19 Mayıs 2012

Skibbe ve Löw



Adamım yine buraya geldi.

La n'olacaktı ya? Karabük'e değil onuncu lige gitse bırakır mıyız peşini? Umarım antrenörlük yaşamı bu ülke içerisinde böyle devam eder de gözümüzün önünde olur. Real Madrid'e gitmese de olur. Güzel takım ve güzel adam yine ligimize renk katacak. Kimileri bu durumu yardırgıyor, hani Löw gibi olacaktı diyor. Cehaletin gözü kör olsun, bilgisizlikleri zaten ayrı bir konu. Dokuzuncu ligde çitlembikspor'lu Zülküf aslında Cristiano Ronaldo'dan daha iyi diye saçmaladın mı iş bitmiyor genelde.

Bir bakalım Joachim Löw'ün yaşamı bizim ülkemize geldikten sonra nasıl devam etmiş..

Löw Fenerbahçe'de sezonu tamamlayamadı. Pek çokları Fenerbahçe'nin en güzel top oynadığı zaman dilimi olarak hatırlasa da(Skibbe-Galatasaray gibi..) başarı gelmemişti. Akabinde bilir misiniz ki Löw ne yaptı ve bugün Beşiktaş'ın ilgilendiği Ralf Rangnick'in Löw'ün kariyerinde çok önemli bir yeri vardır.?

Fenerbahçe macerası sonrası Löw Karlsruhe'nin başına geçer. Oynadığı 18 maç içerisinde sadece 1 galibiyet alınca Löw kovulur. Altı ay sonra Adanaspor'un teklifini kabul eder. Burada da dikiş tutturamaz. Sonrasında Avusturya'da dolaşır.

Almanya devrim niteliğinde bir karar alıp Jürgen Klinsmann'ı milli takımın başına getirir. Klinsmann kendisine bir taktisyen hoca arar ve Almanya'da bu işin en iyisinin Ralf Rangnick olduğunu bilir. Teklif Rangnick'e gelir ve o kabul etmeyince antrenörlük kursundan arkadaşı "işsiz" Löw burada devreye girer. Bugün Barça ve Real Madrid'in dahi listesinde olan adam aslında Rangnick'in teklifi kabul etmemesi sonucu bu konuma gelir. Klinsmann 2006 sonrası bırakıp Bayern'e gidince Löw Almanya'da kalır..

Belki her ikisi de milli takımda teknik direktör mesleğiyle haşır neşir olmamış "yıldız" futbolcuların(Voller-Klinsmann) yardımcılığını yaptı ama henüz Skibbe Löw olamadı, daha sürünmesi gerekir.

Michael Skibbe belki buradan beşinci lige belki de çok başka yere gider, orası bilinmez. Futbol değişiyor ve gelişiyor, buraya ne kadar ayak uydurur göremeyiz. Pek çok yetenekli futbolcu gibi antrenör de kayboldu yıllar içerisinde. Şansı ve seçimleri onu nereye götürür, yine bilinmez ve fakat gittiği her yerde takip edeceğiz. Geçen sene Eskişehirspor ile puan toplayamaz diyengilleri terse yatırdığı gibi bakarsın bu sezon da "ikinci devre çöker onun takımı" geyiklerine bir son verir.

Skibbe Berlin'den kovuldu. Futbol mucizelerini yaratan Rehhagel de onun bıraktığı Berlin'i düşürdü. Löw de Karlsruhe'de 18 maçta 1 galibiyet aldı, Adanaspor'u çalıştırdı ve dahası Bundesligada hiçbir takım ona iş veremeyecek derecede itibarsızlaşmıştı.

Önemsiz bunlar.

Teknik adamın değerini oynattığı futbol belirler, en azından burada. Gidip okuyun iki istatistik, kim kaç kere şampiyon yapmış bakıp hayranlık duyun. Eğer mesele buysa..

Michael Skibbe, üç yıl çalıştırdığı Leverkusen'e güzel futbol oynattı. Galatasaray'a yıllar sonra Avrupa'da başarılı sonuçlar aldırarak yüzümüzü güldürdü. Frankfurt'a son 16 yılının en fazla puanını aldırdı. Eskişehirspor'a geçen sene Antep'i, Bursaspor'u deplasmanda ilk kez ya da yıllar sonra olmak kaydıyla yenerek puanlar aldırıp ilk dördün içerisine soktu.

Şimdi Karabükspor'un başında.. E hadi bakalım.

6 yorum:

mustafa arslan dedi ki...

Burada mesaj tek bir kişiye miydi yoksa genel mi bilemedim? :)

Bana sanki tek kişi gibi geldi ama öyle bile olsa ismini öğrenemeyiz orası da ayrı konu..

