23 Kasım 2007

Ingiltere ve Kaleci Hatalari

Ingilterenin kaleci konusunda bahtsizliginin kökleri eskiye dayanir biraz.. Gordon banks -1966 -1970 dünya kupalarinda boy göstermistir kendisi- döneminden baslayalim. Belki de kusursuz tek kalecisiydi. Sonradan bir gözünü kaybeden Banks, ayni zamanda ingilterenin kazandigi tek dünya kupasinin da temel diregiydi. 20.yüz yilin lew yashin'den sonra en iyi kalecisi olarak gecer ismi.. Arkasindan yirmi yil kaleyi koruyacak olan Peter Shilton gelir. 1970 ve 1990 arasi ingiltere kalesini koruyan shilton toplamda 125 kez bir numarali formayi sirtina gecirmistir. 1986 Dünya kupasinda Maradona'nin elle attigi golü almasi gerekiyordu elestirisini bugün dahi tasir sirtinda. Elenmelerinin önemli nedeni olarak kaleci hatasi da yer edinir basinda. Ayni sekilde ayni macta Maradona'nin muhtesem driplingine önce karsilik vermeliydi gibi elestiriler de yer edinmis, velhasil elenmelerinin nedenleri arasinda kaleci Maradona kadar olmasa da kayda deger bir rol oynamisti.




Ardili David Seaman.. Ronaldinho'nun 30 metreden attigi frikik hala hafizalarda. Bunun yani sira Eski wembley stadinin son macinda almanya karsisinda dieter hamann'dan yedigi frikik de kaleci hatalari yüzünden kaybedilen önemli maclara eklendi. Ki ingiltere icin almanya maclarinin önemine deginmeme gerek yok sanirim. Dünya kupasi finalinde bir kaleci hata yapsa böyle büyük bir firtina kopmaz.
2002 dünya kupasi grup eleme maclarinda Makedonya karsisinda yedigi gol, ki bu sakiri tarafindan kornerden atilmistir, onu emekli etmistir.



Seaman'in ardili David James. Aceleciligi ve ayni hatalari sik sik tekrarlamasindan dolayi "calamity" -bela- lakabini alan kaleci özellikle 2004 avrupa sampiyonasinin grup maclarinda fransa karsisinda henry'i düsürüp penalti yaptirmasi ve öncesinde zidane'in frikiginde yanlis yer tutmasi ile akillarda yer etmistir. henry'e yaptirdigi penalti sik sik yaptigi hatalar arasindadir..

velhasil Paul Robinson ile degisime gitmek zorunda kalmistir Ingiltere. Hirvatistan ile oynanilan ilk macta yaptigi hata, sonun baslangici olmustur. Ki carson'un hatasi nedir ki sunun yaninda..



Ayni zamanda yeni wembley stadinda oynanan almanya macinda yaptigi hata da ayni sekilde konusulmus, hata digerlerine nazaran "hata" olarak dahi görülemese dahi macin önemi acisindan degerlidir yapilan en ufak bir yanlis..

Ve Carson,Hirvatistan .. Ingiltere 2008 finallerinde yok.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

seamanın zaragozadan yediği gol herşeyi açıklıyo aslında.