1 Haziran 2009

Hosgeldin Komsu.!



Nürnberg tekrardan ve tekrardan birinci Bundesligada.. Asansör takimidir gecmisin efsanesi.. Cok uzunca bir süre aslinda Almanyanin en cok sampiyon olmus takimi olarak yasadi.. 1987 de Bayern gecti sanirim.. 9 Sampiyonlugu vardir toplamda.. Simdi 21 Sampiyonlugu olan Bayern'e ve Dogu Almanya takimi Dinamo'ya gecilmis durumda..

40 yildir 3 yildan fazla(4 yil olacaktir bu rakam, Riza Yasar'a tesekkürler ) Bundesligada kalmisligi yoktur.. Ama iste severiz, yer yer maclarina gider, alkis tutariz.. Almanyanin cesitli yerlerinde ikamet etmis olsam da bir elim-kolum hep Nürnberg sehrindedir benim.



Fürth, dibindeki kucuk kasabadir ve aralarinda bir cadde vardir. Almanyanin 1920li yillarinin en büyük derbisiydi.. Bu Fürth takiminin cok baska ve garip bir hikayesi vardir, baska zaman diyelim. Dün Sehir bu yüzden inanilmaz güzeldi ve biz gidemedik zira kac gündür yollardaydik zaten.. Ama o atmosfer cok güzel oluyor.. Bayram havasi gibi.. Anlattilar, dinledik bu sefer katilamadik ama nasil olsa yakin zaman icerisinde tekrardan düser, cikar..



Marek Mintal en önemli oyuncusudur.. Ki zaten 16 golle gol krali oldu lakin yalniz degil o koltukta bu sefer. Orta saha oyuncusudur aslinda.. Belki de onu golcü olarak degerli kilan bu iki yönlü olmasidir..Taa Zilinada oynar iken de gol krali olmustu, ikinci Bundesligadaki Nürnberg'e geldi gol krali oldu 2003/04 sezonunda.. 1. Bundesligaya takimi cikarip orada da 24 gol atip gol krali oluyordu ama o sakatligi bugün hala Nürnberg'de olmasinin sebebi oldu ve burada birakacagim diyordu gecenlerde.. Iki farkli Bundesligada da gol krali olan Mintal'in disinda sanirim Voller vardir bir de.. Bakmak gerek lakin özel adamdi.. Uzaktan sutlari inanilmaz etkiliydi ki kötü bir ilk yari geciren Nürnberg'in kurtaricisi da onun sahalara tam anlamiyla dönüsü sayesinde olmustur.. ilk devre de fena olmasa da son ceyrek diliminde ücer-ikiser atmaya basladi ve ücüncü olup takimi birinci Bundesligaya cikardi.. Bir de Nürnberg takimina bagliligi tam da sakatlanip iki yil neredeyse sahalardan uzak kalan Mintal'a sözlesme öneren Nürnberg'in güzelliginden de kaynaklaniyor..



Canli mac izleme bakimindan ikinci Bundesliga müptelasi olsak da birinci Bundesligaya zaman zaman istirak ediyoruz ve bizi yol masrafindan kurtarmistir Nürnberg.. Fürth derbisinde o kucuk statlari ve mac satislari olsa da koyu bir Fürth taraftariyimdir ama Nürnberg kesinlikle birinci Bundesligaya aittir.. Tarihi ve futbol kültürü nedeniyle ikinci Bundesliga bu sehrin halkina zulumdur ama aliskanlik olmus sanirim.. bu sefer ben 2 yil veriyorum zira o halici baskanlari görevi birakmadikca bu takim ayaga adam gibi kalkamaz..

14 yorum:

Baris dedi ki...

Üstat, ben Fürth hakkında, her sene yükselme potasına girip, son haftalarda maçları verdiğini, yükselmek istemediklerini duydum.
Ausburg için de, stadyumları yapılıyormuş 2 yıldır.. 2 yıl orta sıralarda geziniyorlar..
Stad bitsin sonra Bundesliga1 için kadro kurup, çıkmayı zorlayacaklarmış diye duydum..
Doğru mudur ?
Teşekkürler..

Unknown dedi ki...

Borges postla alakalı değil özür dilerim ama birşey sormak istiyorum. Denizlispor Fortuna Düsseldorf'tan Ahmet Cebe ile anlaşmış. Bu arkadaş hakkında bir bilgin var mı? Kimdir? Necidir? Ne yer ne içer?

Borges dedi ki...

Baris: Cikmak istemiyorlar.. Her sene son haftalara ilk ücün icerisinde girip son maclari veriyorlar..

Sorun su ki o bölgenin büyük takimi Nürnberg.. Sponsporlar, onlar bunlar filan hep bir cadde ile ayrildigi nürnberg'E gidiyor.. statlari 7 bin kisilik idi simddi biraz daha buyutuyorlar.. yani cikarlarsa biraz belki fazla tv geliri alirlar ama büyümesi ve degisen kontratlar sonucunda cebinden cikacak para cok fazla oldugu icin, cikmak istemiyor klup.. istese rahat rahat cikar.. bir kere deginmistim buna ben, ileride daha genis deginiriz..

Ilker: benim arkadas var, fortunali.. Cok iyi oyuncu diyor tek sorunu istikrari yok, bunun disinda fortunanin her seye ragmen en iyi oyuncusu diyor, özel.. yani istikrari saglarsa süper dedi.. Ben izlemedim hic..

Sheed dedi ki...

ilk maçı izledikten sonra dün de 30 dakika bakabildim, eigler'in müthiş golüyle kapadım televizyonu küfürlerle.. top da sevecek.. gerçi 4 olmazdı ama energie iyi başlamıştı..

nürnberg kesinlikle kadrosuyla hak eden takımdı, zaten bloga da yazmıştım 1. bundesliga'ya ait bi ekip club.. mintal ikinci devreyle birlikte büyük top oynadı, orta saha 1. BL seviyesinde zaten şu anda bile.. defansa 1-2 takviyeyle daha kalıcı olabilirler..

cottbus'a üzüldüm, üzülme sebebim oyuncularını tutamayıp yenilerini bulamama ihtimali.. ve bi daha hiç geri dönememe.. bi de ne olursa olsun bi doğu alman takımı gerekiyordu lige.. tamam berlin var, ama berlin de bi batı şehrinden daha çok benziyor batı şehrine.. "deplasmana mı gideceksin ne bu heyecan?" derseniz susarım tabi de ayrı bi tattır bu da.. rostock da döneceğe benzemiyor..

skela, tremmel ve rivic gibi adamları tutabilirlerse fena bi kadro yok gerçi, bakalım..

Borges dedi ki...

Sheed hak veriyorum kesinlikle ve hatta Tremmel cok iyi bir sezon gecirdi. Miller ile beraber transfer edilesi kalecilerdir..

lakin Nürnberg de cok buyuk klup, Köln,Kaiserslautern gibi birinci bundesligada olmalarina sevinirim her daim.. bir de komsum tabii..:)

Fuzzy Logic dedi ki...

Kan agliyoruz, dogu almanyadan takim kalmadi yine.Hertha Berlin cografi olarak doguda olsa da bati alman takimidir. Ülen oldu mu simdi yaw, gitti canim energie

Borges dedi ki...

Fuzzy: benzer nedenlerden dolayi seviniyoruz biz :))) Bayern takimlari yükseldi diye ama toplamda dogu takimlari olmasini ben de isterdim o cok baska..

pclion dedi ki...

Marek Mintal benim hayranı olduğum ancak değeri pek verilmeyen oyunculardan biridir. Blogu açtığımda üstüne bir kaç kelam etmek için not aldığım adamlardan biriydi aslında, zaman içinde unutmuşuz. Yeri gelmişken senden rica etsem de güzel bir yazı okusak olmaz mı? :)

Borges dedi ki...

Ugur, degeri verilecekti ama sakatlandi aslinda.. cok iyi zamaninda ve tekrar geldi bir daha.. bu onu bitirdi.

Yazarim tabi ama biraz zaman gerek.. Güzel bir yazi icin.)

rıza yaşar dedi ki...

Borges,

Nürnberg'e biraz haksızlık etmişsin. 3 yıldan fazla kalmışlıkları yok demişsin ancak son 1. Bundesliga maceraları bile 4 yıl sürmüş. 2003-2004 sezonunda şampiyon olup 2004-2005 ile 2007-2008 sezonu sonuna kadar 1. Bundesligada mücadele etmişler.

Borges dedi ki...

Riza Yasar: 2007-2004: 3 yil. Ben de diyorum ki 3 yildan fazla uzun kalmamislardir.. Nasil bir haksizlik yapmis oluyorum su verdigin örnek icerisinde ? en fazla 3 yil kalmsitir diyorum sevgili riza yasar..

rıza yaşar dedi ki...

2004-2005, 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008 sezonları. 4 sezon yapıyor.

Borges dedi ki...

Riza yasar: Dogruymus.. tesekkürler.. Gecen sene rekor kirmislar o zaman..

Haksizlik yapmisiz demek ki..)

rıza yaşar dedi ki...

Rica ederim Borges,

çok keyifli bir yazıydı.