25 Nisan 2009

29.Hafta Bundesliga Cumartesi.!



Bayern - Schalke (Sa.) 0:1 (0:1)
Dortmund - Hamburg 2:0 (1:0)
Stuttgart - Frankfurt 2:0 (1:0)
L'kusen - Karlsruhe 0:1 (0:0)
Bremen - Bochum 3:2 (0:2)
Hannover - Köln 2:1 (2:0

Bayern Münih evinde cok önemli üc puani son dönemin formda takimi Schalke karsisinda Halil'in golüyle birakti. Mike Büskens, Youri Mulder ve Oliver Reck üclüsünü Bundesligada henüz hicbir takim yenemedi, 10.macinda dokuzuncu galibiyetini aldi, bir de beraberligi bulunuyor.. Inanilmaz bir ortalama..

Ilk yirmi dakikanin sonunda gelen gol, dün gece oynanilan Hoffenheim-Berlin macinin bir diger kopyasi gibiydi. Hicbir sekilde saldirmayan Schalke eline gecirdigi ilk firsati degerlendirerek aslinda cok da stresli olmayan bir mac cikarip galibiyeti aldi. Bayern baskili oynunun arkasinda pozisyonu olmadan maci bitirdi ki Toni'nin kaleye sutu yoktu sanirim. Burada üzerinde durulmasi gereken nokta Toni'nin etkisiz oyunun disinda varolan oyun planinda Toni'nin cok da etkili olamayacagi gercegidir. Bayern, Hitzfeld'nin yerlestirdigi oyun planinda cift forvetin önemi büyüktür zira özellikle Ribery kendi kanadindaki oyunculardan siyrilip cizgiden yaptigi ortalarda bosluk yakalanmasi icin orada iki tane forvetin yerlesmis olmasi gerek.. Ya da Hamit-Schweinsteiger-Sosa'nin sag kanatta yapabilecegi tek aksiyon rakibi ekarte edip iceriye ortalamak.. Tüm bunlarin karsilayicisi tek basina Toni oldugu vakit..

Jones oyundan ikinci saridan atilsa da aslinda Van Bommel'in yüzüne gecirdigi vakit atilmaliydi. Ribery atildi ki ben cok sert buldum Fandel'in kararini.. Fandel ki iyi hakem olarak gecer, Fürt-Nürnberg derbisinde de dikkatimi cekmisti her mac mutlaka net bir hatali karari vardir ve hala Merk sonrasi en iyi hakem geyikleri ile hasir nesir olur, hic anlamam..

Klinsmann haliyle son maclarina cikacaktir Bayern ile.. Beckenbauer hazretleri de devre arasinda belirtti ki yenilmek önemli degil Bayern büyüklügünü hissemedigi maclar cikardi bu sene, asil sorun budur diyor, hak veriyorum kendisine..


Elimden geldigince seyrettigim ikinci mac Dortmund-Hamburg maciydi. Hamburg cok önemli oyuncusu Petric'den yoksun cikti maca ve Olic de yedek idi.

Macin yildizi Nuri Sahin. Öyle güzel bir asist yapti ki daha önceden de defansif orta saha olarak asist-gol sayisi inanilmaz olan Sebastian Kehl'e, tek basina bu bitirdi Hamburg'u. Bunun disinda Sahin'in gelisimi inanilmaz ve ben derim ki Türkiye Milli takimi iskeletini bu oyuncunun üzerine kurmalidir. Modern bir orta sahadir ve sessiz bir sekilde gelisimini sürdürüyor, son maclarda da yerini garantiledi Dortmund takiminda..

Bir daha deginmek istiyorum, o ne seyirci be abi.. Insanin cani futbol oynamak istiyor, televizyon basinda izleyici olmaktan bile sikinti duyuyor.. 80 binin üzerindeydi yine. Bu yüzden biraz da Klopp'dan Dortmund evinde bu sene maglubiyet yüzü görmedi. Klopp seriye de bagladi takimi. Frei sorunun cözdü, Hajnal'i Sahin ile biraz daha öne cikardi ve zaten Subotic gibi inanilmaz modern bir defansa sahip.. Kubasidir,Owomoyelasidir yerlesti. Hakettigi bir galibiyeti aldi kesinlikle..



Benim sürprizimdi aslinda.. Yani 1-2 demistim bu mac icin. Bremen UEFA'da yari final oynuyor, Alman Kupasinda Final ve avrupa yolu acik.. Bunun disinda ligde ne ileriye ne de geriye gidebilir, bu rahatlik düsme potasindaki Bochum icin müthis bir avantaj saglayabilirdi.. Mac da bir sekilde Bochum'un istedigi sekilde gelisti, kontralarla iki gol bulup öne gecti.. Lakin bunu korumayi basaramadi. Ikinci yario Özil-Pizzaro gibi hucum elemanlarinin girisi, Naldo gibi inanilmaz ofansif bir defans adaminin golü ve elbette Diego'nun firsatciligi ile Bremen galip gelip önemli bir celme takti alt siralardaki Bochum'a.. Bochum, Hoffenheim'i gecer iken üc gol atan Sestak burada da iki tane daha atti ve fakat yetmedi..



Bu nasil gol arkadas.. Ama iste bu gol kendi evinde Leverkusen'in maglubiyetine neden oldu.

Leverkusen, Skibbe'yi gönderdi zira takim Avrupa Kupalarina katilamadi, UEFA kupasinda da Ceyrek Final sonunda elendi. Ve fakat bizim Fürth'ün basinda bir yil teknik adamlik yapmis ve o takima oldugundan fazla cok da bir sey verememis Labbadia'yi alip getirdi. Biz dedik ki Skibbe üzerine laflarken.. Ikinci devre'nin sonlarina dogru müthis giden bu takimin son on macinda böyle bir maglubiyet serisi yasamasinin aciklamasi takimin kimligiyle de ilintilidir. Bakin, ilk devrenin Hoffenheim ile beraber cok iyi top oynayan takimi ikinci devre cöktü ve Bremenin üc puan önünde 9.durumda.. Cöküse gecen iki takimin ligin ilk yarisinin en iyi top oynayan takimlari olmasi bir yana, ligin en genc kadrosuna sahip olmasi belki birilerine bir seyler anlatiyordur.. 11 mactir yenilemeyen Hoffenheim da Leverkusen'in üzerinde.. Ve diyorum ki Leverkusen ligi 10.bitirecektir.. Hani Skibbe döneminin aksine on milyon euroluk oyuncular transfer edildi, Renato'lar filan.. Durum ortada keza Galatasarayin da "kadro cok iyi ondan hep bu futbol ondannn" diyenlerin durumunun da ortada oldugu gibi.. Futbol tanrisi carpar adami sonra.. Zira bu is temelinde teknik adam iyatar, cok cok nadir olarak sahadaki bir oyuncunun teknik adamvari etkisi olmadigi müddetce bu gercek hep böyledir.. Teknik adam demis iken..




Markus Babbel muhtesem bir teknik adam, takdir ediyoruz kendisini her daim... Leverkusen macinda o takimi bir mat edisi vardi ki inanilmazdi, o zaman dedim simdi de tekrarliyorum ki gelecegin büyük teknik adamlarindan olacaktir bu genc adam.. Stuttgart küme düsecek derken ilk devrede az daha Sampiyonluga oynayacaklardi ki Sampiyonlar Ligi hayal degil..

