20 Kasım 2007

Para Para Para..



Werder Bremen GmbH & Co KGaA'nin bu yilki geliri 105,8 Milyon Euro. 2007 haziran ayinda belirlenen rakama göre 8.3 milyon kar.Gelir olarak ilk defa 100 milyon barajini gectiler. Gecen seneye göre bir kiyas yaptiginiz zaman %36lik bir artis söz konusu(mu$). Eh, bu da bir rekor. Üstelik henüz Miroslav Klose'nin parasini Bayern München klubünden almadiklarini -yaklasik 15 milyon euro- , bu hesabin disinda kaldigini da belirtiliyor. Yeni stat yapimindan, bu gelir rekoruna ragmen Avrupanin dev klupleri ile henüz boy ölcüsecek durumda olmadiklarina kadar pek cok ayrintilar söz konusu. Velakin ilginc olan nokta ise; gelir artisi, kar orani, büyüme.

Mali acidan rezil durumda olan kluplerin en büyük derdi transfer. Dortmund takimi bir dönem transfere oldukca yüklendi ve bu sekilde basariyi yakaladi. Hitzfeld dönemini bilenler bilir, Lig kupasinin yani sira Sampiyonlar Ligi kupasini dahi kaldirdilar. Bu bir acidan güzel olsa da diger acidan bugünkü mali cöküsün baslangici oldu. zira takim o günden sonra pahali transferlere yöneldi. Rosickyler filan.. Bunlar bir basari getirmedigi gibi ayni zamanda mali acidan takimi cökertip eldeki yildizlarin kaymasina neden oldu. Oysa basarinin sirri bugün Bayern Münchenin basinda olan efsane teknik adam "Hitzfeld" idi..

Velakin basarili olan kluplerin pek cogu transfer rekoru kirarak bunu elde etmemistir. Yildizlar takimi madrid, her sene italya liginde transfer rekoru kiran Inter Milan ve daha niceleri.. Uzun zaman Fenerbahce takimi da buna güzel bir örnek teskil ediyordu.

Bremen takimi Schaaf dönemi boyunca siradan oyunculari takima ucuza mal edip yildizlastirma politikasini istemeden de olsa hayata gecirdiler. Ailton, Klose,Sanogo,Hunt,Valdes,Klasnic,Diego.. Ilk defa bu sene az biraz paraya kiyip Carlos Alberto'yi transfer ettiler velakin o da simdilik elinde patladi. Sakatliktan kurtulamadi ve henüz hicbir yararini göremedi. Sagda solda sürünen Ümit Davala dahi sampiyon takimin önemli bir parcasi durumuna getirildi. Sponsorluk antlasmalari, reklam gelirleri ve daha pek cok yan gelirinin ivmesini belirleyen ana faktör; Basaridir. bu acidan önce basarili olup sonrasinda bu ve benzeri gelirleri arttirmak adina calismalar icerisinde bulunur klupler. Basarinin bir baska öznesi de Transferdir. Velhasil, bu isi cok iyi yapabilen klupler her daim büyümeyi gerceklestirebilmislerdir. Ajax,Lyon,Benfica,PSV vesaire..

Lincoln bir baska acidan güzel bir örnektir. Cok ucuza alinmistir. Menacerin aciklamasini baz alirsak; o gelmeden önce iki sezon bu takim yedinciligin üzerine cikamamistir. Lincoln ile beraber schalke sampiyonlar ligi vizesi ve sampiyonluga aday bir takim olmustur. Akabinde gazprom sponsorluklari gibi yüksek gelir getiren antlasmalar, onlar bunlar.. Bu anafaktör kimi zaman bir futbolcu ya da teknik adam olabilir, velakin isin özü transfer konusunda dogru adim atmaktir her daim..

Hiç yorum yok: