler belli ve savunması da aynı şekilde..

Bir başka çözüm yolu da Van Gaal'ın ilk dönemde direttiği Ribery'i on numara oynatmaktır. Zira Robben gibi bencil olmamasındna kaynaklı daha etkili olabilir Müller de sola çekilir.. Diğer türlü hem Ribery'nin hem de Robben'in kenarda oynaması Kroos'u da etkisizleştiriyor zira bu kenar oyuncularıyla beraber şahane bir on numara olmak mümkün değil zira verdiğin top bir daha geri gelmiyor. Kenar oyuncuları arkalarındaki hücumcu beklerle o bilindik hücumu gerçekleştirmek üzere yola koyuluyor oysa Müller olduğunda işler değişiyor..

Özellikle alan savunmasını otomatize etmiş, mütevazı kadrolarını daha güçlüleri yenebilmek için geride kurmuş o bilindik 4-4-2'lere karşı Bayern zorlanmak istemiyorsa iki kenarından birisini feda etmek zorunda.. Bu da Robben'i yedeğe atıyor.

Hiç yorum yok: