27 Mayıs 2009

Barcelona - Manchester United : 2-0



Bir on dakikalik Manchester United baskisi söz konusuydu macin basinda.. Ronaldo üc kez arka arkaya ve toplamda on dakika icerisinde bes sutu kaleye gönderiyordu.. Keza frikigi de tehlike yaratir iken Iniesta'nin pasinda Ettoo yilin en iyi defansi Vidic'e gecenin bosluguna dogru yollar iken Barcayi öne geciriyordu.. Iste ne olduysa ondan sonra oldu aslinda..

Ücgenler basladi.. Top sahanin sag kösesinden ileri uctaki sol köseye kadar üc metrelik paslarla ilerliyor ve sadece biz degil Fergusonun ögrencileri de bizim gibi izliyorlardi.. Topa sahip olsalar belki hucum yapacaklar, rövasatalar filan olacakti ama maalasef bu topa sahip olmak gibi bir eylem cok da mümkün olmadi. Chelsea, Etkili oldu cunkü haddini bilmistir. Bu cok önemlidir.. Meydan okuyacak kimsenin durumu yoktur, Real Madrid ya da Manchester olmasi bir seyi degistirmiyor, bu futbolun üzerine cikamiyorsaniz Madrid gibi kendi sahanizda alti burada da skordan bagimsiz mahkum futbol oynamaya zorunlu kiliniyorsunuz.. O on dakikanin ötesinde sen-ben ciksak bu kadar zorlardik Barcelonayi zaten..



Ikinci yari bana göre hata yapildi. Anderson'u cikarip Tevez'i almak, baski yapacagina yüzde yüz emin olacagin bir durumda ancak mümkündür. Oysa sorun su ki sen topu alamiyorsun rakibin ayagindan.. Dalga gecer gibi top ceviriyor ve caresi mac öncesi bulunamamistir. Iki secenek var, Chelsea gibi dörtlü defansin önüne fizik gücü yüksek besli defans seti cekip ücgen dahi kuracak alan birakmamak.. Hatirlatmak gerekir Chelsea'nin oynadigi o muhtesem yari final macinda yüzde 70 top Barcelonaydi. Sadece alani daraltan Hiddink rakibi bu sekilde caresiz birakmistir.. Siz "Ben senin rakibinim" derseniz kaybedersiniz.. Bizi de futbol zevkinden ziyade skor rahatligi üzerinden heyecansiz bir Sampiyonlar Ligi finali izletirsiniz..

Ikinci yari Anderson'un da cikmasiyla Barca oyuna cok hizli basladi. Ettoo'nun sag kanatta yaptigini Henry sol kanatta yapiyor ve kaleci ile karsi karsiya golü kaciriyordu.Arkasindan Ettoo-Messi isbirligi, arkasindan Xavi'nin diregi, arkasindan derken Manchester kaldigi yerden maci seyretmeye devam ediyordu..



Puyol'un kaptigi topu Xavi ortalayip Messi isi fazla uzatmiyordu zira 1-0 ile 2-0 arasinda cok bir fark yoktu..

Bir Barca taraftari olarak sunu da eklemek isterim. En tedirgin oldugum zaman dilimi topun taca ciktigi anlardir.. Top yerden yukarida ve hakimiyetin kayboldugu yegane zaman dilimidir.. Taci Barcelona kullansa dahi Man U'nun topa en cok sahip olabilme ihtimalinin oldugu andir.. Zira top bir süre cok da kontrol edilemeyen bir sallama ile sahaya inecektir, bunun disinda her sey bildiginiz gibidir.. Barca topun sahibidir ve bu oyunun temelinde bu top varsa, bu futbol ve bu takim da bu isin kralidir..



Barcelona, Ligi ve ayni zamanda Kral Kupasini ve Sampiyonlar Ligini alarak ispanyada bir ilki basarmistir. Almanyada bunu Bayern Munih basaramadi, ingilterede var midir bilmiyorum lakin Guardiola ve ekibi cikilabilecek en yuksek noktaya cikmistir, daha ne bekler ki bir Barca taraftari ? Onlardan mutlusu yoktur, bizim gibi sempati duyanlar da ayri bir keyif icerisindedir elbette..

Guardiola, 38 yasinda ve ilk yilinda bütün kupalari toplamistir. Bu konu üzerinde durmak gerekir ama siz de görebilirsiniz ki bir takimin teknik direktörün etkisi burada belirleyici degildir. Rijkaard da ayni sekilde bunu basarmistir.Yönetimin cizdigi istikrar cizgisi ve sundugu o güzel ortam Guardiola'nin isini oldukca kolaylastirmistir. Böyle yönetiminiz oldugu zaman ancak Bülent Korkmazlari,Skibbe'leri ve o yasta bu ise baslayan yeni yetenekleri takima koyabilirsiniz.. Rijkaard, ilk senesine böyle degildi cokca da deginmistik.. Sonuc itibari ile üc kupa ile muhtesem bir kariyer yapmsitir kendisine bu güzel adam..



Barca takiminin en önemli oyuncusu Messi gibi gözükse de sahsen sistemin islerligi bakimindan Xavi-Iniesta her seyidir derim ben... Sag kanattan forvetin arkasina ve Ettoo'nun disari cikmasiyla zaman zaman forvete kaydirilmis Messi ise tüm bu futbolun seyirciye hitabeden bonusudur.. Ayni zamanda on dakikalik baskinin yikilmasinda orta sahaya gelerek etkili olmustur. Ronaldo, Man u ile beraber sadece on dakika bol bol sut cekti.. Bunun disinda sahada rakip olarak bu silik görüntüde kendisini var eden ender futbolculardan birisiydi her seye ragmen.. her ikisi de show yapamadi lakin Messi bugün kazanan ve her bakimdan kazandiran futbolcuydu.

Barcelona'nin önemli adami Dani Alves, keza defansindan Marquez ve Abidal bugün yoktu. Dörtlü savunmanin üc adami da sahada degildi. Buna ragmen böyle bir futbolla rakibini geciyorsa hakkini vermek gerekir.

Yürü be Barca.. diye bitirecektim ama nereye ? Uzaya cikip orda mi oynasin ki.. bitti iste, ne varsa silip süpürdü..

20 yorum:

Efe Yılmaz dedi ki...

Xavi yüzde 93 İnieasta yüzde 86 isabetli pas ile oynamış. Bu ikili hem milli takımın hem İspanya'nın değişmez oyuncuları. Ama işin ilginç kısmı iki sene önceki Arsenal'e karşı finalde Xavi yedek, İniesta ise oyuna ikinci yarıda girmişti. Bu takım Deco ve Ronaldinho'yu sattı. Pep Guardiloa nerden bakarsak bakalım çok büyük iş başardı bu sene. Ferguson ise inatla saçma değişikliklere imza attı. Birde herkes ister istemez Ronaldo'mu Messi'mi diyordu. Ronaldo tam bir hayal kırıklığıydı bence bu akşam. Ben Rooney olsam bencilliğinden dolayı soyunma odasını dar ederdim Ronaldo'ya. Şaka bir yana Messi hem üstün insan, hemde mütavazi bir takım oyuncusu.

Borges dedi ki...

Ben ikisini ayni kefeye bile koymuyorum, her bakimdan zitlar ama toplum üzerinde yaratilan ve popülerlikleri bakimindan ister istemez kiyasa giriyor.. Ben tarafin zaten, ama bu barca taraftarliginin getirdigi bir taraf olma durumu degil, bencil olmamasindan futbol keyfine kadar her bakimdan Messi taraftariyim, Ronaldo'nun da geriye kalan sadece sut teknigi ve frikiklerini seviyoruz.. Lakin bir kiyas en azindan bende yoktur sevgili Effe.. Baska seyler ikisi:)

Öldürmeyen intihar dedi ki...

Anlasildi ki Barca karsisinda is ortasahada bitiyor.Manu'nun defansi da en az Celsi kadar sert ve guven vericiydi ama adamlar cezasahasi etrafina geldi mi atiyorlar bir sekilde.Yenilen golleri de Van der Sarr'a yakistiramadim dogrusu sahsen Valdes'ten abukluklar bekliyordum,olmadi.
Acaba Ferguson savunma dortlusunu ortasahaya cekseydi nasil olurdu :)

Borges dedi ki...

Barca'nin milyon macini seyrettik bu sene.. Bu Real Madrid oldu bayern Munih oldu ya da Ligden herhangi birisi.. Chelsea haric bunu bozan tek bir takim yoktu bu yüzden su oyuncu olsaydi bu oyuncu kötüydü analizleri bosa kürek cekmektir bana göre. Sistemin tekerine comak sokacak hamle sadece Hiddink'ten geldi. Yaptigi da basit bir is aslinda. Önce "daha iyi" oldugunu kabul etmek ve defans dörtlüsü ile orta saha beslisini bir birlerine yakin oynatip ücgenler basarili bile olsa ileri ucta etkili olamayacak sekilde kalabalik tutmak..

Imdi Atak futbol oynayip bunun tersini de yapabilirsiniz, defans dörtlüsünü orta sahaya.. lakin cok tehlikeli bir seydir sonucta top sizde degil.. önemli bir ayrintil Top chelsea takiminda da olmadi, yüzde 70 yahu.. bu kabullenis ama dogru hamle vardi. Top barcada.. Dolayisla savunmayi kaleye yakin tutmak iyidir.

Ronaldo'yu anelka gibi kullanip arkaya da bes oyuncu yerlestirip alani daraltmak su an icin benim gördügüm hiddinkin uygulayip basariliu oldugu tek sistemdir.. baska da ayrintilar geyiktir bana göre. on bes farkli takima karsi su görüntü cikmistir ki arka dörtlüsü bugün feci bozulmustu üstelik, onu dahi zorlayacak firsatlari yakalayamadilar..

alessandro del piero dedi ki...

barça'nın bu sene yaptığını 99'da united yapmıştı borges. fa cup, lig ve cl'yi kazanmıştı.

Borges dedi ki...

tahmin etmistim :) Ingiltereye bakmadim ama ispanyada yok.. Man U alsaydi iki kupa üst üste ilkini yasayacakti barca da triple ilkini.. Bayern Man U'Ya yenilmeseydi o da o dönem triple yapabilirdi misal..)

lyotard dedi ki...

dediğiniz gibi messi-ronaldo kıyaslaması artık tadı kaçan bir klişe oluyor. kaldı ki messi'yle kıyaslanacak birileri varsa xavi ve iniesta'dır. ve bu noktada (bence) iniesta biraz daha öne çıkıyor gibi görünüyor. boyuna posuna bakmadan rakip defansın içine bu cüretkar girişlerini çok sık yapmaya başladı. sanki (giderek yükselen grafiğiyle) önümüzdeki yıllarda bir iniesta-messi kapışması (nasıl olacaksa artık) seyredeceğiz gibi geliyor.
bizimkisi de biraz "zenginin malı, züğürdün çenesi" gibi oluyor!

Borges dedi ki...

Lyotard: iniestam inanilmaz, kabul, cok cok severim ben ama bu macin adamini secseydim xavi derdim. bütün ama bütün ataklarda onun parmagi vardi.. bu mac özelinde ve sampiyonlar ligi özelinde bu yil belki de yilin oyuncusudur, keza arkadan da gelen iniesta'dir.

Ronaldo, eger premiere ligde olmasaydi cok baska futbolcu olacakti, onu bilir, onu söylerim. Madrid'e gelirse asil kapisma o zaman olacaktir ve ben isterim, futbol adina isterim.

lyotard dedi ki...

bu (ronaldo'nun real'e gelmesi) benim de en çok istediğim şeydir! sırf daha fazla kapışma seyretmek için! bir de ronaldo tam real tipi oyuncu sanki! :)

shenem dedi ki...

son resme bayıldım:) ronalda-messi
Ronaldo da geçsin artık Real Madrid'e!bence de iyi renk olur kapışmalarda

alperensaylar dedi ki...

yahu 2. yarı sheringham ile solsjkaer girer diye bekledim, hatta xavi'nin topu direkten dönünce acaba mı dedim ama sheringham itv adına yorumculuk yapıyormuş:)

valla bir real madrid taraftarı olarak beni endişelendiren durum gelecek sezon bernabeu'da kupayı kazanma ihtimaller ki oldukça fazla bu ihtimal. eğer gerçekleşirse yer yerinden oynar sanırım:)

Borges dedi ki...

alperensaylar :)) Solsjkaer olsaydi gercekten tuhaf seyler olurdu bak :))

PENALTY dedi ki...

Seneye final Madrid'te ve bu futbol devam ederde büyük sakatlıklar da olmazsa Barca artık oraya metrobüsle gider:))) Madrid taraftarının yerinde olmak istemezdim.

varol döken dedi ki...

@borges
%70 ilk maç için sanırım, keza 2. maç chelsea oyunun iki yönünü de barcelona'dan çok daha iyi oynadı...

barcelona elbette ki hak etmiştir ama biz en büyük hiddink diye şer notumuzu düşelim:)

Borges dedi ki...

Varol: Söyle ki..Ikinci maci seyretmedim, kardes ile haftasonu tartistigimiz zaman dile getirenlerdendi. Kardes, barca'nin yine cok fazla top yaptigini ama chelsea'nin ücgenlerin arasina orta sahada degil alanin daraltildigi ceza sahasi önünde girdigini ve o gecis sisteminin ya da rakipten fazla oyuncu barindirma eyleminin basarildigindan bahsediyordu. top bir yere kadar barcanin elinde olsa da etkili alanda islevsel degildi, topa sahip de olsa pozisyon zenginligi chelsea..

uzun zuzun tartisildi ama maci ben yarim yamalak seyretmistim, son anda yetistim ve bu yüzden sen diyorsan dogrudur :)

Hiddink konusunda katiliyorum..:)

Empyrium dedi ki...

Bu Barcelona; Franco'cuları bile taraftarı yapar...

varol döken dedi ki...

@borges
o zaman uzun uzun yazmıştım, uzun süredir dikkatle izlediğim bir maçtı... bunun yorumunu dutchman satır aralarından benden daha güzel vermiş bugünkü katalan komünizmi yazısında...

barcelona'ya dün ilk 10 dakika benzer şeyler yapmaya çalıştı ferguson ama hiddink kadar hızlı karar alamadığı için ilk golden sonra toparlanamadı takımı... tabi hiddink'in elinde o kupayı şiddetle isteyen bir oyuncular topluluğu da vardı elini güçlendiren... o yüzden hiddink diyoruz, bütün futbolcuların sırt isim hatta tiplerini kapatsan, FM'deki 3D gibi izlesen hamlelelerini, sahaya kattıklarını aldığın zevk totalinde en büyüktür hiddink...

barcelona çok çok güçlüdür, o yüzden önüne geleni silkelemesi çok büyük keyif vermez bana... zaten biliyorum ben sahada olacakları, messi'yi bırakırsan nasıl içinden geçecegini, kimsenin eto'o gibi olamayacağını ve asla bir başka daha henry bulunamayacağını... tahmin hayatın haşere ilacıdır... ben kendisinden beklenenden fazla performans veren chelsea takımına daha sempati duyarım o yüzden, kendisinden ağır rakibine gardını alıp sonradan saldıran hafif sıklet, kendisinden güçlüyü mağlup edebilen bu zekadan... bu yüzden hoeness'i de magath'ı da bayıla bayıla okurken biraz da magath dan yana kullanırım sempatimi...

Borges dedi ki...

Varol Döken: Cok iyi anliyorum ben.. Ki ben bu konuda taraftar olmaksizin haksizliga ugrayan herkesin hakkini aldigi hikayeyi severim.. Ama Magath, Hoeness'e tesekkür etti gecen gün. Cok mütevazi bir tavir koydu. Ben Bayern olmasaydi bu yerde olamazdim diyerek.. asla intikam amacini tasimadigini filan.. Hatta Schalkenin basina imkanim olsa Hoeness'i geciririm filan dedi Senin belki de begenebilecegin hikaye Rehhagel'in intikamidir..

Chelsea ise inanilmazi basarmasi bir yana aklini isin icerisine sokup futbolda her türlü sonucun gerekli müdahele olursa ihtimal dahilinde oldugunu hatirlatmasi üzerine cok iyiydi.. Dün ilk defa final kaybeden Man U'nun havasi barcadan cok da az degildi. Gercek biraz carpitilmisti, barca futbolunun özellikle ingilizler karsisinda gücsüz kaldigi gibi kimi ayrintilar vardi, bu konuda haklinin hakkini almasi acisindan dün gece cok güzeldi bana göre. Hiddink'in hamlesi dahi ingiliz futboluna kaydiriliuyordu, hem Hiddink hakkini almis hem de Barca.. bu acidan sevindiricidir de.

varol döken dedi ki...

intikam hikayeleri gerçekte sevdiklerimiz değil, filmde oldboy:)

ingiliz futbolu, gascoigne ile kapandı bitti, hangi ingilizden bahsediyoruz... kendilerini kandırıyorlar ve eminim şu asıl viking kanı taşıyan anglosaksonlar kuduruyordur... fransız, amerikan, arjantin, ingiliz den başka herkesin başarısı var bugün ingiliz futbolu denen ama sadece tasarlanmış, ticari futbolun içinde... ha bunu ne küçük görüyorum ne de karşıyım ama ingiliz futbolu falan değil bu olsa olsa ingiliz reklamcılık sistemi...

her neyse bütün bunlar barcelona yı gölgelemesin, dediğin gibi manu dan büyüktüler, ferguson belki de yedirememiştir bunu kendine, egolarına yenik düşmüştür, oysa zeka ego dan büyük olmalıdır... bu yüzden hiddink'i bu yüzden hollanda ve almanları severim her zaman, hoeness'i de, keşke beni de kovsa ama hakkımı verse, sonra kaza geçirsem sabaha kadar başımda beklese, taraftarı olsam, azarlasa:)

erdersson dedi ki...

ben başka maçmı izledim yauu.temposuz vasat bir maçtı.finale hiç yakışmadı.futbol severler pas aşığı olmuşlar.