1 Kasım 2009

11.Hafta Bundesliga.!



Frankfurt - Bochum 2:1 (1:1)
Freiburg - Hoffenheim 0:1 (0:1)
Schalke - Bayer 2:2 (0:2)
FCN - Bremen 2:2 (2:0)
Köln - Hannover 0:1 (0:1)
Hamburg - M'gladbach 2:3 (1:1)
Stuttgart - Bayern 0:0 (0:0)
Wolfsburg - Mainz 3:3 (2:2)
Dortmund - Hertha 2:0 (0:0)

Cok dogru bulmuyorum bu onbirleri ve daha iyisini yapan bir web sitesi bulursam aninda satacagim burasini. Butt, Dante, Martins, Chris,Kiessling,Hunt, benim özetlerden görüp tamam dedigim oyunculardir.



Hafta sonu emmoglunun dügünü nedeniyle maclari izleyemedim lakin dün gece genis özetlerine bakabildik.. Frankfurt oradan da anlasilabilecegi gibi hakettigi bir galibiyeti aldi Bochum karsisinda. Caio dahi mi deli mi henüz cözemedim.. Resimdeki frikigi bilincli bir sekilde hagivari atmissa; helal olsun.. Iki post asagida konu ettigimiz Maik Franz, hafta ici gösterdigi kötü performans sonrasi üzerine bir de kendi kalesine gol atinca yikildi resmen.. Özet görüntülerinde gol sonrasi tepkisine bakabilirsiniz.. Sürekli ileride gol aradi ki sonunda da buldu.. Ondan daha fazla sevindim desem yeridir, cok güzel oldu.. Frankfurt bu sezon caresizlikten orta siralari hedef belirledi kendisine ve simdilik isler takimin en önemli oyuncusu Amanitidis'in yokluguna ragmen yolunda.. Daha genis analizi yakinda olacaktir ve lütfen bu konuyla ilgili mail atmayin artik.. Blog yasadigi sürece ve Bundesligaya egildigi müddetce Skibbe kenarinda kösesinde her daim yer alacaktir zaten.. Nürnberg dönüsü arabada kaza yapma riskine ragmen sürekli macin sonucuna bakip "aha yemeden galibiyetle bitirdi" hissiyatiyla geldik evimize.. O denli frankfurtlu olmusuz zaten, hic gerek yok mahalle baskisina..



Frankfurt'dan sonra ne yapmis diye baktigim ikinci takimdir Tuchel'in Mainz'i. Öyle oldu ki artik bu genc teknik adamin muhtesem taktiklerinin analizi yayimlaniyor web sitelerinde.. Bundesliga.de egilmis üzerine ama ben daha genis bir sekilde egilecegim bu kazanilan maclarin icerisindeki tuchel sihirbazliklarina.. ligin son sirasinda yer alir dedikleri takimla neyi nasil basaridiginin üzerinden kalin kalin gecmek gerek ki keyifli olacaktir, keyif alacaksinizdir da. Tuchel 36 yasinda "Büyük taktisyen" olarak kendisine kimlik biciyor.. iki güzel teknik adam postunda islemistik.. Takimda ise Avusturalyali yildiz Ivanschitz cosmus durumda.. Mainz efendim Bayerni yendi, Hoffenheim'i yendi ve simdi Wolfsburg'dan kendi evinde puan aldi.. Ivanschitz ise tüm bu güzelliklerin basrolünde ki ligin en cok asist yapan oyuncusu attigi gollerin yani sira.. Cok kaba bir degerlendirme yapacak olursak eger kucuk takimlarin Tuchel gibi adamlara ihtiyaci var ya da tersi. Daum Fenerbahce'de misal cok fazla sistem/taktik degisikligine gitmiyor lakin Köln'de iken cok güzel taktiksel acilimlari vardi özellikle deplasman maclarinda.. Zira üzerinize gelecek olup kendi taktigini/oyun sistemini kurgulayacak olanlara tuzaklar hazirlamak daha kolaydir. Tuchel ise iki yönüyle de muhtesem isler basariyor.. bu istikrarini korursa eger Frankfurt sonrasi her daim takip ettigim olacak ve islenilecek ikinci konudur burada..

Frankfurt ve Mainz sonrasi gönlümün bundesligasinda isler karisiktir aslinda.. Ilk gözagrim Schaaf'in bremenine olan yakinligin yaninda Hoffenheim'a duyulan sempati ve ayni zamanda bunlarin yanina Leverkusen'i de ekleyerek seyretmekten keyif aldigim en güzel Bundesliga takimlari olmasi isleri kizistiriyor.. Bayern ise Almanyada oldugunuz sürece, burada yasar iken gözünüzü kapamayacaginiz büyüklükte genis bir alana yerlestigi icin her daim bir kösede gözümüze ilisip ilistirecegiz biz de bloga.. Lakin gecmisi ve seyretmekten cok keyif aldigim Mesut Özil nedeniyle Bremen geride kalanlarin biraz önünde..


Burada Hunt keza müthis bir performans gösteriyor.. Hunt, takimda Özil'in en iyi anlastigi oyuncu.. Özil bilmem kac haftadir Bremeni tek basina tasiyor ve deyim yerindeyse gecen senenin Diego'su.. Siz ne kadar kapanirsaniz kapanin o siradisi bir aksiyon gerceklestirip kilidi acacaktir zira oyun zekasi üst düzeyde ve o teoriyi pratige dökecek muhtesem bir sol ayaga sahip.. Hunt ise aslinda yetenek, kimsenin kuskusu yok lakin diskolardan cikmiyor, kendine bakmiyor ve sürekli sakatlaniyor.. Ilk defa simdi sakatlanmadan yoluna devam ediyor ki gecen kupa macinda sag kenarda attigi bir calim vardi ki görülmeye degerdi.. Nürnberg karsisinda birisi nefis olmak üzere iki gol ile beraberligi kurtariyordu.. Son kac mactir gol atiyor bakmadim ama cok... cok mactir gol atiyor bu adam. Gecen senin Diego'su belli, Özil'i ise Marin.. Bu üclü ayni zamanda Almanyanin da gelecegi: Özil,Marin,Hunt.. Almanya diger yillarin aksine altyapiya önem verdi.. Bunu U19-20-21 takimlarinin basarisinda da görebilirsiniz.. Gecenlerde yari yolda kaldi ama buradakiler biraz isyan etmeye basladi ve 9 oyuncu gönderilemedi.. Bender kardesler de kurnazlik edilip son maca ancak yetistirildiler filan.. Velhasil Almanya altyapiya verilen önemi iki katina cikardi. Bunun sonuclarini da ileride görecegiz..

Nürnberg'de ise güvendigim isim teknik adam Oennings.. Bu adam bu takimi bu sene birinci Bundesligada tutacaktir diyoruz.. Isi zor ama defansinin yanina biraz ofans olarak güclenirlerse her sey mümkün.. Bazi takimlari cok fazla elestiremiyoruz.. Kadro yok, para yok, transfer yok.. Nürnberg de biraz böyle. Halici baskanlari sonunda birakti ve bu gelecek icin cok güzel bir adimdir.. Dibinde Fürth var, bir cadde var aralarinda.. Fürth her sene istisnasiz iki ya da üc oyuncu birinci Bundesligaya pazarlar, Nürnberg bunu ögrenmesi gerek... Onlar da altyapi uzmani bir hocayi getirdiler, o hoca da altyapida calistigi basta iki türk olmak üzere gencleri.. Hadi bakalim diyoruz.. 2-0 öne gectigi maci verdi ki aslinda 3-0 olmasi icten bile degildi Mintal gününde olsa.. Yine de Bremende puan almak büyük istir, düzelme var.. Kardesim,Eniste filan düsecektir diyor bir ben düsmeyecek bu sene kalacaktir diyorum ve bu acidan bir gözümüz hep burada..



Özet görüntülerinin yarisi Maicosuel'den olusuyordu, Eduardo ile cok iyi anlasiyor gibi bir görüntü cizdi. Hoffenheim Bayern'in siralamada üzerine gecmistir ki bunun onlara ayri bir motivasyon sagladigi ayrintisini eklemek gerek.. Ibisevic sakatliktan tam anlamiyla döndü ve hatta diyebilirim ki gecen sene attigi belesci gollerininin yanina bu sene usta-isi goller eklemeye basladi. Hoffenheim senede 30 mac oynuyorsa 27'sinde keyif verir izleyene.. Eskisi gibi kadro sorunu da yok, birisi giderse yerine oynayacak yenisi mevcuttur efendim.. Maicosuel gercekten iyi bir performans göstermistir ki bir dahaki macini canli izlemeyi düsünüyorum,hareketli, teknik ve bu hafta oldugu gibi cok sik goller atabilecek yetenekte.. Eduardo da milli takima cagrilmis, nerden nereye gelmisligin güzel bir öyküsü yatar burada.. Transfer konusunda Leverkusen'i kendilerine örnek aldiklarini söyler iken ne kadar ciddi olduklarini gördüm.. Brezilya pazarini böyle güzel kullanan kac klup var Almanya da ve ülkemde neden bu kadar az.. ? Burada en azindan kimse Maicosuel'in bu transfer öncesi kac para aldigini ve burada üce dörde katlanmasini kendisine sorun yapmiyorlar.. Rangnick durdugu sürece Hopp'un da maddi destegi ile Almanyanin büyüklerinden olacak köyün ismidir Hoffenheim..

Diger yandan Freiburg'un belki de en önemli ismi klup baskani Stocker'in ölümü nedeniyle futbol teknik adam Dutt'un da belirttigi gibi ikinci planda kaldi.. Klup icin cok önemli bir kayip.. Gecenlerde mac izlemesi yasaklanmisti Stocker'in.. Macin oldugu zamanlarda kopegi ile ormanda yürüyüs yaptigi haberlerini okumustuk, ne diyelim gecmis oLsun Freiburg'a ve toplamda Hoffenheim adim adim "büyük klüp" olma yolunda ilerliyor ve olacaktir da..



Schalke, 2-0 den son dakikalardaki baskisiyla beraberlige getirdigi maci. Iki kücük ayrinti önemlidir burada. Magath, varolan kimliginin bir parcasini takima islemis durumda ve ikinci devre digerlerine oranla daha cok ayakta kalan taraf oluyor.. Baska acidan taktigi ve oyuncularin form durumu istenilen düzeyde olmasa da mücadele gücü üst düzeyde zira kenardaki adamin gücü ortada.. Bu oyuncularin söz dinlemesi veya otoriteye boyun egmesiyle ilgili bremen sportif direktörü Allofs'un cok güzel acilimlari var aslinda.. Biz blogun ilk postlarinda islemistik Bremen'e gelen yeteneklerin basarisiz olma sansinin cok az oldugunu ve bir sekilde yildiz oldugunu ,parladigini ve simdi daha cok dile getiriliyor.. Neden diye sordular Allofs'a.. o da diyor ki: bizim takimda cok oyuncu verimli hale geliyor zira bu takimin basinda 10 yildir Schaaf var.. Hocanin degismeyecegi oyuncular cok iyi biliyor.. Baska acidan bir güven de var. Dolayisla oyuncular bir sorun oldugu vakit bunu teknik adam ya da disarida aramak yerine kendilerine bakiyorlar ve sonucunda daha cok calisiyorlar.. Baskisiz bir ortam olmasindan dolayi da daha kolay uyum sagliyorlar.. otorite belli cünkü diye özet geciyordu.. Yani oyuncularin disiplinli olmasindan verimli olmasina kadar kenarda duran teknik adam-klup iliskisi cok cok önemlidir.. Galatasarayin yetenegi-kariyeri-isbilirligi ne olursa olsun Skibbe konusunda yaptigi hatanin bir baska ifadesidir aslinda. Magath sonuncu dahi olsa bu sene ve diger sene Schalke'de kalacaktir haliyle oynamayacan hocaya degil kendisine bakiyor.. 25 milyon da sehirden güzel bir katki geldi, isler yoluna girecektir bu yakada.. Ikinci ayrinti ise Leverkusen adina.. Kroos müthis ama gercekten müthis bir gol atti ve üzerine Kiessling Hakansükürvari bir kafa cakti ilk yari bitmeden Schalke kalesine.. Ikinci yari ne oldu ? Olan sudur Sami Hypia cikti.. Defans dengesi öyle bir dagildi ki lütfen macin özetindeki gollere bakin.. Hypian'nin cikisi sonrasi gollerin gelmesi bir yana defansin dagilisini cok iyi bir sekilde özetliyor pozisyonlar.. Bu genc defans nasil dagiliyorsa Leverkusen de ikinci yari/ikinci devre bu sekilde dagiliyordu..baska acidan milli takim teknik direktörü Löw de macin izleyenleri arasindaydi ve macin yildizi pek cok yerde Kiessling olmustur hani su Löw bunu neden almiyor diye sürekli konusulan isim.. Gercekten bu adama göre sisteminiz varsa inanilmaz güzel bir oyuncu.. Erken yasta evlenip coluk cocuga karismalari da hunt ya da digerlerinde oldugu gibi istikrarsizlik sorunu yasatmiyor bunlara..



Dortmund gecen sene ikinci yari muhtesem bir performans gösterdi.. Hamburg engeline takildi sonrasinda.. Lakin son bilmem kac mac yenilgi yüzü görmediler ki muhtesemdiler.. Bu sene basinda ise tutuktular.. Nedeni sudur: Sebastian Kehl.. Nuri Sahin'in performansi da etkiliydi ama böyle defansif orta saha zor bulunur.. Bilmem kac asist yapiyor, takimin kaptani milli olmus ve inanilmaz kilit bir oyuncudur.. Bazi mevkilerdeki oyuncular cok önemlidir.. Gecen sene Bremen cok nadir yasadigi bir fiyasko transferi vardir.. 44 dakika oynadi toplamda Bundesligada "Chaos" Alberto. Allofs bu oyuncunun oynamamasinin ve alternatifsizligi de onlarca gol yemesine neden olmustur Bremenin.. Kilit oyuncudur, Kehl de öyledir.. En ofansif DMC dir diyebilirim.. Sene basindan ber iyok ve ciddi bunalimda. Doktorlara inancini da kaybetmis Kehl.. Onun yoklugunu yeni yeni savusturuyorlar aslinda.. Baska acidan Barrios..

Su an 3500 forma satisi ile klubun yildizi olmus durumda.. Yanilmiyorsam son alti mactir gol atiyor yutup golcüsü olarak alaya alinan adam.. Ki sili ülkesinin colo colo takimindan gelen onlarca futbolcu burada nedendir bilmem hep tutturmustur.. Orasi iyi bir kriter Bundesliga icin.. Vidal da Leverkusen'de oradan gelmedir filan.. Barrios ayni zamanda ne icin geldigini, ne yaptigini bilen karakterli bir futbolcudur. Down sendromu yasayan kardesinin bakimini üstleniyor ve ona olan yaklasimindan dolayi futbola ve yasama cok baska bakiyor, disiplinli, calisan, didinen ve boslamayan futbolcu. Futbol karakteri yerindedir bu adamin.. Cok da güzel golleri var, zamanla daha da iyi olacaktir..

Nuri Sahin ise hepten kendine geldi. Oyunun iki öynünü de oynamasi ve bundan da önemlisi genc yasinda edindigi bu tecrübe ile yakin zaman icerisinde Dortmund takiminin her seyi olacaktir.. Her defasinda 25-26 yaslarinda bir adam saniyorum henüz 21 yasindaki bu cocugu.. Cok genc yasta dibi de görmesi onun hayrina olmustur ve gercekten güzel bir adam olma yolunda saglam adimlar atiyor..

.....

Hamburg kenar yönetiminin cok büyük hatasi, Dante'nin müthis formu ve golünün yaninda Bayern ve Babel-Stuttgart iliskileri olsa da yazilacak, futbolsuz daha dogru ifadeyle futbol maci seyredilemeden(GS Maci haric) gecirilen bir haftasonu olmasindan dolayi ancak bu kadar.. . Haliyle bu hafta böyle.. Bir kac saat sonra St.Pauli-Rostock macini seyredecegiz.. Mutlaka izleyin derim..

10 yorum:

Dobrowski dedi ki...

hafta sonu wolfsburg maçıcı izleme şansım oldu. nasıl bi maçtır o ya. nasıl dengesiz bi savunması var wolfsburgun. yarın beşiktaş bu takımı yenemezse baska 3 puan alamaz şamp. liginde.

Borges dedi ki...

Kandirali ben maci canli izlemedim lakin karsinda Tuchel varsa her sey tersine dönebilir her an icin.. O mac keyifliydi, 3 golün disinda da Mainz pek cok pozisyon buldu.. Wolfsburg bu sene nasil desem her an her seyi yapabilecek durumda. Besiktas, rahatlikla yenebilir ya da fark yiyebilir..Ki ben burada Besiktasi destekliyorum ki nadiren yaparim bunu ;)

halk dedi ki...

biz halkız tabi, tuchel'i babamla wolfsburg karşısında keşfedebildik, kendisi müthiş bir taktiksel zeka ile wolfsburg-mainz maçına beraberlik oynamıştı mainz sağolsun canavar gibiydi ve kuponunu yattığını bilmem hasebiyle maçın sonlarına doğru alenen mainz'i destekledim, ve babama dönecek olursak ona göre helal olsundu bu ''gencecik çocuğa''. genceciksin dünyanın zive liglerinden birindesin ve düştü bu takım denilecek takımı çalıştırıyosun, muhtaç olduğun kudret damarlarındaki o ''genç'' kanda saklı adamım tuchel.

TA dedi ki...

''Yani oyuncularin disiplinli olmasindan verimli olmasina kadar kenarda duran teknik adam-klup iliskisi cok cok önemlidir.. Galatasarayin yetenegi-kariyeri-isbilirligi ne olursa olsun Skibbe konusunda yaptigi hatanin bir baska ifadesidir aslinda''(borges)

türkiyede yönetim medya ve kulüp değerleri ile ona uygun olmadığını iddia ettiğin skibbe konusuna katılmıyorum.yani magath yada hiddink gelsede bu uyumsuzluk değişmeyecek.problem iki farklı durumun uyumsuzluğu değil.yani skibbe'nin saha dışı yönetememe durumu değil.
türkiyeye kimler geldi.aragones-delbosge-gerets-geçmişte hiddink- isimler çoğalır.bunların karizmaları yönetememeleri diye birşey sözkonusu değil.ama bunlarda yönetimlerin medyanın hışmına uğradılar.çeşitli sebeblerle.
problem karizmadan,yönetememekten değil.problem yönetimlerin teknik adamların arkasında duramamasından kaynaklanıyor.yani skibbenin ismi rijkaardda olsaydı ve ligi 5.nci bitirseydi rijkaardda o yıl yollanacaktı.belki sadece isminden dolayı sezon sonuna kadar durabilirdi.teknik adam ın görevi teknik alandır.eğer diğer işleride (idari) yapmaya çalışıyorsa o kurumda idarecilerin işi ne!?
dünyanın her yerinde medya reyting için yada başka şeyler için olumsuz şeyler yapabilir.kulüp yönetiminin bu baskı ortamında ne yaptığı önemli.teknik adamın değil.zaten skibbe medyaya bakmadan kendi işini yapan birisi.

özetle magath yada başka karizmada gelse eğer yönetim arkasında durmuyorsa disiplini vs sağlayamaz.

geloraptor dedi ki...

Schalke'nin mali durumu iyileşti mi yoksa halen daha sorunlu diyebilir myiz? Nerde okudum hatırlamıyorum ama yüksek maaşlıları satmaya mayilli oldukları söyleniyordu. Buna gerek kalmadan kotarabilirler mi durumu?

Borges dedi ki...

geloraptor: Spiegel, stadin hissedarlarindan GEW'den 25 milyon euroluk bir destek geldigini söyledi.. Bu dogruysa bir süre rahat edeceklerdir, Neuer-Rafinha gibiler satisa cikabilirdi yoksa, simdi rahatladilar..

Confeng dedi ki...

Borges, bunu çok duydun biliyorum ama, iyi ki döndün :) Bundesliga bu kadar güzel anlatılmazdı herhalde...

Ben maalesef çoğu zaman sempatizanı olduğum Hoffenheim'in maçlarını izleyemiyorum çünkü TRT diğer maçları veriyor.

Bu haftasonu da Galatasaray'ın maçıyla çakıştı mesela.

Acaba sen geniş özetleri TV'den mi izliyorsun internetten mi?

İnternettense adresi verebilirmen mümkün mü?

Borges dedi ki...

Number 7:

Söyle bir adres var:

http://myp2p.eu/

Buradan livesport'a girdiginde Futbol amblemine tikla ve o günün canli maclarinin nerede nasil izleyebilecegini gösteren linkleri mevcut. Elbette Sop Cast, TVU, TV ant gibi software'leri de yüklersen istedigin maci bir sekilde izlersin derim..

Ben özetleri elbette alman kanallarindan izliyorum ama canli mac izleme yöntemim budur, burasi islemezse daha baska yollar da vardir, danimarka ligine kadar uzanirsin biraz zorlarsan aslinda ;)

Confeng dedi ki...

Teşekkürler Borges,

Bu şekilde hizmet veren bir kaç site biliyordum ancak bunu hiç görmemiştim.

Maç saatleri çakışmayınca zaten mecburen internette geziniyordum. Gene de TV'de geniş özeti görmek gibisi yok.

aksilaz dedi ki...

Ze Roberto'nun performansı herkese örnek olmalı. Yıllardır aynı çizgisini koruyor. Kanat oyuncusundan verimli bir orta saha oyuncusuna dönüştü.

Nuri bu hafta üst düzey bir performans gösterdi. Bir kaç pozisyonda attığı ustaca paslar enfesti gerçekten. Ancak Barrios'u beğenemedim bi türlü. bu haftada dikkatle izledim vasat bir oyuncu gibi görünüyor hala bana. Tabi bu benim fikrim.

Ve Andeas beck sakatlığından sonra muhteşem döndü. Skibbe döneminde adı anılmıştı, bu sene başındada bir ara ismi telaffuz edildi sarı-kırmızı formada görmek istediğim bir isim. Tıpkı Misimovic gibi.