16 Mart 2012

Fenerbahçe - Galatasaray!



Derbi öncesinde görüş bildirmek, şanslı altı sayının hangileri olabileceğini söylemek gibi anlamsızlaşabiliyor. En azından ben geçen derbi öncesi yaptığım yorumlarda feci şekilde yanılmıştım. Aykut Kocaman'ın yaptığı sürpriz her şeyi farklılaştırdı. Sonuç değil içerik açısından yanılmıştık.

Bugün ise sürpriz beklenmiyor. Fenerbahçe evinde muazzam oynuyor, Galatasaray ise sezonu müthiş götürüyor. Her şeyin olası olduğu muhteşem bir derbi bekler bizi. Kim kazanır, bugünden söyleyebilmek çok zor. Gollü beraberlik benim öngörüm..

Galatasaray sezon başından bu yana alanı daraltma konusunda müthiş becerikli.Dolayısla burada biraz daha geride merkezi kurup rakibe presle alanı daraltarak oyunun kontrolünü eline almasını zorlaştıracak. En azından kendi sahasında bunu başarabilecek gücü var. İşte bu yüzden Fenerbahçe'nin en önemli kozu Emre'nin bu derbide göstereceği performans. Oyunu olabilecek en geniş alanda oynayabilecek şekilde bir orta saha açılımı olursa rakibini hem yorar hem de üstünlük sağlayacak organizasyonları gerçekleştirebilir. Emre'nin oyunun yönünü değiştirme, boşluk bulma konusunda hüneri Fenerbahçe'nin bu Galatasaray karşısındaki belki de tek kozu.
Galatasaray'ın artısı oyunda basacak oyuncu sayısının Fenerbahçe'den fazla olması. Derbi motivasyonu nedeniyle bir kereliğine mahsus Stoch'un dahi savunmada çıldırdığına şahit olabiliriz belki ama kağıt üzerinde çift forvet oynamasına rağmen Elmander katkısıyla böyle bir artısı söz konusu. Koştuğun ölçüde ortalama yeteneğin azalır.Fenerbahçe'nin özellikle gole yönelik oyuncu sayısı rakibinden bir hayli fazla. Stoch-Alex-Sow'un gol becerisi dezavantajı olduğu kadar kazanmaya yönelik en büyük güvencesi. Bir de bunlara derbilerin golcüsü Selçuk'u eklerseniz..

Tahminim odur ki ilk golü atan en kötü kaybetmez. Her iki takım da geniş alanı seviyor. Özellikle Fenerbahçe ilk golü atar, GS da sistemini bozar, ofans-defans dengesinin ayarını kaçırırsa tarihi fark olabilir. Aynı şekilde tersi de mümkün. Gol geciktiği ölçüde sinirlerine hakim olup disiplinli olan avantajı yakayabilir.

Selçuk İnan ise Galatasaray'ın atak dahi yapamadan gol bulabilme şansıdır. Frikikleri, kornerleri kadar kale çizgisinden top çıkarması kadar kale çizgisinden topu geçirip skor üretmeye kadar giden avantajlar söz konusu.Lakin burada özellikle orta sahada oyunun kontrolünü tutma açısından Selçuk'tan da fazla Melo'nun agresifliğine ihtyacı var. Bu ikisi savunma ve hücumu aynı ölçüde etkileyen, oyunun belirleyici olan isimleri. Dolayısla bu derbinin belirleyicisi Melo'nun agresifliği, Emre'nin pasörlüğü olacaktır. Birisi performansını arttırdığı sürece diğeri de arttırmak, dengeyi bulmak zorundadır.

Hiç yorum yok: