29 Kasım 2012

Freiburg mucizesi!


Eğer Bundesligadan bir kulübü örnek alacaksanız  bu dört büyükler hariç takımlar için kesinlikle  Freiburg olmalı. Yine Bundesligada bir mucize varsa eğer bunu Freiburg gerçekleştiriyor.

Gariplerim isyanda.. "Bize oldu mu penaltı çalınır, küçük takımız" diyor ki haklılar.

Bayern maçında penaltı, kırmızı kart derken yıkıldılar ama saha içerisinde dik kaldılar. On kişi kalmalarına rağmen Bayern'e kök söktürdüler. 

Heynckes 10 kişi kalan rakibi karşısına ofansif oyuncu çıkarıp defansif oyuncu koymak durumunda kaldı.

Başa dönelim, mucizeyi Freiburg gerçekleştiriyor.

1991'de Volker Finke geçti takımın başına. 16 yıl kaldı. 2007'de Robin Dutt.. Leverkusen çekip aldı 4 yılın sonunda. Kısa bir Markus Sorg denemesi sonrası şimdi de Christian Streich..  21 yılda 4 teknik direktör! Christian Streich da bu takımın içerisinde 18 yıldır görev yapıyor ve şimdi Ömer Toprak'ları yetiştiren bu altyapı hocası en iyi bildiği işi yapıyor; transfer yapmadan kendi oyuncularını sahaya sürmek!

Bizzat kendilerinin yıldız yaptıkları Pappis Cisse'yi Premier Lig'e sattıktan sonra çıkışa geçtiklerinin altını çizeyim. Geçen sezon Cisse sonrası atılan16 golü 10 farklı oyuncu atmıştı ve üstelik ikinci devre o muazzam çıkışı altyapıdan getirdiği 7 oyuncuyla başarmıştı, isimsiz.. Takım oyununun tanımıdır Freiburg.

Bu sene peki değişen nedir? Sezona 10 yeni altyapı oyuncusuyla giriş yaptılar.  St.Pauli'den Max Kruse, dün işte Mujdza'nın yokluğunda oyuna giren ve 500 bin avroya aldıklarıNorveçli Hedenstandt..Toplamına 1.250 bin avro verdiler ki Cisse'den gelen paranın onda biri bile değil!

Dutt döneminde Bremen'e 6-0 kaybettiğinde bu blogda yıllar önce üzerinde durmuştum. Farklı yenilmek önemli değil, biz futbol oynamak istiyoruz ve gerekirse bunun bedelini de öderiz diyorlardı. Kulüp felsefesi söz konusu. Asla oyun oynamak isteyen taraf olmaktan vazgeçmeyeceğiz demişti Robin Dutt.. İşte güzel olan kısmı burası; Freiburg oynuyor. Rakip ayırt etmeksizin top oynuyor. Düsseldorf'un bu hafta içerisinde Dortmund'dan puan alırken yaptığını hiçbir dönemde bu takım yapmadı, geriye kapanıp beklemedi. Her zaman sahaya oynayan taraf olmak için çıkarlar..  Bunu Wolfsburg, Leverkusen gibi yıldızlarla değil altta yetiştirdiği isimsiz veletlerle yapıyorlar!

Rosenthal ve Kruse Hannover karşısına yoklukta forvet çıktı.ikisi de a ofansif orta saha. 4-4-2 vazgeçilmezleri. Set hücumları inanılmaz etkili. Bu takımı durdurmak istiyorsanız eğer oyuncuları değil sistemi kırmak durumundasınız ve bu çok zor. Hannover karşısında galip gelirken rakibe araya atılan ölümcül paslardan bir tanesine dahi izin vermeyecek şekilde savunma yaptılar. Kapanmadan, oynayarak, önde iki orta saha daha koyup altılı oyun setiyle çalışılmış aksiyonlar..  ve durdurulması aslında diğer takımlardan çok daha  zor..

Bu takım size diyor ki; Şehriniz yeteri kadar büyük olmayabilir. Stadınız küçük.. yıldız alacak paranız belki yok. Sorun değil. Sistem takımı olarak yine de ayakta kalabilirsiniz.. Oyuncu yetiştirebilir ve futbolu saha içerisinde takım olarak oynayarak sizden kat ve kat pahalı yıldızları yine de alt edebilirsiniz. Bahanelere sığınmayın, deneyin oluyor..  yeter ki kulübünüzün başarısızlık halinde dahi vazgeçmeyeceği bir oyun felsefesi, oyun kültürü olsun!

Freiburg her daim oynayan takımdır, rakip kim olursa olsun!


4 yorum:

hell voodoo dedi ki...

Oyun kültürünü, şunu bunu geçtim, ben o şehri bile her şehire örnek gösteririm. O kültüre sahip adamlardan her türlü güzellik beklenir.

http://www.fwtm.freiburg.de/servlet/PB/menu/1174647_l2/index.html

ezeriko dedi ki...

yazıda vermek istediğiniz temel fikri ve mesajı anladım. hatta bunun türkiye klüpleri için de çok önemli ve ders çıkarılması gereken bir deneyim olduğunda da hemfikirim.

ama, "freiburg rakip kim olursa olsun her daim top oynar" derken, güzelleme kısmı biraz abartılı olmamış mı? üst üste iki pas yapamadıkları maçlarını seyretmişliğim vardır. üstelik geçen sene bayern'den 7 yemişlerdi.

Borges dedi ki...

Yok hiç abartı değil. Sorg dönemi takımın kötü dönemiydi. Ki mesele 6-7 yemek değil zaten bu takımlar 6-7 yer zira kapanmaz. Örnek olarak da Dutt dönemi Bremen'in 6-0 fark attığı maçı ben veriyorum zaten. Anlaşılamamış demek ki.

Formsuz dönemi olur, işler yolunda gitmez ama temel kulüp felsefesi oyun oynamak üzeredir. Bu yüzden zaman zaman fark yiyecektir kapanıp 0-0 ihtimali olsa da Freiburg fark yer, oynar çünkü.

Hiç kapandığını, set çekip rakibi beklediğini gördün mü? Freiburg belki 10 yer, lakin oynamak ister.

Mehmet Reşit dedi ki...

Bizde neden böyle bir takım yok? Veya, belki daha doğru bir soru: Bizde olsa ne olur?

Geçen sene, Kemal Özdeş diye bir adam, Manisaspor'a bu hesap bir futbol oynatıyordu mesela; 22 hafta sabredip yerine Ümit Özat'ı getirdiler.