Borges dedi ki...

Yok yahu. Bir kişi filan kim olabilir ki? Bak beni de meraklandırdın:)

Var böyle bir grup.. Bu yazı da gecenin üçünde twitterdaki Skibbe araması sonucu okuduklarım sonrası yazıldı.

Cumhur Baykal dedi ki...

valla karabüke geldikten sonra konuşması kolay denecek ama eğer fener yöneticisi olsaydım aykut kocaman'ın yardımcılığını teklif eder hatta ayrıca altyapıyı da kendisine bağlardım.önceden gs'de çalışmış olsa bile.kabul edermiydi bilinmez tabi, aykut kocaman kabul edermiydi o da bilinmez.bence olurdu.daha önce rejkard-ten kate ve avram grant-ten kate de olduğu gibi.ve ya ferguson-quiroz gibi.örnek çok.bence fener kısa zamanda olmasa bile uzun vadede çok iyi sonuçlarını görür ve alırdı.niye skibbe aratırdığım kadarıyla b.dortmund altyapısı ve leverkusende yaptıkları ve çıkıntı bir kişiliği olmadığı uyumlu oldupu için tercih sebebi olurdu.

Mehmet(Galaleon) dedi ki...

5 Maç
Olypakos(İstanbul),Herta Berlin(Almanya),Benfica(Portekiz),Hamburg(Almanya)Bordeaux(Fransa)

Bu maçları 2008-2009 da oynadık.Teknik Direktör Skibbe yönetiminde.Skibbe yi eleştirenler lütfen bu maçları bir şekilde yeniden izlesinler.Galatasaray Lahzai Teahhür yaptığı 2002 den sonraki Avrupa arenasına yeniden merhaba çaktığı maçlardır.Kim ne derse desin TEK PAS FUTBOL u dünyada en iyi uygulatan teorisyen/pratikci çalıştırıcılardandır Skibbe.Eğitimci yönüyle,hümanist tarzıyla sevimlidir de.İyi niyet kapıları o kadar açıktır ki durduk yerde yardımcılarını birer birer elinden alırlar yine de çalışmasına devam eder hedefleri vardır temiz kalbinin. Onu Galatasaray' dan koparan yöneticilerin sonrasında Skibbe ye nazar bile edilemeyecek nice hataları oldu yaşadık gördük.
Benfica maçındaki adeta ben senden daha büyük takımım dercesine oynattığı oyun 5 yıllık kredi sağlaması lazımdı.Geleceğin habercisiydi nitekim o maç. Kimbilir gönderilmese 2009 uefa şampiyonluğu kupası tesadüfcülere! kapakoğlukapak olacaktı. Hatırlayın istatistikleri. Gönderildiğinde sıralamada 5. ama liderle puan farkı 3, ligin en çok gol atan takımıydı Galatasaray.Üstelik avrupada yoluna devam ediyordu ilk maç avantajıyla Bordo karşısına çıkacaktı.Ligde oynadığı Trabzonspor,Beşiktaş,G.Birliği,Ankaragücü maçları da çok başarılıydı.

Frankfurt' la ilk devreyi Bundesliga nın zirvesine oynatmıştı. Bütün stoperlerinin sakatlandığı Gekas' ın sakatlığı 2.yarıya istenmedik sonuçlarla başlattı. Nitekim o takımı yine ayağa kaldıracak o iken Daum getirildi de ne oldu ya altlige düşüldü adaletin gözüken sopasıyla.

Eskişehir den giderken ilk 4 içindeydi Skibbe.Mamafih berbat bir yönetim altını oymakla meşguldü.Yardımcıları çekiliyordu altından takım ilk tökezlemede yollanacaktı çok açık.

Karabük'e gelmesine değil sadece herhangi bir takıma gelseydi yine sevinirdim. Skibbe, Orhan Uluca' nın dediği gibi gözümüzün önünde olsun zira görmesini bilenler için sevilen başarılı biridir.Mamafih bakmak ve görmek farklı şeylerdir....

Sarp Dirican dedi ki...

Alman teknik direktör geldi mi, tamam kesin asık suratlı ve serttir, bizimkileri komando eğitimiyle (ruhumuz militer) adam eder zihniyeti var Türkiye'de :) Skibbe biraz bu tipolojinin dışında olduğu için pek hoşlanmadık :) Yoksa gayet başarılı bir hocadır ah biraz daha sert olsa şöle Magath gibi oh mis :D

CaRtMaNtR dedi ki...

karabük'te mali sıkıntılarla çok boğulmaz ise eldeki kadrodan ve son eskişehir deneyiminden yola çıkarak güzel bir şey ortaya koyabilir.