8 Mart 2008

Almanlar ve Penalti Atislari



Porto - Schalke macinin uzatma dakikalari biter bitmez Portolularin yüz ifadelerine yerlesmis "Korku" dikkatinizi cekti mi ? Penalti atislari oldugu vakit almanlarin basarisi göz önüne alindiginda pek de haksiz degil az biraz korkmakta..


Hali hazirda penalti atislari ile sonucun belirlenmesi kurali dahi 1970 yilinda Oberbayern olarak addedilen yerde, Almanyada uygulamaya gecirildi. Almanlar, tarihin akisina kendi cikari dogrultusunda yön vermislerdi. Öncesinde kura atisi, macin tekrari gibi cözümler söz konusuydu. Artik macin sonucunu Penalti atislari belirleyecekti. Alman Milli takimi henüz Dünya kupasinda penalti atislari sonucu basarisizlik yasamadi. Bugüne kadar Dünya Kupalarinda sonucu penalti atislarinin belirledigi her maci kazanmislardir. Olmasi gereken istisna da Avrupa Sampiyonasinda olmus, Panenka Penaltisi ile penalti atislari sonucu 1976 Avrupa Sampiyonasi Finalinde kaybetmislerdi. Bu da tarihinin tek istisnasidir. 1982 Ispanya Dünya Kupasinda yari finalde Fransaya karsi, 1986 Meksika'da ceyrek finalde ev sahibibe karsi, 1990 italya dünya kupasi yari final macinda ingiltereye karsi ve son olarak 2006 da evsahibi olduklari dünya kupasinin ceyrek finalinde Arjantine karsi hep turu gecen taraf olmuslardir. Kluplerde durum cok farkli degil. 1988 UEFA kupasinda Leverkusen Espanyol'a karsi, 1997'de Schalke Inter'e karsi ve son olarak Hitzfeld ile Bayern 2001'de Sampiyonlar Ligini aliyordu. Orada kaybeden ise Valencia oluyordu bu kez. Velhasil Almanya hep kazanmis, ingiltere de cogunlukla kaybetmistir penalti atislarini.


Sans olarak gecistirmek biraz fazla yüzeysel kalacaktir. Bu acidan baktiginiz zaman Kalecileri ile dünyaya nam salmis bir milli takimin penalti atislarinda basari saglamasi, penalti kacirilmaz kurtarilir gibi bir soylemi daha gercekci kiliyor. Ayni sekilde ingilizlerin de bu konuda beceriksiz olmasinin yaninda her daim kaleci sorunu yasamalari da yine ayni söylemin tersten dogrulanmasidir.k

Hiç yorum yok: