7 Temmuz 2012

İncendies!



Öncelikle kendime kızdım, neden bu kadar geç kaldım bu filmi izlemeye diye ama bunun ayrıntısını bir ara yazarım. 7 yıl 7 ay Almanya yaşamı benden çok şey almış, götürmüş, değerlerimi ters yüz etmiş. Tamir ediyorum kendimi. Güzel insanın zorlamasıyla gecenin bir vakti izledik; kanım dondu resmen. Sarsıcı, etkileyici ve şok finali ile beraber tadında bırakılan duygusallığıyla on numara bir film olmuş.

Her şeyden öte bugünlerde zor bulunur olan filmin muazzam kurgusu üzerinde durulmalı. Belki böylesine ağır trajedilerin yer aldığı filmin içerisinde o korktuğumuz "duygu sömürüsünün" olmaması başlı başına mucize. Başından sonuna kadar geçişlerden işleyişe, müziğinden göndemerlerine kadar her şey dört dörtlük. Savaşa,ırkcılığa, tecavüze, diktatörlüğe ve aslında belirleyemeyeceğiniz kaderinize de eleştirel bir ağıt. Lübnan iç savaşını anlatsa da içeriğine girmeden savaşın kendisine lanet yağdırıp taraf olmadan da derdini muazzam bir şekilde anlatmış. Filmde işlenilen vahşet, tecavüz, çocukların katli ve daha pek çok dram olsa da finali hepsinin üzerinde bir şok etkisi yaratıyor.

"İnsanı biçimlendiren, toplumsal koşullarıdır" demiş sakallı bilge. Tam da bu yüzden insan karakterinin içerisinde taşıdığı nefretten ziyade o coğrafyanın koşulları içerisinde o duygudan başka seçeneği olmayanları konu etmiş. Meselesi iyi ya da kötü insan değil, iyi ve kötü'yü oluşturan koşulların ne olduğudur. Kader bazen ağlarını öyle bir örer ki aradığın, nefret ettiğin, sevdiğin, öldürmek istediğin hepsi bir noktaya toplanmış seni bekler..

Radiohead'in iki güzel eserini seçmesinden belliydi diye yaklaşım gösterirseniz eğer anlatılmak istenilenin nasıl bir kalite içerdiğini görebilirsiniz. Herhangi bir Radiohead şarkısı kıvamında derdini anlatmayı başarmış bir filmdir tanımı da yeter aslında.

Mutlaka izleyin, benim gibi geç kalmayın zira unutamayacağınız bir film sizi bekliyor.

-İçimdeki yangın- diye çevrilmiş Türkçe'ye.. İzlemek için aratacağınız kelimeler bunlar olabilir lakin dikkat edilmesi gereken nokta internet ortamında kimi uzun sahnelerin çevirinin olmamasıdır. Buna özenle bakın ve mutlaka izleyin.

5 yorum:

varol döken dedi ki...

bunu bana salih tavsiye etmişti

Borges dedi ki...

Güzel bir tavsiye olmuş, umarım izlemişindir:)

varol döken dedi ki...

izledim izledim, yukarıdaki kitabı da okudum:)

Borges dedi ki...

Varol Döken: zaten benzer zevkelere sahibiz, kütüphaneni görünce evimde hissetmiştim kendimi:)

varol döken dedi ki...

eyvallah:) kütüphaneyi evle birlikte kiraladım, kiracılık tarihinde bir ilk:)