7 Ocak 2013

Afellay Farkı!


Afellay iki ay yok. Ve inanın bana Galatasaray için en güzel haber budur.

Görünürde olan şu ki Schalke'nin en önemli problemi forvet arkası ve takımın bütün hücum noktalarını birleştiren Lewis Holtby ile 9 numara rolüyle oynun merkezinde bulunan Huntelaar'ın yedeğinin olmaması.

 Lakin "gizli sorun" işte Afellay..

Şöyle tepeden baktığınızda Schalke'nin birden fazla kaliteli kenar oyuncusuna sahip olduğunu görürsünüz .
 Barnetta, Farfan, Draxler, Obasi

ve Afellay.

Afellay'ın ise bunlardan farkı mevcut.

Dikkat ederseniz eğer Schalke'nin düşüşü 11.Haftada Afellay'ın sakatlanmasıyla başlar. O günden sonra Afellay forma giymemiş ve Schalke de devrenin sonuna kadar üç puana hasret kalmıştır.

Schalke'de temel sorun forvet arkası oynayan Holtby'nin istikrarsızlığı. Eğer Holtby oyunda yoksa Schalke hücumu  tamamen bekler vasıtasıyla ileriye doğru Farfan'a ulaştırılan topun kenardan etkili atak yapmasına indirgeniyor. Farfan da bu konuda inanılmaz iyi, durdurulması çok zor bir oyuncu. Diğer kenarda bek Fuchs'un bireysel başarısı ve o çoook ünlü muz ortalarına kalıyor.  Afellay sonrası tek alternatif olan Julian Draxler ise bir çizgi oyuncusu. Podolski'nin biraz değişik versiyonu. Asla ve asla bir Afellay değil. 

Afellay harici bir oyuncu Holtby ile iletişime geçecek karaktere sahip değil.  Aynı zamanda Holtby'nin görünürdeki tek alternatifiydi zira saha içerisinde zaman zaman Holtby kenara geçer, Afellay'la yer değiştirirdi. On numara da oynayabilir oluşu onu değerli kılıyordu. Draxler genç yetenek ve çok iyi bir kenar forvet. İçeriye girer, şutunu çeker, çizgiye iner v.s. Lakin Draxler'in takımın merkezine yönelik oyun anlayışı yeterli değil. Santrforla kurduğu ilişki zayıf. İstatistiklere göre Afellay ile kıyasladığınızda Draxler'in hatalı pas sayısı Hollandalı oyuncunun iki katı. Keza daha az süre alan Afellay'a yapılan faullerde de fark Draxler'e göre yine iki katı olacak şekilde.. 

Draxler tipik bir kenar forvet. Holtby ile yer değiştiremez, Afellay değiştirir. Huntelaar ile ilişkisi zorunlu olarak ceza sahasının dışında ve az gerçekleşir, Afellay içeriye girebiliyor Holtby vasıtasıyla. Draxler sadece beki çalıştırıyor, Afellay takımın üç merkeziyle de ilişki kurabiliyor.

Merkezde Holtby'i düşünün. Kenara verir ve Farfan oradan çok klasik kanat adamı rolünü oynar. Ya işini bitirir ya da kaybeder topu ama geri dönüşümü yok. Draxler keza öyle. Afellay burada tek alternatifti. Onun yokluğunda Holtby yalnızlaşıyor, etkisizleşiyor ve daha doğru tercih olan 4-4-2'ye takım zorunlu olarak dönüyor, Marica'nın formuna bağlıyor umudunu.

Transfer olmazsa Schalke 4-4-2'ye zorunludur bu kadro içerisinde.

Huntelaar'ın formsuzluğunun bir başka nedeni de bu sıkıntıdır. Holtby içeri giremiyor, kenar adamları forvet rolünde oynuyor. Huntelaar top almak ve kombinasyonda rol almak zorunda kalınca sıklıkla dışarı çıkmak zorunda kalıyor ve merkez boşalıyor.  Biraz daha geriye giderseniz elbette bir başka sıkıntı kaynağı olarak orta ikilinin Holtby'e olan desteğinin yetersizliğine erişiriz ama Afellay ile tüm sıkıntıların çözüm ihtimali vardı. Şimdi en az iki ay yok diyorlar.. Bu ola ki Schalke transfer yapmazsa Galatasaray için oldukça önemli bir gelişme..

E artık Schalke ile gelişmeler burada geniş bir şekilde yer alacaktır diğer takımların aksine...

1 yorum:

Mr.Blonde dedi ki...

Holtby to Tottenham, No?