Frankfurt, ilk devre aslinda cok iyi oynadi.. hicbir sekilde iki sifirlik bir skoru haketmeden golleri gördü kalesinde. Demoralize olduktan sonra da hic sansi kalmadi. Fenin'in bence atmasi gereken golü direge nisanlamasi onlarin kaderini cizdi. Fink, fena degildi ki maci doksan dakika seyretmedim.. Resimde de görüldügü üzere iyi mücadele etti ve fakat Inamato var ki hala nasil forma giyiyor burada anlamak mümkün degil. Son yilidir Bundesligada bu adamin.. Frankfurt takiminda daha cok sag bek Ochs cok etkiliydi.. Stuttgart takimda ise kaptan Hitzlsperger'in olmadigi vakit eski Fürth'lü Lanigi ikinci defansif orta saha olarak Kheidranin yanina dikti. Iste bu noktada orta sahanin yaraticiligi sorun oluyor.. Fink-Ernst ikilisi gibi düsünebiliriz bu yüzden basari icin defansif görevleri olan ama minumum birisinin Trochowski,Jones ve hatta Ze Roberto capinda hucumcu olmasi sart kosuluyor.. Her seye ragmen yine de iki defansif orta saha olabilir eger ki kanatlarda görev yapan oyuncularinizin forvetimsi özellikleri ve etkili ataklari varsa..


Köln yenilmez dedim ama macin basinda domine etti oyunu Hannover.. Fulham'dan kiraladiklari danimarkarli defansif orta sahasi Andreasen'in iki güzel golüyle maci bitirdiler, novakovic atsa da Köln durgundu.. 5 mac kaldi ve düsme potasindan 8 puan yukarida simdilik.. Tehlike cok yok ama kendilerine gelmeleri gerekiyor.. Yarin Gladbach ve Bielefeld'in olasi galibiyetlerinde az da olsa tehlikeyi hissedeceklerdir.. Hannover ise evinde her zamanki gibi kralligini tekrardan ilan etti..

Bochum yenebilir, Köln yenebilir ve elbette Karlsruhe yenebilir dedik.. Sadece birisi Sürpriz yapti. Su saniyeden sonra puan siralamasinin önemi maclarin sonucunda en önemli etken oldugunu hatirlatalim ve tabela su sekildedir:

1 VfL Wolfsburg 28 17 6 5 62:34 28 57
2 Hertha BSC 29 17 4 8 43:35 8 55
3 Bayern München (M, P) 29 16 6 7 59:37 22 54
4 VfB Stuttgart 29 16 6 7 52:37 15 54
5 Hamburger SV 29 17 3 9 42:40 2 54
6 FC Schalke 04 29 14 7 8 43:27 16 49
7 Borussia Dortmund 29 12 13 4 47:33 14 49
8 1899 Hoffenheim (N) 29 12 9 8 54:41 13 45
9 Bayer Leverkusen 29 12 6 11 50:37 13 42
10 Werder Bremen 29 10 9 10 55:41 14 39
11 Eintracht Frankfurt 29 8 8 13 36:47 -11 32
12 1. FC Köln (N) 29 9 5 15 31:45 -14 32
13 Hannover 96 29 8 8 13 41:59 -18 32
14 VfL Bochum 29 6 10 13 35:47 -12 28
15 Arminia Bielefeld 28 4 12 12 22:41 -19 24
16 Borussia M'gladbach (N) 28 6 5 17 34:53 -19 23
17 Energie Cottbus 28 6 5 17 24:51 -27 23
18 Karlsruher SC 29 6 4 19 21:46 -25 22

6 yorum:

Fuzzy Logic dedi ki...

Sevgili Borges, Cumartesi gununu harika ozetlemissin.

Nuri Sahin hakkindaki yorumuna tamamamen katiliyorum. Ligin ikinci yarisi ile harika bir cikis yakaladi ve senin de dedigin gibi yerini saglamlastirdi. Kesinlikle milli takimun uzerine kurulacagi bir kac oyuncudan biri olmali. Ayrica Westfallen hakkindaki yorumuna da katiliyorum, harika bir stadyum hatta bence atmosfer acisindan dünyada ilk ücde. Sirf bu stadyum ve atmosfer icin uzun yillar oncesinden beri Dortmund'u desteklerim. Gidip görmek de nasib oldu bu sene, gercekten harika. Futbolsever insanoglunun ölmeden once mutlaka yapmasi gereken seylerden biri bence.

Bochumdan Sestak gecen seneden beri cok iyi bir performans gösteriyor. Türkiyeye transfer etmek icin cok mu gec sence? Gercekten cok begendigim bir oyuncu.

Leverkusen ve Skibbe hakkinda zaten sana sene basinda hak veriyorum. Hala cok uzuluyorum.

Stuttgart icin sampiyonlar ligi hayal degil demissin, ben sampiyonluk bile hayal degil diyorum. Uc hafta oncesinden kendimce Wolfsburg'u sampiyon olarak selamlamistim. Hala ayni fikirdeyim ama eger Wolfsburg sampiyon olamaz ise Stuttgart olur. Ne Hamburg, ne Berlin ne de Munih takimlarinda sampiyon takim havasi var. Berlin nasil mac kazaniyor hic anlamiyorum. Bu sene bu takimin en az 5 macini canli seyrettim, yemin ediyorum her macda futbola olan sevgimin azalip azalmadigini muhakeme etmek zorunda kaldim. Hamburg ise dengesiz. Bir mac kazanip ertesi maci kaybederek sampiyon olamazsin. Munih sadece Ribery'nin eline bakiyor. Wolfsburg sampiyon, Stutgart ikinci, hakki budur bu sezonun.

Borges dedi ki...

Bir de eklemeyi unuttum, Halil hafta arasi neuer'in kaptan olmasi gerektigini söyledi. Ondan da güc alan neuer bugün Kuranyi'nin üzerine bir gitti ki oha dedim sevgili Fuzzy.. Kahn'i olacagim ben diyordu hafta arasi verdigi röportajda ama böyle giderse cok baska bir sey olabilir..

Stuttgart, tamamen ayni kadro ile teknik adam degisimi yasadi ki cok güzel bir gelismedir.. Takdir ediyorum ben ama yarin Wolfsburg galip gelirse sampiyonluk sansi onlara gülüyor, Berlin bu kadro ve futbolla nasil burada hala sasiyorum..

Fuzzy Logic dedi ki...

Ben de aynen. Ne oluyoruz yaw dedim. Kahn'a fena takmis Neuer belli zaten. Mac bitince Kahn'in 2001 yilinda Hamburg macindaki 90+4'de Patrick Andersson'un golunden sonra Kahn'in yaptigi gibi köse gönderindeki bayrak sovunun aynisini yapti.

Alper Öcal dedi ki...

Ben anlamıyorum Türkiye 4 sene rica minnet kazandığı bir oyuncuyu nasıl kullanmaz, nasıl böyle hurdaya çıkarabilir daha 20 yaşında.

Bir de bizim milli takım hocalarımızın yerel bazda kötü giden etenekli oyuncuya sahip çıkma huyu vardır, Nuri sözkonusu olunca onu da göremedik.

Üzülüyorum gerçekten. Velakin şu çıkışına çok seviniyorum.

Flying Dutchman dedi ki...

şimdi yarın blogda biraz değineceğim stuttgart tarafına ama klopp'u inanılmaz beğeniyorum....bir de tabi westfalen'den takımı ben yönetsem "lan her maç 80 bin adam geliyor, şu adamlara biraz futbol gösterelim" diye aşka gelirim...o kale arkasında bir kez maç izleyeceğim ama dur bakalım ne zaman...ben rakip takım oyuncusu olsam gol attığımda üzerime çökerler diye korkarım...seyirci olsam da korkarım herhalde yıkılacak diye...

ha bu arada nuri-iskelet olayı

hatırlar mısınız almanyanın elinden karga tulumba koparmıştık nuri'yi...ilk maçında çakmıştı almanya'ya...teknik direktörümüz şöyle demişti: "sistemimi nuri'nin üzerinden kuracağım"...o demecinden bu yana 4-5 sene geçti...hala nuri yok ortada...bakalım ne zaman aklına gelecek o 5 sene önceki lafı

varol döken dedi ki...

niye yok abi, ispanya maçında kurtarıcı diye sahaya sürdü (attı) ya!

dortmund'a dolmuş kaldırsana borges:)